Šta je novo?

Risiver i zvucnici?

PoisonFree

Čuven
Učlanjen(a)
28.07.2004
Poena
619
Pozdrav svima,

doslo je vreme da i ja sebe obradujem kompletom risivera i zvucnika, pa sam naravno odlucio da se posavetujem sa cenjenim benchmark auditorijumom ,)

Naime, procitao sam dosta tema po forumima, gotovo sve sa bencha, strane
sajtove.. i tek mi sad nista nije jasno :d Salu na stranu, da budem malo konkretan,
ne raspolazem nekim velikim budzetom i iz tog razloga cu morati za pocetak da se zadovoljim nekom "jeftinijom" varijantom.

Da krenem od izvora zvuka :
Primarno, PC sa Emu 1212m karticom. Sa istog PC-a slika ide preko HDMI-a na Samsung 40A615 LCD. Ne planiram u skorijoj buducnosti da uzimam neki BD player.
Takodje, igracke konzole sigurno necu uzimati. Sto se tice mojih potreba, vise cu slusati muziku, ali cu definitivno gledati i filmove, tako da je to razlog zasto se odlucujem za AV risiver.

E sad stizemo do glavne stvari:
-Od risivera mi se izbor nekako sveo na Onkyo 506/576.
-Zvucnike naravno moram sam da biram, a video sam i sve vase predloge za EPOS, jamo (kao jeftinija varijanta), MA... Plan je da za zvucnike trenutno dam do nekih 25000din. Pitanje je kako je najbolje rasporediti taj novac. Da li za pocetak uzeti odmah neki JAMO komplet poput S606, ili uzeti neki par podnih zvucnika kao prednje + dva losija za zadnje, pa posle dodavati centralni i eventualno sub?

Sto se risivera tice, svaki predlog je dobrodosao, mozda se u bliskoj buducnosti ocekuje neki model koji bi vredelo sacekati, takodje risiveri drugih proizvodjaca, a istog cenovnog ranga, dolaze u obzir...

Sto se Onkya tice, da li se isplati uzimati 576, sobzirom da HDMI na tv ide preko dvi adaptera, tako da zvuk sada i ne mogu da saljem kroz hdmi. Ima li jos nekih prednosti u odnosu na 506? Takodje, da li je bolje da sa EMU-a zvuk do pojacala saljem optikom pa da konverziju prepustim risiveru, ili je bolje analogno da saljem?

Ne bih vas vise davio, a svaki predlog je vise nego dobro dosao :d

Onkyo je odlican izvor jer je pored filma odlican i za stereo zvuk. Predlog je Onkyo 577, trenutno ne znam cene ali pogledaj i 607. Onkyo ide uz Monitor Audio (licno iskustvo) tako da predlazem BR seriju. Pogledaj Onkyo u BGB Studio jer su dosta povoljniji nego AV Impuls. Za frontove BR2, centar je BR LCR a za surr BR-FX. SW mozes uzeti i neku Yamahu jer radi odlican posao. Ovo prelazi tvoj budzet ali je def bolje od Jamo kombinacije koju si naveo a oprema za zvuk se ne kupuje cesto a kvalitet je najbintiji. Uzmi lepo makar frontove pa kasnije dodaj centar i surr i n kraju SW, mada ja uvek predlazem (ako se moze) sve odjednom. U tom rangu tesko da mozes nesto bolje uzeti. HDMI je bolj opcija jer 1 kabl nosi i sliku i zvuk a nema razlike da li koristis optiku ili coax. Jedino nemoj analogno da povezujes.

jel se pojavio onkyo 577 kod nas i da li znas mozda koja je cena? Mislim da mi je 607 ipak preskup trenutno.
Takodje, za prednje zvucnike sam hteo neke floorstander-e, ali pitanje je sta bi dobro mogao uzeti za pare sa kojima raspolazem.
Sto se HDMI-ja tice, slazem se da je bolja varijanta jer sve ide kroz jedan kabl, ali grafika sa koje saljem sliku nema hdmi pa moram da idem preko dvi-a, tako da u tom slucaju definitivno nista od zvuka kroz isti kabl. To je i razlog zasto sam razmatrao 506 jer on i nema audio na hdmi.

soba u kojoj ce ovo stajati je oko 25m2.

