Šta je novo?

RTS HD?

Posto smo otisli u off, jos jednom da kazem i vise necu da komentarisem. Iznosim samo svoje misljenje...
Taj "politicar" sto je to rekao za struju, svi znamo ko je i sta je i o njemu ne treba trositi reci, bitno je KO sta kaze.
Sa ovim advokatom nemam apsolutno nista, rekao sam samo ono sto sam cuo i video. Takodje, meni nikakva opomena nije stigla, niti je stigla bilo kome koga ja poznajem, zasto su vama slali, stvarno ne znam, verovatno u vasoj okolini postoje ljudi koji su placali, pa zbog toga, stvarno ne znam. Cuo sam milion puta kada sam placao struju kako kazu ljudi "Da platim tacno koliko sam duzan za struju, da ne predje za pretplatu", znaci nisu hteli 1 dinar da im plate.
Ako je ovo zakonito da ovako naplacuju pretplatu, sto nas onda nisu sve tuzili? Pogledajte za struju, mnogo ljudi bilo duzno, ali su rekli platite sve, evo reprogram, rate i namirite sve. Oni koji nisu to uradili, njima su isekli struju i tuzili ih, i sad idu izvrsitelji. Zasto to onda nisu uradili i sa RTS pretplatom?

E to je vec druga prica.
Cuo si , video si druge ljude, nisu tebe tuzili je ok, ali da dajes glavu za nesto sto 1000% nije tacno nemoj vise.
Pokretali su izvrsne postupke, pokretace opet. Plenili su stvari , skidali sa racuna....
Ne placaju 90% ljudi koje poznajem, i nikome niti je opomena stigla niti je utuzen, ali nikad ne bih reko > dajem glavu da nikada nikoga nece utuziti.

Nisu sve tuzili zbog mnogo razloga, jedan od njih je taksa, stav pojedinih sudova u odnosu na RTS i jos par razloga.

Poslednja izmena:
Ne vredi Kimins, mi sa vojvođanskim mentalitetom to izgleda ne shvatamo, vidiš da je bitna "kritična masa" i ne plaćaj ni Bogu tamjana. No, pošto se vrtimo u krugu i svako tera svoje, ja vas "bum pozdravil" u ovoj temi.:smash:
ps. Genijalna ideja je sa tom "kritičnom masom" i ne bi bilo loše da ta "kritična masa" reši i probleme svih ostalih plaćanja (struje, vode, poreza, telefona, grejanja.......)

Poslednja izmena:
kamo srece da smo Kriticna masa,kada su u pitanju Parovi,Maldivi i slicna ...anja....

Ne vredi Kimins, mi sa vojvođanskim mentalitetom to izgleda ne shvatamo,
Добро, де, одмах се издвајате, ево и ја са јужњачким менталитетом исто размишљам, увек сам све плаћао, данас када немам прво размишљам да нађем паре да намирим рачуне а ако остане нека кинта, можда купим и да једем ... нема то везе са менталитетом, овде су људи наивнији и лакше се направи наивна критична маса. Наш проблем је што је овде прво почело а масу најлакше навучеш за оно што је боли. Ипак, та маса једанпут прогута навлакушу, следећи пут неће да реагује на ... иде вук, иде вук.

Taksa treba da se plaća, ali ne uz račun za struju, već na neki drugi način, npr. 250 din od svakog zaposlenog.

I tako da ako u jednoj porodici ima 4 zaposlene osobe, ta porodica plaća 1000 dinara, a u drugoj porodici koji rade na crno, plaćaju 0 dinara i svi gledaju RTS? :D

Ja sam za da sklope ugovore s kablovskim operaterima i da se poveca cena 200-250 din. i da sve bude uracunato u cenu.
Uostalom, zasto ne bi ugasili RTS ? Ah, da. Svaka drzava mora da ima televiziju koju ce da kontrolise i da joj ona sluzi za prikaz prave "istine" ljudima. Slicno je i sa BBC, RT, CNN...

