Šta je novo?

Samsung 840 EVO (Samsung MEX controller, TLC 19nm Toggle Mode 2.0 NAND, TurboWrite)

^ U pravu si , polupao sam lončiće.

Random Read mi je oko ~50k, jer to oko ili jok?
Ostale stavke su kako treba.

Malo sam u dilemi gde da okačim post obzirom da postoji tema Instalacija SSD-a i ova :)

Nije ni važno. Pazario sam Samsung 840 EVO 120 GB i sada je na redu instalacija, njegova i Windowsa 8.1. Neću daviti pitanjima jer dosta odgovara ima u ovoj i onoj drugoj temi. Interesuje me nekoliko stvari.

Ploča je Gigabyte EP45-DS3LR kao što se vidi na slici dole, strelica pokazuje stradali port o čemu sam pisao ovde. Dakle, pored SSD-a imam i HDD koji je trenutno nakačen na SATA2_4. Na SATA2_1 i SATA2_2 nakačeni su DVD-RW i front panel za usb priključke. Pitanje je da li je pri priključivanju SSD-a neophodno da ga nakačim na 1, HDD na 2, a DVD i front panel na 3 i 4 ili mogu u bilo koji port?

Drugo pitanje - na slici je screenshot biosa, vidi se da je moguće uključiti AHCI. Da li AHCI uključujem nakon restarta iz sadašnjeg OS-a i nastavljam instalaciju operativnog sistema na prethodno priključen ssd _ILI_ da iz sadašnjeg OS-a formatiram HDD, isključim ga sa napajanja, priključim i ostavim samo SSD u računaru, uključim AHCI, a onda naknadno nakon instalacije OS-a priključim HDD koji će mi služiti za storage?

Treće i poslednje pitanje - šta predstavlja opcija SATA Port0-3 Native Mode koja se vidi na screenshot-u ispod opcije za AHCI, da li je neophodno da ona bude Enable-ovana?

Pozdrav i čekam odgovore :smoke:

Pogledajte prilog 136697 , bios.jpg

Poslednja izmena:
Nije baš mnogo bitno na koji port. Uključi AHCI, instaliraj sistem, drugi hard disk za storage možeš da uključiš odmah ili posle, nebitno.

Tako sam uradio, hvala :)

Nego, od kako sam priključio SSD, po uključenju računara i prolaska prvog "crnog ekrana" kada može da se uđe u bios, prikazuje mi se ovo iz priloga, tačnije kao da vrši skeniranje svih SATA portova na ploči i onda izbaci ovu listu. Malo me nervira jer oduzima vreme podizanja sistema. Je l' moguće da isključim to?

2014-03-01-23-27-36.png

Nije moguće. Kad podesiš AHCI mod u BIOS-u, inicijalizacija kontrolera i svih priključenih uređaja je neophodan korak pre podizanja sistema, tako da da, podizanje OS-a je sporije za tih nekoliko sekundi.

Ok, hvala na odgovoru.

Inače, malo sam guglao tražeći način da promenim lokaciju u koju WindowsUpdate smešta apdejte koje preuzme, kako bih bar malo doprineo dužem životnom veku SSD-a tako što neće preuzimati apdejte na SSD. I uspeo sam da nađem rešenje. Imao sam malo problema jer nije baš detaljno objašnjeno, ali evo prežvakanog uputstva, pa ako nekome treba, tj pored SSD-a ima i HDD, može podesiti da mu se na HDD smeštaju apdejti.

Izvorno uputstvo našao sam na ovom linku, tako da možete sa njega da pratite, a ja ću napisati šta nije rečeno tamo.

