Šta je novo?

S.T.A.L.K.E.R. 2

• Začetnik teme Začetnik teme starac
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Probao... Utice na peformanse poprilicno sad je izmedju 100~144fps, sto ne bi bio problem jer kad smanjim DLSS sa max na stepen nize ponovo je 144 konstantno nego je problem prikaz koji nije konzistentan. Napolju je uglavnom odlicna, u zatvorenom prostoru od sacuvaj boze do odlicnog sto meni nije prihvatljivo.

Krenuo konacno nakon 1.8 update izlaska, da li mi stvarno trebaju neki MODovi..Ovako deluje sve ok, par sati sam u zoni..Uvlaci me lagano 👽

Krenuo konacno nakon 1.8 update izlaska, da li mi stvarno trebaju neki MODovi..Ovako deluje sve ok, par sati sam u zoni..Uvlaci me lagano 👽
Pa vec neki modovi na Nexus-u se pojavjuju kao 1.8 compatible, a bice ih jos... Naravno... ako ti je ovakav gameply OK - sto bi modovao?
Neko trazi relisticno oruzje i combat, neko smanjuje mutante, neko bi da trci sa 100kg na ledjima, neko bi duzi dan... a svi zajedno bi filmsku grafiku...
Zato je svaki Stalker kao "dobro testo" mozes ga razvlaciti u vise pravaca.
( Staro pravilo... sto je igra bolja - to se vise moduje: Skyrim, GTA V ili RDR2... i danas pola planete moduje. )

Poslednja izmena:
Kreneš sa vanilom, pa kad vidiš da ti nešto ne odgovara instaliraš mod. Recimo, ako ti je ciklus dana i noći kratak skineš mod za to.

Kreneš sa vanilom, pa kad vidiš da ti nešto ne odgovara instaliraš mod. Recimo, ako ti je ciklus dana i noći kratak skineš mod za to.
Mislim da su malo preterali sa super-health mutantima i njihovom pokretljivoscu... a i spawn im je samo 100m radijus. ( za oba imaju modovi da im samnjis health i dalje spawn )
Opet... nisu ga sigurno pravili za moju generaciju. ( sta nama sve smeta...🙁 )

Poslednja izmena:
Da, čak i od 1.7.1 ima problema sa brojem spawna mutanata. Onaj Shay's Living Zone mod je spas iskreno. Redovno ga updejtuje i već sređuje ovaj problem. Stigao sam do močvare i tu je bilo po 3 pseudo gianta od jednom. Meni nije smetalo toliko, jer sada stealth sistem funckioniše koliko toliko i odlično je jer se krljaju sa drugim mutantima pa može sve to da se posmatra.

Ima još dosta stvari da popravljaju, uglavnom dobra je trenutno situacija. Za prvi playthrough je igrivo.

Jedini modovi koji meni fale (a igram na soniju tako da modovi trenutno nisu dostupni) su onaj za balistiku, i taj da se reši spawn, jer mi se i sada nekad desi da samo odjednom krenu da se spawnuju neprijatelji 10-20m iza mene.

I pored toga mi je ovo najbolja FPS igra koju sam igrao na soniju još od Metro Exodusa.

U igrama, „spawn“ znači stvaranje ili pojavljivanje likova (igrača, NPC-ova, neprijatelja), predmeta ili vozila u svetu igre, često na određenim lokacijama koje se nazivaju tačke spawna, a može se odnositi i na čin ponovnog ulaska lika igrača u igru nakon smrti (ponovno pojavljivanje - respawn).

Sinoc instalirao ovo..Citajuci komentare ocekivao sam grafiku iz 2010, medjutim izgleda prelepo..pogotovo one oluje.O igri ne mogu nista, tek sam na pocetku. Ali DLSS 4 cini cuda.Uvek se odusevim. Razlika izmedju dlaa i quality je skoro nepostojeca.Drzim dlaa jer je malcice ostrija slika.Nemam potrebe da palim dlss,a palim ga u svakoj igrici.Jednostavno bolje izgleda.

