Šta je novo?

Samsung 840 EVO (Samsung MEX controller, TLC 19nm Toggle Mode 2.0 NAND, TurboWrite)

Flashovao bios, stavio default podesavanja. I dalje se sam upali. Ne znam da li bi mozda svez sistem pomogao? Inace stalno mi iskakao plavi ekran dok se nisam setio da prebacim na aschi mod. Mislio sam da sam zeznuo plocu.

Ploce sam stavio nov. Samo jedno pitanje ako stavim nov da li preko onog samsung madzionicar programa

Ok. Hvala. Inace stvarno ssd je prva liga. Nije mi zao ni dinara koji sam odvojio za njega. Pravi upgrade kompa, vidljivo se dobija na brzini.

Ne znam zašto, instalirao sam malopre svežu osmicu, brzine write/read su mi manje za 100 mb/s. Proverio sam preko magician-a, u sedmici je pokazivao normalne brzine?

probaj onaj manuelni trim. mozda si trebao prvo skroz da ga obrises sa 'secure erase'.

Uradio sam secure erase iz bios-a, imam tu mogućnost. Sada ću proveriti sa drugim benchmark softverom.

Edit: Proverio sam preko crystal mark-a, deluje mi da je sve ok? Bice da magician brljavi...

Prilozi

• ssd.JPG
    ssd.JPG
    87 KB · Pregleda: 79
Poslednja izmena:
bice da radi brze zbog s.e. ... ;)

Prošle godine (mislim da je bio april) kupio sam za ProBook SSD Samsung 840 i od tada nikakvih problema nisam imao sa njim.

Koristio sam ga prvo na Windows-u 7 a sada kada sam napravio Hackintosh sa uključenim Trim Enabler-om sve radi super.

Sada trebam još jedan SSD koji ću koristiti za Linux (Ubuntu). Da li se za ovih godinu dana nešto promenilo ili da idem opet na Samsung?

Samsung:D

OK. Vidim da je cena 9.000 din. što je super za 120 giga. Za Linux mi više i ne treba.

Mislim na ovaj:

SSD SATA3 120GB Samsung 840 EVO 540/410MB/s
MZ-7TE120BW
Model: MZ-7TE120BW
Povezivanje: Sata 3
Kapacitet: 120GB

Poslednja izmena od urednika:
Uzmes veci, onaj od 250Gb :)

Razmišljao sam ali mi za Linux zaista nije potreban veći SSD (čak bi mi bio dovoljan i Samsung od 64 giga kada bi bio u prodaji).

Na tom SSD-u će biti samo dokumenti, koristiće se u kancelariji i 8h dnevno će biti OpenOffice i Adobe Reader u upotrebi (kucanje dokumenata, štampanje...), malo će se koristiti za vreme pauze net i mail i to je to.

I ja sam bas u potrazi za nekim, sto jeftinijim, a pouzdanim SSD-om. Trenutno mi je na sadasnjem SSD disku prazno 62,7 od 120GB (efektivno 111GB).
Treba mi bas za Linux za WEB development, i siguran sam da ce mi stici i 64GB. Sta mislite o tome da ganjam 830?

A gdje njega ima sem polovnog?
Inace je odlican ssd.

Na polovni sam i mislio. Ako uopste uspem da nadjem negde. Mada, cu sigurno uzeti najjeftiniju varijantu.
Da li je za Linux (nevezano koja distribucija), potrebno "podesavati" nesto? Znam jedino da TRIM radi bez dodatnog cimanja.

Ja mislim da i trim treba uključiti (ranije sam gledao neka uputstva na jutjubu, ne znam da li se nešto promenilo)?

Зависи од дистрибуције. Нзм тачно за остале, али од Убунта 14.04 је подразумевано укључено и ништа не треба подешавати. За раније верзије треба нешто да се дода у fstab.

Gde gledaš da li je uključlen trim u 14.04 LTS?

ma koji gigabajt nikada manjka mislio sam i ja da je dovoljno za sistem 120 ali evo 250Gb skoro puno.

Naravno, ako koristiš Win i instaliraš gomilu programa, igrica... uskoro će ti trebati i tera za sistemiski, ali je Linux nešto sasvim drugo.

Gde gledaš da li je uključlen trim u 14.04 LTS?

Kod:
cat /etc/cron.weekly/fstrim

излаз треба да буде

Kod:
#!/bin/sh
# call fstrim-all to trim all mounted file systems which support it
set -e

# This only runs on Intel and Samsung SSDs by default, as some SSDs with faulty
# firmware may encounter data loss problems when running fstrim under high I/O
# load (e. g.  https://launchpad.net/bugs/1259829). You can append the
# --no-model-check option here to disable the vendor check and run fstrim on
# all SSD drives.
exec fstrim-all

Ради само за Интел/Самсунг ссд-ове. За остале последња команда треба да изгледа овако: exec fstrim-all --no-model-check.

Od kako sam stavio novu garaficku, graficka gura sata 3 konektor na koji je SSD prikljucen, sta mi predlazete da li da kupim neki jeftiniji sata 3 kontroler i koji predlazete imam samo pci-e slotove, ili da prebacim na sata2 konektor i koliko tada gubim na brzini diska?

Ni jedno ni drugo ne radi. U oba slučaja gubiš na performansama.

Uzmi SATA kabl kome je jedan konektor pod pravim ugom, pa taj konektor zakači na ploču. Tako če sata kabl ići tik uz ploču i neće smetati grafičkoj. Probano više puta.

56888-151963-290.jpg

Poslednja izmena:
Od kako sam stavio novu garaficku, graficka gura sata 3 konektor na koji je SSD prikljucen, sta mi predlazete da li da kupim neki jeftiniji sata 3 kontroler i koji predlazete imam samo pci-e slotove, ili da prebacim na sata2 konektor i koliko tada gubim na brzini diska?

Gubiš oko pola brzine.

probao i savijen i taj ne uspeva, bas su ti iz asusa napravili glupost. Jos jedno pitanje, da li kabl sata 3 mogu da stavim na sata 2 prikljucak ili mora da bude sata 3

koja tačno ploča?

Vrh Dno