Uputstvo za premeštanje WindowsUpdate odredišnog direktorijuma na drugu lokaciju:

1) Iz c:\Windows\System32\ pokrenite cmd.exe kao administrator (Run as administrator)

2) Ukucajte net stop wuauserv kako biste zaustavili WindowsUpdate servis

3) Ukucajte rename c:\windows\SoftwareDistribution softwaredistribution.old kako biste sadašnji direktorijum u koji se WindowsUpdate-i smeštaju preimenovali u novi (koji će se sada zvati softwaredistribution.old i koji se, na kraju celog ovog procesa, može obrisati kako ne bi zauzimao prostor na SSD-u)

4) Sa ove lokacije preuzmite Junction.zip i raspakujte u c:\Windows\System32\

5) Iz prethodno otvorenog cmd.exe (mada sam ga ja zatvorio pa ponovo otvorio dok sam raspakivao Junction.zip) otvorite Junction jednostavnim ukucavanjem junction i dobićete ovo što se vidi u prilogu

6) U uputstvu sa linka na kojem je uputstvo piše da dalje treba ukucati C:\>md D:\Windows\SoftwareDistribution međutim NE, treba ukucati samo md D:\Windows\SoftwareDistribution. Ova komanda kreira folder sa podfolderom na lokaciji koja ovde piše. Ovo je samo primer, vi možete da izaberete proizvoljnu lokaciju gde želite da vam apdejti budu download-ovani, ali vodeći računa da istu tu lokaciju koristite i u narednom koraku, logično. Npr md E:\Podaci\Sistemski\Windows\SoftwareDistribution. Napominjem da sam ja koristio kao što je napisano na postavljenom linku.

7) U sledećem koraku treba ukucati junction C:\WINDOWS\SoftwareDistribution "D:\WINDOWS\SoftwareDistribution", dakle NE TREBA C:\>junction C:\WINDOWS\SoftwareDistribution "D:\WINDOWS\SoftwareDistribution"

8) U poslednjem koraku treba startovati WindowsUpdate servis ukucavanjem komande net start wuauserv.

Napomena:

Radite ovo na sopstvenu odgovornost! Ovo su koraci koje sam ja ispoštovao i nemam nikakvih problema. Kao što vidite, pratio sam uputstvo sa linka, a ovde sam želeo da ukažem na sitnice koje tamo nisu napisane. Čak i da nešto pogrešno uradite, mislim da ne bi moglo da bude posledica, ali za svaki slučaj NAPRAVITE RESTORE POINT pre nego što krenete bilo šta da radite. Drago mi je ako sam nekome pomogao ovim :)

Operativni sistem je Windows 8.1.

cmd.jpg

Stvarno je frapantno koliko ste opterećeni time da "sačuvate" SSD. To je već groteskno. Umesto da ga uposlite maksimalno vi ga potpuno iracionalno štedite. Niko od vas neće doživeti da taj SSD potroši cikluse i dogura do svog kraja. Mnogo pre toga ćete ga zameniti iz bar dva razloga: kapacitet i performanse. Zapamtite to, barem ovi novi koji nisu indoktrinirani pogrešno!

Poslednja izmena:
Ugasi pagefile (ako imas dovoljno RAM-a), indeksiranje, prefetch. A za Windows Update je krajnje nepotrebno.

Tako sam uradio, hvala :)

Nego, od kako sam priključio SSD, po uključenju računara i prolaska prvog "crnog ekrana" kada može da se uđe u bios, prikazuje mi se ovo iz priloga, tačnije kao da vrši skeniranje svih SATA portova na ploči i onda izbaci ovu listu. Malo me nervira jer oduzima vreme podizanja sistema. Je l' moguće da isključim to?

Pogledajte prilog 136850
Pitanje je da li oduzima vreme.
Iako to na prvi pogled deluje tako, ne sporim (jednostavno, tog "prozora" pre nije bilo, te samim tim se cini da je boot duzi)... previdjas cinjenicu da sada onaj prvi prikazan ekran - onaj odmah po ukljucivanju - ne traje toliko dugo jer nema ocitavanja uredjaja po IDE kontrolerima ;) (ako mogu tako da se izrazim)
Vec sada kroz njega bukvalno "protrci" i odmah ide dalje, na taj deo kada ocitava cega ima po AHCI-ju... i to je to.