Sinoc instalirao ovo..Citajuci komentare ocekivao sam grafiku iz 2010, medjutim izgleda prelepo..pogotovo one oluje.O igri ne mogu nista, tek sam na pocetku. Ali DLSS 4 cini cuda.Uvek se odusevim. Razlika izmedju dlaa i quality je skoro nepostojeca.Drzim dlaa jer je malcice ostrija slika.Nemam potrebe da palim dlss,a palim ga u svakoj igrici.Jednostavno bolje izgleda.
Sve sto citas po forumima uzmi sa rezervom... Naravno da je grafika odlicna, prati istu estetiku kao iz prvog dela samo pojedinci to ne kapiraju. Hoce ne znam kakvu "raznoliku i lepu" grafiku u igri koja se odigrava na terenu gde se desila nuklerana katastrofa. Igra kao i svaka igra ima prostra da se unapredi u detaljima. ali ono sto je pogdjeno je bas ta grafika od prve igre kao i interakcija sa okruzenjem, osecase da je igrac deo tog sveta za razliku od slicnih igara kao sto je Cyberpunk 2077 gde stalno imas osecaj da si zarobljen u nekom virtulanom svetu iz kog pokusavas da izadjes.

RTX pali gde god mozes pa cak i FG jer x2 radi odlicno, a ako nista drugo kartica manje struje trosi manje se zagreva jer sa manje snage postize FPS koji ti je potreban. RTX nije samo DLSS i lazni frejmovi nego je mnogo toga integrisano kroz DLSS, treba se pogriati i sa podesavanjima u igri i malo kroz drajvere.

Sve sto citas po forumima uzmi sa rezervom... Naravno da je grafika odlicna, prati istu estetiku kao iz prvog dela samo pojedinci to ne kapiraju. Hoce ne znam kakvu "raznoliku i lepu" grafiku u igri koja se odigrava na terenu gde se desila nuklerana katastrofa. Igra kao i svaka igra ima prostra da se unapredi u detaljima. ali ono sto je pogdjeno je bas ta grafika od prve igre kao i interakcija sa okruzenjem, osecase da je igrac deo tog sveta za razliku od slicnih igara kao sto je Cyberpunk 2077 gde stalno imas osecaj da si zarobljen u nekom virtulanom svetu iz kog pokusavas da izadjes.

RTX pali gde god mozes pa cak i FG jer x2 radi odlicno, a ako nista drugo kartica manje struje trosi manje se zagreva jer sa manje snage postize FPS koji ti je potreban. RTX nije samo DLSS i lazni frejmovi nego je mnogo toga integrisano kroz DLSS, treba se pogriati i sa podesavanjima u igri i malo kroz drajvere.
Ne znam za x2,ali palim x4. Frame gen je crna magija. U svakom singlu ga palim. Verovatno kod slabijih karti osecaj nije isti,mnogo veca latencija itd. Konkrentno sto se tice Stalkera, ruku na srce u raznim drugim naslovima je bolje implementiran. Npr u Arc Raiders je savrsen. I to je buducnost svidelo se nekom ili ne. Ne znam kada izlazi onaj nvidia reflex 2, ocekujem da to jos bude utegnutije.

Igramo ovo vec desetak dana, fantasticna igra... Ne postoji radnja koja je dosadna u igri pa cak i konstantno akanje i cimanje oko rasprodaje nepotrebnog inventara nije smaranje. Bilo da se odradjuju zadaci ili besciljno luta zonom sve je zanimljivo narocito lutanj gde moze da sa nadje sve i svasta korisno ili naleti na neku zanimljivu situaciju.

Jedan od najboljih detalja ove igre je sto nema sanse da se slozi item kojim igra od jednom postaje prelaka, ili da se napravi jedno oruzije za sve situacije. Max su se potrudili da sve sto postoji u igri smisleno u nekom trenutku mora da nadje primenu. Recimo bombe ne koristim uopste, ali za gomilu pacova ne postoji bolje resenje, ili to, ili da se ostane bez municije za neko od oruzija.
Recimo Cyberpunk 2077 ili Witcher odlicne su igre, ali vema brzo postnu prelake i da nije odlicno razradjene price za glavne i sporedne zadatke brzo bi smorile, nema situacije u kojima moze da se zagine kao recimo ovde gde ako se malo opustis za cas bude aj zdravo dovidjenja hehe. Napucavanje je predobro, ne bi me cudilo da se pojavi neki MP mod kao nekada CS za Half-Life.
Sve sto su trenutne mana ove igre skroz je marginalno jer prosto receno igra ima dusu. Svaki delic igre pazljivo je osmisljen, odnos izazova i nagrade dobro izbalansiran. Jos uvek se radi i radi ce se na igri, za 2~3god kada krenu sa radom na trecem delu ostace savrseno utegnut Stalker 2. Za ovakvu igru vredi dati i 200e dok za 99,9% igara treba oni nama da plati da bi to uopste igrali mesto sto traze 80e 🤣

ai je nepostojeci u igri, napucavanje je smesno, jos da ne govorimo o tome kako npc prate igraca kroz zidove u svakoj pucnjavi, cak je i clear sky bolji od ove igre. nadam se da te barem placaju da ovoliko hvalis ovaj poluproizvod.

