Šta je novo?

Samsung 840 EVO (Samsung MEX controller, TLC 19nm Toggle Mode 2.0 NAND, TurboWrite)

Moze, ali nisam siguran za Kloniranje...

samo mi treba onaj patch i to za dve ntfs particije, onda moze isto i iz windows-a?
negde su rekli da ne mora za sve, kako da znam dal je previse spor (jer nema AHCI).

Kako da rešim ovo? Za moju ploču je poslednji drajver iz 2011-e, drugi da stavim nemam...
Untitled1.png

Sad treba da obrišem drajver pa ponovo taj isti da instaliram?
Tu piše odem na sajt ploče pa skinem drajver... U čemu je fora, kad već imam najnoviji? Isto kad odem tamo na driver update, piše mi da je na najnovijoj verziji...

Poenta je da imas instaliran microsoft sata driver, da bi odradio...nece sa amd-ovim drajverima...

Хммм, урадио сам оно са линка, али сам заборавио да ја уопште и нисам имао АМД AHCI драјвер...
Неће да инсталира, сад сам већ на факсу, али кад се вратим окачићу да видите како изгледа кад пробам да инсталирам АМД драјвер...

Proveri u bios da li je SATA postavljen na AHCI

Хммм, урадио сам оно са линка, али сам заборавио да ја уопште и нисам имао АМД AHCI драјвер...
Неће да инсталира, сад сам већ на факсу, али кад се вратим окачићу да видите како изгледа кад пробам да инсталирам АМД драјвер...

AHCI je.
Evo kada treba da instaliram AMD drajvere Untitled.png2.png

To nije instalacija drajvera!:d
Već lepo i piše, "make disk" tj za instalaciju da imaš drajvere na nekom disku, pa te pita gde da ih stavi. treba ti druga instalacija!

Хаха, сконтао сам :)
Пребацио сам у биосу на IDE и сада ради апдејт.:)

Kako da rešim ovo? Za moju ploču je poslednji drajver iz 2011-e, drugi da stavim nemam...
Pogledajte prilog 153653

Zašto uopšte radiš sada performace restoration iz Windowsa-a kad je izašla DOS verzija?

Napravi lepo boot-abilni USB ili CD sa alatom i pusti da odradi, nemoj da se gnjaviš sa menjanjem AHCI drajvera AMD->MS->AMD.

Ма то сам све покушавао између предавања, па само дојурим у стан и пробам нешто, а нисам ни видео да је изашла DOS верзија. :)
Али нема везе, битно је да сад све шљака како треба ;)

Da li treba da me brine 98% Health u Sentinel-u? I zbog čega je 98% Health? :trust:

Untitled.jpg

Uglavnom zbog sentinela, ne treba da te brine...
Kod mene isto tako 98% ko zna od kad i sve fercera kako treba.

Pa meni jedan hard vec dve godine umire po Seintelu.
Helth.JPG
Inače hard radi besprekorno doduše služi kao download disk za torent ali šljaka bez ikakvog problema.

Koristi jos neki rapid mod ? Kakva su iskustva

"Magla" sta ce ti to? Da budu veci rezultati u merenju...? Na max pouzdanost i zaboravi na testove. Moze u update FW pa onda zaboravi...

Ne koristim rapid, probao jesam. Rapid mod ce ti koristiti deo rama (ddr3), dodje mu nesto kao ramdisk.
Evo probao na brzaka, bez rapid zauzece 16% za ram, rapid trenutno 35% (imam 8gb)

Evo iskljucis rapid i cini mi se da je bolje bez njega, zauzece 20% za ram.

Koristi jos neki rapid mod ? Kakva su iskustva

Poslednja izmena:
Planiram da kupim 840 EVO, 250 Gb i da ga formatiram pre instalacije OS. Razlog je prost, ne zelim da mi prilikom instalacije Win8.1 stvara one svoje "System reserved" particije, vec da mi sve bude objedinjeno jednom particijom, C. Ono sto mene zanima je cesto pominjanje Over Provisioning dela, koji treba ostaviti pod/kao unallocated na samom disku. Vidim da se pominje da je pozeljno da on bude 10% (a moze i vise) kapaciteta diska, pa otud imoje pitanje: Ako napravim particiju C velicine 200Gb i formatiram je, hoce li ostatak diska (unallocated) po defaultu biti "smatran" kao Over Provisioning prostor, ili to treba negde (u okviru Samsung Magiciana) tako definisati?

Poslednja izmena:
Imaš opciju u Samsungovom programu da ti od postojeće particije napravi ovaj dodatni prostor. Ne moraš da brineš o tome prilikom pravljenja particija.
Međutim, ako si dovoljno pažljiv da ne popunjavaš ceo disk, ovaj "overprovisioning" ti nije potreban. On je tu samo kao osiguranje da ne napuniš disk preko neke granice. Međutim, ako se to ponekad i desi, nije strašno. Ja nemam rezervisan "overprovisioning" deo jer uvek imam dosta više od 10% nepopunjenog prostora.

