Šta je novo?

S.T.A.L.K.E.R. 2

Da potvrdim evo testirao sam oba pa mozda ce nekom da znaci.Base mod je za one sa jacim GPU, moja je gtx 1060 6gb.
Sa BASE modom i ukljucenim FSR Quality i fps frame gen imam od 30-42 fps, dok sa BOOST modom isto sve imam oko 50-65 fps sa Quality dok imam oko 35-40 ako stavim Native AA.
Efekat na mouse dalay je skoro pa isti sa oba.Sad ko ima jaci gpu nek koristi BASE.Nije osecaj 1/1 ali sad je vec sasvim ok da se igra.

Kupio sam nov 7800x3d cekam da stigne nova konfiguracija pa se nadam da ce bez promene gpu da izvucem jos koji dodatni fps. :p .

Igra mi je skroz ok, ali ko neko ko je igrao sva tri dela pa sigurno 5 puta svaki, osecam kao da mi nesto fali, sad sta ne znam, ali prosto nekih 90% sam tu, ali 10% nesto mi drugacije.

Malo čas sam je isprobao. Moja kartica se nosi sa zahtevima ali procesor baš i ne. Igra je blago rečeno puna bagova u ovom momentu, počevši od nekih opcija unutar glavnog menija pa nadalje. Recimo jedna od stvari koju sam odmah primetio je da igra ima problem da zapamti mapirane dugmiće. Plus nisam uopšte uspeo da pronađem mogućnost recimo da mapiram dugme za lampu! Grafički je samo solidna i potpuno nepotrebno napucana sa skupim tj. velikim teksturama što je i učinilo da igra uzima ovoliko prosotra na disku. Zasenčenja su osiromašena zarad izvlačenja perfomansi, a lampa koja nema senke samo dodatno degradira izgled igre. I ovo pijuckanje vode svaki čas je ekstremno repetativna operacija i mogu misliti koliko će mi ovo biti iritantno posle nekog vremena. Izbacivanje neprijatelja na relativno kratkom odstojanju umanjuje solidno taktički pristup akcionim delovima. Inventar takođe nije baš najbolje realizovan, posebno prebacivanje u isti. Melee puškom nisam uspeo ni da ukapiram kako se radi! Vrhunac je kompajliranje šejdera u trajanju od 30 minuta svaki put kad pokreneš igru, što je crnjak samo tako! :oops:

Igra ima potencijal, ali neke stvari jednostavno nisu odrađene propisno u ovom momantu. Apsolutno nemam želje da se mlatim sa ovako zapakovanom igrom... Uninstall do daljeg. :rolleyes:
Šadere mi je otvaralo jeno deset petnajst minuta prvi puta,posle toga minut dva

Neznam odakle im ideja da se hilaš na Q i jedeš na E,a naginjanje na Z i C....vrh vrhova.uglavnom lečenje mi je po novom na F1,jedem na F4

A lampa je na L kao i u svi drugim igrama

Problem je nastao u Smetilištu,tačnije u bazi....slikica po slikicu,nos u pod i teraj dalje

Ima problem kod load save game,isto tako ponekad počne sporo da učitava teksture,pa moram ponovo load save game

Sve u svemu ja prezadovoljan,svako tolko uvatim sebe kako stojim na mestu i buljim u daljinu :p

GOTY 100%
Igra mi je skroz ok, ali ko neko ko je igrao sva tri dela pa sigurno 5 puta svaki, osecam kao da mi nesto fali, sad sta ne znam, ali prosto nekih 90% sam tu, ali 10% nesto mi drugacije.
Isti taj osećaj....ko da su krenuli radit Fallout a nisu dobili dozvolu,pa napravili Stalker.....ili je trebao Fallout ovako izgledati...a ne ono sivilo

Uglavnom win win situacija

Jel cucanje kao u svim ostalim normalnim igrama ili su zadrzali "idem da *****m u zbunje" sistem iz predhodnog dela ?

