Šta je novo?

Sakrivanje zvucnih kablova u sobi

IzNoGooD

Čuven
Učlanjen(a)
20.08.2003
Poena
860
Pozdrav,

trebalo bi mi da me posavetujete kako da sakrijem kablove od zvucnika u sobi za 5.1 sistem zvucnika. Zvucnici su na svojim nosacima na zidu. Ranije lepljenje silikonom se pokazalo nerazumno, jer se posle nekog vremena delovi silikona popustili i kablovi su pocinjali da vise. Takodje, sav taj silikon je prilikom krecenja morao da se sastruze.
Pricao sam sa prijateljima i savetovali su mi kanalice za vertikalu, a silikon za horizontalu, ali me zanima da li ima jos neko resenje.

Hvala na pomoci.

Sve zavisi kakvi su ti zidovi.
Ako je rigips onda vučeš između ploča.
Ako je cigla, i planiraš da ti moler kreči u skoroj budućnosti, onda može i štemanje zida, u kanal crevo, kroz crevo kablovi. Neće ti izaći previše a lepše je nego bilo kakve kanalice. Mana je što moraš dobro da znaš gde hoćeš da ti stoje zvučnici i posle nema mnogo mrdanja.
Ako je armirani, slegani beton u zgradi, kao kod mene, ja sam prilikom renoviranja stana, podigao deo lamelnog parketa, kome je ionako sledilo hoblovanje, prosekao betonsku košuljicu, i postavio crevo i u crevo kablove. Vratio sam novi lamelni parket i sve izgleda kao da ništa nije dirano. Ovo je najskuplja varijanta, ali je u nekim situacijama jedino rešenje.
Imaš i rešenje sa bežičnim prenosom signala do zadnjih satelita ali bih ga ja zaobišao ako ceniš kvalitet zvuka.
I na kraju sada imaš da kupiš lepe kanalice, jedino što meni te kanalice nekako ne idu za kuću, više su mi za poslovni prostor.

Poslednja izmena:
problem je sto po horizontali moram da idem uz plafon, a ne po zemlji

shema sobe je prilozena, zvucnici su pri plafonu. centralno mesto za sve kablove je PC&Woofer

takodje, trebalo bi i da LCD kacim na zid pa cu imati i te kablove da sakrivam.

ah da, noseci/armirani zid je u pitanju. tek je kreceno, tako da sledeci put cu ici sa gipsanim radom po ivicama - ali to je makar 5 godina u buducnosti. tako da mi treba privremeno(trajno) resenje.

Prilozi

• Soba.jpg
    Soba.jpg
    18.9 KB · Pregleda: 765
Poslednja izmena:
Onda su ti po meni tzv. plasticne kanalice najbolje resenje, jos ako idu uz plafon uopste nece biti upadljive, a za dodatno sakrivanje mozes da iskoristis i cevi od radijatora ako ih imas. Kanalice ne moras da tiplujes vec mozes da ih zalepis onim silikonskim lepkom sto na reklami sa njim lepe konstrukciju kosa za basket na zid. (mrzi me da ga trazim a ne mogu da se setim naziva)

Poslednja izmena:
Kanalice i dvostrana ljepljiva traka, ali ona kao spuzvica malo deblja oko 2mm. jednostavno, brzo i efilasno.

Imas i lepe ukrasne lajsne sa zabicama, to moze lepo da izgleda.

tnx za info... kupio sam neki kabl za zvucnike koji je flat i bele je boje. probacu na losije vidljivom delu da ga pricvrstim silikonom. ako ne bude izgledalo lepo, precu na kanalice. video sam na buvljaku te sa lepljivom trakom, jedino sto su 100din metar.

javljam sta sam uradio...

Pa imas kupiti traku rolna je oko 2 eura, pa sam nalijepi.

Meni pada na pamet nesto skuplja varijanta ali moze da prodje kao dodatno opremanje sobe. ;)
Stavis duz plafona sa obe strane zida instalaciju za halogene sijalice ali onu da tako kazem ukrasnu odnosno dve paralelne zice razvucene od zida do zida na koje se kace halogenke.
A gde se vec to provuce mogu da se prosvercuju i zice za zvucnike a da to ne bude previse upadljivo. :,,:

problem je sto po horizontali moram da idem uz plafon, a ne po zemlji

shema sobe je prilozena, zvucnici su pri plafonu. centralno mesto za sve kablove je PC&Woofer

takodje, trebalo bi i da LCD kacim na zid pa cu imati i te kablove da sakrivam.

ah da, noseci/armirani zid je u pitanju. tek je kreceno, tako da sledeci put cu ici sa gipsanim radom po ivicama - ali to je makar 5 godina u buducnosti. tako da mi treba privremeno(trajno) resenje.

Moje iskustvo

Identičan problem, sistem 5.1 postavljen na 50 sm od plafona.

