Šta je novo?

Samsung 840 EVO (Samsung MEX controller, TLC 19nm Toggle Mode 2.0 NAND, TurboWrite)

Ok, kupio sam Samsung 840EVO i cime da ga testiram, takodje i sta spada u domen "za reklamaciju" ?

@darth zool i meni je graf u HD Tune-u čudan. U pitanju je Samsung 840 EVO 120GB, kupljen pre mesec dana. AS SSD Benchmark i Crystaldiskmark daju odlične rezultate.

Šta činiti? Image sistema - secure erase - vraćanje image-a sistema?

disclaimer: ja lično nemam ovaj ssd pa se nisam baš udubljivao u sve ovo

koliko vidim za sada ne postoji neko trajno rešenje, a kao privremeno se navodi - backup/secure erase/restore i to radi ok neko vreme nakon čega se problem ponovo javlja.

Sta ciniti sa cim?
Nije vam palo na pamet da hd tune ne radi bas najbolje sa ssd-om?
...

tebi nije palo na pamet da proveriš pre nego nešto napišeš?
imaš gore hd-tune i hd tach i evo recimo primer iz windows explorer-a
evo-copy.png

+ se ovo ne dešava sa ne-samsung uređajima

...
Samsung magician je alat za samsung ssd i tu sve pise...
Manite se merenja i strahovanja, ssd ako se fino prikljuci i sistem digne kako treba sa ukljucenim ahci sve radi kako treba.
:lupko:

Poslednja izmena:
Ok, kupio sam Samsung 840EVO i cime da ga testiram, takodje i sta spada u domen "za reklamaciju" ?

problem se ogleda u tome da se fajlovi koji se ne menjaju a stoje duže vreme na disku (obično sistemski fajlovi, instalirane aplikacije i sl.) veoooooma sporo čitaju.

ako si tek kupio disk onda bi trebalo sve da radi ok.

za sada

:-devil-:

ps bio sam ubeđen da sam ovu poruku već poslao pre neki sat
pps triple post u temi koja me se ne tiče :lupko: :d

Evo meni stigao danas SSD EVO 840 120gb
Instlacija prosla bez problema.
Slike testova ispod.

Problem nece da se upali win kad ukljucim AHCI mode u biosu ?? Neko resenje za ovo?
Da radjena je migracija Wina.
U radu osecam veliku razliku naspram HDD-a. Za sad su utisci pozitivni.

Naravno ploca mi je bajta 770 chipset jel ovo max koji mogu da ocekuje ili da se cimam oko AHCI moda ?? Necu uskoro menjati MB+CPU pa zato pitam.

test 2.JPGtest 1.JPG
test 3.JPGtest 4.JPG

Poslednja izmena:
Izvinjavam se zbog duplog posta pronasao sam nacin da ukljucim AHCI.
Evo novih rezova mislim da je to to.

test 6.JPGtest 7.JPG

Definitivno postoji problem sa starim fajlovima.

Kada sam ovo pročitao, probao sam da iskopiram neke velike fajlove (1-2GB) fajlove koji stoje mesecima netaknuti i čitanje je bilo jako sporo - 30MB/s ???

Međutim, posle toga sam se pobrinuo da se sav cache i ostalo isprazni, resetovao komp, kopirao neke druge velike fajlove i sl. posle toga se vratio na ove prve i sada je čitanje bilo 50MB/s.

Čini mi se da nije dovoljno da fajlovi budu stari, već i da se ne koriste, tj. da im se ne pristupa, ali sam sve ovo radio jako kasno, pa ne mogu 100% da potvrdim, igraću se malo ovim za vikend.

Nisam nešto primetio da je sistem usporio i sl. tako da me ništa nije upozorilo na ovakvo ponašanje, ali videćemo. Koliko vidim po forumima, ovo su uočili samo na TLC drajvovima, 840 Pro se ne ponaša ovako.

Mada će Samsung verovatno da izbaci neki FW update za ovo, inače vrćem ovo čudo nazad :)

Sada nađoh ovo:

It seems like the 'Wear Leveling' algorithm of the 840 EVO reorganizes old data in a fashion that they can't be read out in parallel anymore. In consequence, old files are being read slower and slower. That's the most plausible theory so far at least.

Rewriting the old files (e.g. copying or using a defragmentation tool) will bring them up to speed again.

Drugim rečima, izgleda da wear level algoritam blokove koji se ne koriste gura na manji broj NAND čipova, kako bi obezbedio da za blokove kojima se više pristupa uvek budu obezbeđene maksimalne performanse.

Koliko vidim po forumima, defragmentacija EVO-a dovodi do toga da se ovo poništi i da se brzina vrati na normalni nivo, ali to je glupo raditi zbog bespotrebnog upisa.

Ali ako ovo jeste tačno, to znači da je problem samo do WL algoritma i da može da se sredi samo promenom firmware-a.

