Šta je novo?

Samsung 840 EVO (Samsung MEX controller, TLC 19nm Toggle Mode 2.0 NAND, TurboWrite)

I ja tako mislim.
Takodje me kopka dali sam napravio dobar izbor. Nudio mi je drugar za iste pare 840 pro 128gb i 840 evo 120gb. Sad citam po netu da je pro nesto brzi i pouzdaniji.

Ako je bilo za iste pare, pogrešio si u izboru.

PRO je brži, ima dugotrajniji NAND, dužu garanciju i 8GB više. Sem cene, nema ni jedan razlog zašto bi iko kupio EVO pored PRO-a.

65eur oba. Indijanac, sad je gotovo.

Edit: nije ista cena pogresio sam dobro je :D

Poslednja izmena:
I da jeste. Ništa bitno nisi izgubio.
Na SATA2 ti oba rade duplo sporije. RAPID je po meni nepotreban, bar na SATA3 nisam video da mi nešto koristi.

Kontam, al cak je i matori TorqX przio za sve pare. Tako da je ovaj Samsung premija, a sluzice me i na novoj ploci sigurno.

Pozdrav !
Malo sam zardjao sto se tice SSD-ova, prvi i zadnji izbacio pre par godina za 1 TB i dobre sluske - nisam video nekakvu korist.
Sad uzeh polovan - i dalje nisam odusevljen !
:-(
Posto ima poslednji BIOS (ili kako vec) instalirao sam svezu 7 sa formatiranjem particije, instalirao poslednje drajvere i Magician i nista vise.
Rezultati su nerealno visoki (da ne kacim fotke jer mi nije to pitanje) ali me zabrinjavaju ove dve fotke sa silnim brojevima i vrednostima : slika A i B. I male vrednosi IOSP-a !1a.png1.png1b.png1c.png1c.png2.png

Zanima me da li su u redu ova ocitavanja ?

Ostatak slika...A.pngB.png6b.png5.png3.png
Neke su slikane PRE instaliranja Magiciana pa zato ima razlike

Poslednja izmena:
Nerealno visoki rezultati su posledica uključenog RAPID moda, softverskog keširanja između SSD-a i OS-a. Bilo milion puta ovde u temi.

Za rezultate bez RAPID-a koliko znam EVO od 120GB za upis ima deklarisno 35.000 IOPS-a na 4K, tako da su rezultati u skladu sa veličinom SSD-a.

Zahvaljujem se svima na savetima direktnim ili indirektnim na ovoj temi. Uzeo sam 840 evo 120GB, a ovo su moji rezultati (slika 1). Ploča podržava samo sata 2, u pitanju je asusova m3a78 ploča (amd čipset), disk je u ahci modu. U magicianu sam podesio prvo maximum reliability, ali je tada poremećen power plan, a kao posledica toga cpu nije hteo da obara frekvenciju. Vratio sam power plan na balanced, a podešavanja u magicianu su prešla na advanced (slika 2). Rapid mod je isključen.

Prilozi

• samsung1.jpg
    samsung1.jpg
    45.7 KB · Pregleda: 100
  • samsung2.jpg
    samsung2.jpg
    73.3 KB · Pregleda: 96
Untitled.jpg
evo jos jedan rez sa sata2 amd plocom.

SSD przi :)

Kod nekog zesceg kopiranja mozda bi i primetio razliku, ovako access time i ucitavanja su isti.

Uskoro treba da se pojavi nova serija Samsung PRO SSDa.
Da li neko zna nesto opsirnije o razlikama?

Ova novija serija imat ce cijenu stare.Dok su staroj skinuli oko 30€ (dok se ne rasproda).

Da li ove slike potvrdjuju da je SSD ispravan ?
A.png
B.png

Da li ima jos neki program za ispitivanje ispravnosti ?

Posto je ovo 840 EVO 250GB , njegove vrednosti trebale bi biti :
Sequential READ: up to 540 MB/s
Sequential WRITE: up to 520 MB/s
Random READ: up to 97,000 IOPS
Random WRITE: up to 66,000 IOPS

a on ima dosta manje IOPS-a, pogotovo upisa...

Poslednja izmena:
Uradi TRIM prvo. I da li je povezan na SATA 3?

