Šta je novo?

Ryzen - A320/B350/X370 [ASRock, Asus, Biostar, Gigabyte, MSI]

Zna li neko koji je najbolji nacin update bios-a na AsRock A320 plocama? Instant flash iz BIOS-a ili sa onim alatom koji skida sa interneta u WIN-u?

Ja preko biosa uvek flesujem, sve ploce pa i AsRock.

Ja preko biosa uvek flesujem, sve ploce pa i AsRock.

Samo da javim, AsRock A320M-HDV R4.0 plocu sam imao, na ploci je bio fabricki BIOS 3.70. Hteo sam da ubacim AMD Ryzen 5 PRO 4650G. Sa fabrickim BIOS-om nije radilo. Uspomoc Ryzen 5 1600AF sam update-ovao na beta BIOS nadjen na ovom mestu. Flash proceduru sam odradio preko BIOS-a kao sto si preporucio.

Imao sam rezervacije jer na AsRock-ovoj stranici za plocu stoji upozorenje za poslednjih par zvanicnih BIOS-a kako nije preporucljivo flashovati ih sa Summit Ridge i Pinncale Ridge procesorima. Na svu srecu, sve je proslo u najboljem redu bez ikakvih problema.

Posto je AMD Ryzen 5 Pro 4650G procesor zakljucan ne mogu da kazem da li je bio omogucen overklok ili nije, ali sam mogao da podesavam memorijske brzine do 4400MHz ako se ne varam. Imao sam neki 3200MHz RAM, ucitao sam mu XMP ali je slika na integrisanoj grafickoj povremeno imala treptajuce bele linije pa sam postepeno spustao brzinu do 2933MHz gde su te anomalije prestale da se javljaju.

Kasnije sam nasao na internetu jos jedan beta BIOS sa jos novijom verzijom, ali taj BIOS nisam pokusavao da ubacim na plocu.

Poslednja izmena:
Hm, hm, možda je istina...

26195303831752736244.jpg

Hm, hm, možda je istina...

26195303831752736244.jpg
Malo je off, ali ne mogu da verujem koliko je lepe dizajne ploca AsRock imao na AMD 300 seriji ploca.
X370%20Pro4(L2).png

Poslednja izmena:
Evo ubacio konacno 5600x u asus strix b350f gaming... jedini problem koji imam je sto kada ukljucim docp, i memoriju stavim na 3200 nije stabilan sistem...
kada pokrenem neki stability test (aida64 ram i cache stability test), test pukne...
cinebench radi normalno...
probao sam malo age of empires2 - igra koja nikad nije crashovala sada crashuje.
Trenutno je memorija na 3000 i radi stabilno...

Jel imate neki savet kako pogurati memoriju na 3200 ili vise?

Evo ubacio konacno 5600x u asus strix b350f gaming... jedini problem koji imam je sto kada ukljucim docp, i memoriju stavim na 3200 nije stabilan sistem...
kada pokrenem neki stability test (aida64 ram i cache stability test), test pukne...
probao sam malo age of empires2 - igra koja nikad nije crashovala sada crashuje.

Probaj da spustiš memoriju na 3000 i vidi kako radi. Ja na svojoj Asusari nikad nisam mogao da poteram memoriju na 3200, nije htelo ni da butuje, na 3000 radi kao singerica. Ja sam za to optuživao loš memorijski kontroler na 1600, prva Ryzen generacija je bila poznata po tome, međutim moguće da je sama ploča kriva.

Kriva je arhitectura nekih ploča sa 300 čipsetom.

Jel poslednji BIOS? Trebalo bi da imaš DOCP standard? Probaj i ovaj drugi. Svakako resetuj bios postavke na default posle ubacivanja procesora i podesi ponovo a ja bih tu odradio i svez install windowsa.

Poslednja izmena:
Najnoviji bios. Probao sam i docp i docp standard. Isti su profili (prilikom save se vide izmene u biosu). Naravno da je i bios resetovan na default pre svega...

Ustvari, sta me buni... Sa 1600x ram je radio an 3000mhz, uz dosta muke sa ryzen timimg checkerom i jos nekim aplikacijama koje sad ne rade za 5600x. Ja sam ocekivao(mada ne znam zasto) da ce ram raditi na 3200mhz out of the box... Bez potrebe za prčkanjem po biosu...

Poslednja izmena:
DOCP je standard, nema nestandarnih, tako Asus zove XMP. možda misliš na 2 nivoa?

Imam 2 opcije za izbor. DOCP i DOCP standard. Ali ne vidim razliku izmedju njih... Ista su podešavanja koji god da izaberem... Na to sam mislio...

Modovani bios za Nvidia resizable bar

Zadnja verzija za Asus AM4 PRIME A320M-K
MODOVANA - NETESTIRANA

Version 6231 Beta Version
10.75MB 2024/09/30

Link:

Ne moze rucno da se samo preimenjuje rom u cap,zbog toga je i problem.

Za Asus BIOS preimenovanje  BIOSRenamer.exe, trebalo bi da dolazi zajeno sa BIOS fajlom

Taj bios renamer takoreci nema namenu tj namena mu je da naziv
PRIME-A320M-K-ASUS-6231.CAP
preimenjuje u

PRA320MK.CAP​

Nakon ubacivanja linije radi podrske za GTX 1660,izlazni fajl je ROM a ne CAP.
Postojao je neki Asusov softver ali nigde nisam nasao download,verovatno da bi sprecili "igranje" njihovim biosom.
Kako je ovaj sa videa uspeo da flesuje bios,nije mi jasno.

Taj bios renamer takoreci nema namenu tj namena mu je da naziv
PRIME-A320M-K-ASUS-6231.CAP
preimenjuje u

PRA320MK.CAP​

Nakon ubacivanja linije radi podrske za GTX 1660,izlazni fajl je ROM a ne CAP.
Postojao je neki Asusov softver ali nigde nisam nasao download,verovatno da bi sprecili "igranje" njihovim biosom.
Kako je ovaj sa videa uspeo da flesuje bios,nije mi jasno.
Cek, jel mozes da pojasnis o kakvoj podrsci za GTX1660 je rec?

Nazad
Vrh Dno