Šta je novo?

Ryzen 9 5950x zabagovan Multi Thread

SteXmaN

Poštovan
Učlanjen(a)
01.05.2023
Poena
75
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 9 5950X / NZXT Kraken X73 360mm
Matična ploča
B550 AORUS ELITE AX V2
RAM
Kingston HyperX Fury DDR4 3600MHz 2x32GB
GPU
Gigabyte RTX 5080 WINDFORCE OC
Storage
2xKC3000 PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD 1024GB / 6TB HDD
PSU
LC POWER 850W LC6850M V2.31 80 PLUS GOLD
Kućište
TUF GT501
Pristup internetu
  1. Optički internet
Imam problema sa Multi Thread performansama. Na stock, default BIOS podešavanjima (ploča: MSI MPG x570 gaming plus), Multi Core rezultat u GPU-Z je 1000, single core je ok:

01 Stock.png

Probao sam i ručno u BIOSu da postavim default podešavanja ali rezultati su identični. BIOS sam takođe updejtovao na poslednju verziju. Vadio CMOS bateriju.

E sada interesantan momenat je to da kada uključim Gaming Boost mod u BIOSu, Multi Thread radi sasvim normalno. Single Core dropuje zbog Gaming Boosta:

02 Gaming Boost.png

Ne znam više šta da uradim da bih troubleshootovao problem. Eto ako neko ima iskustva neka da predlog. Ovo je pod stress testom:

Screenshot_3.png

NIsam bas savim siguran da li sam te razuemo testras u CPU-Z-u? A kako se ponasa inace jel deluje ok ili imas pad performansi? Sta se desava kada puasti Cinebench recimo?

Radio sam u Afteru jedan projekat i vidim da nešto nije u redu tokom previewa animacije i tokom rendera. Presporo je. Pustio sam Cinebench 24 ista stvar.
Nešto softverski nije u redu, ako već sa Game Boostom sve radi kako treba. Vidjeću da probam stariju verziju BIOS-a. Nešto ga "psujem kao u kafani".

Poslednja izmena od urednika:
Radio sam u Afteru jedan projekat i vidim da nešto nije u redu tokom previewa animacije i tokom rendera. Presporo je. Pustio sam Cinebench 24 ista stvar.
Nešto softverski nije u redu, ako već sa Game Boostom sve radi kako treba. Vidjeću da probam stariju verziju BIOS-a. Nešto ga j*be.V
Vidi ovako, po onome sto si oipsiao izgleda mi kao da on ne radi muthiutrad kada treba. Jedino kada ti manlano to namestis. Normlano je da on sam to ukljucuje iskljucuje u zainsoti od intrukcija. Ako npr radi render i sl da ukljuci sve threadove. Ili ako radi test muticore. Jel tebio to radilo sve normlano, i top je odjedno pocelo da se desava, ili?
Jel ima opcija pod tim gamiong boostom da se izabere driver? Gaming boost je one click overclock nesto tako, da li je to tebi bilo ukljuceni non stop?

Tako je Multi Thread ne radi kada su stock factory podešavanja u BIOSu. CPU-Z ima svoj bench i stres test. Da bih otklonio sumnju sa GPU Z testirao sam i u Cinebench. Onda AE preview render je donekle ok ali kada ide finalni render vidi se da nešto nije u redu. Predugo traje.

Game Boost jeste one click auto overclock, on podiže voltažu i clock u BIOSu. Nema nikakvih podešavanja. Uključio sam ga čisto radi testiranja a sada moram da ga koristim zbog multi taskinga. IStovremeno koristim photoshop, ilustrator, after effects, browser prepun tabova.

Skoro sam ugradio novi GPU i od tada se to dešava. Matična kao da se pogubila. Testiraću još ovih dana, sa GB sve je ok.

Tako je Multi Thread ne radi kada su stock factory podešavanja u BIOSu. CPU-Z ima svoj bench i stres test. Da bih otklonio sumnju sa GPU Z testirao sam i u Cinebench. Onda AE preview render je donekle ok ali kada ide finalni render vidi se da nešto nije u redu. Predugo traje.

Game Boost jeste one click auto overclock, on podiže voltažu i clock u BIOSu. Nema nikakvih podešavanja. Uključio sam ga čisto radi testiranja a sada moram da ga koristim zbog multi taskinga. IStovremeno koristim photoshop, ilustrator, after effects, browser prepun tabova.

Skoro sam ugradio novi GPU i od tada se to dešava. Matična kao da se pogubila. Testiraću još ovih dana, sa GB sve je ok.
Znaci da je problem ploca. Ne verujem da je ploca otisla, zaglupeo se bios verovatno.

