Offtopic:
Brate mili, ako je Halo dobra pucacina, ja pojedem i tastaturu i misa i monitor i ceo ovaj sto na kome stoje tastatura, mis i monitor. Igra je sprdnja na FPS zanr. Jedino sto HALO ima je grafika, a s obzirom da se na PC-u pojavila par godina kasnije, imala je prosecnu grafiku. Zasto je sprdnja? Zato sto je prica retardirana, zato sto su karakteri koje ubijas retardirani (vrhunac su "deca" vanzemaljci koji se uplase od tebe i pocnu da vriste i beze kad napucas nekog od njih), a glavni negativac je ***kompjuter sa decjim glasom***. Znaci kad sam se naterao da predjem Halo jer mi se igrao neki novi FPS a tad nije bilo nista pametnije, pitao sam se ko moze da voli to djubre. Istina je da je Halo prva pucacina u masovnijem spoljasnjem prostoru, pa sta? Mislis da bez Halo-a ne bi bio biser kao sto je Far Cry? Inace, Far Cry jede Halo za dorucak, rucak, veceru i eventualno dve uzine. Ok Far Cry, ali sta je HL 2 ukrao od Halo-a?

Pa HL 2 je poceo da se pravi neposredno posle zavrsetka prvog dela i nema dodirne tacke sa Halo-om. Sve i sve, ali kakve veze F.E.A.R. ima sa Halo-om? :d Totalno drugaciji koncept, FEAR je tipicna "zatvorena" pucacina koja je najvise pokrala od max payne-a (slow mo efekat, nivo u garazi), a opet ima nesto svoje originalno sto je izdvaja od svih pucacina, pogotovo Halo-a. Tvoja stvar sto volis Halo, postujem to, ali mojne te price o "kradji" jer bas nisu na mestu.
Ontopic:
Ja imam AMD64 3000+, 1GB rama, Ge Force 6800 GT 256MB. Kako god da sam namestio, jedino je bilo igrivo u STATIC LIGHTING modu i u njemu igra leti. Sa dynamic-om je duplo zahtevnije od Obliviona i igra je najneoptimizovanija pucacina koja je ikada izasla. Mozda ce to neki patch da ispravi, mada sumnjam da ce biti posebnog ubrzanja. Posto mi nije padalo napamet da igram u static lighting-u, igrao sam sa ortakom koji ima azdaju od masine - Core 2 Duo E 6400, ATI x1950 pro, 2GB rama. Podesavanja su sva na MAX, FULL osvetljenje, jedino je antialiasing iskljucen. Ono sto je neverovatno je da i njemu ponekad ume da zasecne, tako da sigurno 3GB Stalker trazi za potpunu fluidnost. Sto se tice frejmova, igra je skoro skroz tecna (padne na 25 FPS-a najvise u zahtevnijim scenama i pri napucavanju desetina likova napolju).
***Jedini problem, sto je i moje pitanje za vas, je kada padne skroz mrak i pocnu munje. U trenutku kada grom opali, munja zablesne i pocnu da se iscrtavaju senke skoro svih objekata na mapi, igra STRAVICNO uspori (10-ak frejmova 1-2 sekunde) i onda se vrati u normalu. Da li je neko imao takav problem sa istom-slicnom grafickom (X1950PRO)?***
Sto se tice same igre, totalno vlada jedan paradox. U pocetku sam i ja mislio da je djubre. Video sam da je neko i ovde napisao, i mene je totalno bezveze da nisu sve price kompletno propracene zvukom, vec se dobra vecina ******ski cita kao u RPG-ovima od pre par godina. Sam osecaj u pocetku je prosecan, grafika posle Call Of Juarez-a i Obliviona izgleda 2-3 godine stara, bez obzira na osvetljenje. Jednom recju, prvi utisak je izbagovana/prezahtevna/graficki inferiorna pucacina. Sve ostalo u igri je savrseno. E sad neko moze da pita "Sta je to bre 'sve ostalo'"? Atmosfera je savrsena, FPS i RPG elementi su mnogo dobro upakovani i sa zanrovske strane igra je pun pogodak (70%FPS, 30% RPG). Neko je kritikovao zvuke, zvuci mi se posebno svidjaju. Smena dana i noci je isto perverzija, kisa, munje, sve je to lepo uradjeno. E sad, rekao sam da je osecaj u pocetku budjav, prosecan, kako igra odmice i kako se nabavljaju sve jaca oruzja, tako i gameplay neverovatno raste! Na pocetku imate pistolj koji jedva nesto moze da ubije, dvocevka koja je dobra samo na ogromnu blizinu, a na kraju imate oruzje sa SCOPE-om koje zadaje hedove ludje od hedova u Counter Strike-u. Bukvalno sam se kikotao na momente kad dodje grupa od 10-ak vojnika i za par sekundi im svima zadam hedove. Sad se vratite na pocetak sa onim budjavim pistoljem od koga je verovatno i noz jaci, shvaticete da je to u stvari RPG balans (sporo napredovanje). U pucacinama s druge strane nemate odmah najbolja oruzja na pocetku, postepeno ih dobijate kako napredujete, a to je ovde mnoooooogo izrazajnije upravo zbog RPG elemenata. Mora bas polako da se napreduje dok se ne dodje do nekog ****zovnog snajpera ili oruzja koje sam malo pre spominjao. Od pola igre pa nadalje, Stalker je pravi biser. Prica postaje sve mracnija, misterioznija i bukvalno vuce da se igra dalje, atmosfera sve jezivija, sve vise mutanata i cudnih zvukova! Znaci, svakoga ko se razocarao na prvi pogled savetujem da odigra igru malo duze, posle nece moci da je ostavi. Igra ne ide na fazon da se sto pre uvuce pod kozu (sto prakticno svaka igra radi), vec je kao celina odlicna, pa ko hoce malo da se cima u pocetku za kasnije uzivanje, mogu samo da kazem da vredi