Šta je novo?

RV870 codename Evergreen/Cypress

Šta ćeš... problemi u proizvodnom procesu u TSMC-u. Ja se nisam posebno iznenadio.
Ovako će diferencirati proizvode, pri tome, imati veću količinu ispravnih čipova kroz "harvestovanje".

S obzirom na cenu (259$), mislim da će biti sweet spot :)

A mozda dodje i do nekog otkljucavanja :d

Evo fanATIci na Rage3D forumu nisu nesto narocito impresionirani!

Ati i dalje ima bolji 2D i nenadyebivu potrosnju od 27W u 2D-u...

:)

Aj mi navedi jedan moj post gde sam preterivao i izrazavao nerealno stanje stvari usled fanboy-evske zaslepljenosti.

OK, znaci moze se reci da je 5870 u proseku ~30% brzi od GTX 285 u 2560x1600:
Iskreno, nadao sam se da će 5870 biti malo brži od GTX295 a ispostavilo se da je ustvari malo sporiji. Međutim sve se to uklapa u opštu hipotezu koju je Rapture izneo danas: "nova generacija kartica je po brzini obično negde na nivou prethodne dual GPU varijante". Zato i rekoh da će GT300 biti 10-ak% brži.

P.S. Nisam ni pomenuo zaslepljenost, postovi su ti uvek umereni i ne bez osnova, ali si oduvek naginjao nVidiji! Zato sam rekao fanboy.

Šta ćeš... problemi u proizvodnom procesu u TSMC-u. Ja se nisam posebno iznenadio.
Ovako će diferencirati proizvode, pri tome, imati veću količinu ispravnih čipova kroz "harvestovanje".

S obzirom na cenu (259$), mislim da će biti sweet spot :)

Cena za Evropu će po najavama najverovatnije biti 230€, naspram 330€ za 5870. To i nije baš toliko sweet, ako uzmeš u obzir da dobijaš kartu koja je više od 25% sporija od 5870, a po 30% nižoj ceni.

Jedino ako na nekim 5850, kao što buyjoon reče, bude moguće otključati 2 SIMD array-a, onda će u mojim očima to biti odličnom kupovinom. :)

@Bogda: Ja nikad nisam ni krio da naginjem ka nVidia-i. To ne znaci da ne mogu da kazem nesto lose o njoj ili nesto dobro o Ati-ju. E sad, to sto naginjem ka nVidia-i ne znam dal je dovoljan razlog da budem fanboy jer dobro znamo sta podrazumeva taj izraz.
@ F.L.C.X. : Moguce da ce prednost 5850 biti overclock. Iz raznih testova 5870-ke vidi se da oc ne ide preko 890Mhz, e sad moguce da ce i 5850 tu negde da stigne. Tada bi 5870 izgubio clock prednost i ostao sa 2 SIMD-a vise, a ~100 evra skupljni.

"Slika govori vise od hiljadu ....":d
imageview.php

Izvor: http://www.guru3d.com/article/radeon-hd-5870-review-test/

Poslednja izmena:
@Bogda: Ja nikad nisam ni krio da naginjem ka nVidia-i. To ne znaci da ne mogu da kazem nesto lose o njoj ili nesto dobro o Ati-ju. E sad, to sto naginjem ka nVidia-i ne znam dal je dovoljan razlog da budem fanboy jer dobro znamo sta podrazumeva taj izraz.
@ F.L.C.X. : Moguce da ce prednost 5850 biti overclock. Iz raznih testova 5870-ke vidi se da oc ne ide preko 890Mhz, e sad moguce da ce i 5850 tu negde da stigne. Tada bi 5870 izgubio clock prednost i ostao sa 2 SIMD-a vise, a ~100 evra skupljni.
U pravu si, i onako 5850 više "kolje" 15% niži klok, nego 10% manje SP-ova.
Mada, može se desiti da slično kao i kod 4850 overclock ograniče stavljanjem slabijeg hlađenja i slabije naponske jedinice. Videćemo već uskoro. :)

ostalih 10% trosis na Crysis u 19x12 4AA/16AF ;)
Ati i dalje ima bolji 2D i nenadyebivu potrosnju od 27W u 2D-u...

