Šta je novo?

RV870 codename Evergreen/Cypress

Ta tabela je proizasla iz:
http://bbs.chiphell.com/viewthread.php?tid=53938&extra=page=1
gde kazu:
Crysis 1900x1200 4AA+16AF DX10 Very High
min:30.**
avg:43.**
max:54.**
sto su uporedili sa:
20090519111454394.jpg

Samo je to neko strpao u tabelu :)

@zeljko -Jeste i nek ugura u intro svake igre svoju reklamu kao sto nvidia radi, i nek rebrenduje jednu te istu kartu po pet puta kao sto nv radi... ima dosta igara koje bolje rade na radisi, tako to sa driver-ma ne pije vodu vise.

Poslednja izmena:
@zeljko -Jeste i nek ugura u intro svake igre svoju reklamu kao sto nvidia radi, i nek rebrenduje jednu te istu kartu po pet puta kao sto nv radi... ima dosta igara koje bolje rade na radisi, tako to sa driver-ma ne pije vodu vise.

Pa vidi sta mislis kako je NV ugurala svoj logo u vecini igara?, jednostavno saradjuju sa developerima nude im gotove alate, pomazu... ne kazem da ATI neradi nista, ali neradi dovoljno na tom polju...

Sto se tice drivera samo pogledajte velicinu celog skupa drivera NV + physix + cuda + control panel = ~80MB, ATI + control centar = >200MB, a ne da mi se smuci kad vidim da driver ATI zahteva framework?? (doduse control centar)

Poslednja izmena:
Saradjuju, tako sto im "pomognu" sa parama :).

PS: ATI je sam kriv zbog svog statusa nek ulozi vise para na razvoj GPU drivera i optimizacije softwera kao sto to NV radi...

Slozio bih se samo do nekle, sem OpenGL drajvera ja nikada nisam imao problema sa ATI kartama i njihovim drajverima. Mada bi u principu stvarno mogli da porade malo vise na softveru, onaj njihov Avivo je solidan krs npr :(

Veci problem je sto ljudi ne vole da eksperimentisu i drze se onoga sto vec koriste glorifikujuci u isto vreme firmu koja je "naj" zato sto oni to imaju njen proizvod! A cesto iz neznanja svaljuju krivicu za sve i svasta na novi komad hardvera iako on nema nista sa problemom koji se pojavi.
Tako je jedna moja poznanica kukala na "glupi AMD-ov Barton" kada nije umela da instalira drajvere za Tv tjuner. Dosao ja do nje i trebalo mi je ~5 minuta da Tv tjuner proradi:p

E da, ima i cuvenog "nvidija je skuplja, znaci sigurno je bolja" :wall:

Edit: Za sve one koji kukaju da im je 5870 preskup, neka sacekaju par meseci, izaci ce i GT300, a jos vaznije i ostale "Evergreen" kartice. Verujem da ce i one imati sasvim dobre performanse a i manju potrosnju. Niko vas ne bije po usima da morate 5870 kupite ;)

Poslednja izmena:
Care to explain? Zadnji put kada sam gledao ati drajvere, bili su 40mb. Dalje, nvidia nema overclock u osnovnom paketu a valjda ati ccc ima?
Jos jedna bitna stvar je to da nvidia ima novca da ulaze u to sve. Ati prvo mora da proda, zaradi pa da bi mogao da radi sa developerima, daje im podrsku (finansijsku, resurse i sl). Takodje, dosta njih je vec potpisalo twimtbp dok je ati bio u krzi pre nego ga je amd kupio.
Mislim da ne gledas realno na stvari :)

NVidia ne pomaze novcano developere da optimizuju igre specijalno za NV hardware. Takav biznis model ne bi funkcionisao i vec bi bilo gomila prica po netu kako je Nvidia platila jednu ekpu, a drugu nije... NVidia im nudi alate, pomoc, expertizu i pristup velikoj test-laboratoriji gde developeri mogu isprobati svoju igru na razlicitim hw kombinacijama.

A sad se vratite na temu, a to je RV870!

Nisam mislio da im daje pare za to sto rade i da placaju optimizacije :) nego upravo to. Evo vam labaratorija sa raznim hw-om koju da bi developeri posedovali, moraju za istu istresti ogroman kes.