Ne moze da se veze za kablovsku jer ne verujem da kablovska pokriva vise od 50% stanovnistva u Srbiji, a gde su jos onih 50% :)?

Ostalih 50% iznajmi od RTSa dvb-t2 uredjaj gde bi bio otkljucan javni servis.

Bez struje, vode pa i poreza je prakticno nemoguce ziveti, a bez javnog servisa moze

Poslednja izmena:

Ovako će biti i kod nas...

Umesto lepo da se finansiraju iz budžeta.

Ne znate kakvi su samo u Austriji! Njihova drzavna televizija je unajmila posebnu firmu GIS koja se bavi samo naplatom (iznudom) placanja pretplate. Njihovi inspektori vrebaju ispred stanova kod onih koji nisu prijavili TV uredjaj i bukvalno vam se usunjaju u kucu! Ukucanima prete kaznom od 3000€, totalno su neprijatni. A uslov da odavite tv kad vam jednom prijave jeste bukvalno da iskljucite struju u svom stanu. Tacno je da imate pravo da ih ne primite, ali oni na kvarno ulaze i kad udju traze aparat, ako vide da ima parata sledeci put dolazi s policijom :(

Poslednja izmena:
Cekaj jel isto kao i ovde naplacuju svakome ko ima strujomer? Kolika je pretplata?

Ма не причајте, тако раде на том трулом западу? Е сад ми се још мање свиђа. Ја сам мислио да је тамо демократија и лепо, ко неће да плати, они му се извине. :p

Ne naplacuju po strujomeru, posto je jedino legalno resenje da postoji ugovor izmedju ovlascene firme GIS www.gis.at i korisnika usluga, medjutim svako izbegava da prijavi tv, bar vecina se trudi. Zakonski svaki kupljeni TV aparat se mora prijaviti, u prijavi mora stojati serijski broj tv aparata, takodje ukoliko neko koristi radio, mora ga isto prijaviti i placati nesto manju pretplatu.

Posto ljudi izbegavaju da prijave TV aparate, inspektori, koji na svakog uhvacenog imaju procenat, vrebaju ispred stanova i tacno u vreme kad vam se ukucanji vracaju s posla ulaze u stanove i bukvalno ne izlaze dok neko ne potpise. Kada potpisete ili neko od ukucana, onda je gotovo, placanje se ne moze izbeci, jer neplacanjem cete zavrsiti na sudu (koji je prilicno efikasan), a vi ste krivi jer ste potpisali formular.

GIS i ORF tvrde da svako ko ima bilo kakav uredjaj koji moze da prima njihove tv/radio servise se smartra prijemnikom i na njega se mora placati pretplata, sto ukljucuje i racunare, kao i mobilne telefone prikljucene na internet. Medjutim, sud je pre godinu-dve doneo odluku da oni ne mogu generalizovati stare propise koji su bili iskljucivo ograniceni na tv aparat i radio prijemnik (koji su imali tu jedinstvenu funkciju, imate tv - gledate njihov program koji je realno je jedino i postojao). Medjutim, inspektori ce ukucane bez obzira na sud upozoravati da posedovanje kompjutera ili moblnog telefona takodje podleze propisima i da moraju placati pretplatu (drugim recima na kvarno hvataju ljude koji su u 90% neobavesteni)

Inace, Austrija je poslednja zemlja u Evropi koje je dopustila postojanje drugih tv stanica na svojoj teritoriji sem ORF-a. Prakticno do dvehiljaditih godina je ORF imao monopol, onda su dozvolili ATV-u pod kontrolom, da bi se tek 2004-2005 potpuno trziste liberalizovalo (cini mi se da je jedino Albanija bila iza njih). Do 1996. zakon je zabranjivao emitovanje drugih stanica osim ORF1 i ORF2 (na srecu satelitsku nisu mogli zabraniti, pa su mnogi imali risivere i gledali nemacke kanale)

Preptlata varira po pokrajnama, ali je cca 25€ mesecno!

ORF1 je svuda isti, ORF2 80%, dok je 20% lokalni program. Drugim recima, kao kada bi na RTS2 sa predajnika Avala isla Beogradska hronika i vesti, na RTS2 sa Cota Novosadska hronika itd. Dakle, poredjenja radi kad bi postojao RTS2 Beograd, RTS2 Novi Sad, RTS2 Nis, itd....

Poslednja izmena:
I još jednom, čemu ta nepotrebna komplikacija i maltretiranje sopstvenih građana, umesto da se javni servis plaća iz budžeta?

Šta, ovako kao će biti nezavisni ako se plaća TV pretplata, a ako se ne plaća, onda će biti zavisni? :)

Pa dajte bre, sve dok je skupština ta koja ima moć (a imaće je uvek) da uvodi i ukida taksu, RTS (odnosno bilo koja državna televizija u bilo kojoj državi) neće biti nezavisan medij.

Nego EU voli da komplikuje, da nakrcava i ona birokratiju (samo što oni mogu, imaju kintu) i eto kao, pošto ima pretplate od naroda, a ne iz budžeta, e onda je to narodna televizija. Šio mi ga Đura. :D

A mi naravno volimo da ih pratimo u onim stvarima koje odgovaraju našim političarima, svaka kinta viška dobro dođe od ovog naroda.

I nemo' da mi neko priča kako je to obaveza ako hoćemo u EU, jer to nije tačno, kao što nije tačna da cela Evropa plaća pretplatu, ni to nije tačno!

https://en.wikipedia.org/wiki/Television_licence

Poslednja izmena:
Naravno da se ne puni od kišnice, punimo ga mi. Samo što je šuplje dno i brže istekne ta kišnica, nego što pada kiša. A to je problem koji prevazilazi okvire ove teme.

Nek optuste višak zaposlenih, drastično smanje plate državnim menaĐerima (ako hoće veći kintu, izvoli kod privantnika), zakatanče one raspale firme, ukinu agencije, smanje broj poslanika, prepolove ministarstva, desetkuju savetnike i savJetnike i da vidiš kako će da bidne novca za RTS.

A ako mene pitaš, ja bih lično and personalno RTS pustio niz vodu, ni dinara im ne bih dao, neka se izdržavaju od reklama, kao i sve ostale televizije, pa ako mogu da opstanu na tržištu super, ako ne mogu - katanac.

Ionako (na veliku žalost) svi iz unutrašnjosti, a posebno po selima gledaju raspali Pink, RTS gledaju samo dnevnik u 19:30, navikao ih Sloba.

Poslednja izmena:
I to, ali postoji jedna cinjenica koja se ovde prikriva. Na ustrb smanjenja televizijskog spektra koji je nekad bio na UHF podrucju od 21-69 i trenutno smanjen na 21-49 se pokrece nova LTE mreza 4 generacije. Drzava Srbija ce godisnje samo od prodaje dela spektra (koji je ukrala od TV spektra prakticno) prihodovati od 75 - 100 miliona € godisnje. Ne znam koliki bi trebao biti prihod od pretplate, ali realno deo ove sume se mogao direktno preusmeriti na tv finansiranje.

Sa druge strane RTS kao javni servis je u obavezi da javno objavi svoje finansijske izvestaje. Poverenik za informacije od javnog znacaja je par puta nalozio RTS-u da ih objavi, cak su zavrsili na sudu zbog toga i platili penale i na kraju nisu ni objavili. Normalno, da se onda zapitate kome placate pretplatu, ako oni izvestaje ne smeju objaviti javno. Niko ne zeli da baca novac u rupu bez dna.

No, da se vratimo sada na temu. Pricamo ovde i molimo za RTS HD. Danas oprema za HD emitovanje kosta manje nego oprema za SD emitovanje tv stanice s pocetka devedesetih. RTS HD u ovom obliku nije ni kanal, ja ovakav kanal mogu da napravim u kucnoj varijanti i to na svom RaspberryPi racunaru (imam i DVB-T modulator). Preusmerim HD feed sa satelita ili optike i enkodujem i dodam audio podnosilac. Sve je to sprdacina, danas profi playout za HD moze se nabaviti za manje od 5k€.

jz9oqh.jpg

6h88dg.jpg

3038p5d.jpg

Poslednja izmena:
Mnogo smo para izgubili ovim "pre roka" završetkom digitalizacije jer da se spektar oslobodio pre par godina pa samo 50 miliona godišnje bi pokrilo sva ulaganja u mrežu i javni servis.

