Šta je novo?

S.T.A.L.K.E.R. 2

• Začetnik teme Začetnik teme starac
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
I to sam uradio nekoliko puta, nista... Kao da je u snimljenoj poziciji upisano nest sto trajno ogranicava fps na 33, potpuno suluda situcija, ucitam neku od tih ranih pozicija u kojima je snimljena igra do 2 dana igranja sve je normlano sa perfomansama. Meni je najcudnij sto nisam nasao na netu da je jos neko imao takvu situaciju.

Neverovatan mod.
Ovako nekako ova igra je trebalo da izgleda od starta, to je moglo da se vidi video u najavama pre izlaska medjutim ono sto smo dobili bilo je prilagodjeno trenutnom stepenu optimizacija i aktulnom harveru jer kakve su perfomanse bile na startu sa ovakvom grafikom bilo bi 5fps sa 5090. Mada nije mi jasno zasto nisu dodali jos jedan nivo max podesavanja jer sve ovo sto donosi mod bilio bi jos bolje od samih developera.

Sa 4080 4090 5070ti 5080 i 5090 moze da se udesi da radi sa max podesavanjima 1440p sa DLSS i FGx2 uz konstatnih preko 100fps, Ultimate moze samo cisto da se proba jer SL ide preko 70ms sto nije zanemsrljivo, dok Balanced radi odlicno i sa DLSS i FGx2 ne prelazi 50ms sto je skroz oko igrivo i neprimetno.
Ko se upusti u instalaciju dobro neka isprati uputstovo sta treba pored samog moda i gde kopirati. Instalacijom ovog moda pored grafike koja je odlicna konacno promena podesavanje posvetljnosti i konstrasta ne daje neki bljutav rezultat.

Katastrofalno odrađen end game. Uopšte nisu iskoristili Pripjat kako treba. Spawn neprijatelja u ovoj regiji je bagovit čak i sa modovima. Igra ih respawnuje na istim lokacijama u kratkim vremenskim intervalima. Valjda su pokušali da ta regija bude "hardcore" ali baš je suprotno. Nedovršeno izgleda, nije ispolirano. Bukvalno mogu da se uoče grupice NPCa kako se spawnuju.

Zadnji leveli sa boss fajtovima su jedno od najgore dizajniranih levela koje sam ikada odigrao. Određene Monolit jedinice i jedan boss, nose gaus puške, koja je one shot na Veteran težini, a uz to pucaju kroz zidove... Baš je bilo frustrirajuće prelaziti.

Kroz čitavu igru, igrač lootuje, rovari po štekovima, sprema se za taj kraj igre da bude potpuno spreman i oni sve to ponište sa krcatim oružanicama na kraju, koje su kao nekakvi save pointovi sa gomilom municije i oružija.

Novi sadržaj treba da izađe u februaru sa engine updejtom. Ne znam na šta će to da liči jer osnovni sistemi i dalje ne rade kako treba. Od A-Life, combat AI-a, NPC render distance. Vrlo gorak ukus je ostavila igra sada kada sam je završio. Ne vjerujem da ću je odigrati po drugi put. Potreban je potpuni mod overhaul kao što je Anomaly. Da li će se neko cimati za to, vidjećemo.

Koliko ti je trebalo da je predjes ? Sta pise na na poslednjoj snimljenoj poziciji koliko dana ?
Ne znam kako si je igrao, da li si zavirio u svaki cosak, ocistio svaki stek, odigrao sve sporende misije, ili si samo preleteo kroz glavnu pricu.
Ja sam stao negde na pola jer mi konsantno obara performanse sto vise igram i resavam misije glavne spredne. Cekam neki novi apdjet koji ce to mozda da resi jer ovako ne vredi, dosao sam sa 144fps koliko sam imao svuda u privah desetak sati igranja, bez FG, na 55fps sa istim podesavanjima, to je progreisvno opada do ovih trenutno 55fps nakon 4 dana igranja. Radi lepo sa FGx3 ali nec tako da igram jer i dalje opadaju performanse. Sulud problem koji nisam video da neko ima na netu.

Screenshot_1.png
Screenshot_3.png

Probao sam da je odigram kada je izašla, tada je bilo potpuno ne igrivo pa sam odustao. Zato je satnica na steamu veća. Odrađeni su svi sporedni kvestovi, većina štekova lootovana.