Sto se tice skretanja s teme, znas i sam da je nemoguce odrzati potpuno cistu temu kada su u pitanju tabori :) Samo skretanje ne bili vazno niti primetno da se ne stvaraju rasprave. Srecom, tema je jos uvek citljiva ,)

Sto se tice drivera samo pogledajte velicinu celog skupa drivera NV + physix + cuda + control panel = ~80MB, ATI + control centar = >200MB, a ne da mi se smuci kad vidim da driver ATI zahteva framework?? (doduse control centar)

WTF?

Poslednji Vista/Win7 64 WHQL drajver (190.62) je 117MB, naspram 64 koliko je AMD 9.9 (slucajno znam jer sam ih sve skinuo jutros).

Ovo za Framework se potpuno slazem, ali opet, ne moras da ga instaliras ako neces, ima dobrih alternativa.

WTF?

Poslednji Vista/Win7 64 WHQL drajver (190.62) je 117MB, naspram 64 koliko je AMD 9.9 (slucajno znam jer sam ih sve skinuo jutros).

Ovo za Framework se potpuno slazem, ali opet, ne moras da ga instaliras ako neces, ima dobrih alternativa.

pa sad kad pogledam vidim koliki su za jednu seriju.., ali moja kolekcija na flashu je ~700MB za ATI i 2 drivera za NV, i opet za ATI mi se desi da nesto usfali kad sam na terenu ;)

Spustio ga je ispod 500$ upravo ATI. Ja razumem da je ljudima koji navijaju za nVidiju tesko da shvate koncept high end karte od 300$ kao sto je ATI 4890. To mozda ima veze sa navikom nVidije da svoje high karte naplacuje papreno. Ipak je u vreme kada su bili sami na trzistu jedna njihova high end karta kostala preko 1000 maraka. Ja navijam za ATI kad on spusta cene a za nVidiju kad ona to radi. Nerazumno je navijati da nesto kosta vise nego sto bi moglo. To je snobovski.

Ati je spustao cijene jer je morao to uraditi, a ne jer su to htjeli. High end je uvijek kostao $400/500 pa na gore. Izuzetak je jedino kada neka od kompanija odradi losu seriju.

Ne dere samo nVidia sa cenama. Ati je imao niske cene kartica u seriji 4000, ali nije uvek bilo tako, a to neki zaboravljaju. Ne tako davno Ati-jev high-end X1900XTX je nosio cenu od 649%, X1900XT crossfire 599%, a X1900XT 549$. Dva meseca kasnije nVidia izbacuje 7900GTX za 499$ i 7900GT za 299$ i tera Ati da spusti cene.

Dalje, ne prodaje samo nVidia maglu - obratite paznju na gore pomenute modele, razlika 25MHz a 100$ skuplji. A posle izabcuju i X1950XTX, koji je isti samo ima DDR4 memoriju. Pa onda ranije 9700Pro -> 9800Pro -> 9800XT, iste kartice sa par megaherca razlike.
Obe pomenute serije su extra i tada je Ati imao superioran proizvod i samim tim diktirao i cene.

Tako i sada imaju prvi DX11 GPU i svakako ce to i naplatiti. Neki su izgleda ocekivali da ce 5870 kostati 200 evra, ali to se ocigledno nece desiti. :)

Ati je spustao cijene jer je morao to uraditi, a ne jer su to htjeli. High end je uvijek kostao $400/500 pa na gore. Izuzetak je jedino kada neka od kompanija odradi losu seriju.
HD4870 je definitivno spadao u high end, kad se pojavio a koštao je 300$ cca. Jeste GTX280 je bio brži ali kome je trebao GTX280 kad je Rade bio samo malo sporiji a gotovo duplo jeftiniji. Slično je važilo za 8800GT kad se pojavio.
Novi rade će koštati preko 500$, a za 300$ cca možeš uzeti HD4870 crossfire...
Zato kažem da su me G92/RV770 kartice razmazile.