Realno, jedina merodavna bi bila stoperica - nju u ruke, pa lepo stopovanje od ukljucivanja kompa do dizanja Windows-a. IDE vs. AHCI, ultimate fight.
Ja sam to cinio svojevremeno, bas na Gigabyte ploci, koja se isto ponasa u ovoj situaciji kao ta tvoja... i suma sumarum - AHCI mod bese brzi.

AHCI je preporučen za SSD u svakom slučaju.

Apsolutno. Bio sporiji boot proces ili ne.

S tim sto bih se ja nadovezao na tvoju izjavu recima - AHCI je obavezan za SSD u svakom slucaju.

Stvarno je frapantno koliko ste opterećeni time da "sačuvate" SSD. To je već groteskno. Umesto da ga uposlite maksimalno vi ga potpuno iracionalno štedite. Niko od vas neće doživeti da taj SSD potroši cikluse i dogura do svog kraja. Mnogo pre toga ćete ga zameniti iz bar dva razloga: kapacitet i performanse. Zapamtite to, barem ovi novi koji nisu indoktrinirani pogrešno!

Upravo tako, iracionalni sirotinjski mentalitet, brana svakom razumu i progresu!

Poslednja izmena:
Upravo tako, iracionalni sirotinjski mentalitet, brana svakom razumu i progresu!

ZAKLJUČAK:
1. Obavezno isključiti sve gde SSD pokazuje prednost, a naročito preseliti sve gde ima koristi od SSD-a na HDD, ili na RAM (koji se mora pri svakom isključivanju sačuvati samo na HDD)!
2. Ubiti boga/osakatiti Win (OS) isključivanjem svega i svačega korisnog ili ne, jer SSD je to -valja se čuvati (NE koristiti)!
3. Ubiti SSD u pojam stavljanjem u IDE, a po mogućstvu onesposobiti TRIM (troši SSD!!)!
4. Opciono: Uzeti što manji/sporiji SSD makar ne stali ni svi programi...

REZULTAT:
Računar moguće sporiji nego li i sa HDD-om, nepotpuna iskorišćenost potencijala SSD-a, osakaćen OS - loše IT iskustvo!

:d :banana: :eyebrows:

Poslednja izmena:
I treba prebaciti u RAM šta može, jer je RAM deset puta brži. Zato se gasi pagefile ako imaš dovoljno memorije.

Prefetch/superfetch se gasi jer ničemu ne služi.
Stavlja fajlove na početak drajva, primenjivo na hard disku, na SSD beznačajno.

Koja korist npr. keš pretraživača u RAM ako se isti ne sačuva na disk (dugo gašenje - i paljenje dok se sve ne preseli u ram), obzirom da se drukčije sve gubi pri gašenju; tj. sama poenta keša se anulira obzirom da se mora sve svaki put vući sa neta i za one sajtove koji se često pretražuju. I na kraju se dobija lošije/sporije iskustvo a ne brže!
Isto važi za trpanje keša bilo kog programa sa diska u ram (osim onog koji sam program već stavlja u ram), tj. programi oduvek sami prebacuju u ram i na kraju nazad na disk šta god treba (ima koristi), ručno prčkanje i pametovanje... BIG no-no! :D

Prefetch/superfetch (i defragmentaciju) Win 7 (pa na dalje) gasi sam nakon odrađivanja skora (winsat) gde prepozna da je SSD, te ni tu nije potrebno ništa ručno raditi! ;)

Koji skor imaš na Win 8+¿

Ja i pričam za to što sam program stavlja u RAM i gašenje virtuelne memorije OS-a. Nisam mislio na RAM disk, mada on ima svoje prednosti u određenim slučajevima.

