Šta je novo?

Ryzen CPU temperature

nenadtr

Zapažen
Učlanjen(a)
26.04.2024
Poena
5
Pozdrav svima,

Ne znam da li imamo neku globalnu temu, zanima me kakve su vam temperature Ryzen procesora?

Moja konfiguracija:
Ryzen 9 7900x3d nije klokovan
gigabyte b650e aorus elite x ax ice
32gb ddr5 - memorija stavljena na 6000mhz
gigabyte 6900 xt waterforce karta sa vodenim blokom
hladnjenje: custom loop ekwb 2x360 radijatori sa lian li fanovima

Temperatura za vreme ovih vrelih danas oko 77.1-78.6 t pod Cinebench 2024 testiranjem [mislim na najvisi peak pod CPU package]

Slika u prilogu, okacicu i kvalitetnije slike

1724338309817.png

Koje su Vase temperature i koje hladjenje koristite?

ali to je samo za ryzen 7000 ne za sve Ryzene ovog sveta :)

mozes da popunis my gear, bolji showoff nego posebna tema :)

on serious note... nesto gledam fan curve nije to malo glasno sa koriscenje? dual 360 znaci samo tu 6 ventova ako ima jos nesto u kucistu... mlaznjak
ako vidim dobro 40-50C je na oko 1800rpm?

72 °C na sobnih 26 stepeni, pod opterećenjem, naravno. Dve 14-ice be quiet uduvavaju vazduh, jedna izduvava.

nisam video, moze i tamo da se nastavi. Hvala
ali to je samo za ryzen 7000 ne za sve Ryzene ovog sveta :)

mozes da popunis my gear, bolji showoff nego posebna tema :)

on serious note... nesto gledam fan curve nije to malo glasno sa koriscenje? dual 360 znaci samo tu 6 ventova ako ima jos nesto u kucistu... mlaznjak
ako vidim dobro 40-50C je na oko 1800rpm?
Fan curve sam podesio radi testiranja. Screenshot je napravljen pod 100 opterecenjem.
Jeste 6 ventilatora, po 3 na svakom hladnjaku, jedan bocno izbacuje, i dva su na dnu kucista duvaju na gore.

meni nekako logicno da se testira na 365/24/7 usage :)

To su sasvim dobre temperature, imaš do 89c bez da trokira ni naj manje ni da smanji boost. U ovom slučaju fan curve maximum možeš da podesiš na preko 85c mada push-pul na radiatoru ne znači skoro ništa. Na mom 360 AIO mogu da potpuno isključim jedan od 3 ventilatora a da se temperatura ne promeni a to je na puno toplijem 7900x. Broj i veličina radiatora kada se pretera i na takvoj potrošnji struje ne znači skoro ništa, sa 240 na 360 jedva 3-5 stepeni razlika. Sa više radiatora sobna temperatura igra veću ulogu. Mogu da se kladimda su možda samo par stepeni topliji od sobe ako i toliko.

Ne znam da li imamo neku globalnu temu, zanima me kakve su vam temperature Ryzen procesora?
nema potrebe za time. svaka generacija ima svoju temu i svoje temperature (što novija, to toplija)

Evo ti moja. Ryzen 9 5900X malo štimovan samo preko PBO-a. Hlađenje Arctic Liquid Freezer II 280 sa njegovim fanovima, Sobna temperatura trenutno 29°C ostalo sve na slikama. Ako hoćeš da zaista vidiš koliko se greje poteraj Prime95. Mada za tako jako hlađenje kako je tvoje to su velike temperature. Moje su manje.
2024-08-25 00_21_37-Cinebench 2024.1.0.png
2024-08-25 00_32_31-Calendar.png

nema potrebe za time. svaka generacija ima svoju temu i svoje temperature (što novija, to toplija)
u bre covece
Evo ti moja. Ryzen 9 5900X malo štimovan samo preko PBO-a. Hlađenje Arctic Liquid Freezer II 280 sa njegovim fanovima, Sobna temperatura trenutno 29°C ostalo sve na slikama. Ako hoćeš da zaista vidiš koliko se greje poteraj Prime95. Mada za tako jako hlađenje kako je tvoje to su velike temperature. Moje su manje.
Pogledajte prilog 455368
Pogledajte prilog 455369
ne zaboravi da hladim i graficku pored cpu. Procesor ima veci tdp 120w naspram 105w, base klok je takodje visi 4,4ghz.
Temp u sobi na ovoj vrucini oko 30 bez klime.

Prime95 rezultati - 64c

Prilozi

• prime.png
    prime.png
    488.6 KB · Pregleda: 49
Poslednja izmena:
Da da slika nije baš najčistija ali ako grafička nije aktivna onda je i "ladna" kada testiraš cpu ne bi trebalo mnogo da utiče na lađenje. Ne znam koliko si dugo terao Prajm i da li si izabrao BLEND (All of the above.) Onda ćeš da vidiš kako će temperatura da skoči. Tako poteraj jedno 15 minuta. Gledaj kako skače na 86°C odjendanput. :):););););):confused::confused::confused::cool::cool::cool::cool::cool::cool::giggle::giggle::giggle::giggle::giggle::giggle::giggle::giggle::giggle:
2024-08-25 18_42_03-.png
2024-08-25 18_45_18-Open Hardware Monitor.png

Izabran blend - all of above. Average temp oko 63c, max peak 68.3

Prilozi

• Screenshot 2024-08-26 222422.png
    Screenshot 2024-08-26 222422.png
    313.5 KB · Pregleda: 30
Onda si odličan.

Izabran blend - all of above. Average temp oko 63c, max peak 68.3
Meni procesor ide i do 75-80, a grafički hotspot i do 94 i, verovao ili ne, sve radi bez najmanjeg problema.

Iz iskustva znam jedno - kad se hardver pregreva znaćeš po tome kako se ponaša, a ne po tome šta piše u nekim programima.

naravno, zanimalo me kakve su temperature zato sam pokrenuo temu. Normlano zavisi od razlicitih uslova.
Cinebench u mom slucaju za nekih 10 do 12 stepeni zagreje vise sistem od prime95.

Takodje guglao sam malo za ovaj ekwb magnitude blok koji imam, koji je u sustini premium prozivod, i u poredjenju sa drugim solidan je, medjutim iznenadio me je jako alphacool core 1, koji je dosta dobro ocenjen u recenzijama, cak i bolje od magnitude bloka. Nisam probao pa ne mogu da tvrdim, ali izgleda da se pokazao boljim.

Takodje i ovaj blok deluje interesantno

Da ne odem u off, mozda bude nekom nekad korisno.

btw koliki ti je score u Cinebench, zanima me razlika 7900x3d vs 7950x3d lol
Evo moj, nije ništa klokovano, sve default i bios i win
Temperatura najviša 67 u toku multi core testa, hladjenje Corsair iCUE H150i Elite Capellix XT

2.png

Da se nadovezem...
Uzeo bih R5 8600G da li treba da kupim i kuler ili je dovoljan onaj sto ide uz procesor...Koristicu integrasanu grafiku za igre

Isto kao sa svim OEM kulerima. Može da prođe ako sve ostaviš na default-u i ne juriš poslednjih 10% performansi i ne mariš ako ponekad postane bučan. Nema tog 90mm ventilatora koji ne zvuči kao mlaznjak na 2000+ rpm.

Juce sam instalirao neku igru i vidim na CoreTemp da je max bilo 85° .
Da li ima neki program koji ce da prikaze prosecnu temperaturu ?
**** Tokom instalacije isla je do 85

Vrh Dno