Poslednja izmena:
To sto nema audio ne znaci da ti nece zatrebati mozda kroz god dana i ta opcija.
Nisam siguran sta je dolazilo ali moras licno cuti kombinacije u uporediti. Mission M33i su podne kutije za manje od 300e pa ti mozda mogu zavrsiti posao ali kako ce se pokazati, da li je po tvom ukusu opet ne znam.

Nešto mi se ovde ne uklapa. Kartica ti je EMU 1212 (stereo), a planiraš da je vežeš na AV Receiver sa surround zvučnim sistemom i prednjim + zadnjim zvučnicima.

EMU 1212 ima SPDIF koliko se secam, tako da jedino sto treba da uradi je DD&DTS pass-through kroz SPDIF na AVR i eto ti punog 5.1 zvuka.

To sto nema audio ne znaci da ti nece zatrebati mozda kroz god dana i ta opcija.
Nisam siguran sta je dolazilo ali moras licno cuti kombinacije u uporediti. Mission M33i su podne kutije za manje od 300e pa ti mozda mogu zavrsiti posao ali kako ce se pokazati, da li je po tvom ukusu opet ne znam.

Podnostojeci zv za 300 E :wall:
Zao mi je ali za te pare nema podnostojecih zvucnika, koji ce da svircaju kako treba.
Bolje ti je da krenes od malih, da ih stavis na front poziciju, pa kad skupis jedno 500 do 700 E, krenes u ispitivanje, jer tek za te novce moze da se dobije pristojan par zv za frontove. Ja sam slusao Onkyo kod drugara, cini mi se da je to bio 705. dakle davno bese, sa Epos podnostojecim, valjda neki iz M serije i to je sviralo jako dobro u stereu. Sve sto dobro svira na 2 kanala, svirace odlicno i u 5.1

Gadno gresis. M33i itekako dobro sviraju, u svojoj klasi doduse. Koliko se secam imaju 5 zverzdica. Zavisno i od pojacala nema pravila koji je zvucnik bolji. Znas li ti kolika je mala razlika u zvuku izmedju BR5 i RS6? Ne kazem da je nema ali je mala. To sto dobro svira u stereo dace i dobar surround, tu se slazem (misli se na AVR ;) ). Epos je dobar ali skup za njega. Podni je podni a ovi rade svoj posao.

Mozda ne bi bilo lose resenje Magnat zvucnici? Nisu toliko mainstream u razgovoru niti sam cuo bilo kakve recenzije na njihov racun. Slusao sam neke bookshelfove u 'Jednoj radnji na NBG-u' :))), nakaceni na risiver (ne secam se tacno da li je bila Yamaha ili Kenwood). Prilicno su dobro svirali za nekih 13k (nisam siguran u cenu, mada bili su oko te cifre). Da li si mozda razmisljao o polovnim zvucnicima?

Ljudi, konektujte se s temom i sa onim sto covek trazi. Kakvi crni Eposi za te pare? Pa kad bi kupovao s vecim parama, opet ima mnogo boljih zvucnika od Eposa...
Za 25000din ultimativna podna kutija je m33i. Tacka. Magnat, dosta ispod. Takodje i Jamo. Mission M3 komplet je odlican za AVR, pogotovo sa nekom yamahom. Ali opet sve to dzabe trtljamo dok covek ne cuje da li mu odgovara.

Evo, iz prve ruke da pohvalim mission m33i. Doduse nisam cuo mnogo drugih zvucnika, pa mozda i nisam kompetentan. Ali dok kupovao zvucnike, vec se bio odlucio za Wharfedale Diamond 9.1 (citajuci recenzije na internetu). I onda kad sam cuo missione u radnji, u sekundi sam promjenio misljenje.
Jedino na sta treba obratiti paznju je velicina prostorije. Prvo su mi stajali u sobi od nekih 15-16 kvadrata, i bili su blago razocaranje. Nikako nisam mogao imati neku optimalnu glasnocu, jer kad se i malo pojaca cijela soba je odzvanjala. U medjuvremenu se preselio, sad su u sobi od 20 i nesto kvadrata, i tu ponovo zvuce kao kad sam ih cuo prvi put :,,:

m33 trazi kvadraturu od 18 do 25mkv, i udaljenost od zadnjeg zida najmanje 60cm, a pozeljno je i vise (ja sam ustanovio da je najbolji rezultat na 80-85cm) i od bocnih zidova bar metar. Dok se ovo ne ispostuje, dzabe sve kad nije to to. Inace, diamondi su katastrofalno jeftino izradjene kutije, a i poprilicno su neosetljive, tako da se retko kome svidja njihov zvuk, s cime god ih uparili.