Rešenje

Ja sam postavio od 5 cm (običan 20 gramski) stiropor, ali ti možeš i od 2 cm strodur. Zapravo stiropor je nalepljen na plafon (građevinskim lepokom), između njega su provučeni kablovi, postavljena mrežica i izgletovano je. Onih 50 cm kabla koji se spuštaju sa plafona je uštemovano (pre štemovanja ubačeno u grkljan crevo). Ovo je višestruko korisno. Dobra toplotna izolacija + nema više kablova + savršen razlog za renoviranje sobe. Okrečio sam grčkim farbama.

Poslednja izmena:
evo ga prvi set od pet slika

Prilozi

• IMAG0046.jpg
    IMAG0046.jpg
    15 KB · Pregleda: 1,364
  • IMAG0047.jpg
    IMAG0047.jpg
    28 KB · Pregleda: 898
  • IMAG0048.jpg
    IMAG0048.jpg
    25.4 KB · Pregleda: 998
  • IMAG0049.jpg
    IMAG0049.jpg
    47.1 KB · Pregleda: 1,339
  • IMAG0050.jpg
    IMAG0050.jpg
    40.2 KB · Pregleda: 1,656
Poslednja izmena:
i ostatak slika

Prilozi

• IMAG0051.jpg
    IMAG0051.jpg
    39 KB · Pregleda: 521
  • IMAG0052.jpg
    IMAG0052.jpg
    45 KB · Pregleda: 850
  • IMAG0053.jpg
    IMAG0053.jpg
    28.4 KB · Pregleda: 875
  • IMAG0054.jpg
    IMAG0054.jpg
    22 KB · Pregleda: 2,348
Super je ispalo.

hvala... ipak znaci kada sam sebi radis, a ne neki "majstor" preko .!. :D

jos mi ostaje pitanje kako da sakrijem kablove od LCDa? imam strujni, antenski, VGA, HDMI i mozda Audio OUT i jos neke...
imaju neke kao gumene kanalice, ali samo u crnoj i sivoj boji... da li ima negde mozda bela?!?

lunner_tunnel_2.jpg

Poslednja izmena:
hvala... ipak znaci kada sam sebi radis, a ne neki "majstor" preko .!. :D

jos mi ostaje pitanje kako da sakrijem kablove od LCDa? imam strujni, antenski, VGA, HDMI i mozda Audio OUT i jos neke...
imaju neke kao gumene kanalice, ali samo u crnoj i sivoj boji... da li ima negde mozda bela?!?

Ja sam to ovako uradio, sve sam. Mnogo je bolje od kanalica. 10 letvica 20x6x2cm, tiplove u zid i dugacak sraf da prodje kroz letvicu do tipla. 2 gips karton ploce , tacnije jedna ipo u mom slucaju. Iseces deo gde ti ide nosac za tv u gips karton ploci i sve to lepo usrafis crnim srafovima u letvice. Bandaz traka izmedju spojeva dve ploce i ispuna za gips. Posle toga sve to lepo izgletujes da sakrijes srafove, i okrecis. Jeste skuplje i ima vise posla od kanalica ali rezultat je ovo:

http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1956730&postcount=420

IzNoGooD fino si ovo odradio ...nego,jedno pitanje.Zasto si ovako visoko postavio TV ?

Heh, to sam hteo i ja da pitam.... podseca me na tv u kladionicama. U kucnim uslovima treba da je dosta nize.

TV je bio u horizontali na komodi, ali je morao da dodje jos jedan trosed - pa je TV morao na zid.

ovo mu je najvisa pozicija, nosac je http://www.artsupport.rs/details.php?id=274 - samo da pozavrsavam oko namestaja i ciscenja, pa ce klizaci ici nize...

inace mojih 201cm visine smestenih na kauc i 30cm iznad glave je definisalo najnizu tacku ekrana na zidu. :D
meni je isto malo visoko sada, ali makar sada gledam TV ispravljene kicme ;)

i dalje ostaje nedoumica oko sakrivanja strujnog, antenskog, VGA & HDMI, zvucnih, i sl. ?!?

TV je bio u horizontali na komodi, ali je morao da dodje jos jedan trosed - pa je TV morao na zid.

ovo mu je najvisa pozicija, nosac je http://www.artsupport.rs/details.php?id=274 - samo da pozavrsavam oko namestaja i ciscenja, pa ce klizaci ici nize...

inace mojih 201cm visine smestenih na kauc i 30cm iznad glave je definisalo najnizu tacku ekrana na zidu. :D
meni je isto malo visoko sada, ali makar sada gledam TV ispravljene kicme ;)

i dalje ostaje nedoumica oko sakrivanja strujnog, antenskog, VGA & HDMI, zvucnih, i sl. ?!?

Svejedno ti je previse visoko postavljen tv i nikakvi klizaci ga nece spustiti za pola metra koliko treba da ide dole, vidim u odnosu na visinu vrata pored. Nebitno sto si visok 201cm , nepotrebno cimas vrat jer ti pogled uvek ide ka gore.