Koji je effective clock tokom all core loada?

Znaci da je problem ploca. Ne verujem da je ploca otisla, zaglupeo se bios verovatno.
Pa ja na to sumnjam, ako sa Game Boostom radi kako treba defintivno je do matične. Sad da li je softwerski ili je nešto sa njom videćemo.

Koji je effective clock tokom all core loada?
Imaš gore zadnji screenshot gdje je pod full loadom tokom stres testa. Game Boost ga diže i preko 3.95Ghz po potrebi i u zavisnosti od temperatura. Za benchmarkove se drži zadanog clocka. Ima podešavanje u BIOSu za benchmarkove da se otključa opcija za bolje rezultate.

Pa ja na to sumnjam, ako sa Game Boostom radi kako treba defintivno je do matične. Sad da li je softwerski ili je nešto sa njom videćemo.

Imaš gore zadnji screenshot gdje je pod full loadom tokom stres testa. Game Boost ga diže i preko 3.95Ghz po potrebi i u zavisnosti od temperatura. Za benchmarkove se drži zadanog clocka. Ima podešavanje u BIOSu za benchmarkove da se otključa opcija za bolje rezultate.
Pa nista skini bios verzuje pre ako je najnovija. Clear CMOS i probaj. NEmoj da ucitavas XMP nego samo vidi da li se ponasa normlano na def. Ako se ponasa normlnao onda ucitaj XMP. Probaj da resetujes cmos i pusti tako vidi da li ce se ponasati uobicajeno, ako je isto onda drugi bios verzija pre ako je najnoviji. Ako ima novi onda fleshuj novii probaj. Izvrti te varijante i vidi.

Okači lepo screenshot iz hwinfo programa, ne to iz task managera. Da se vidi po jezgrima lepo šta kaže. Ne sećam se po defaultu koliko treba da bude u all cores, ali oko 4ghz,možda malo preko ako se sećam.
Sa PBO custom limits i Curve Optimizerom mi je išao na 4.6ghz, ali lepo utegnut.

Nekada se dese totalno cudni problemi. Sve isparavno ali imas neke glitceheve. Ako si probao prooc na nekoj drugoj ploci i ako radi sve ok onda nije do njega, njega si iskljucio iz problema. Desava se da razlicite revizije procesora u kombinacije sa memorijma i plocama imaju neke glitcheve. Zna bas da ti oduzme vreme.
U vecini slucajeva se radi o nekompatibilnosti. Zvuci da ne poverujes ali je tako na zalost.

Okači lepo screenshot iz hwinfo programa, ne to iz task managera. Da se vidi po jezgrima lepo šta kaže. Ne sećam se po defaultu koliko treba da bude u all cores, ali oko 4ghz,možda malo preko ako se sećam.
Sa PBO custom limits i Curve Optimizerom mi je išao na 4.6ghz, ali lepo utegnut.
Imao sam HWinfo instaliran ali potpuno zaboravio na njega. 8.0 verzija ali radi posao. Do RAMa je izgleda. Evo sada vidim da i u GPU-Z a i u HWinfo RAM stoji na 1800Mhz. 3600MHz XMP uključen. Stock clock 2400MHZ. Postavljeni su u adekvatnim slotovima za dual chanel A2 i B2. Tokom RAM stres testa, slow motion sa kursorom. Ista stvar se dešavala sa GPU-Z Multi Thread stres test. 5950x sa stock podešavanjima na 4.4GHz:
Screenshot_3.png

Sjutra ću probati individualno RAM stickove u različite slotove da vidim šta se dešava.

RAM je OK, 1800 MHz = 3600 MT/s.

U HWinfo programu otvori Sensors prozor, po stavkom CPU-a nađi Effective Clock pa otvori da se vide sva jezgra. Napravi SS i postavi na ovu temu.

Ta slika HWinfo je samo podaci šta može a ne šta se stvarno dešava. Uključi Sensors only na startu. Single core frekvencija treba da ide na bar 5000MHz a na multi 4400MHz.
Koji Windows?

Imao sam HWinfo instaliran ali potpuno zaboravio na njega. 8.0 verzija ali radi posao. Do RAMa je izgleda. Evo sada vidim da i u GPU-Z a i u HWinfo RAM stoji na 1800Mhz. 3600MHz XMP uključen. Stock clock 2400MHZ. Postavljeni su u adekvatnim slotovima za dual chanel A2 i B2. Tokom RAM stres testa, slow motion sa kursorom. Ista stvar se dešavala sa GPU-Z Multi Thread stres test. 5950x sa stock podešavanjima na 4.4GHz:
Pogledajte prilog 521007

Sjutra ću probati individualno RAM stickove u različite slotove da vidim šta se dešava.
Ovim testiraj ram. Ne ulazis u vindos nego bootujes memtest86 sa usb flasha. Ima nekoliku siklusa da prodje ne traje bas kratko. AKo ne izbaci greske onda je ram ok. Ne ulazis u operativni sistem samo pokrenes to programce sa diska.

