Šta je novo?

S.T.A.L.K.E.R. - Shadow of Chernobyl

LURK svakako nije za prvo prelaženje igre sa njim.U principu, mislim da je najbolje odigrati prvi put igru bez ikakvog moda.LURK ne menja samo grafiku već i puno značajnih stvari u igri.Complete 1.44 menja nešto malo , gotovo beznačajno što se tiče same igre.
Najbolji grafički mod za SoC je onaj koji nije urađen ( nije objavljen) a autor bi trebalo da je STARAC ali on se više ne bavi SoC tematikom već isključivo CoP.Nažalost.

pa zato sam i hteo complete mod prvo, zato sto ima beznacajne promene u igri...mada mu je naziv "comlete" totalno nerealan, ima tu jos sto sta da se doradi...

L.U.R.K. tweakuje grafiku, ekonomiju, balistiku cini mi se, te animacije. No ne mijenja sadrzaj igre.

Najbolji grafički mod za SoC je onaj koji nije urađen ( nije objavljen) a autor bi trebalo da je STARAC ali on se više ne bavi SoC tematikom već isključivo CoP.Nažalost.

Da i ja mislim da bi trebao biti taj neki S.T.A.R.A.C. :D

Poslednja izmena:
iskljucio sam drugi onaj psiho-ometac i sad se nalazim na raskrsnici da skrenem za prypat...problem je sto mi je armor na 10%, nije valjda da se moram vracati u Bar kod barkeepa da kupim novi armor??

jel moze neko da mi kaze od cega tacno zavisi koji zavrsetak cu odabrati u igri? vec sam pred krajem (nasao sam tajno sterlokovo sklonoste u onom hotelu u prypatu) pa ne vidim sta bi sad tu moglo da se menja i bira, jedino imam jos za cilj da udjem u chernoby i uzmem taj wish granter...

PS da se tracnije izrazim: nije mi jasno zasto sada nemam tragove ka sterloku kad sam svaki trag pratio a sa strane resavao ovo vezano za laboratorije i sta ja znam...sad sam uzeo ta dokumenta iz prypata i tamo pise nesto o njemu fangu kako su vec bili do tog wish grantera i sta ja znam, ali nista novo na mapi nemam niti novi zadatak

Poslednja izmena:
izvinjavam se sto pisem 3 poruke zaredom...nisam uzeo iz te sobe neki dekoder...o tome se radi...

Upravo sam presao SoC po 4 put, (a CoP 6 puta:)),

Trebao bi da imas Task da nadjes Stalkera po imenu Guide, on ce te uputiti da se nadjes sa Doktorom u tvom skrovistu, gde si prvi put isao po flash, kroz podzemlje gde prvi put sreces bloodsuckera...

Kad stignes do odredista pricas sa Doktorom i on ti daje kljuc od hotelske sobe u Pripyatu, tamo ti je dekoder, njime otvaras vrata u tajnu lab, ne izes go wish grantera, jer ces dobiti los kraj...

zavrsetak igre zalisi od toga da li pronadjes doktora, ili ne....

ma znam sve to nego je fora bila sto sam u hotelu u prypatu pokupio samo dokumenta a ne i dekoder i onda nisam imao tu opciju...kad sam se vratio po dekoder onda je bilo sve ok. sad sam upravo deodirao vrata pa cemo da vidimo sta ce biti :)

PS napravio sam poseban save na pocetku cernobila tako da cu biti u mogucnosti da vidim i taj "losi" zarsetak..

stigoh do kraja. koliko vidim u okviru "dobrog" zavrsetka ima opet 2 zavsetka, zavisi da li biras da postanes clan tog C-Consciousness-a ili ne. ali meni tako nista nije bilo jasno ovo na kraju a moram sada sve da saznam... starac ili purke62 ili bilo ko drugi ko zna bi ispao dzek kad bi objasno o cemu se tu zapravo radi :) ili ako je bilo objasnjeno negde u temi neka kazu samo na kojoj strani otp, jer mi treba sat vremena da precesljam svih 75 str...