Ovi performance modovi, to radi i na Windows edition verziji igre ili samo Steam verziji?
Mada sumnjam da mogu ispeglati probleme sa performansama kada fps padne sa 100 na 30 fps.

Jedno pitanje, nije direktno u vezi sa Stalker. Jel postoji UE5 igra koja je ispunila onaj silni hajp sa predstavljanja endžina, onog Matriks demoa itd?
Pošto ovo što probavam a da je rađeno u EU5, samo neki bagovi, performanse problemi, stuttering, kompajliranje šejdera od 10 minuta i tako to.
Baš mi žao što su CD Projekt Red batalili CP2077 endžin, on je daleko napredniji nego ono što sam ja do sada video od EU5 u igrama.

Ovi performance modovi, to radi i na Windows edition verziji igre ili samo Steam verziji?
Mada sumnjam da mogu ispeglati probleme sa performansama kada fps padne sa 100 na 30 fps.

Jedno pitanje, nije direktno u vezi sa Stalker. Jel postoji UE5 igra koja je ispunila onaj silni hajp sa predstavljanja endžina, onog Matriks demoa itd?
Pošto ovo što probavam a da je rađeno u EU5, samo neki bagovi, performanse problemi, stuttering, kompajliranje šejdera od 10 minuta i tako to.
Baš mi žao što su CD Projekt Red batalili CP2077 endžin, on je daleko napredniji nego ono što sam ja do sada video od EU5 u igrama.
za sada odigrao Layers of frear 2023, Lords of the fallen, Nobody wants to die, Hellblade 2, Silent Hill 2,i mislim da je i Banishers: ghosts of new Eden u UE5, nijednom nikakav problem, igre klize i lete, daleko bolje nego neke igre pre u UE4 sto su mi bagovale. Onaj Wukong sam samo probao na nalogu od drugara da vidim kakva je ali me nista nije privuklo, ali je isto klizila sa FSR 4K na max u 85-90fps za to kratko sto sam probao.
I da, u UE5 izgledaju prelepo sve ove nabrojane
e da, i Robocop: Rogue City, i on kida kako radi

Savet svim Stalkerima i pogotovu novim Stalkerima koji igraju igru, meni je igra bila monotona i nekako linerana i odlucim da idem po mapi da se vratim unazad i da pregledam sve skrivene stasheve, neadjem Rookie selo, nadjem Sidorovicha, Cordon :p , mojoj sreci nema kraja ko da sam video druga posle 20 godina :D.Nadjoh tako nove misije od sidorovicha nove likove.
Nasao dosta naprednije puske Vintorez itd (samo nemam municiju) :p, artifakte nove itd.Tako da eto moj savet nemojte samo pratiti misije.
Treba tu bugova jos da se pegla.Malo pre mi neki npc stoji u gepeku, a gepek zatvoren :p u nekom stashu 1000 pacova ja ih sve pobijem, igra ih ponovo pusti nove i tako u krug.
Jedino sto me nervira sto para nikad dosta, sve sto zaradim skupim ode na popravku odela i pusaka.Ali dobro dosta dobrih pusaka sam nasao u stashovima cak i dobra odela sam nasao.

Šadere mi je otvaralo jeno deset petnajst minuta prvi puta,posle toga minut dva

Neznam odakle im ideja da se hilaš na Q i jedeš na E,a naginjanje na Z i C....vrh vrhova.uglavnom lečenje mi je po novom na F1,jedem na F4

A lampa je na L kao i u svi drugim igrama

U kojim to drugim igrama? U igrama koje sam ja igrao a da postoji lampa obično je ista bila postavljena na F dugme, što je pri ruci a čak mi i zvuči logino (F kao Flashlight). L je malko predaleko, a srednje dugme na mišu koje je isto mapirano da uključuje lampu bih najradije iskoristio za nešto drugo! Ova igra ionako koristi gotovo čitavu tastaturu... Problem je međutim, što nisam uspeo ni da nađem Lampu u podešavanjima za tastaturu jer izgleda da su je greškom izostavili! :rolleyes:

Što se tiče ovih opcija za Q i E koje si pomeno, kontam da su to tako namestili pošto je ovo pijuckanje vode i krkanje ko dobar dan ovde, a takođe i lečenje, koje je u principu prilično bitna stvar u ovoj igri. To naginjanje ja inače ne koristim pa mi nije ni bitno, a lepo je što su ga namestili da se automatski aktivira kada si u zaklonu, tako da ti dodeljeni dugmići za to u principu ni ne trebaju nešto posebno. ;)

Što se šejdera tiče, kod mene je bez pardona svaki put po 30 minuta čekanja kada startujem igru. Još jedna glupost je i aktiviranje HDR moda koje moguće samo u punom full screen modu, pošto se to direktno kosi sa framegen postavkama koje su u tom slučaju praktično pasivne.

Poslednja izmena:
Ja nikako da namestim igru da radi kako treba, radi 10min i fps padne na 5-6fps i tu je kraj, izadjem udjem ponovo, nekad proradi kako treba nekad ne...izlude me.
CPU i7 10700k
GPU RTX 3070

Koja su najbolja podesavanja za rx 5700 xt, ako neko ima tu kartu?

Koja su najbolja podesavanja za rx 5700 xt, ako neko ima tu kartu?
Ja nikako da namestim igru da radi kako treba, radi 10min i fps padne na 5-6fps i tu je kraj, izadjem udjem ponovo, nekad proradi kako treba nekad ne...izlude me.
CPU i7 10700k
GPU RTX 3070

Evo moje settings i meni gura sa ovim van grada na 50-65 fps, u gradu mi padne na 35-45 fps, ti imas jacu masinu od mene znaci mozes daleko vise da izvuces.
Screenshot_1.png

Prilozi

• Screenshot_2.png
    Screenshot_2.png
    528.3 KB · Pregleda: 44
  • Screenshot_3.png
    Screenshot_3.png
    513.5 KB · Pregleda: 38
igra je zanimljiva kada se uhodas sa igranjem i istrazivanjem mape.
sto se tice kako radi ja sam zadovoljan u 2k kako se ponasa.
grafika je dobra ocekiva sam vise. sporedni likovi izgledaju zastarelo graficki ,ali mozda ce to vremenom da srede.
bagova ima najvise sam primetio na zidovima nekih objekata to mi nekada bode oci.
da imam neki i7 ili i9 verujem da bi imao nekih 15 fps vise ovako sam i zadovoljan kako gura ovaj cpu.

Prilozi

• rdhrd.PNG
    rdhrd.PNG
    260.8 KB · Pregleda: 38
  • srhshrshrs.PNG
    srhshrshrs.PNG
    203 KB · Pregleda: 29
  • hrsthrshrs.PNG
    hrsthrshrs.PNG
    246.1 KB · Pregleda: 30
  • aaaaaaaaaa.PNG
    aaaaaaaaaa.PNG
    233.7 KB · Pregleda: 56
Meni je ova igra posle 10 sati (još sam u prvoj zoni) i očiglednih propusta i bagova odlična, ništa slično nisam igrao, metro ima dobru atmosferu ali te previše vodi za ruku, ovo je baš onako, sirovo i zarazno.
Kod mene uglavnom radi na 30fpsa pa zna povremeno da padne na 4-5fps na par sekundi pa posle opet radi normalno.
Neprijatelji znaju da se stvore kad ne treba ali kapiram da će to popraviti, recimo krenem da se napucavam sa nekom grupom bandita i polako se povlačim unazad kad odjednom druga grupa bandita krene da me napucava sa leđa a pre toga nikog nije bilo tu, znači sam protiv njih 10-12.
Neke mane koje sam ja primetio - ljudski protivnici znaju da te spaze sa 80-90m, a kad te jednom detektuju gotovo te ne promašuju, stealth je gotovo nepostojeći kad si na otvorenom, zatim povremeno čujem korake oko mene a nikog nema a bloodsuckeri se previše teško ubijaju.
Ali i pored ovoga uživam jer kako rekoh ništa slično nisam igrao a za bagove verujem da će biti popravljeni posle nekog vremena.

Frame Generation je ovdje implementiran kako treba rekao bih i daje odličan boost. AntiLag ON u tom slučaju.

Najavili su update za sledeću nedelju, lista stvari koje će krpiti: (A-Life je ostavljen za neki naredni update)

Screenshot_697.png

Ali rečeno je da će tog A-life-a biti jel tako? To je po meni najveća zamerka. Ako se to sredi, i ove druge tehničke "sitnice", uvede možda još neki hardcore mod za još težu igru u smislu municije, ljudi... Biser bi bio kakvog nema i dugo ga neće biti... :love:

U kojim to drugim igrama? U igrama koje sam ja igrao a da postoji lampa obično je ista bila postavljena na F dugme, što je pri ruci a čak mi i zvuči logino (F kao Flashlight). L je malko predaleko, a srednje dugme na mišu koje je isto mapirano da uključuje lampu bih najradije iskoristio za nešto drugo! Ova igra ionako koristi gotovo čitavu tastaturu... Problem je međutim, što nisam uspeo ni da nađem Lampu u podešavanjima za tastaturu jer izgleda da su je greškom izostavili! :rolleyes:

Što se tiče ovih opcija za Q i E koje si pomeno, kontam da su to tako namestili pošto je ovo pijuckanje vode i krkanje ko dobar dan ovde, a takođe i lečenje, koje je u principu prilično bitna stvar u ovoj igri. To naginjanje ja inače ne koristim pa mi nije ni bitno, a lepo je što su ga namestili da se automatski aktivira kada si u zaklonu, tako da ti dodeljeni dugmići za to u principu ni ne trebaju nešto posebno. ;)

Što se šejdera tiče, kod mene je bez pardona svaki put po 30 minuta čekanja kada startujem igru. Još jedna glupost je i aktiviranje HDR moda koje moguće samo u punom full screen modu, pošto se to direktno kosi sa framegen postavkama koje su u tom slučaju praktično pasivne.
Ma vala baš,simulacija prežderavanja :p

Teksture na low/med verovatno. Mada koliko vidim po sajtovima, nema neke velike razlike u vram izmedju FHD i 4K (6 i 8gb)

Stavljao sam na low podesavanja i isto se desava.
Jedino sto sam primetio da mi cpu radi sa max 10% opterecenja.

A da probaš stavit više virtualne memorije?

Default je oko 2GB,šta je danas vrlo premalo,uvek stavljam od 5 do 10 GB

I SPOJLERČINA teška

1732576072492.png

Koliko vidim pored solidnog broja bagova, gde su vojnici čudno ušrafljeni i propadaju kroz pod do pojasa, glavni problem ovde je to što igra oscilira u perfomansama a takođe i dosta laguje na nekim mestima. U maloj zoni, kada uđeš u onaj zaseok gde se nalaze stalkeri, bukvalno je katastrofa od situacije. Osim ovoga što se tiče tehničke strane, grafika mi deluje nekako jeftino. Prosto se pitam kako su uspeli da dobiju ovako jeftin izgled uz nakokane teksture i skenirane modele? Treba da budeš stvarno talenat pa da od UE 5ce napraviš igru koja će da izgleda maltene kao da je urađena pod UE 4kom. Bukvalno imam osećaj na nekim mestima kao da su izvukli teksture iz stare igre i upscale-ovali ih na 4k, a zatim koristili ovde. Kapiram da je ova igra jako glomazna za realizaciju, a i da je započeta u prethodnoj verziji endžina, ali opet to ne bi trebalo da bude opravdanje i smatram da je mogla i trebala da izgleda makar malo bolje od ovoga. Što se tiče ostalog, već sam izneo neka svoja zapažanja u svom prethodnom komentaru i ne bih da se ponavaljam.

Na svu sreću prodaja igre ide dosta dobro i da budem iskren zaista mi je drago da je to tako. Navijam za to pošto mi je Stalker jedna od najdražih igara na listi, iako ne mogu da se otmem utisku da je u ovom momentu zasluga za to najviše zbog toga što ovakvih igara trenutno nema, pa je legla većini i s te strane gledano mogli bi smo praktično da je svrtamo u izdvojeni slučaj. Podrška za srpski jezik mi izgleda kao nestvaran dodatak. Pitam se čime smo to zaslužili? Uzevši u obzir činjenicu da domaći Ebb studio nije našao za shodno da uglavi srpski jezik u svoju igru, za ovo imaju zaista dubok naklon od mene! Respect! (y) :cool:

Poslednja izmena:
^^
I ja sam na momente imao sličan utisak vezano za ovo što si rekao za grafičku stranu igre, međutim ova igra cela izgleda nekako sumorno jer je jednostavno takva (što je dobro) pa sam nekako to i prihvatio.

Modeli ne deluju da su skrenirani, baš loše izgledaju u odnosu na moderne standarde, nekako ravno.
Jedino što zaista dobro izgleda jeste osvetljenje na otvorenom i pejzaži.
Unutra mi izgleda kao da je igra iz 2006. godine, a radi kao da je iz 2036...
Kažu ljudi nestane VRAM, pa kako onda objašnjavate to što se fps vrati na 110 čim izađem iz bunkera koji ima 20 kvadrata u tri prostorije, dva leša i ništa drugo?
Možda se renderuju četiri planete ispod tih prostorija kada se uđe u njih, ko će ga znati...

Ja baš nemam 0 fps kao na Xboxu što su prijavili, ali u zatvorenom fps kalira na 10 fps, ne prelazi 15 fps, a na momente zakuca i na sub 5... neigrivo jednostavno.

Tačno se vidi ko je pravio igru, baš su je pravili kao da nije prošlo 15-20 godina, CPU zahtevi visoki, ko zna zašto... u svim drugim fps 5600 nema problem, samo u ovoj.
Ajde da se nešto simulira nego je trenutno igra šuplja skroz u tom pogledu.

Mislim da će biti dostojno igranja za nekih 2 godine, ako se ne pogorša situacija u Ukrajini. Otprilike kao i Sajberpank, od raspalog krša napraviće izuzetnu igru.
Ali ne sada, jednostavno nije vredno utrošenog vremena i potencijala koju igra ima igrati je u ovako krljavom stanju.

Čudne stvari se dogadjaju,juče igram 5-6 sati niti jedan pad fps nisam imao,u nedelju skoro svakih sat vremena

Btw u nedelju sam bio u smetilištu,juče u Cordon.....nešto ne valja u tom smetilištu,nešta ebe stvar

I izgleda ONA verzija bolje radi

Da dodam....jedva čekam multiplajer :p

Teško mi je da se nakanim da se bakćem sa ONOM verzijom, kada već imam u Gamepass pretplati igru. Ali verujem da bolje radi, ako dolazi sa Denuvo đubretom.

Rade isto obe verzije. Nema denuova.

Jednostavno igra je u Early access fazi. Čitam da kako se bliži kraju sve je gore i gore. I pored toga može da se igra.

Ali ogroman potencijal je tu što je bitno. Samo da se sve to lepo izgleda i imaćemo remek delo.

Nekako sam je podesio da radi sa 90tak fps na FHD, uglavnom medium, kad sam digao memoriju na 3600mhz sa 2133 dobio sam osetan boost. Nemam neke padove frejmrejta, sto me cudi.
Najvise mi smeta sto borba sa monstrumima nista ne donosi, trebali su da se ugledaju na GAMAu.

Nazad
Vrh Dno