Šta je novo?

Samsung 840 EVO (Samsung MEX controller, TLC 19nm Toggle Mode 2.0 NAND, TurboWrite)

Pa već su ti iz Samsunga odgovorili da jeste, što onda pitaš?
A to da programom možeš popraviti hardversku grešku samo sanjaj! :D Mada po atributima može i da je do kontakta kod tebe, tipa loš kabal ili prljav kontakt na disku/ploči... Probaj prvo to. Ako nije oprosti se od diska i svih podataka na njemu, zato odmah backup!!

OK, hvala.

Ja sam uradio update bez ikakvog problema Win 8.1 pro - Amd drajveri - stari cipset Amd 770 - sata 2.
Poboljsane performanse pre ovoga mi je graf isao dole gore. Nisam radio nikakav backup :) prvo program ugasi komp i posle se ceka par minuta da odradi restoration i to je to.
Capture.JPG

Poslednja izmena:
Restoration traje više od par minuta. Oteglo se bar pola sata.
Doduše tvoje je manji, pa zato je kraće.

Preko 3h za 840 1tb preko Asmedia 106x kontrolera, ali sve je proslo bez problema... Nema vise oscilacije u brzini, dobro su ovo odradili za sad.

Merodavno će biti za par nedelja ili mesec...

Meni jos ne nudi update iz madjionicara, mrzi me da se cimam rucno.

Malo objašnjenje zašto je dolazilo do usporenja - u pitanju jeste TLC NAND, tj. algoritam za čitanje nije dobro računao vrednost ćelija, tj. promenu napona na ćelijama koje su davno upisane - brzina je opadala jer je kontroleru trebalo više uzastopnih pokušaja da ispravno očita ćeliju:

http://www.anandtech.com/show/8617/...e-to-fix-the-ssd-840-evo-read-performance-bug

Videćemo da li je sa novim FW taj problem trajno rešen.

Dobar text sad sam ustvari shvatio šta znači ono restoration :)
Zapravo softver radi rewrite celog SSD-a.

Tako da ko čeka iz Magicana update mislim da neće da bude, mora ovako da se odradi jel ovo nije klasičan update Firmware-a jednostavno mora tool da se snimi da odradi posao.
Iskreno ja lično ili imam placebo efekat ali mislim da mi je sve nekako brže zapravo ceo sistem deluje za nijansu brži posle ovog update-a.

Pih...pa kako cu ja uraditi ovaj update kad iz XP ne vidi samsung magician zbog AMD 770 chipstea a win 7 mi je na drugom obicnom hardu a procitah u uputsvu da to nece da moze...i kako ce to moci iz DOS-a a ne mogu iz XP?
I nisam vas shvatio,jer formatira hard ili ostaje OS na disku posle update?

Podaci ostaju (mada savetuju da se uradi backup, al ja nisam, ionako to radim redovne).

Izbaciće krajem meseca boot-abikni CD sa DOS alatom koji će da odradi ono što sada radi ovaj u Windows 7/8. Verovatno im je najveći prioritet bio da izbace fix za većinu korisnika, za ostale će za par nedelja (Mac, Linux i ostali verovatno samo preko DOS alata).

imam i ja neki utisak da je sve malo brze i zivahnije.

mora li da ostane isntaliran ovaj alat ili moze da se brishe?

Za sada sve u redu I meni se cini da je sve malo brze....

Evo kako je to izgledalo pre i posle defragmentacije, a zatim i posle samsung performance restauracije.

Samsung 840 EVO 120G
PRE:

Pogledajte prilog 149958

Samsung 840 EVO 120G
POSLE DEFRAGMENTACIJE:

Pogledajte prilog 149959

Samsung 840 EVO 120G
POSLE Samsung Performance Restoration:

Samsung_SSD840EVO_Performance_Restoration.png

Poslednja izmena:
Ja koristim performance optimization iz magician-a...e sad I mene interesuje da li je preporucljivo raditi iz win-a defragment?