Pozdrav, pošto prvi put kupujem ssd interesuje me iskustva sa Samsung 840 EVO 540/410MB/s, MZ-7TE120BW i Kingston HyperX 3K 555/510MB/s modelima. Koji je pouzdaniji i kvalitetniji model, kakav je odziv i brzina u radu?

Poslednja izmena:
VH0gV4T.png

Ima li neko ideju zašto je read acc. time tako visok?

Mali problemi (valjda su decije bolesti?)
Ovako: na Asusovu P5Q-E plocu i 64Win7 sam nakacio EVO 840 (obican) preko MSI kartice za sata 6Gb. , AHCI mod u butu i instaliran Magician.
E sad u Magicianu em su rezulati ocajni (SR 191 SW 117 , RR 32900 RW 20940) em mi u System information ne prepoznaje SATA interface?????
Plz pomoc
P.S. Jos sam i nabavio 6Gb SATA kabl za povezivanje SSD-a.

Poslednja izmena:
Mali problemi (valjda su decije bolesti?)
Ovako: na Asusovu P5Q-E plocu i 64Win7 sam nakacio EVO 840 (obican) preko MSI kartice za sata 6Gb. , AHCI mod u butu i instaliran Magician.
E sad u Magicianu em su rezulati ocajni (SR 191 SW 117 , RR 32900 RW 20940) em mi u System information ne prepoznaje SATA interface?????
Plz pomoc
P.S. Jos sam i nabavio 6Gb SATA kabl za povezivanje SSD-a.
Sad sam video da sem sto ne prepoznaje 6Gb karticu nije prepoznao ni AHCI mod u butu (tj pise da je deactiveted i ako sam proveravo da je u butu AHCI enable).

SSD samo na nativni sata3 (sata 6GB) konektor i tu daje uvek punu snagu a preko kartica, preko "dodatnih" konektora sa neke druge kartice je to mnogo sporije...

Samsung SSD 840 EVO 120G

Rezim rada: Sata3, AHCI

SSD Test.jpg

Ne bi li trebalo da mi vreme Acc.Time Read: bude malo bolje?

Jes to sam i ja video.
Vratio sam prikljucak na plocu (doduse SATA 3GB). I sve je na svom mestu:
U Magicianu vidi AHCI , vidi da nije prikljucen na SATA6GB i vrednosti su se drasticno popravile:
SR 280 , SW 270 , RR 51000 , RW 30000 .

Da li ove slike potvrdjuju da je SSD ispravan ?
Pogledajte prilog 146011
Pogledajte prilog 146012

Da li ima jos neki program za ispitivanje ispravnosti ?

Posto je ovo 840 EVO 250GB , njegove vrednosti trebale bi biti :
Sequential READ: up to 540 MB/s
Sequential WRITE: up to 520 MB/s
Random READ: up to 97,000 IOPS
Random WRITE: up to 66,000 IOPS

a on ima dosta manje IOPS-a, pogotovo upisa...

Pošto vidim da imaš AMD-ov chipset, baci pogled na ovo: http://hardforum.com/showpost.php?p=1040235122&postcount=3 . Ja zaista ne znam da li je ovo istina, ali mi je jako čudno. Bukvalno dođe mi da pevam što sam prešao na Intel platformu pre kupovine Samsung 840 EVO SSD-a kad sam pročitao ovo...

Glupost. Ja imam amd chipset i radi odlicno.
Nisam instalirao amd ahci drajver vec koristim windowsov default. Amdov ahci mi je zapucavao sa hddom obicnim.

Ja imam 840 EVO na AM1 platformi, sa AMD drajverima i odlično radi.

Čak mi je i RAPID uključen i nikakvih problema sa SSD-om nisam imao.

Za dva meseca koliko imam konfiguraciju iz potpisa nisam imao ni jedan BSOD, problem i sl. a mašinu po nekad ne gasim danima (a i nema svrhe, troši 15W u idle :)

Poslednja izmena:
EVO mi se sa uključenim RAPID-om odlično ponaša, prvi put da sam primetio razlike među SSD-ovima. Par dana sam koristio ovu mašinu sa Crucial M500 240GB, pa je prebacio na EVO 250GB sa uključenim RAPID-om i ima male razlike.

AM1 platforma ima sporiji kontroler od Intelovog u Z77/87/97, tako da prvi put da vidim da RAPID ima nekog smisla.

Poslednja izmena od urednika:
A kako ubrzati browser i otvaranje tabova prilikom surfovanja?

Nazad
Vrh Dno