Poslednja izmena:
Koje p***e da to urade. Pitam se dali će izdati novi FW, ili im sam HW to ne dozvoljava, tj. možda bi sve onda malo usporilo?
E to je razlog zašto ne volim osakaćene verzije SSD-ova, kao SF sa asinhronim, ovde TLC...

Pa 830-ca, 840 Pro, verovatno ni 850 Pro to ne rade, samo EVO i verovatno obična 840, nisam našao za nju.

Ovo se verovatno može popeglati kroz FW, ja nisam primetio da mi je sistem usporio, ali probaću kad stignem kući.

Moram da definitivno proverim da li je samo pitanje kada je nešto kreirano, ili da li se gleda kada je nešto zadnji put korišćeno.

Poslednja izmena:
Imate mali dos utility readfile 1.61, kojim možete da probate koliko brzo čita neki fajl i sl.

http://www.softpedia.com/progDownload/ReadFile-Download-136967.html

Video sam da su ljudi radili defrag, samo ni defrag ne vrati pune brzine za sve fajlove.

Igrao sam se par dana, onda uradio SE i vratio prethodno napravljeni image i sve je sada kako je i bilo pre nekoliko meseca. Sada lovim kada će početi usporenje i za koje fajlove.

Desavalo se mozda nekom da ne moze da disableuje rapid mode?

Od kada sam uzeo novi 840evo i uradio migration sa starog ne da mi da disableujem rapid na ovom starom,cak ni kada izvadim novi ssd

Interesantno. Evo upravo sam probao read fajlova netaknutih od instalacije. Filebench daje Average read speed 509mb/s. Lowest 450mb/s. Probao sam i "rucno" kopiranje istih. Iste brzine. Sistem instaliran pre oko tri meseca sa svim standardnim optimizacijama. Rapid disableovan.

edit: jedino mi hdtach javlja padove na popunjenom delu diska do 250mb/s.

Poslednja izmena:
U vezi problema citanja fajlova koji dugo nisu "citani". Da li moze to da se spreci recimo periodicnim kopiranjem celog sadrzaja SSD na npr. ext HDD, jer tad on cita sve fajlove. Ili npr. full scan antivirusnog programa. Tada koliko mi se cini u oba slucaja cita sve fajlove sa SSD. Da li se to smatra aktivnoscu ili samo kad date fajlove se citaju u okiru nekog programa?

Da li se Samsung oglasio povodom ovog problema ?

Jesu. Prate thread na overclock.net.

"Samsung engineering is looking into the issue. They are a little skeptical since the original tests were done with ancient software, but they are watching the reddit thread and this apparently"

Bio softver ancient ili ne različito meri performance pre i posle defragmentacije odnosno delimičnog ponovnog zapisivanja fajlova.

Evo kako je to izgledalo na jednoj mojoj mašini za majning pre i posle defragmentacije. Dakle reč je o sistemu koji radi 24/7 ali su IO operacije veoma retke:

Samsung 840 EVO 120G
PRE:

pre.png

Samsung 840 EVO 120G
POSLE:

posle.png

Samo da naglasim da taj isti "ancient software" nema tih anomalija kad meri performanse Samsung 840 Pro drajva koji razvaljuje (idealno ravna karakteristika) i opravdava investiciju.

Samsung 840 Pro 256GB:

samsung 840 Pro.256GB.png

Poslednja izmena:
Ja ni ne vidim problem na mom...

Može info..

Do pre npr nedelju dana Samsung Magician mi je radio 'Performance Optimisation' oko pola minuta neka bude i minut, sada svaki put radi samo 4-5 sekundi?

S obzirom da ga koristiš na dva minuta kako zvuči, nema ni šta da optimizuje.

Ne razumem te, kako to radim na dva minuta? Optimizaciju uopste ne radim cesto, po nekad kad se setim, ali ono sto znam je kad god sam radio vreme trajanja dok ne zavrsi bude pola minuta do minut. Sada mogu da ne radim to nekoliko dana, kad je pustim traje max 5sec.

Optimizacija ili ti TRIM-ovanje, koliko traje ovisi samo od količine podataka koje si brisao, vreme nema veze sa tim..

Onda izdaju bagovit, i svi postanu neupotrebljivi. :D

Ne znam koliko je bezbolna procedura updejtovanja firmvera danas, ali sam na svom starom Patriot Torqx ssdu pre par godina izgubio sve podatke prilikom flesovanja.

Prvi update je bio bezbolan za ovaj moj EVO, bio je novi firmware čim sam instalirao sistem, i ništa nije izbrisao.

Koliko znam Samsung je do sada imao propust samo sa prvim FW update-om za 830, a i tamo nije bio problem u samom FW nego u aplikaciji za update i to je bilo rešeno za par dana.

Većina SSD-ova bez problema radi update FW bez brisanja podataka, mada u svakom uputstvu svuda stoji da se uradi backup pre update-a, što je najnormalnija stvar na svetu.

Napraviš image SSD-a na drugi disk, uradiš update, ako i nešto pođe po zlu uvek možeš da vratiš image.

Nazad
Vrh Dno