To je prvo pravilo postavljanaja zvucnika, ali mnogi nemaju veze ili prostora da tako urade, isti zvucnici mogu da sviraju ocajno ako su u coskovima prostorije a kada se izvuku prema sredini sobe rade kao neuporedivo bolje kao skroz druge kutije.

Pa da, a sto je najgore, i oni sa kutijama koji imaju bas-reflex napred, misle da mogu da ih gurnu skoro skroz do zida ili jos gore, u regal ili na neku komodu i tome slicno. Svaka kutija, kakva god da je konstrukcija, trazi prostor oko sebe, tako da je bezveze uporedjivati iskustva i utiske na jednim istim zvucnicima, koji su kod prvog coveka stajali u nekom zatrpanom cosku ili u nekim slicnim losim uslovima, i kod drugog coveka, koji je napravio mesto za njih i sve propisno postavio i upario. To su dva razlicita para kutija. ;)

Poslednja izmena:
U pravu si, to i jesu dva razlicita para kutija. Jednostanvo u prirodi jedan isti entitet ne moze postojati na dva razlicita mesta istovremeno.... ili moze?

Nazalost, zbog obaveza na poslu jos uvek nisam stigao da obidjem radnje i poslusam par kombinacija. Mislim da ce izbor definitivno pasti na onkyo 576 (577 se jos nije pojavio kod nas, najavljeno za septembar a mozda i kasnije). A onda risiver u ruke pa da cujem i BR2 i M33i i mozda jos nesto, pa pada odluka. Sigurno cu sada uzeti par nekih zvucnika za stereo, a posle dokupiti jos neke za surround.

cisto btw, sta mislite o Denon 1708 risiveru? vidim da moze polovan da se nadje veoma povoljno.

Kod AVR sto noviji to bolje, zbog podrske raznih formata.

EMU 1212 ima SPDIF koliko se secam, tako da jedino sto treba da uradi je DD&DTS pass-through kroz SPDIF na AVR i eto ti punog 5.1 zvuka.

Dobro se secas, ali je problem u tome sto NE podrzava DD&DTS pass-through, koliko god to glupo zvucalo...

Poslednja izmena:
Zasto? Imas taj EMU za stereo muziku. Imas AVR, znaci tebi treba da posaljes encodovani DD&DTS na AVR. Imas integrisanu zvucnu. Znam da integrisana i neintegrisana mogu postojati zajedno na OS istovremeno. Iskoristi SPDIF od integruse da saljes DD&DTS a EMU za muziku. Bices prezadovoljan jer kod takvog slanja nema razlike. Tako mozes ustedeti novac i biti zadovoljan ali ako menjas zvucnu za isti/slican novac ili vec zelis... sto da ne...

Ja upravo krecem u upgrade solidnog stereo sistema na solidan HT sistem koji ne sme da izgubi na kvalitetu stereo reprodukcije i uradicu sledece ne bi li izvukao maksimum...

Zadrzacu stereo pojacalo Harman Kardon HK6500 (koje se savrseno slaze sa Dayens Premium Monitor-ima kojima je potrebno pazljivo uparivanje) i povezati ga na preout izlaz buduceg A/V receiver-a (najverovatnije Yamaha RX-V861) za prednja 2 kanala, tako da ce za front-ove AV receiver biti samo pretpojacalo.

Za surround zvuk mi stize X-Fi Titanium Fatal1ty i povezacu ga sa A/V receiver-om iskljucivo optickom vezom (Dolby Digital Live je zaduzen da enkodira sve sto je potrebno), a za stereo cu se zadrzati na E-MU 1212M kartici koju cu povezati na analogni multi-chanel ulaz A/V receiver-a na prednja 2 kanala (taj analogni ulaz je provereno najkvalitetniji posto je predvidjen za externe dekodere). Stereo varijanta iskljucivo za foobar i lossless. Za sve ostalo digitalna veza.