PS i da, koliko prica o stalkerima i artefaktima ima veze sa realnim svetom?

Poslednja izmena:
I mene bi bas zanimalo da nam neko na"Srpskom" objasni o cemu se radi tacno, jer sam se i ja pogubio.....

Pa pazi, nakon eksplozije 1986, pronadjene su odredjene mutacije biljaka u podnozju jezgra(barem sam ja tako cuo), a ovi mutanti u igri su nastali nakon drugog praska, koji su izazvali naucnici koji rada na C-Consciousness-u...

bar sam tako shvatio...

ma da, i ja to kontam sto i ti, samo me zanima da li je taj C-Consciousness ili nesto slicno njemu (znaci neki aparat koji kontrolise ljudske mozgove) zaista postojalo ili je sve to u domenu naucne fantastike...sad citam pricu na prostom engleskom na wikipediji pa mi je mnogo jasnije. inace igru nisam jos presao do samog kraja jer kad odaberem opciju da se ne pridruzim tom C-Consciousness-u izlazim ispred cernobila gde se nalaze kojekavi portali, sa jedinim zadatkom da ubijem sterloka. a osecam da se ispostaviti na kraju da sam ja sterlok ili da je sterkol moj brat blizanac ili tako nesto :D

Da, sve je to fikcija i nema puno dodirnih tačaka sa stvarnošću osim lokacije.
Iz uvodnom intru za CoP je ukratko objašnjeno šta su zapravo dešava.

Ipak, suština je naj bolje objašnjena na samom kraju SoC u razgovoru sa onim "duhom" koji pretstavlja C-Svest.

Kad završimo prvod SoC (uskoro) onda će vereovatno sve biti jasnije.

Fora je u tomse sto si ti Strelok...
Koliko razumem, Ghost,Fang i Strelok(ti), su pre pocetka igre, bili blizu otkrivanja tajne C-Consciousness-a, u prvom pokusaju "zapeli" su do vrata koje otvaras dekoderom....

Nakom neuspesnog pohoda, tvoji prijatelji se razilaze, i umiru(Ghost u x16 gde nalazis njegovo odelo, a Fang-ove stvari su ti u Pripyat-u, tu imas Exoskeleton, koji ja nisam uspeo da nadjem:()

A ti si, valjda bio tesko ranjen pa su te ti naucnici oporavili i poslali te sa jednim zadatkom, da ubijes Streloka, tj samog sebe, kako niko ne bi pricao o stvarnim desavanjima...

e sad, gde se tu uklapa Doktor, i odakle njemu dekoder u Pripyat-u, pojma nemam :)

Mnoge stvari su nejasne u vanila verziji SoC.Razlog je jednostavan.Kad je izrada SoC došla u završnu fazu (2006) odlučili su da neke lokacije moraju da se odstrane iz igre.Većinom je to bio razlog odustajanje od vozila u igri jer su bila loše urađena a nisu našli način da zakrpe te mane i onda su isekli lokaciju DarkScape jer je ona bila tako koncipirana da se može cela preći autom.Bukvalno je dizajnirana za vožnju autom.Isečena je jedna veoma važna lokaciji iz nekih drugih razloga (bagovitost same lokacije) a u pitanju je Death City.Upravo u Death City se MarkedOne treba da susretne sa Doktorum a ne u Agroprom Undergrond (Strelokova jazbina).Tu u Mrtvom gradu stvari bivaju mnogo jasnije.Doktro je jedan od članova Strelokove grupe i on otkriva MarkedOne ko je on u stvari.Izbacivanjem ovih lokacija,morale su i da se izbace i delovi priče koji su vezani za njih ili da se nekako skrate što dovodi do dosta nejasnoća.
Postoji jedan izvanredan mod koji oživljava tu staru , oriuginalnu priču i gde su vraćene 4 isečene lokacije ( Death City, Generatori, Warlab i još jedna podzemna mapa).Nažalost nije vraćena i Darkscape mapa.Mod se zove "Neoficijalni peč od R.M.A," ili "Восстановление Старого Сюжета".
http://www.amk-team.ru/forum/index.php?showtopic=10631
Pričom o dolasku Streloka u Zonu će se baviti "Lost Alpha" i tu će verovatno biti dateljno objašnjeno nastajanje "Strelokove grupe" i kakva je uloga Doktora u ekipi.