Danas sam uzeo disk iz teme interesuje me da li je bolje da mu radim apdejt pre kloniranja sistemskog diska ?

Danas sam uzeo disk iz teme interesuje me da li je bolje da mu radim apdejt pre kloniranja sistemskog diska ?

Teško, pošto za sada program za update ne podržava sekundarni disk. Kloniraj sistemski disk, ali ne briši original. Posle toga uradi update, ako i nešto pukne imaš backup.

Ja koristim performance optimization iz magician-a...e sad I mene interesuje da li je preporucljivo raditi iz win-a defragment?

Apsolutno ne. To je bila samo privremena mera za one primerke koji su bili baš usporili usled ovog baga , sad kada je izašao update primeni ga i to je to.

Poslednja izmena:
@djsp
NE!
Optimization - je TRIM
Defragment - je NO NO, osim ponekad (jednom u 3 meseca ili češće ako se baš puno piše briše) i to ne klasični defragment, već samo "consolidate free space" opcija tj. da sve skupi na početak diska (olakšava prevođenje gde su podaci između kotrolera i OS-a, i smanjuje overhead)...

@zaxxon
NE! Ako misliš pod time backup. Već upravo obrnuto, u tome je i poenta ako krene po zlu. ;)
DA. Ako je prazan a OS je na HDD-u. Samo stavi go OS pa update. Ima da bude gotov za dosta brže, jelte skoro je prazan...

P.S.
mighty78 me pretekao! :D

Poslednja izmena:
Klonirano kao da je racunar prodisao neverovatno :) apdejt ostavljam za kasnije svejedno mora proći vremena da bi se manifestovao. Hvala za pomoć.

as-ssd-bench Samsung SSD 840  17-Oct-14 8-16-56 PM.png

Defragmentacija SSD je prilično besmislena jer ne popravlja performance, a troši p/e cikluse.

Radio sam je samo da potvrdim da postoji problem sa čitanjem podataka koji su davno zapisani. Imao sam SSD koji je odgovarao pomenutom scenariju.

Deo podataka koji je preseljen tokom defragmentacije se mogao čitati maksimalnom performansom, a onaj koji nije preseljen (jer defragmentacija selektivno premešta podatke) je i dalje uticao na to da ukupne (prosečne) performanse ne budu maksimalne što je rezultiralo nekom srednjom vrednošću koja sugeriše da je otprilike toliko sadržaja i prepisano (oko 50%).

BTW.

Vanilla verzija još nije dobila ovaj firmware patch, a takođe boluje od istog problema.

Upravo sam testirao SSD u svom HTPC računaru i evo kako to izgleda:

Samsung 840 Vanilla 250GB.png

Poslednja izmena:
Odradio firmware update na mom, nekih 10min je bio restoration. Ne vidim nikakvu razliku.

Koja bi bila normalna radna temperatura ovog ssd-a? Moj primerak gura 43+ na leru... Jel to normalno? :S:

Auuuuu, moj nije video ni 30 stepeni...
Idle 23-24.

To bi zavisilo od kućišta, moj je 28°C.

U pitanju je laptop, Asus k52jc, cak je temperatura procesora niza od ssd-a. SSD je kupljen juce...
ssd.png

Poslednja izmena:
Pa u laptopu je uvek toplije. Ne očekuj čuda.

Da li je normalno da se s vremena na vreme zacuje tihi zvuk? Ne znam kako da opisem, kao da zaskripi, ne bukvalno ali najslicnije je tome.
E sad ne znam da li je SSD ili HDD mozda? Jer kad otvorim neki folder na HDD-u posto mi sluzi samo za cuvanje fajlova zacuje se ovaj zvuk, ili moram da sacekam 2 sekunde, i posle se vise ne desava. Tek recimo ako nakon nekog vremena otvorim D: (HDD) particiju desi se.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno