Šta je novo?

RV870 codename Evergreen/Cypress

Nisam previše impresioniran prostom matematikom u vezi novog ATi-jevog GPU-a. Dobijamo cca 60% više performanse od 4870 za gotovo tri puta višu cenu. :trust:
Jeste ima tu i DX11, najnoviji čip... ali sve mi to zvuči preskupo u ovim vremenima. Možda su me razmazili G92 i potom RV770 sa sjajnim perfrormansama za malu lovu, ali izgleda da ova kartica neće biti na mojoj listi za upgrade u skorije vreme.
P.S. Ovo verovatno znači da nVidia neće uskoro sa svojim novim čedom pa AMD može da cepa sa cenama.

Poslednja izmena:
Ja mislim da je to klasicna fora, "moze nam se da ocepimo cenu, dok nema konkurencije". nVidia je isto to radila sa G80. Kad izadje nesto iz drugog tabora, ocekujem da ce da koriguju cene (osim ako zeleni totalno podbace, sto sumnjam).

Nisam previše impresioniran prostom matematikom u vezi novog ATi-jevog GPU-a. Dobijamo cca 60% više performanse od 4870 za gotovo tri puta višu cenu. :trust:
Jeste ima tu i DX11, najnoviji čip... ali sve mi to zvuči preskupo u ovim vremenima. Možda su me razmazili G92 i potom RV770 sa sjajnim perfrormansama za malu lovu, ali izgleda da ova kartica neće biti na mojoj listi za upgrade u skorije vreme.
P.S. Ovo verovatno znači da nVidia neće uskoro sa svojim novim čedom pa AMD može da cepa sa cenama.

Prvo, podeli i sa nama te testove koje imas iz kojih si zakljucio koliko je brza :)
Drugo, nikada 'duplo brza' karta nije bila 'duplo skuplja' nego otprilike tako, 3 puta. Npr. gtx285 je duplo skuplji od gtx260 ali nije duplo brzi.
Nema svrhe da uporedis g92 i rv770 sa ovim jer su oba cipa 'odgovor' na konkurentni cip i zato su bili jeftini :) To sto ocekujes ce se desiti izlaskom gt300 osim u slucaju da bude dobrano brzi. U tom ce slucaju nvidia opet poceti sa 600$ za top single gpu kartu :)

Procureli zanimljivi slajdovi: :)

1.jpg

2.jpg

3.jpg

8.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

Izgleda da su konacne specifikacije: 1600 shader units,80 TMU jedinica, 32 ROP, 256 bit memorijski interfejs, klokovi:850 Mhz za GPU, 4800MHz za memoriju, 2,15 milijardi tranzistora, povrsina GPU-a: 338 mm2.
Zaista fascinantan Compute power od 2,72 TFLOPS-a.

Poslednja izmena:
U Jeb*te gledam ove slajdove i uzbudio sam se kod gledam neke toples devojke:p

Ove brojke onda opravdavaju cenu karte, jos samo da se potdvrdi snaga u igrama.

cenis da DX11 kartica koja je brza od DX10 GTX285 treba da bude i jeftinija od nje??

Cena je sasvim adekvatna. Kartica je takodje vrhunska kao shto se i ochekivalo. Ostaje da se vidi kako ce se ponashati drajveri na Win7 i kada ce se pojaviti prve "prave" DX11 igre.

Prve slike "gole" kartice:

add_logo.php

add_logo.php

Sudeći po drugoj slici izgleda da se sprema neki LN2 setup.

Lucky bastards!

Izvor

Poslednja izmena:
Kad ce biti neki benchovi, smorio sam se ko zvecarka :wall:

cenis da DX11 kartica koja je brza od DX10 GTX285 treba da bude i jeftinija od nje??
Ne cenim, GTX285 je oduvek bila preskupa karta isto kao novi Rade 5870. Obe su kartice za nekoga ko ne zna šta će sa parama. Ovo nisu vremena za takve kartice.

GF 8800 GT je koštao manje od 250$ kad se pojavio i nudio je razumnom kupcu sve što može da poželi u tom trenutku.
Rade 4870 je prošlog leta opet nudio sve što razuman kupac može da poželi i još malo više - high end za 300$.
Razočaran sam jer se high end opet seli u oblast oko 500$.

...Razočaran sam jer se high end opet seli u oblast oko 500$.

Pa dobro to je dok nvidia ne izbaci svoje cedo, mora i AMD da bude nekad prvi i uzme vise novca dok imaju nesto sto je najbrze, najmodernije itd. :) Na polju procesora nikako da prestignu Intel u zadnjih nekoliko godina pustih ih da malo uzivaju na trzistu GPU-ova :D :wave:

Ova kartica je pravljena sa drugim ciljevima na umu u odnosu na 4870. Ona je radjena da bude najbrza u danom trenutku i da pokaze da i Ati itekako ume da napravi zver high end karticu koja je sledeci korak u evoluciji. A za ljude koji razmishljaju glavom i novchanikom, sweet spot ce biti 5850.

Poslednja izmena:
Spustio ga je ispod 500$ upravo ATI. Ja razumem da je ljudima koji navijaju za nVidiju tesko da shvate koncept high end karte od 300$ kao sto je ATI 4890. To mozda ima veze sa navikom nVidije da svoje high karte naplacuje papreno. Ipak je u vreme kada su bili sami na trzistu jedna njihova high end karta kostala preko 1000 maraka. Ja navijam za ATI kad on spusta cene a za nVidiju kad ona to radi. Nerazumno je navijati da nesto kosta vise nego sto bi moglo. To je snobovski.

Opet gresite ne spusta cene ATI a ni Nvidia, spusta ih zdrava konkurencija.... sa 2 kompanije to je malo tesko pa se retko desi da bas spuste cene papreno kao sto je bilo sa 8800GT i 48xx

Spustio ga je ispod 500$ upravo ATI. Ja razumem da je ljudima koji navijaju za nVidiju tesko da shvate koncept high end karte od 300$ kao sto je ATI 4890. To mozda ima veze sa navikom nVidije da svoje high karte naplacuje papreno. Ipak je u vreme kada su bili sami na trzistu jedna njihova high end karta kostala preko 1000 maraka. Ja navijam za ATI kad on spusta cene a za nVidiju kad ona to radi. Nerazumno je navijati da nesto kosta vise nego sto bi moglo. To je snobovski.

Kako 4890 moze biti high-end ako postoji 4870x2 ?

Te duple karte su fail, to znas i sam. Kad bi to bio pravi high end bilo bi vise ljudi na Benchu sa GTX295 i 4870X2 a ne svega par njih. Mada u pravu si, tesko da 4890 u ovom trenutku moze biti high end posto kosta 160EUR. Ali performanse su u high end sferi.

Opet gresite ne spusta cene ATI a ni Nvidia, spusta ih zdrava konkurencija.... sa 2 kompanije to je malo tesko pa se retko desi da bas spuste cene papreno kao sto je bilo sa 8800GT i 48xx

Pa to sam i rekao. Medjutim tu uvek ima ono ko je u kom trenutku kolovodja a ko spusta cene da bi mogao da se nosi s njim. U ovom trenutku je to jos ATI taj koji prati i spusta cene, ne zbog toga sto je znacajno inferiorniji od nVidije vec zato sto se medju ljudima odomacilo neko artificijelno misljenje kako je nV>ATI i kako ATI treba izbegavati. To kazem ne na osnovu ovog forumu vec na osnovu pozanstva sa stranih gaming foruma gde ljudi jednostavno kazu: pa to je ATI, ne valjaju driveri, nVidia je nVidia itd.

ATI je drao u vreme R300 i derivata, ali niko nikad nije drao kao nVidia u vreme pojave GeForce 3. To je bilo bas bezobrazno.

Meni tih 70% u odnosu na GTX295 deluje neverovatno. Dok ne dodje vise testova ne verujem u to. Nego sto su se uhvatili Crysis testova. Sto ne daju bench iz jedine DX11 igre za sad (jos jedna u nizu za koju ce biti potrebne suncanice ako je suditi po ovom klipu).

sve je moguce po meni SLI/CF je cista glupost kao i multi GPU resenja......

PS: ATI je sam kriv zbog svog statusa nek ulozi vise para na razvoj GPU drivera i optimizacije softwera kao sto to NV radi...

Vrh Dno