Poslednja izmena:
da, prica mi je sada 90% jasna, citao sam dosta na netu ali sa nekoliko neajsnoca:

1) naucnicima nije bilo lakse da me ubiju nego da mi daju zadak da ubijem samog sebe, ma daaj...

2) ko je deda sa bradom koji uvek nesto komentarise u mojim snovima...

PS za neupucene prica u najkracim crtama glasi ovako (neka me neko ispravi ako gresim):

1986 ekslodira cernobil i to neki naucnici koriste (jer je pustos i mogu neometano da rade) kako bi napravili C-svest (inace masinu koja bi trebala da dovede mir medju ljude, bez ratova) kombinacijom nekih 7 mozgova...nazalost 2006. godine se desava greska i neki "veliki prasak" u centru te laboratorije i onda nastaju mnoge mutirane zivotinje, anomalije i sta vec ne...oni da bi zataskali to sve i pokusali da poprave tu gresku formiraju 2 brain scorchera (jedan u red forestu i u dark valey-u ili yantaru, zaboravio sam) kako niko ne bi mogao da pridje toj laboratoriji unutar cernobila koja je to sve izazvala. taj brain scorcher siri nekakve talase koji onemogucuju bilo kome da pridje toj povrsini koju zahvataju njegovi talasi (kasnije se dobijaju nekakve slusalice koje delimicno pomazu) sem monolithovih vojnika koji mogu to da podnesu i koji naravno brane prilaz cernobilu sve od pripayata. pored toga, oni su izmislili nekakvu bajku o wish granteru kako bi skrenuli paznju sa svog C-Consciousness-a, ako neko slucajno uspe da udje u cernobil kako ne bi otkrio njih vec nepostojeci wish granter i tamo bio ubijen. jedino pamentni strelok uspeva da resi misteriju ali bez obzira na to njemu posle prelazenja igre (free mod) i dalje stoji u PDA "kill strelok" :D

PPS i dalje ne mogu da verujem da je onom nivou u laboratoriji, kad ti neko drzi zatvorena ona kodirana vrata, bilo potrebno pucati u vatru...pola sata sam bio tamo dok nisam otisao na "stalker shadow of chernobyl walkthrough"...

Poslednja izmena:
wikipedia je napisao(la):
In an attempt to hide its existence the C-Consciousness created the two Brain Scorcher fields and erected a Monolith artifact - the Wish Granter - in the center of the Zone, which it uses to brainwash any stalkers who reach it; brainwashed stalkers are tattooed with the "S.T.A.L.K.E.R." acronym and reprogrammed to serve the C-Consciousness.

kako je sad odjednom marked (strelok) one u sluzbi tog C-Consciousness :S:

EDIT: mozda su mu ti naucnici istetovitali kada su ga nasli u nesvesti?

