Šta je novo?

Samsung 840 EVO (Samsung MEX controller, TLC 19nm Toggle Mode 2.0 NAND, TurboWrite)

Da li su fail parametri dovoljan razlog za reklamaciju, bez obzira sto za health stoji da je good?evofail.png

Vidim da taj problem sa FW imaju na 250gb, 500gb i 1TB ssd-ovima, a sta je sa 120gb? Nisam nigde pronasao da li i za njih isto vazi, a ja nisam primetio nikakvo usporenje.

EDIT: Vidim da se zale i na 120gb na overclock.net

Poslednja izmena:
Sta propustam pa nije bolji rezultat? P55 chipset, AHCI model ukljucen, SATA 3, sveze inst. windows, nisam isntalirao drajvere sa CD-a

Prva slika 840 EVO 120GB, druga stari Crucial M4 128GB

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    101.6 KB · Pregleda: 140
  • M4.png
    M4.png
    33.5 KB · Pregleda: 126
Poslednja izmena:
Pardon, izbrkah kontrolere ...evo ga SATA 3 + AHCI. Zakljucak - nisam se nista upgrade-ovao u odnosu na Crucial M4 :D jedino sto imam novu trogodisnju garanciju

Prilozi

• Untitled2.png
    Untitled2.png
    54 KB · Pregleda: 139
Pa EVO koristi TLC NAND čipove velikog kapaciteta, 120GB je sporiji od boljih starijih SSD-ova istog kapaciteta.

Jednostavno M500, MX100, 840-ca imaju pristojne performanse tek sa modelima 250+GB, najmanji modeli imaju premali broj NAND čipova, samim tim i lošije performanse.

P55 chipset i SATA 3 nikako ne idu u istoj rečenici! :D
Ti nativno imaš samo 2 a 3 je na dodatnom kontroleru a ne na Intelu, to je daleeeko od SATA3 brzine. ;)

U pravu si, sorry malo sam ispao iz stosa, nisam aktivno pratio HW scenu sigurno 2 god. pa i ono sto mi je ranije bila pesma sada malo stucam po koju rec :) vratio mi se OC na default, ne umem ni da OC ponovo, zaboravio kako bese ide na ovom chipset-u :D ..a nisam sacuvao profil u BIOSu, no da ne idem u off. Ovo generalno izgleda kao dobar SSD, samo da vidimo sta ce biti s tim novim firmware-om

Danas kupio 840 EVO :)
Evo rezultata
Untitled.png

Evo ga stariji samsung 840, nije jos za bacanje ;)

Inace, gledam da ga zamenim sa 120gb evo modelom , verujem da u realnom radu ne bih video bitnije razlike od sadasnjeg ssd-a, ali tu je duza garancija kako rece OCZ.

Samsung 128gb 850 pro je dosta skuplji, e sad vredi li uloziti u takav ssd ???

Prilozi

• as-ssd-bench Samsung SSD 840  10.6.2014 6-56-44 PM.png
    as-ssd-bench Samsung SSD 840 10.6.2014 6-56-44 PM.png
    29.8 KB · Pregleda: 125
Za nas obicne smrtnike NE.
Bolje je za te pare uzeti Crucial MX100 od 256GB umesto tog Samsunga 850PRO od 128GB ...

Malo smarate sa tim konstantnim preporukama za Crucial, a da većina samo prepisuje od drugih. Za početak pogledajte test, gle čuda, na Benčmarku. Takođe pogledajte test i za Samsung 850 pro. Govorim o SSD od 120GB.

Prvi kriterijum je kapacitet pa tek onda performanse.

Dakle kad dogurate do kapaciteta koji je više nego dovoljan, onda razmišljajte o modelima poput 840 Pro i 850 Pro.

Da budem još jasniji, kad dogurate do 512GB tek onda imate pravo da se pitate koji model, do tada MX100 i minimum 256GB je uvek odgovor!

Poslednja izmena:
^ +1
taaadaaaaa...

