Šta je novo?

Sajt narodne skupštine :)

vreme je da svi krenemo da realno naplacujemo izradu sajtova, kad moze drzava, mogu svi. a ne da radis sajt nekoj firmi za 200€

Firma i drzavna institucija nije isto. Sta mislis koliko je kosta(o) recimo b92 sajt na kome si procitao vest? 200 eura?

Kad sam saznao da je budzet Srbije za 2011 manji od budzeta grada Minhena, stvari su postale malo jasnije. A Minhen te pare trosi na uredjenje zelenih povrsina i sl, a ne na Skupstinu, penzije, decije dodatke i sve sto ide uz jednu zemlju.
Sa druge strane, ovde kad se radi posao ne smes musteriji da kazes da tvoj savet ili neki 5 minutni know-how kosta recimo 1ke, vec moras da opravdas cenu dovoljno dugackim vremenom izrade. Ameru kad kazes da ce posao biti gotov za 3 dana, a zavrsis za 2, on te casti, sto savrseno ima smisla posto je dobio ono za sta je vec dogovorena cena, i to ranije pa ce duze raditi za njega.
Ili recimo, Srbinu kad kazes da si pogresio, on se ljuti i ljuti, i u tome se izgubi silno vreme - Amer kaze ok, pita te koliko ti treba da popravis i to je to.
Moj zakljucak posle 12 godina freelencovanja je da smo jadna zemlja, i to najvise zbog toga sto ne znamo da radimo posao, ne u smislu samog posla vec u smislu menadzmenta, i to ne samo kompanijskog, vec i mikro menadzmenta.
Ovaj sajt Skupstine je radila super ekipa iz Bga, sajt je bas kakav i treba da bude i definitivno nesto cime se mozemo ponositi (mislim najvise na virt. turu). Moze se diskutovati da li nam takav sajt treba, ali jedno je sigurno - tekst u footeru je 105% isplativ Amerima. Samo te 2 recenice vrede toliko a mi da imamo imalo ponosa ne bismo dozvolili da nam iko pomaze u tome, ili recimo u uredjenju centralnog gradskog parka i sl. To su stvari gde treba da se vidi onaj pravi patriotizam imho.

Nego, sad pogledah sajt iz malo drugacijeg ugla - SEO posao nije odradjen dovoljno dobro, u najmanju ruku.
Sad ce verovatno Uzbekistanska vlada i narod da doniraju da ekipa sa recimo b92 odradi taj posao, s tim sto ce se ograditi od efekata u footeru.
Ako u svemu bude imalo logike, cena tog posla ce nadmasiti cenu izrade sajta ... i eto nama ovde opet nove teme.

Kad sam saznao da je budzet Srbije za 2011 manji od budzeta grada Minhena, stvari su postale malo jasnije.

Kad tako kazes izgleda bedno :D Ali Minhen je grad sa najjacom ekonomijom u Nemackoj (bolja od Berlina/Hamburga itd.) i ekonomski centar juzne Nemacke. Kad pogledas samo koje kompanije imaju predstavnistva tamo, bice ti jasno da nije bas validna komparacija.

Kad tako kazes izgleda bedno :D Ali Minhen je grad sa najjacom ekonomijom u Nemackoj (bolja od Berlina/Hamburga itd.) i ekonomski centar juzne Nemacke. Kad pogledas samo koje kompanije imaju predstavnistva tamo, bice ti jasno da nije bas validna komparacija.

Poredjenje svakako nije dobro - grad i drzava nisu za poredjenje, ako po bilo cemu jesu to onda ide na stetu drzave. Ajd ovako, budzet nam je uporediv sa Slovenackim, a oni su 3 puta manji. Ili, najbolje ovako, sajt nase Skupstine su radili nasi ljudi ali su ih platili Ameri, uz ogradu koja cu eto paste-ovati:
The development of this website was made possible by the support of the American People through the United States Agency for International Development (USAID). The contents of this website are the sole responsibility of the National Assembly of the Republic of Serbia and do not necessarily reflect the views of USAID or the United States Government.

To ni po koju cenu nije smelo da se dogodi. btw, da ne bude zabune, isto bih mislio i da je u pitanju narod Rusije ili Mongolije. Nedopustivo!

Taj B92 je do pre godinu dana koristio tabele za sadržaj :)

Full css pristup uz div-ove jeste bolji po mnogo cemu, ali ni tabele uopste ne moraju biti lose, kao sto ni full css nije a priori dobitna kombinacija.
Cinjenica je da je b92 sajt vec 10-ak godina u prvih 5k svetskih sajtova (i najbolje kotiran domaci sajt) - to nema veze sa tabelama.

Poslednja izmena:
^
Analiza cene je sasvim korektno uradjena - svakako a-must-read za sve kojima se cena takvog posla cini previsokom.
Meni cena ne smeta uopste, cak bih lako mogao da smislim i par opravdanih razloga za duplo vecu sumu, ali mi smeta:
1. To sto mi nismo mogli da sami uradimo/platimo takav sajt. Ako vec nismo mogli tako, trebalo je da uradimo ono sto mozemo - pruzi se po guberu logika.
2. footer
3. Ono sto je Miloje Sekulic napisao u komentarima na analizu cene. Miloje se svakako razume u siru sliku rada na Internetu. ROI ovakve investicije je nepostojeci, kao sto je nepostojeci i respekt koji bi ovakav sajt trebalo da ostavi u zemlji (zbog cene koju vecina ljudi ovde nece razumeti) i inostranstvu (zbog footera).

No, posao je dogovoren, beba se rodila, na zalost sa par urodjenih mana:
1. Privacy Policy, COPPA compliance, Copyright notice apsolutno nigde ne postoje. Za ime bozije, pa cak i male firme brinu o tome. Ovo je ogromna greska domaceg project managera. Investitorov project manager se pobrinuo da njihova prava budu adekvatno zasticena. Nas neko bruka ... ponovo.
2. SEO, tj. ono sto moze da napravi ROI ili respect je skoro nepostojeci. Negde spomenutih 300k poseta, sve i da su na mesecnom nivou, je malo za sajt sa 20k strana. Razlozi pocinju vec od totalno trivijalnih, recimo:
- non www poddomen je nepostojeci - vreme potrebno za ispravku je 15sec. SEO plonkers, sta drugo reci?
- url rewriter je uradjen, ali nedovoljno dobro. Vreme potrebno za ispravku je recimo 1 dan, ili krace.
Samo ova dve greske bi povecale posetu za dobrih 30-ak procenata.
Da ne spominjem da je H1 tag isti na svim stranama, da se poklapa sa title-om, da je jedino mesto gde se koriste stvarno korisne fraze sam URL (uz nedovoljno dobar rewriter) itd itd

Omnicom je uradio uobicajeno dobar posao, ali je zakazao domaci menadzment, i to na vise nivoa.

Poslednja izmena:
Ako ga je radio Omnicom nije ni cudo sto je SEO los :)

Nazad
Vrh Dno