Ako neko ocekuje combat Ground Branch ili Escape from T... to nije to. Neko ocekuje Avatar grafiku - nece je naci. Ako hocete Silent Hill feeling - nije to...
Jednostavno, dobijete mix. - u ocaju "ozracene / napustene Ukraine"... ako nekome nije "hard survival" ima Veteran play.
- - -
Tacno je da su pre godinu dana izbacili - nezavrsen proizvod ( verziju 0.93 izbaacili kao 1.0 ) da uhvate 2024 "Christmas shopping spree" na zapadu...
Trebala je izaci nakon 7 patcheva - ( 1.7.1 kao 1.0 ) za Christmas 2025.
( To rade i u puno sretnijim i bogatijim zemljama... a njima nekad nema ni struje, kamoli finansiranja... da ne pominjem Cyberpunk 2077 "release". )

Poslednja izmena:
ai je nepostojeci u igri, napucavanje je smesno, jos da ne govorimo o tome kako npc prate igraca kroz zidove u svakoj pucnjavi, cak je i clear sky bolji od ove igre. nadam se da te barem placaju da ovoliko hvalis ovaj poluproizvod.
Ma da neko nekog placa da nesto hvali na srpskom forumo od cijeg trzista niko nema interes. Dobar ti je zakljucak.
Sve ostalo ima, ima sve sto si naveo ne bas tako ali se desavaju kojekakve budalastine povremeno, AI stvarno je vrljav, narocito ljudi jedino kada pucaju dobro pogadjaju, dok mutanti prilicno dobro funkcionisu i odlicno su osmisljeni. Ipak pored evidentnih mana ova igra ima ono sto malo koja ima u danasnje vreme sustinu, a u toj sustini dobar balans zbog kojeg igrac ima osecaj da taj sveta u kome se nalazi zaista postoji. Nista nije dovedeno do tacke banalnog kao recimo milion oruzija u Borderlands-u, kome to treba, ili borebe u Cyberpunk 2077 iz kojih izlazis kao super nindza bez ogrebotine i tako stalno, da ne govirimo o nekim drugim igrama koje su upropascene za sva vremena kao recimo Diablo koji se posle dvojke pretvorio simulatoro sakupljanja itema i to je jedini smisao igre.
Ova igra ima kvalitetnu sustinu gde nista sto je bitan deo gameplay-a nije izbanalizovano i dovedeno do apsurad. Igra ne moze znarovski precizno da se definise, pripada univerzalnom i u danasnje vreme retkom zanru dobra igra.

Dzabe joj sve jer je napucavanje bez veze. Generalno, u svim UE igrama je napucavanje smece.

Imate primer u tac. shooter zanru... Ground Branch ima mehaniku pucanja i izbor oruzja, AI puno usavrseniji od Six Days in Fallujah... ali uzalud sve kad nemaju atmosferu... kad je okruzenje "sterilno". Ovaj drugi ima nevidjen "Feeling of being there... Immersion" ( nekim veteranima psihijatri brane da igraju )
I uz sve mane, nedoradjenost ( uzasan politicki i verski kontekst, bojkot velikog dela planete ) fanovi prelaze na SDF...
Nasi seljaci bi rekli "dobar konj ima stotinu mana - a los samo jednu..."
Stari Stalker su "na noz" docekali Rainbow Six fanovi, popljuvali zbog grafike Far Cry fanovi... a danas ga svi dizu u nebo...

Poslednja izmena:
S2 je sada ok, tjera me na igru. Biće definitivno bolja kako vrijeme prolazi. Još SDK nije potpuno otvoren za nekakvo ozbiljnije modovanje. To će biti nakon engine updejta. Za Stalker 2 Anomaly trebaće par godina. Svakako trenutni Anomaly Gamma i Anomaly Custom su vrhunsko SP HC survival iskustvo. Topla preporuka:

AnomalyDX11AVX 2024-08-18 03-50-38.png
AnomalyDX11AVX 2024-08-18 02-26-07.png
AnomalyDX11AVX 2024-12-02 23-30-50.png
AnomalyDX11AVX 2024-08-18 02-28-23.png
AnomalyDX11AVX 2024-08-17 02-50-06.png