I treba prebaciti u RAM šta može, jer je RAM deset puta brži.

Ovo me moglo navesti samo na to da si upravo i samo mislio na RAM disk! :d
Pa koja svrha govoriti o onome što će programi već sami od sebe bez intervencije korisnika uraditi, ugasio neko ili ne PF (što zbog zahteva po kojeg programa ne gasim)... :)

Piše mi lepo da sam na Win7, 8 mrzim i gadim mu se iz dna duše na PC-u (bez ekrana na dodir nema svrhe osim da zagorča život! :D), a da ga "ispravljam" dodacima... :vomit:

Ukinut je u 8 na dalje svaki vid ocenjivanja hardvera. I ne vidim da sam gasi fetching.

Poenta je da Win sam prebacuje u PF, pa ga gasim, jer bezveze mi prčka, mada je i tu veća dobit ako imaš običan hard.
I indeksiranje je bespotrebna funkcija.

Pa tek 8 mora sama da prepozna SSD! Ali to nemam pojma, nisam je koristio.. ,)
Indeksiranje OK.

Trebalo bi, ako ne onda je gluplja od 7-ice! Ali to nek potvrdi neko sa SSD-om i 8 koji nije to gasio ručno...

Trebalo bi, ako ne onda je gluplja od 7-ice! Ali to nek potvrdi neko sa SSD-om i 8 koji nije to gasio ručno...

A ne sećam se da je to uradila ni sedmica. Mada je to možda jer sam klonirao sistem na SSD. Ali opet...

Da zato, onda moraš ponovo ručno naterati novo ocenjivanje i onda prepozna, i nakon toga može proći još par dana da sve pogasi.
Inače ima to i 8, ali mora preko CMD da se pokrene ručno..

Pa radi on i u IDE. :p

Radi, apsolutno... i to radi sasvim fino ;)

Nego, ipak bih rekao da je AHCI obavezan... manje-vise zbog same brzine SSD-a, koja je veca nego u IDE modu... koliko zbog TRIM funkcije ;)
A koliko je meni poznato, da bi TRIM funkcija ispravno radila, sistem mora biti u AHCI modu :)

Screenshot - 4_1_2014 , 1_23_58 PM.jpg Imam jedan problem sa Samsung 840 EVO diskom sto se I vidi na screenshotu...Zasto ga on prijavljuje kao ATA kada je na sata6 prikljucen a ploca je asus Z87pro....I zasto je asahci64 da li je to ok kontroler za ovaj disk?Rezultati su skoro duplo losiji nego sto bi trebalo....gde da trazim problem?Unapred hvala!

Pogledajte prilog 138945 Imam jedan problem sa Samsung 840 EVO diskom sto se I vidi na screenshotu...Zasto ga on prijavljuje kao ATA kada je na sata6 prikljucen a ploca je asus Z87pro....I zasto je asahci64 da li je to ok kontroler za ovaj disk?Rezultati su skoro duplo losiji nego sto bi trebalo....gde da trazim problem?Unapred hvala!

Firmware, drajveri za ploču, TRIM... Takođe proveri da si povezao na ispravan SATA port, odnosno najbrži.

Znači lenština na pretek, samo 2! sekunde u google-u bi ti reklo da je asahci64 ASMedia 6Gb/s port a ne Intel-ov gde si trebao da ubodeš. Ili da si pogledao uputstvo tvoje ploče..:d
Gotovana neverovatan broj! :rtfm:

Hvala puno mdm,nisam generalno lenstina ali stoji da nisam procitao u uputstvu ploce da je taj asmedia konroler samo za data ma sta god to znacilo :).Bio sam ubedjen da su 2 zuta konektora bas iz tog razloga obojeni za sata6 protok pa sam logicno tu I stavio ssd :).Sad mi je brzina drasticno povecana I zahvaljujem se jos jednom I tebi I dark magician-u na pomoci;)

Nazad
Vrh Dno