Poslednja izmena:
@Roger_Waters
Bez ljutnje ali ja ti predlažem da još jednom odigraš igru pošto nisi baš naj bolje shvatio.
1."Naučnici" su mogli da ga ubiju ali nisu a možda i nisu mogli.To će verovatno biti tema Stalker 2.To što dobija zadatak da sam sebe ubije je veoma jasno objašnjeno na kraju ali tebe izgleda mrzi da čitaš.Došlo je do greške, lepo čovek kaže.Možda i nije slučajna greška jer Zona je čudo, možda je sama Zona uticala da C-Svest napravi tu grešku i Zona uspeva da pretvori Streloka u oruđe za obračun sa C-Svesti, koja do tada nekako upeva da sputa širenje Zone.Na kraju Strelok uništava C-Svest ali se ipak na kraju pita (CoP ) da li je postupio ispravno.
Kako stoje stvari, uništenjem C-Svesti, nije neszala Zona niti je počela da se povlači.Naprotiv, ona se širi.Da li je Strelok pogrešio?Time će se verovatno baviti Stalker 2 a da se Zona još više širi vidimo iz toga što se radnja u Stalker 2 širi van granica "stare" Zone.Radnja se seli u grad Černobil koji jeste postrado 1986 ali nie raseljen kao Pripjat i nije potpao pod Zonu stroge zabrane kretanja.
2.Taj sa bradom je Doktor (dr Izgoy) član Strelokove ekipe.
Što se tiče tih vrata (verovatno misliš na vrata u Lab X-18), nije fora da pucaš u vrata već u vatrenog pltergeista koji ih drži svojim moćima telekineze zatvorenim.Kad njega ubiješ , vrata se odblokiraju.

Poslednja izmena:
PPS i dalje ne mogu da verujem da je onom nivou u laboratoriji, kad ti neko drzi zatvorena ona kodirana vrata, bilo potrebno pucati u vatru...pola sata sam bio tamo dok nisam otisao na "stalker shadow of chernobyl walkthrough"...

napisao sam u VATRU :D

da, da, ok pregledao sam snimak detaljno i vidim da je doslo do greske a to i pise u storyline-u

However, due to unknown factors, C-Consciousness made a mistake: not realizing the identity of the man who had been caught in the blowout, they attempted to program him to kill Strelok, when in fact the man was Strelok

igru necu sada opet igrati, mozda za jedno godinu dana, nikad ne igram igru 2 puta zaredom, tj retko i igram bilo sta vise puta :)

prvo je nastala ova knjiga

http://en.wikipedia.org/wiki/Roadside_Picnic

po kojoj je snimljen ovaj film

http://www.imdb.com/title/tt0079944/

a ljudi iz GSC Game World-a su to iskombinovali sa Celrnobilom i napravili svoju pricu

koja pocinje u drugom delu igre (clear sky) i gde glavni junak sve vreme juri Streloka i na kraju mu gaus puskom ostecuje uredjaj koji nosi na glavi. taj uredjaj je stitio Streloka da ga c-conciousness ne reprogramira KAO I SVE OSTALE da im jedina misija bude da ubiju Streloka, koga su se ocigledno plasili. Strelok biva zombiran, a u SoC, na pocetku ispada iz kamiona, trader ga oporavlja i tad nalazi u svom PDA "Kill Strelok" itd.

a da, zasto ga nisu odmah ubili? izgleda da je taj deo ostavljen za nagadjanja. predpstavljam da od one gomile ljudi sto poginulih sto prezivelih sto zombiranih nisu znali koj od njih Strelok jer, u Zoni, u kit za prezivljavanje pored zastitnog odela i anti rad lekova sigurno ne spada licna karta. :)

Poslednja izmena:
predjoh stalker soc (complete mod 1.44). dobra igra, nije mi zao za vreme, dobra prica, specificna atmosfera, sitniji bugovi...steta sto nisam znao da metci potpadaju pod dejstvo gravitacije pa snajper nisam znao da iskoristim. napucavanje ok, mada moze za nijansu bolje (recimo animacja ranjavanja je uvek ista). na momente mi je bila preteska (na stalker nivou) kada nisam imao armor a bio sam na putu ka pripyat-u. ali sve u svemu izuzetno kvalitetan FPS sa elementima RPG-a. ne znam da li odma da igram nastavak ili malo da odmorim uz neki drugi naslov :)

Sjajna polemika se vodi na ovom thread-u. Mene je najvise fascinirala zona kao ogromno prostranstvo puno razlicitih iznenadjenja. Dijalozi su zanimljivi, a balistika fenomenalna. Svakako, Stalker serijal je unikatna igra, koja ce se igrati jos dugo, dugo. A to mod scena i potvrdjuje iz dana u dan. Jedva cekam Stalker 2.