Popio sam ban zbog "psovanja" ovdje u temi, ali tu sam tu sam 🙂

Throttluje CPU na stock podešavanjima. Evo screenshota tokom cinebench MT testa:
Stock.png

Trenutno sam na custom profilu, 1.15v 4.2GHz:
Custom.png

Ne bi trebalo da je zbog temperature, ovo me interesuje na prvom screenshotu, senzor za PROCHOT EXT:
External Throttling Signal (BD PROCHOT): In some systems (especially laptops), other components or sensors can send a "BD PROCHOT" signal to the CPU, forcing it to throttle.

Da nije možda ovo uzrok?

Prilozi

• Custom.png
    Custom.png
    700.6 KB · Pregleda: 22
1. Popiši sve komponente koje imaš, pošto nemaš popunjenu konfiguraciju u profilu, da znamo šta komentarišemo.

2. Screenshot-uj skoro čitav HWiNFO Sensors prozor, naročito deo za taktove, procesor i matičnu ploču.

3. Koje programe koristiš za testiranje?

Popio sam ban zbog "psovanja" ovdje u temi, ali tu sam tu sam 🙂

Throttluje CPU na stock podešavanjima. Evo screenshota tokom cinebench MT testa:
Pogledajte prilog 523353

Trenutno sam na custom profilu, 1.15v 4.2GHz:
Pogledajte prilog 523355

Ne bi trebalo da je zbog temperature, ovo me interesuje na prvom screenshotu, senzor za PROCHOT EXT:
External Throttling Signal (BD PROCHOT): In some systems (especially laptops), other components or sensors can send a "BD PROCHOT" signal to the CPU, forcing it to throttle.

Da nije možda ovo uzrok?
Sta ce ti ovoliki naponi? To treba da samnjiis. Pusti nesto da vrti Cinebench recimo. Naravno sa ukljucenim HW info, dok vrti.

1. Popiši sve komponente koje imaš, pošto nemaš popunjenu konfiguraciju u profilu, da znamo šta komentarišemo.

2. Screenshot-uj skoro čitav HWiNFO Sensors prozor, naročito deo za taktove, procesor i matičnu ploču.

3. Koje programe koristiš za testiranje?

01.
Matična: MPG X570 GAMING PLUS (MS-7C37) (BIOS: 7C37vAQ - 2025-09-11)
PSU: LC POWER 850W LC6850M V2.31 80 PLUS GOLD
CPU: AMD Ryzen 9 5950X
Cooler: NZXT Kraken X73 360mm
RAM: Kingston HyperX Fury DDR4 3600MHz 2x32GB
GPU: Gigabyte RTX 5080 WindForce 3 OC
Storage: 2xKC3000 PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD 1024GB / 6TB HDD
Kućište: TUF GAMING GT501

02. HWiNFO Full screenshot:
IMG

03. Cinebench r23, ovaj gore screenshot je uzet prilikom MultuThread testa. Probao sam i sa r24 ista stvar se dešava i sa CPU-Z built in stress test.
Podešavanja u BIOSu su na stock/Optimized Factory Defaults, samo je XMP uključen.

Sta ce ti ovoliki naponi? To treba da samnjiis. Pusti nesto da vrti Cinebench recimo. Naravno sa ukljucenim HW info, dok vrti.
Stock podešavanja, a stvarno jesu sada kada sam istraživao malo oko ovoga.

Da li je flešovan poslednji BIOS?

Podešavanja u BIOSu su na stock/Optimized Factory Defaults, samo je XMP uključen.
Super, ovo nam sada treba.

Napone nemoj sada dirati. Naponi su dobri, to je to za ZEN3 platformu.

Jedino sumnjivo što trenutno vidim, na HWiNFO screenshot-u, je da se brzina ventilatora nije menjala (za vreme testa).
Napravi mini test, pusti CInebench i prati ova tri parametra:
1768320127737.png

Da li si podešavao brzinu ventilatora u BIOS-u?
Da li imaš neki program za kontrolu ventilatora u Windows-u?
Da li si bila šta oko ventilatora menjao (zbog buke ili slično)?

Da li je flešovan poslednji BIOS?

Super, ovo nam sada treba.