Fox je prilikom promocije DVB-T2 mreže pre ko zna koliko godina doturio HD signal ali im fale kamere po studijima tako da nije potpun prelazak na HD tako jeftin.
No taj prelazak treba uraditi u fazama prvo ono što već dobiju u HD tipa sport, filmovi i serije pa onda program iz svoje produkcija studio po studio i na kraju pokretni izveštači.

@bachi BBC ima brutalan program pa eto ima ko neće da ga plati jer bože moj on ne gleda.
Samo nemoj misliti da tom konju nije došla policija da ga obiđe jer nisu se englezi doveli u red lepim rečima.

E da je jedini. :D

Da je RTS 10% onoga što je BBC, bez problema bih plaćao pretplatu.

Dobro me podseti Aleksandar_M, očekuju novac, a neće da objave na šta ga troše.

Fox je prilikom promocije DVB-T2 mreže pre ko zna koliko godina doturio HD signal ali im fale kamere po studijima tako da nije potpun prelazak na HD tako jeftin.
No taj prelazak treba uraditi u fazama prvo ono što već dobiju u HD tipa sport, filmovi i serije pa onda program iz svoje produkcija studio po studio i na kraju pokretni izveštači.

Profi SD kamere, pa i analogne daju bolji kvalitet slike od najboljeg DVD-a (bar u teoriji). Kupljeni SD materijal je kvaliteniji (filmovi i serijie itd) bi bio bolji ukoliko bi bio emitovan direktno sa HD playouta. Zbog toga je vazno da se tv stanica uhvati u kostac sa cinjenicom da treba preci na HD emitovanje, nebitno da li je to i postepeno. U RTS-u te strategije nema, sve svodi na to "igramo se HD kanala" malo HD sadrzaj, pa onda malo pustimo vec izlazni SD signal RTS1 sa sve zalepnjenim logoom RTS1 i dodamo RTS HD i tako u krug godinama vec. Nema skoro nikakavog napretka jos od osnivanja ovog kanala, tad su emitovali sport i evroviziju i sad emituju to isto u nepromenjenom obliku.

Dakle, od 2009 do 2015, 6 godina nikavog napretka na HD kanalu! Zbog toga sam rekao da trenutna situacija sa izgubljenom licencom za T2 mrezu, kao i cena emitovanja u toj mrezi moze ovu "igru" bar da pretvori u pravu strategiju, te nekako vracanje kanala u obliku u kome jeste u T2 mrezu meni izgleda prilicno kao nastavak, sada "skupe igre".

Vec je bilo predloga ovde:

1) RTS HD -> RTS 4 HD npr. Totalno nezavisni program, sportski sadrzaj u HD, ostali sadrzaj maksimalno forsirati u HD varijanti (serije, filmove, informativu).

2) RTS1 HD i RTS2 HD, tj. totalni prelazak na HD emitovanje. (po modelu RTV Slo koja je preko noci pustila svoja dva kanala u HD). Skuplje, i tehnicki zahtevnije resenje. Potreban HD playout, ako ga RTS nema za oba kanala.

Sa tim da nisu ništa uradili godinama se slažem, nema tu strategije kao i digitalizacija što je urađena jer se eto sad već mora bez obzira što ona nešto i donosi.

@Aleksandar M

Pa po kom to zakonu neki zaposleni neke tamo firme može da ti upadne u kuću bez tvog dopuštenja i neće da izađe, i to u Austriji?
Pa za to bi u Americi popio metak

Da, popio bi metak. Ali zaboravljaš nešto, pitanje je da li u USA, uopšte ima medija na takvom (državnom) nivou, kao BBC, ORF ili RTS? I mene zanima.