ja sam bas razmisljao da domah krenem na clear sky ali videh da u 12x10, dx10, na 4xMSAA i 16xAF HD4890 isporucuje prosek od samo 42 frejma....a ja imam HD4850 i znatno slabiji procesor od ovog sa bench test masine :/

Ista je zahtevnost, jako su male razlike. Kreni slobodno da igras.

aha...pa ok, probacu u najgorem slucaju...mozda bude fino islo

Sve u svemu ja mislim da bi Lost Alpha ili S.T.A.L.K.E.R. 0 trebao da zaokruži kompletnu priču o Streloku i družini jer on je ipak na kraju postao ekspert i glavni savetnik u ukranskoj vladi za zonu.
Ali da je Strelok mistik, bogami je!

Poslednja izmena:
ali to mi je bezveze da pricu saznajem iz modova...to nije official..modovi su mi ok za grafiku, gameplay, zvuk, ali za pricu bas i ne

ali to mi je bezveze da pricu saznajem iz modova...to nije official..modovi su mi ok za grafiku, gameplay, zvuk, ali za pricu bas i ne
Priča je jasna i bez ikakvih modova.Svakako da je priča iz blda 2571 iz 2.006 godine, mnogo jasnija i celovitija ali ni vanila verzija nije "šuplja".Sve bitno je objašnjeno onima koji su se potrudili da saznaju.Oni koji nisu dobili "pravi" kraj, normalno da nije jasno.Kakva bi to priča o misterioznoj Zoni bila ako bi se njene tajne otkrivale lako.Za samu priču o Strloku i njegovim dolasku u Zonu ,formiranje njegove grupe i avanture te grupe, uopšte nisu bitne za suštinu priče o Zoni.Zar je važno kako su Nomad ili Psycho dospeli u te specijalce u Crysisu, šta su imali iz hemije i fizike u osnovnoj školi i slične stvari.
Autori moda ( ili igre) "Lost Alpha" smatraju da je taj period strelokovog boravka u Zoni zanimljiv i da može da se napravi zanimljiva priča a da se ne naruši priča iz vanila verzije.Ja takođe mislim tako.Ima još nekih modova koji obrađuju taj period na svoj način.Ne mora da znači da i GSC ne smatra taj period intersantnim, možda jednog dana i to obrade, onako zvanično.
U svakom slučaju, priča o Streloku ne može biti zaokružena objavljivanjm "Lost Alpha", iz prostog razloga što će on opet biti glavni junak u Stalker 2 serijalu.

Poslednja izmena:
kada sam rekao "saznajem pricu" mislio sam na ostatak price (dakle deo koji nije isprican u vanila shadow of chenrobyl) a ne na pricu koja je ispricana u vanila verziji i koja, slazem se, moze biti jasna onome ko se potrudi da mu bude (kao sto je, nadam se, meni jasna). e sad to, sta je bilo sa strelokom pre nego sto je zapoceo misiju u zoni i slicno, je bolje da saznamo iz oficijalnih nastavaka igre a ne iz modova jer u modovima moze biti bilo sta, sto ne kazem da nije zanimljivo ali ipak je bolje po meni sacekati nastavak iz GSC-a.

Postoji jedan izvanredan mod koji oživljava tu staru , oriuginalnu priču i gde su vraćene 4 isečene lokacije ( Death City, Generatori, Warlab i još jedna podzemna mapa).Nažalost nije vraćena i Darkscape mapa.Mod se zove "Neoficijalni peč od R.M.A," ili "Восстановление Старого Сюжета".
http://www.amk-team.ru/forum/index.php?showtopic=10631

Purke, jel' bi mogao da nam kazes jos par reci o ovom modu?Da li je kompletno na ruskom i da li je potrebna ruska verzija igre? Postoji li kakav-takav prevod ako je na ruskom jeziku?

Vrh Dno