Meni sa 1.8.1. je sad Ok skroz 🤔

Da li se nekome deslio posle 1.8.1 zapravo nakon pokretanja nove misije da se FPS zakuca na odredjenu vrednost, kod mene je baz FG 33fpsi sta god da uradim koje god podesvanje da primenim uvek je 33fps samo se menja gpu usage koje je konstantno nizak ali seta od zavisnosto od podesvanja od 15~50%.
Sto je najucdnije kada ucitam a imam jednu poziciju sacuvanu nastalu u privh 2h igre tog probelema vise nema sve je normalno epic podesavanja DLSS max kvalitet fps oko 120 bez FG, vratim se na aktulenu poziciju problem se nastavlja. Isto kada su cutscene fps je normalan gpu usage 99% (ono kad ne moze da se preskace dialog), kada tokom igre udjem u meni isto se gpu usage popne na 99% fps normalan.
Vrlo cudan bag, ili mozda nije nego na netu nigde nisam video da neko ima slican problem.

Da li se nekome deslio posle 1.8.1 zapravo nakon pokretanja nove misije da se FPS zakuca na odredjenu vrednost, kod mene je baz FG 33fpsi sta god da uradim koje god podesvanje da primenim uvek je 33fps samo se menja gpu usage koje je konstantno nizak ali seta od zavisnosto od podesvanja od 15~50%.
Sto je najucdnije kada ucitam a imam jednu poziciju sacuvanu nastalu u privh 2h igre tog probelema vise nema sve je normalno epic podesavanja DLSS max kvalitet fps oko 120 bez FG, vratim se na aktulenu poziciju problem se nastavlja. Isto kada su cutscene fps je normalan gpu usage 99% (ono kad ne moze da se preskace dialog), kada tokom igre udjem u meni isto se gpu usage popne na 99% fps normalan.
Vrlo cudan bag, ili mozda nije nego na netu nigde nisam video da neko ima slican probl
Pa "in game" obrisi taj save - i nastavi dalje od "zdravog" save... ako se i dalje spusta:
Reinstaliraj nVidia driver... trebao bi da "pregazi" sva GPU setovanja... ili:
Probaj da zadas rezim rada GPU preko MSI Afterburner-a i RivaTuner-a ( Save mod 1 / Start with Windows ) - kao "formalni undervolt"... mozda ti nastavi u "zadatim" setovanjima...
( nije to do 1.8.1 - vec bi se znalo na netu i forumima )

Poslednja izmena:
Nije to jedna pozicija to su sve pozicuje posle nekih 5~6 dana igranja a samo tu jednu imam sacuvanu nakon 2h igranja, zapravo ima jos nekoliko sacuvanih najstarija koja ne pokazuje taj problem je posle 2 dana igranja. Trebalo je neko vreme da to primetim jer sve vreme ja bio aktivan FG pa je fps isao konstantno preko 100, a primetio sam povremeni ghosting kojeg nije bilo ranije tokom igre sto me navelo da iskljucim GF i tada sam primetio da je fps 33~34 i da sta god da uradim u podesavanjima, sa rezolucijom, bilo sta FPS ostaje 33, tako da ne mogu tacno da lociram od kog trenutka se desio taj bag al jeste posle 1.8.1. a da to nema veze sa samim updejtom govori pozicije do 2dana igranja koje kad ucitam nemam taj problem.
Ne mogu da povezem u cemu je problem niti kako da ga resim, da krenem ponovo od neke od tih starijih pozcije nije mi to problem nego sta ako se desi ponovo ?

Pokusao sam raznim modovim i podesavanjima u sistemu nesto da poboljsam ali za sad nista, fps 33~34 sta god da uradim, osim kad osinem FG tad ode na 135fps ali i tad se povremeno pojavi ghosting kojeg ranije nije bilo jer sam u osnovi bez FG imao preko 90~120fps, inace mi ne treba vise od 144fps sbog monitora koji je 144hz.

Pokusao sam raznim modovim i podesavanjima u sistemu nesto da poboljsam ali za sad nista, fps 33~34 sta god da uradim, osim kad osinem FG tad ode na 135fps ali i tad se povremeno pojavi ghosting kojeg ranije nije bilo jer sam u osnovi bez FG imao preko 90~120fps, inace mi ne treba vise od 144fps sbog monitora koji je 144hz.
Nista te ne kosta da reinstaliras nVidia driver... a pogledaj na youtube - kako se radi "undervolt" (kod RTX 3... skoro pa pozeljan i bez glupiranja gpu)

Nazad
Vrh Dno