Malo je to vremena da se igra odigra na pravi nacin... Da se istrazi svaki delic mape, a vredi da se istrazi, svasta moze da se nadje ka i neki likovi do kojih ne vodi ni jedan zadatak nego su jednostavno tu i nadjes ih ako istrazcujes zonu, da ne pricamo o tome da resavanje i otvaranje vrata sa sifrom pronalazanje kljuceva itd trazi dosta vremena i cesaljnja po lokacijama i po 5x jer nista nije na izvolte. A gde su artifakti za cije pronalazemnje isto treba vremena i konstantno ispitvanje lokacija bilo da ima ili nema anomalije gde se ocekuje da se nadju.
Nije ovo ogra za takvo igranje kao da igras nek ubisof igru ako zelis da je dozivis na pravi nacin. Podstice i nagradjuje istrazivanje.
Tacno je da ima jos dosta da rade na igri kako bi izgledala onako kako realno moze da izgleda od toga kako funkcionise AI do grafike. Bice ovo remek delo za godinu dve u svakom smislu te reci sto sa Cyberpunk 2077 nisu uspeli postignu i ako je dobra igra ali za potencijal koji ima obicna je smaracina gde se sve svodi na to da se nesto radi do cutscena u kojima se razmotava prica, gde gotivo da nista vredno ne moze da se nadje u igri koliko god da se istrazuje van glavnih i sporednih misja. Smaranje je pre svega jer je laka igra kada je tezina na max, ne secam se da su me mozda 2 ili 3 puta oladili u igri a igrao sam je danima.

Neće biti remek delo jer od babe devojku teško da možeš da napraviš. Igra ima potencijal to stoji, ali je imala nesreću da bude započeta u UE4, pa je prebačena u UE5, te je bukvalno sklepana i to sada da neko prepravi i zategne valjano sumnjam da će moći tj. da je isplativo. CDPR je to izvukao sa Cyberpunkom 2077, međutim to je izdvojeni slučaj i potpuno druga situacija, pošto su oni imali svoju platformu a i resurse. GSC ne verujem da ima kapacitet da to izgura valjano. Pri tom je dosta stvari ofrlje izvedeno, počevši od kolizije na stepenicama pa nadalje. Po ovome odmah vidim koliko je sati, odnosno koliko je to sirovo i neispeglano na nivou detalja. Sa originalnim Stalkerom su imali dosta sreće. Tamo je isto što šta bilo sklepano, ali je nekako sve kliknulo i ajd da kažemo bilo dovoljno drugačije u tom momentu, pa je igra imala neki svoj šmek. Tu se to jednostavno potrefilo, ali to je nešto šta ja ne bih nikada pokušavao da ponovim, pošto je to lutrija. Umesto toga, a i nakon tolike pauze između starijih igara, bolje bi bilo da su stvari napravili ovoga puta valjano, malo preciznije, a i konciznije. Sad stoji da rade i dalje na igri i da planiraju da je portuju u verziju 5.5.4 što je uslovno rečeno poslednja verzija koja ima dodirnih tačaka sa starim asetima i metodama rada, tako da to ima smisla. Pitanje je pre svega kako je postavljena igra u osnovi i da li im je to isplativo da urade baš tako u ovom momentu. Naravno voleo bih da sam pogrešio u ovoj svojoj proceni tj. da me demantuju nekom zaista povećom zakrpom gde će barem jedno 50% elemanata biti korigovano, a perfomanse jedno 20% bolje. Možda je i budem odigrao u tom slučaju. U ovom izdanju, ovako kako je sada, svakako nemam nameru.

Ja baš imam suprotno mišljenje za istraživanje. Jurio štekove kao ludak I tamo nađem hleb, 10 metkova i pušku koju sam našao 10 puta do tad. Zbrzao sam je za 50ak sati samo da pređem i ne pomislim više na nju

Ja sam najzad započeo igru pre nekoliko nedelja, onako vizuelno, negde super, negde očajno, bar na ovim podešavanjima koja mogu da izguram.
Zarazna je igra, isprva je bilo smaranje, ali posle nekoliko sati sam već počeo da igram kao narkoman.
Voice over je blagi užas, kao da sam u Engleskoj ili Irskoj, uopšte ne razumem koji genije je odlučio da ovo zvuči ovako. Na Ukrajinskom mi tek zvuči nekako nakaradno, iako je realno u Ukrajini.
Nedostaje mi Engleski sa onim šatro Ruskim naglaskom.
Lokacije su zanimljive, ima šta da se vidi, mapa je baš ogromna, smara me ono učitavanje šejdera koje je znalo da potraje po 15 minuta pa sada preskačem taj deo.
Definitivno mi je žao što nemam jaču mašinu, ne koristim ništa od ovih modernih opcija, texture su native.
Realno, ne stižem da nešto eksperimentišem sa podešavanjima, jedva stignem i da igram ponekad.
Što bi rekao onaj stalker iz prvog dela "same thing, day after day". Bio sam ubeđen godinama da je umesto thing - s*it.

Znači ništa od mp.

Barem ne dok ne naprave mali milion dlcova.Mašala

da li je neko kupovao key za igru? vidim da na vecini sajtova pise da nije moguce aktivirati kod nas iako je row/global/eu key.

ekonomski tigar spada pod zasebnu kategoriju.

Alfe to igraju na ukrajinskom/ruskom bez titlova...hm,haug 😛

Nazad
Vrh Dno