Ne igram Crysis uopste, mislim da je simpatican 3d demo ili zamena za
dosadni 3dmark i sramota je da najnovija karta sa kraja 2009. izvlaci 29fps
u igri iz 2007.
Nemam ja nista protiv tvoga hajpa, samo izrazavam svoje misljenje ;)

znas kako kazu... ko ceka, taj se naceka ;)
:wave:

Ne...ne, cuo sam ko ceka taj i ustedi ;)
Stvarno sada nema sta da se izgubi.

Poslednja izmena:
Ako su te Evropske cene tačne (verujem da jesu), to nije malo.
Za tih 100e razlike ću biti SAVRŠENO miran sa 5850.

Što se overkloka tiče... videćemo... 5850 nije džaba kraća od 5870. Taj manjak je nauštrb naponske sekcije. Sve zavisi od implementacije, tj. kvaliteta komponenti na 5850. Sasvim sam siguran da će biti "gori" od strijeg brata.

U stvari već je potvrđeno da je HD 5850 "sweet spot". Uz malo baratanja sa voltažama skoro svaka dostiže 1GHz core i 5GHz mem.

Poslednja izmena:
Evo baš sam malopre pročitao ovo:

"...When Voltage Tweak comes into play, the HD 5870 can be overclocked to 1035MHz for the GPU and 5200MHz for memory by just raising the voltage from 1.15V to 1.35V. With the HD 5850 it gets even better as it can be overclocked via Voltage Tweak to 1050MHz for the GPU and 5200MHz for the memory by raising the voltage from 1.088V to 1.4V...."

Izvor: http://www.fudzilla.com/content/view/15653/1/

Nije loše :)

Uz takav oc verovatno bi morao neki bolji kuler da se stavi ili da ide pod vodu.Samo da user testovi potvrde mogucnost ovakvog oc-a, i 5850 ce stvarno biti vrhunska karta.

http://www.itx.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=11178&Itemid=1

Moramo pohvaliti AMD jer je prva kompanija sa DirectX 9, DirectX 10.1 i sada sa DirectX 11 proizvodima. Radeon HD5870 podržava DirectX 11, ali kada su u pitanju igre, još uvijek ih nema na tržištu.

Dirt 2 PC verzija je odgođena, a sada smo čuli da se isto dešava i sa Stalker DirectX 11 verzijom, koja je odgođena za januar naredne godine. Za AMD je loše to što će Nvidia također izbaciti svoje DirectX 11 kartice prije kraja godine.

Ne očekujemo da ne nekoliko igara koje će se pojaviti u prvoj polovini naredne godine značajno promijeniti situaciju što se tiče vizuelnog kvaliteta i performansi, jer je većina igara iz ove godine programirana prvo za konzole, pa tek on za PC. Igra kao što je Dirt 2 je pravi primjer – verzija za konzole je urađena kao „DirectX 9“ i to je najbolje s čime se ATI-jeva R500 za Xbox 360 ili Nvidijina RSX za Playstation 3 mogu nositi.

Ovaj trend će se vjerovatno nastaviti do sljedeće generacije konzola koje će DirectX 11 ili čak DirectX 12 hardver.

ATI nije sretan:D

http://www.itx.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=11178&Itemid=1

.....Ne očekujemo da ne nekoliko igara koje će se pojaviti u prvoj polovini naredne godine značajno promijeniti situaciju što se tiče vizuelnog kvaliteta i performansi, jer je većina igara iz ove godine programirana prvo za konzole, pa tek on za PC. Igra kao što je Dirt 2 je pravi primjer – verzija za konzole je urađena kao „DirectX 9“ i to je najbolje s čime se ATI-jeva R500 za Xbox 360 ili Nvidijina RSX za Playstation 3 mogu nositi.

Ovaj trend će se vjerovatno nastaviti do sljedeće generacije konzola koje će DirectX 11 ili čak DirectX 12 hardver.

ATI nije sretan
:D

Bogami nisam ni ja sretan :d a verujem ni ostali koji se igraju (samo) na PC-u.

A gotov test i na benchu? Verigud :) Sad nemam vremena da čitam test, ali zato idemo popodne u BH da vidimo uživo šta može 5870 ;)

Poslednja izmena:
Preslaba u crysis-u, 1-2 frejma vise od gtx285. Ostalo je super, ali nije toliko bitno, nije mi jasno sto je tako mala razlka u crysis-u...