Ne moze da se finansira iz budzeta jer budzet kontrolise trenutna vlast, a oni mogu da ucenjuju Javni Servis da bude subjektivan umesto objektivan. Mediji se danas izdrzavaju od reklama, a agencije koje pasiraju reklame su u rukama stranaka. Ko nece da igra po stranackim pravilima, nema reklama - nema ni para. Da bi Javni Servis uspeo da zadrzi objektivnost, njegovo finansiranje mora biti odvojeno od ruku i prstica trenutnih vlasti.

Jedini nacin da se Javni Servis finansira je pretplata. Idealno bi bilo da svaki zaposleni gradjanin placa. Oni koji rade na crno pa "nemaju" da plate su prekrsili mnogo drugih zakona tako da je TV pretplata najmanji problem u tom slucaju.

@Aleksandar M

Pa po kom to zakonu neki zaposleni neke tamo firme može da ti upadne u kuću bez tvog dopuštenja i neće da izađe, i to u Austriji?
Pa za to bi u Americi popio metak

Verovatno nema, ja ih nisam pustao! Ali, nisam bio kod kuce i usao je jednom na kvarno, cak je lupao o sto i urlao na ukucane koji su bili u sobi (zapravo bili su zbunjeni i nisu ni znali o cemu je rec, pa su ga izbacili na kraju). Pre toga sam samo dobijao "preteca" pisma da prijavim tv jer pretpostavljaju da imam posto imam internet prikljucak :smash:, koje sam ignorisao, a onda se i usunjao u stan i pravo u dnevnu sobu i sve to dok nisam ja bio tu.

Imas pravo da ga ne primis, ali kad jednom vidi da imas tv, zvace policiju i docice s njim, pa ti nece naplatiti zapravo kaznu za neprijavljivanje tv-a, nego neku vrstu kazne zbog prikrivanja posedovanja tv aprata tj. lazi da ga nemas. Prilicno uvrnuto. Ima tekstova o tome, nazalost na nemackom: http://derstandard.at/1289607893549/GIS-Reportage-Wenn-das-Angstunternehmen-GIS-dreimal-klingelt http://www.informatik-forum.at/showthread.php?57135-GIS-Geb%FChren

Na kraju je izgleda potpisao umesto mene, i sada ih zovem da mi posalju potpis sa formulara, jer su mi naplatili ORF za narednih 6 meseci (takodje na kvarno, verovatno vrebaju da uhvate sto vise jer ako ih odjavim posle da uzmu sto vise).

Mislim kvarno, dosta losih iskustava s tom birokratijom i posebno drzavnim dzeparosima, Elektrodistribucijom (ciji korisnicki servisi i kod nas bolje funkcionisu), do monopola kablovskih i internet provajdera i obmanjivanja gradjana (Tipa internet 15€ mesecno za 100Mbps, a onda stoji zvezdica pa sitnim slovima pise narednih 6 meseci ili do kraja godine a onda je 40-50€ mesecno do kraja ugovorne obaveze koja je 2-3godine!) to iskreno ni kod nas nisam video. :d

Poslednja izmena:
@yooyo Oces da kazes da je RTS objektivan ? :D

Elem, sto se tice modela iz Austrije i upada u kuce/stanove...bas bih voleo to da vidim...zivim u kuci, u dvoristu imam dva Nemacka ovcara, pa nek oni upadaju koliko im volja...

Takodje licno ne vidim svrhu pretplate
Ligu sampiona odavno gledam na Areni( za koju sam se pretplatio jer za razliku od RTS nesto vredi)
Bolji zivot i ostale serije me ne zanimaju tako da taj kanal meni ne treba...
Sto se mene tice neka ga slobodno gase.

Sve razumem ali kako se čovek ušunja u stan?
To mi nikako nije jasno.
Od mene bi dobio bejzbol palicu u glavu pa nek misli da se šunja idući put.

Vrh Dno