Kad sam saznao da je budzet Srbije za 2011 manji od budzeta grada Minhena, stvari su postale malo jasnije. A Minhen te pare trosi na uredjenje zelenih povrsina i sl, a ne na Skupstinu, penzije, decije dodatke i sve sto ide uz jednu zemlju.
Sa druge strane, ovde kad se radi posao ne smes musteriji da kazes da tvoj savet ili neki 5 minutni know-how kosta recimo 1ke, vec moras da opravdas cenu dovoljno dugackim vremenom izrade. Ameru kad kazes da ce posao biti gotov za 3 dana, a zavrsis za 2, on te casti, sto savrseno ima smisla posto je dobio ono za sta je vec dogovorena cena, i to ranije pa ce duze raditi za njega.
Ili recimo, Srbinu kad kazes da si pogresio, on se ljuti i ljuti, i u tome se izgubi silno vreme - Amer kaze ok, pita te koliko ti treba da popravis i to je to.
Moj zakljucak posle 12 godina freelencovanja je da smo jadna zemlja, i to najvise zbog toga sto ne znamo da radimo posao, ne u smislu samog posla vec u smislu menadzmenta, i to ne samo kompanijskog, vec i mikro menadzmenta.
Ovaj sajt Skupstine je radila super ekipa iz Bga, sajt je bas kakav i treba da bude i definitivno nesto cime se mozemo ponositi (mislim najvise na virt. turu). Moze se diskutovati da li nam takav sajt treba, ali jedno je sigurno - tekst u footeru je 105% isplativ Amerima. Samo te 2 recenice vrede toliko a mi da imamo imalo ponosa ne bismo dozvolili da nam iko pomaze u tome, ili recimo u uredjenju centralnog gradskog parka i sl. To su stvari gde treba da se vidi onaj pravi patriotizam imho.