Ljudi kad pogledate kojom "brzinom" pada cena i koliko je sve pristupacniji ssd, koliko su sve pristupacniji veci ssd-ovi (recimo), postaje vam jasno (mozda vam postaje jasno) da je bolje imati veci ssd (kao sto rece Paradigma), neki berem od 240-256GB, pa kad vam tih oko 250-500GB bude dovoljno za instalaciju svih porgrama i vise velikih igara onda mozete da razmisljate o nesto malo boljim performansama i "duzem" radnom veku ssd-a.

Pa sledeci ssd ce da mi bude minimum 512GB koji ide u laptop a iz laptopa vadim onaj od 250Gb i stavljam u komp, a ako se za kupovinu odlucim tek naredne godine (u slucaju da ne budem morao ranije raditi reinstalaciju w7 na desk masini, sto je veoma verovatno :D) onda laptop dobija 1TB i u njega vracam optiku a vadim cady za hdd, desktop dobija neki ssd od 512GB a onih sadasnjih 250Gb iz laptopa ide bratu za njegov desktop... cene to omogucavaju... prvo velicina, pa onda max performanse jer mala je razlika u brzini, potpuno neosetna u uobicajenom koriscenju ...

Dobro dosli u svet bez hdd-a kao sistemskog diska.

iO3ETat.jpg

da li je za reklamaciju ne bih znao ali na mom ssd stoji 2xfail i to od kad je ssd kupljen nov, do sad ama bas nikakvih problema.

Hvala komsija na odgovoru. :);)

Inace poslao sam Samsung tech, supportu mail i dobio sam odgovor:

Unfortunately you have to return the SSD because the failure in correctable.
Please return the ssd to the shop as defective or please contact us again for a repair.
Even if you will repair it by us you will lose all the data on it.

E sad, da li neko zna kojim programom mogu da se koriguju greske? Posto SSD nije kupljen kod nas, ne bih da vracam ako bih mogao sam da odradim.

Nešto se mislim da ću zažaliti ako odmah stavim.

Rekli 15.og i stvarno 15.og.

Nego smoro sam reinstalirao OS, tada sam i uradio SE, pa nemam usporenja. Mislim da ću pustiti prvo da malo drugi istestiraju kako ovo radi, pa ću onda da uradim FW upgrade :)

PS. Dobro pročitajte uputstvo - ima puno ograničenja. Najbitnije ono za ljude sa AMD pločama:

Firmware Update may fail on Samsung brand SSDs connected to AMD Controller. Please retry using default sata AHCI controller(Microsoft drivers)

A mora i boot iz OS-a:

If user tries to do firmware update on the different system as a secondary
drive using Performance Restoration, Installed OS such as Windows 7, Vista,
2008 R2 won’t boot due to Windows policy. Performance Restoration doesn’t
support this case.

Poslednja izmena:
gde je tu fix, ja ne mogu da nadjem na strani nista novo?

onda je sigurnije sačekati kraj OCT

Dos version for MAC, Linux users -> Will be released on end of Oct.

I ja bih više voleo da skinem neki bootabilni ISO pa da to radim iz DOS-a.

Mada nije problem ni ovako, prvo napravim image SSD-a, posle mogu da se igram.

Sve je prošlo bezbolno na mašini iz potpisa na Win 8.1 Pro 64-bit.

HD Tune test nakon operacije:

Prilozi

• 840EVO.png
    840EVO.png
    33.3 KB · Pregleda: 154
Da li je ovo fix koji se provodi samo jednom ili se nakon nekog vremena sve ovo mora ponoviti.

Trebalo bi da je za stalno.
Sada testiram svoju sreću sa upgrade.

Da li je ovo za reklamaciju?evohddtune.png

Završio FW upgrade i odradio performance restore. FW je sada EXT0CB6Q.

HD Tune grafik je sada ravna linija, nema pada brzine. Videćemo za par meseci jel problem trajno rešen.

Da li je ovo za reklamaciju?

Pa već su ti iz Samsunga odgovorili da jeste, što onda pitaš?
A to da programom možeš popraviti hardversku grešku samo sanjaj! :D Mada po atributima može i da je do kontakta kod tebe, tipa loš kabal ili prljav kontakt na disku/ploči... Probaj prvo to. Ako nije oprosti se od diska i svih podataka na njemu, zato odmah backup!!

Nazad
Vrh Dno