Da al kako, ja sam u Clear Sky imao oko 25 FPS u proseku po mapi i to kada smanjim sun ray-s i ostale zezalice na low! Hvala svakome za takvo rešenje! COP pod sedmicom i u dx10 isto toliko ako ne i nešto manje i to pre svega jer su povećali mape! Dakle što se mene tiče, samo im je prva igra radila solidno, i aj da kažemo skoro kako treba, premda se sećam i to jako dobro da se i onda gomila ljudi žalila na osciliranje FPS-a u igri!
Mene čudi da je X-Ray uopše i opstao ovoliko dugo i ne smem ni da pomislim na kakvoj to mašini bi danas COP radio u nekih konstatnih 50tak frejmova i tome sl...! Znači sa ove distance kad se čitava stvar sagleda ispada da bi to bio mnooogo skup sport! Stalker je ok igra, ali endžin je krpež i to neviđeni, taman takav kakav samo Rusi mogu da naprave! Prema tome, bešte deco... U3 je mašina za ovo nek priča ko šta hoće, pa sad milion ili tri miliona per sec, nebitno je! Pri tom naravno ne mislim sa ovim da degradiram Stalker kao igru! Igra kao igra je ok, ali ništa posebno spektakularna u tom vizuelnom delu a efektići tipa sun rays ili wet serfaces, su izforsirani na silu i sve to skupa s velikom mukom radi! Takve stvari nisu i ne mogu biti odlika modernog top-notch endžina, što X-Ray u suštini nije nikda ni bio, pa samim time nekako mi ova konstatacija o broju poligona nekako ne stoji! Premda ni U3 nije ono što je nekada bio, ali treba imati u vidu i da je to multiplatform endžin za razliku od X-Raya... Verovatno je to i glavni razlog zažto su poligoni u U3 limitirani!
Inače što se tiče samog COP-a, evo upravo testiram ovu englesku verziju ali moram da priznam da sam blago razočaran onime što dobijam u dx10. Ako bi me neko pitao da ovo ocenim, onda bi rekao 2- i to jedva! Iskreno se nadam da će neki novi Stalker biti izveden pod novim endžinom napisanim od nule i sa modelima takođe izmodelovanim od nule! Ponekad je bolje krenuti sve od početka, nadam se samo da će to ovi ljudi koji rade na igri i ukapirati ubrzo, jer na kraju, nekako mi se čini da ako ovako nastve sve će početi da im se lagano obesmišljava i rasipa u vetar... i to iz više razloga, da ne objašnjavam sada...
Sve usvemu, treća igra pod istim endžinom je iza nas, pa ako je za vajdu... dovoljno je! ,)