Napone nemoj sada dirati. Naponi su dobri, to je to za ZEN3 platformu.

Jedino sumnjivo što trenutno vidim, na HWiNFO screenshot-u, je da se brzina ventilatora nije menjala (za vreme testa).
Napravi mini test, pusti CInebench i prati ova tri parametra:
Pogledajte prilog 523363

Da li si podešavao brzinu ventilatora u BIOS-u?
Da li imaš neki program za kontrolu ventilatora u Windows-u?
Da li si bila šta oko ventilatora menjao (zbog buke ili slično)?
Da, flešovan je. Verzija je iz septembra 2025.

Ventilatore u BIOSu nisam dirao. Nivo buke je bio sasvim normalan kao i temperature. Nije bilo potrebe da bilo šta čačkam. Bacio sam pogled na 'curves' za ventilatore u BIOSu i izgledaju ok.

Sad ću pustiti test i ispratiti.

The MSI MPG X570 Gaming Plus features
an adequate but basic VRM (Voltage Regulator Module) designed for entry to mid-range CPUs, relying on conventional MOSFETs that can run hot and struggle with high-end chips (like Ryzen 9) under heavy loads, potentially causing throttling or failure, though some users found it sufficient for 8-core CPUs like the 3900X with good airflow and careful pairing, but better options exist for high-core-count processors.

Pogledaj joj naponsku, slabo je zato se to desava. Jedini nacin je da smanjis napone i da vidis da li ce ti onda boostovati koliko toliko normalno.
Na ovoj max 5900x. A 5800x3d bi bilo idealno. To je 32 threda procesor ne moze to na ovome.

Uslikaj u HWInfo Enhanced sekciju (gdje su CPU package Power i CPU PPT) kada ti je CPU pod punim opterećenjem u Cinebenchu.

Pogledaj joj naponsku, slabo je zato se to desava. Jedini nacin je da smanjis napone i da vidis da li ce ti onda boostovati koliko toliko normalno.
Na ovoj max 5900x. A 5800x3d bi bilo idealno. To je 32 threda procesor ne moze to na ovome.
Nema šta, najvjerovatnije je VRM 'popustio'. Tri godine je šljakala i baš se moglo osjetiti tokom rada od skoro da nešto nije ok kada je pod loadom CPU. Probao sam sa undervoltom kroz PBO ali ne ide. Ne traži mi se sweetspot ako je modul faličan. Najbolje se ponaša sa konstatnom voltažom i clockom 1.15v/1.2v. Može da drži 4.30GHz što mi je dovoljno trenutno zbog posla.

Uslikaj u HWInfo Enhanced sekciju (gdje su CPU package Power i CPU PPT) kada ti je CPU pod punim opterećenjem u Cinebenchu.
Imaš gore čovjek u prethodnom postu kačio sam kompletan screenshot iz HWiNFO dok je CPU pod opterećenjem na stock podešavanjima. Obori mu klokove i napon i tako stoji. Kao da je u hibernaciji. Ovo je se sa statičnom voltažom:
Screenshot_5.png

Poslaću ga na dijagnostiku. Najvjerovatnije mora nova matična. Ako bude šta da uzmem od ovoga:

Screenshot_1.png
Screenshot_2.png
Screenshot_3.png
Screenshot_4.png

Prilozi

• Screenshot_5.png
    Screenshot_5.png
    75.9 KB · Pregleda: 13
Jedino što mi pada napamet jeste da ti je u BIOSu upaljen "Game boost" i da on pravi problem kad je sve na defaultu. Možda još jedino da instaliraš najnvoije AMD chipset drajvere ako već nisi.

Ne vredi ti undervolt iz CO samo. Moraš da postaviš custom PBO limite da smanjiš potrošnju. Pa onda proveri kako se ponaša cpu.

Bez kompletnog hwinfo-a za vreme testa ovo je i dalje igra nagađanja.

Pauk je ovog puta dobro ulovio da ploča ima slabu naponsku.

Ako je zaista problem do naponske, možeš probati da usmeriš jedan dodatni ventilator na max rpm direktno na naponsku pa da ponoviš test.

Laserski merač temperature i izmeri temp naponske.

Ne vredi ti undervolt iz CO samo. Moraš da postaviš custom PBO limite da smanjiš potrošnju. Pa onda proveri kako se ponaša cpu.
To sam na kraju i uradio. Na custom profilu CPU se ponaša normalno.

Screenshot_1.png
Screenshot_2.png

Ovdje je sve ok, samo što mu je boost manji, 4.0GHz sa ovim podešavanjima. Sutra na servis ide svakako. Javljam šta je bilo.

Nazad
Vrh Dno