Juniper-based Radeons may outpace the 4800 series
by Cyril Kowaliski — 1:45 PM on September 24, 2009

As we wrote in our Radeon HD 5870 review, AMD plans to release mid-range DirectX 11 graphics cards based on a smaller Juniper graphics processor next quarter. Juniper will be derived from the same architecture as the Cypress chip that powers the 5800 series, but it should allow AMD to comfortably reach price points in the $100-200 range.

Anandtech has unearthed a few more details, giving us a rough idea of where the new GPU might sit on the performance scale. Compared to Cypress, the new chip will reportedly have 14 SIMD arrays instead of 20, fewer ROPs, and a narrower memory bus, perhaps 192-bit instead of 256-bit.

14 SIMD arrays should give Juniper cards 1120 stream processors to play with—more than the 800 in the Radeon HD 4870 and 4890. The tighter memory bus could restrict memory bandwidth, but as we pointed out in our 5870 review, the 4870 and 4890 had more bandwidth than they needed, anyway.

Extrapolating from that information, the folks at VR-Zone contend that Juniper cards (likely to be part of a new Radeon HD 5700 series) will outrun the 4800 series. The site says a $199 Radeon HD 5770 will replace the Radeon HD 4890, while a $149 5750 will fill in for the 4870 1GB. Thanks to their smaller 40-nm GPUs, the upcoming cards should be cheaper to produce than both their predecessors and competitors, putting renewed pressure on Nvidia.

http://techreport.com/discussions.x/17653

Eto radosti :)

Drzao je danas u rukama na prezentaciji, dobri ovi izduvi :) a bogami je i kartica velika. Provrteli smo Crysis test 1080p Enthusiast, 39 FPS (Nedjo ispravi me ako pogresih).

Poslednja izmena:
Preslaba u crysis-u, 1-2 frejma vise od gtx285. Ostalo je super, ali nije toliko bitno, nije mi jasno sto je tako mala razlka u crysis-u...

pa moj nivo detalja je gori od enthusiast, pa je i AMD Athlon na 2 i kusur GHz na demonstracijii u BenchHouseu postigao 39 fps, a kod mene na 3.6 GHz Quadu, mnogo jačoj mašini, dosta manje u toj rezoluciji. Texture mod, Time of day mod, LOD mod i detaljniji particle sistem. Ubija fps! :) Ja tako igram!

Znaci ati tek sada stigao nvidiu, bar u crysis-u :). Pa svejedno, isti je odnos izmedju kartica ako je testirano na istom nivou detalja...

Poslednja izmena:
http://www.hardware-infos.com/news.php?news=3208&sprache=1

HD 5000 filter quality not really better

After we reported that the anisotropic filter of the HD 5000 series seems to work perfectly angle-undependent - though the slight angle-dependency of the HD 2000- to HD 4000 series would not differ a lot from the better and round blossom of the HD 5000 series -, it leaks through from other sources that the main problem has not been pursued.

So we have information on hand that the filter is still flickering stronger than on current Geforce graphic cards, which relates to under-sampling. By this, although ATI saves two frequencies of the texture units and so gains higher performance, the screen quality has to suffer.

If at least the quality without A.I. will be available with other options, we can not be certain, yet.

Anyway, we can already be disappointed, that AMD did not learn from the past and refuses perfect image quality for the purchasers of a high-end graphic card, although performance is available en masse, as so often.
Almost cynically said, that Crossfire does not work anymore with A.I. deactivated - and so with still acceptable filter performance. So purchasers of multi GPU systems or X2 cards will still be locked out completely

Ups!

SmoothCreations releases Radeon HD 5870 1GB XOC Havoc

Clocks: 950MHz core, 5200MHz GDDR5, fast

smoothcreations_logo.jpg

The company states that the firmware was modified for the factory pre-overclocked frequencies and can be pushed even further, similar to EVGA’s lineup of SuperClocked, SSC and FTW Edition cards.

Više na: Fudzilla

Poslednja izmena:
U boze moj, ako se secamo 3870 jeste bio malo sporiji od 8800gt u crysis-u ali je zati imao visi kvalitet prikaza slike narocito se to odnosilo na refleksije na vodi.

Ja za to prvi put cujem?

Vrh Dno