@karldesign

Nema potrebe da pravis particiju, kad budes podigao sistem i instalirao samsung magacian izaberi u samsung magacian Over Provisioning i klikni na Set OP i to je to, ako pak zelis da vratis tih 10% klikni na Clear OP.

Evo screenshot:
http://www.dodaj.rs/f/8/t2/2wJh4SKa/1.jpg

@red baron, solajam

hvala drugari :)

Jos jedno pitanje, ovog puta vezano za novi FW. Pretpostavljam da je poslednja verzija FW ova sa oznakom EXT0CB6Q. Ukoliko disk koji treba da dobijem ovih dana vec ima ovaj FW, Samsung Magician ce to "videti", i u tom slucaju nema potrebe da radim ikakav update?

@karldesign
da , to je poslednji firmware, cisto sumnjam da ce ssd koji ce ti stici imati posledji FW (cini mi se da je nov FW izbacen 15 oktobra), naravno da ce samsungov magacian prepoznati da li treba nadograditi fw.

Ovako , kupio sam ssd pre oko dve nedelje, posto sam imao na hdd instaliran sistem(win 8.1) instalirao sam Samsung_Performance_Restoration_V11 i ubacio nov ssd , softwer je automatizovan i jednostavan, ono sto je trebalo kod novog ssd-a je da u disk managment izaberem mbr/ dodelim slovo drajvu i formatiram u ntfs potom je samsung softwer nadogradio firmware i odradio restoration , zatim sam skinuo hdd i instalirao win 8.1 na ssd...

Sam proces kod Samsung_Performance_Restoration nije brz i traje neko vreme (mozda oko 15 min, zaboravih tacno)

Poslednja izmena:
Bas tako sam i ja mislio da odradim. Nakacim ga na vec postojeci sistem, formatiram, odradim (ako treba) update FW, i onda lagano, raskacim stari SSD, i storage, nakacim samo njega, pa lagano sistem ispocetka. :)

Thanks.

Planiram da kupim 840 EVO, 250 Gb i da ga formatiram pre instalacije OS. Razlog je prost, ne zelim da mi prilikom instalacije Win8.1 stvara one svoje "System reserved" particije, vec da mi sve bude objedinjeno jednom particijom, C. Ono sto mene zanima je cesto pominjanje Over Provisioning dela, koji treba ostaviti pod/kao unallocated na samom disku. Vidim da se pominje da je pozeljno da on bude 10% (a moze i vise) kapaciteta diska, pa otud imoje pitanje: Ako napravim particiju C velicine 200Gb i formatiram je, hoce li ostatak diska (unallocated) po defaultu biti "smatran" kao Over Provisioning prostor, ili to treba negde (u okviru Samsung Magiciana) tako definisati?

Koji je razlog za to sto ne zelis UEFI i system reserved ,user, nevidljive particije ?

Prvo, nemam plocu koja podrzava UEFI :(

A drugo... mozda ce zvucati cudno, ali meni je to nekako najjednostavniji nacin izbegavanja problema sa jednom vrstom paranoje, svojstvene samo onima kojima je makar jednom u zivotu iznenada crko sistemski disk.

Da probam da objasnim, ukratko: ako imam sacuvan image fajl sistemskog diska (Acronis), koji umesto jedne "normalne" particije, u sebi cuva (a mora da ih cuva jer su i one deo sistema) i te nevidljive System Reserved (od jedne do vise njih koliko pravi win 8.1), kako da ih sve vratim na nov disk, ukoliko se desi da mi crkne taj sistemski sa kog sam napravio (i sacuvao) backup? Znaci, disk je crko, ja imam sacuvan image od njega, ali to je image u kome postoje (recimo) 2-3-ili-4 sistemske particije, koje ja treba da smestim na nov, tek kupljen disk.

Znam da moze (radilo se i to), ali meni je ovo ipak najjednostavnija i najbezbolnija metoda preventive u svakom pogledu. :)

E, sad, moje pitanje je postoji li neki razlog protiv, tj. fali li nesto takvom nacinu "sve u jedan" instalacije po nekom drugom, meni mozda nepoznatom, osnovu?

Poslednja izmena:
Koliko znam nema, i komplikuješ bezveze, to je kako OS radi i trebaju mu te participe. Drugo, ako nemaš ploču sa UEFI, neće se instalirati kao "UEFI" koji pominješ. Samo instaliraj i ne tupi.

Ne razumem cemo ovo "ne tupi"?

Covek je pitao, ja sam se potrudio da mu lepo objasnim zasto radim to sto radim, meni to ima smisla, tebi ocigledno ne, ali mislim da to zaista nije razlog za ovakvo obracanje. :(

Nazad
Vrh Dno