Da li si procitao moj post uopste? Imas tu opciju ili kanalice, trece nemas. Poseti http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=185255&page=18 tamo imas detaljnije informacije na toj strani.

pogledao sam sada detaljno tvoje resenje i to je nesto sto cu verovatno uraditi za nekih 5 godina kada budem skroz renovirao stan - posto sam vec krecio u maju, sada nema leba da se ponovo dira zid.

TV je postavljen iznad drugog troseda - nasuprot ovoga sa koga se gleda; tako da je morao na tu visinu zbog dragih mi prijatelja i jos drazeg mi TVa - koji bi teoretski sada trebao biti van njihovog dometa.

vidim da cu stavljati kanalice, nego pitam da li neko zna gde imaju te siroke - a bele?

hajde dajte mi na pm linkove oko tih lajsnica i trakica i svega sto treba da se tako lepo sakrije ;)

ja imam doduse malo vise zelja i kablova :D

s obzirom da zelim da prikopcam moj PS3 na 2 surround systema, u 2 sobe, i na 2 tv-a (jedan LCD blizu ps3,a drugi plazma od 52" u dnevnoj sobi) proverio sam,moze ps3 da mi bude u drugoj sobi,signal za joystick ide bez problema. Problem je sto iz jedne sobe u drugu treba da idu kablovi:

1.) ps3 HDMI do plazme, (ovo ce da bude skupo,jer treba vise od 6 metara..modza blizu 10 kad ide po ivicama)
2.) napajanje do zvucnika u toj istoj sobi gde je plazma, od pojacala iz sobe gde je ps3 :)

znaci, nisu samo tanki kablovi, treba mi i neka veca lajsna/plastikica za deblji HDMI kabl do druge sobe.

za ovu sobu gde je ps3, nece biti problem koje god lajsne da uzmem,jer, to je moja spavaca, tu niko ne zalazi, snacicu se lajsnama sto po podu sto po zidu da ih sakrijem....ali mi treba info oko lajsni koje ce do dnevne ici :(

p.s. fala unapred

Ja sam sve kupio na buvljaku, prvi red do tramvaja: plasticne kanalice 12x12mm (a imas i one za coaxial 15x10mm) - cena 50din/komad. Kabal za zvucnike beli - cena 18din/metar
Koristio sam silikonski lepak/pistolj za kacenje lajsni na zid. Gde sam imao drvo, tu sam koristio one male eksercice sa kukicom, na svakih 30-40cm po jedan.

Imas i bele plasticne kanalice sa samolepljivom trakom, ali su mnogo male - bas za sitnije zvucne kablove; cena im je 100din/komad

Siroku lajsnu ili kanalicu za TV kroz koju treba da prodje shuma kablova, nisam nasao. Ako neko zna gde ima da se kupi bela, bio bi mu zahvalan.

BTW, pre 3-4 godine kada sam uveo kablovsku, razuvkao sam po plafonu (sve sa busenjem) od ulaznih vrata tj. splitera, pa do radne sobe - nekih 10ak metara. Uopste se ne primecuje, samo koristi krivine i stokove od vrata.

dosta dobro poznajem bg,iako nisam odatle,jel to ona pijaca blizu delta city-a?!
blizu onog nadvoznjaka?! sto ima prekoputa parking......
(tuda ide tramvaj kolko znam)

tako je... to je Buvljak iliti Otvoreni Trzni Centar - OTC
:D
parking je 100din jednokratno

auh, sad sam video da si iz NS. pa garant ima to kod tebe u NS, neces valjda zbog toga u BG :D

Poslednja izmena:
ma idem u bg da kupim neku komodu ;)

posto ovde takvih nema (moji roditelji) pa cu skoknuti tu........

ne bih samo zbog toga xD

ponedeljkom buvljak ne radi, just to let you know

;) thx, idemo u subotu :)

Onda su ti po meni tzv. plasticne kanalice najbolje resenje, jos ako idu uz plafon uopste nece biti upadljive, a za dodatno sakrivanje mozes da iskoristis i cevi od radijatora ako ih imas. Kanalice ne moras da tiplujes vec mozes da ih zalepis onim silikonskim lepkom sto na reklami sa njim lepe konstrukciju kosa za basket na zid. (mrzi me da ga trazim a ne mogu da se setim naziva)

A sto ih jednostavno ne vuces u coskove (vezujes plasticnim kukicama) treba ti po 2-3 za svaki kabl, nece da budu upadljivi, niti nesto preterano ruzno nece da bude sa njima.

TE plasticne kukice za razliku od svih ovih varijanti, nisu skupe, ( nisu ni ostale doduse ) i ne treba da busis zidove da bi namestao tipli i sprovodio kablove.

Jednostavno 2 eksercica za svaku kukicu prikucas za zid i to je to. Jedva primetno, lepo izgleda, prosto i jeftino.

Ja sam u mojoj sobi pre postavljanja laminata postavio kablove izmedju stirodura i laminata. Nije lose samo se kabl vidi od poda do zvucnika (zadnji desni) na levom imam radijator i kabl se ne vidi od cevi.

Nazad
Vrh Dno