HD4870 je definitivno spadao u high end, kad se pojavio a koštao je 300$ cca. Jeste GTX280 je bio brži ali kome je trebao GTX280 kad je Rade bio samo malo sporiji a gotovo duplo jeftiniji. Slično je važilo za 8800GT kad se pojavio.
Novi rade će koštati preko 500$, a za 300$ cca možeš uzeti HD4870 crossfire...
Zato kažem da su me G92/RV770 kartice razmazile.

Nije 4870 samo malo sporiji od gtx280. Doduse u startu je GT200 serija radila losije zbog drajvera. Ali gdje ti je tu gtx260? Njega poredi sa 4870. 8800 serija nije imala konkurenciju sve do pojave 4850 karte.

Ja se s tim cijenama uopce ne zamaram previse. Svi oni deru samo ako im se ukaze prilika da mogu. To je cinjenica.

Nije 4870 samo malo sporiji od gtx280. Doduse u startu je GT200 serija radila losije zbog drajvera. Ali gdje ti je tu gtx260? Njega poredi sa 4870. 8800 serija nije imala konkurenciju sve do pojave 4850 karte.

Ja se s tim cijenama uopce ne zamaram previse. Svi oni deru samo ako im se ukaze prilika da mogu. To je cinjenica.
GTX280 sam pomenuo jer ti forsiraš da je high end uvek bio 500$+ teritorija.
Za svakog razumnog HD4870 je bio samo malo sporiji od pomenute. HD4870 i GTX260 (silom prilika) su bili high end za razumne.
Ni ja se cenama obično ne zamaram osim kad planiram upgrade.:)

Meni tih 70% u odnosu na GTX295 deluje neverovatno. Dok ne dodje vise testova ne verujem u to. Nego sto su se uhvatili Crysis testova. Sto ne daju bench iz jedine DX11 igre za sad (jos jedna u nizu za koju ce biti potrebne suncanice ako je suditi po ovom klipu).

Uzevsi u obzir predvidjenu cenu kartice ne znam sta sad tu deluje neverovatno, mada ta brojka od 70% uliva malo sumnje ceo info ?

Poslednja izmena:
Svaka cast ATI-ju na ovom monstrumu od kartice. Ne ide mi u glavu da je jaci od GTX295, svaka cast!

Ne potoji ni jedan benchmark koji bi potvrdio da je ervergreen brzi od GTX295!
Strpite se jos desetak dana.

Svaka cast ATI-ju na ovom monstrumu od kartice. Ne ide mi u glavu da je jaci od GTX295, svaka cast!

Dok ne vidim realne testove na renomiranim sajtovima, ovo je samo jedna lepa sarena laza od strane ATi marketinga :)

A bice vrlo smesno ako je samo laza :laugh:

Pa biće smešno i totalno bzvz ako je sve samo naduvano. (kao onih skoro 30 hiljada 3d Mark 06 na R600 :D). Ma nisu ovi rezovi (toliko) naduvani ipak su duplirali neke stvari u čipu (dobro nema još ništa zvanično al kao da jeste) i sve to na malo većem taktu, pa mora 5870 da razvaljuje majku mu :p

Dok ne vidim realne testove na renomiranim sajtovima, ovo je samo jedna lepa sarena laza od strane ATi marketinga :)

A bice vrlo smesno ako je samo laza :laugh:

haha, sjano, ovi nvidiashi i dalje ne mogu da veruju sta im se desava :D

good ;)

Po ovim grafikonima dobici su uglavnom ispod 50% u odnosu na GTX 285, osim u par slucaja kada je ukljucen 8xAA. Nista spektakularno za GPU koji ima skoro 3x veci compute power. :)

A onaj dijagram izgleda kao da su dva RV770 prikljucili na istu 256-obitnu magistralu :D

OK, ako se ovo pokaže kao realni pokazatelji performansi novih 5800 kartica, napoznanica je:

1. cena nakon pve nedelje prodaje (računam da će nakon prve nedelje kartice biti šire dostupne, samim tim i cena će im padati),
2. temperatura i još bitnije, overclock,
3. kada će nVidija da izbaci preview performansi GT300 serije da bih mogao da kupim Cypress jeftinije,
4. kako da dobijem 3 slobodna dana dana da se iživljam na novoj kartici? (ili gde je grip kada ti najviše treba?)
5. gde da nađem pare za novi full HD monitor :(

Nazad
Vrh Dno