Na taj nacin se moze spojiti najbolje iz oba sveta, tj. stereo ostaje skoro isto kvalitetan kao sto je bio - uz mozda minimalan gubitak na "prolazu" kroz receiver (koji mi je potreban da bih daljincem mogao sve da kontrolisem - HK nema daljinac - to je bukvalno i jedina stvar koja mi na njemu smeta).

Eto ideje za razmisljanje... ;)

Ja sam tako nesto uradio. Pojacalo Marantz PM7001 KI vezao na pre-out front izlaze. Marantz ima MA BR5 za sebe a na AVR (Onkyo 706) su BR LCR, BR1 i Mission MH3s (surr back). Meni iz X-Fi ide coax na AVR a iz analognog stereo izlaza ide direktno na pojacalo. Jednostavno pretpojacalo Marantza mi se vise svidja za muziku od Onkya. Mada iz razgovora izgleda da vec Onkyo 876 daje isti stereo kao i PM8003 ili Evo2. Tako da pogledas ne bi li mozda ipak imao bolji zvuk ako bi ti stero isao iz X-Fi direktno na HK.
Sto se tice DDL, osim u igrama def mu ne vidim svrhu. Ako je nesto 5.1 onda je DD ili DTS a to ide sirovo preko SPDIF. Jedino surround iz igara ima svrhu pakovanja da bi se slao preko SPDIF.
Zasto Yamaha 861? Stari model, nema HDMI 1.3 a def ako gradis HT onda ti treba AVR sto novijeg datume. Jednog dana doci ce i Blu Ray a HDMI je jedini nacin prenosa HD zvuka. 863 model izbegni jer ima problem sa BTB/WTW tako da ti preostaje 765 ili cak 1065. Licno sam fan Yamahe ali tek od 1900 modela mogu da ih preporucim. Uskoro izlazi Onkyo 707/807.

...Tako da pogledas ne bi li mozda ipak imao bolji zvuk ako bi ti stero isao iz X-Fi direktno na HK...

Mislis iz EMU-a u pojacalo? :)
Videcu, tj. probacu, pa cu izabrati najbolju kombinaciju. Iskreno, mrzi me vec da non-stop skacem do pojacala ne bi li podesio volume, tako da cu i preziveti malu razliku u kvalitetu.

Sto se tice DDL, osim u igrama def mu ne vidim svrhu. Ako je nesto 5.1 onda je DD ili DTS a to ide sirovo preko SPDIF. Jedino surround iz igara ima svrhu pakovanja da bi se slao preko SPDIF.

Tacno tako.

Zasto Yamaha 861? Stari model, nema HDMI 1.3 a def ako gradis HT onda ti treba AVR sto novijeg datume. Jednog dana doci ce i Blu Ray a HDMI je jedini nacin prenosa HD zvuka. 863 model izbegni jer ima problem sa BTB/WTW tako da ti preostaje 765 ili cak 1065. Licno sam fan Yamahe ali tek od 1900 modela mogu da ih preporucim. Uskoro izlazi Onkyo 707/807.

RX-V861 verovatno imam po jako lepoj ceni, bash zato sto je stariji model, a HD zvuk koji god da mu je format ce PC vec nekako srediti... :)

Na zalost, PC ne moze da sredi HD zvuk osim ako nema Asus HDAV 1.3 u sebi. Jedina zvucna sa HDMI 1.3 standardom. Jedino tako moze da se posalje u punom kvalitetu. Bez toga PC ga downgraduje sa 192/24 na 48/16 sto je totalno bzv.

Mogao sam i taj ASUS da narucim, ali mi deluju totalno neozbiljno sa podrskom i driver-ima... Polako - za sada ce mi i ovaj sistem biti sasvim dobar. Jos samo da smislim koji sub da pazarim... :)

Poslednja izmena:
Sta planiras za centar i surr? 5.1 ili 7.1? Budzet za SW?

Centar i surround cu za sada verovatno da pozajmim iz sistema u Vrscu (Visaton), posto se isti ukljuci jednom u par meseci :) Centar mi je inace diskutabilan za pozicioniranje. Moracu da smislim nesto. Takodje, malcice cu imati problema da uparim nesto sa ovim Dayens-ima - EQ ce verovatno morati da sredjuje stvar.

Sto se sub-a tice, mislim da dam oko 500 evra, ne mnogo vise. Za sada mi je neki "kvazi-favorit" Monitor Audio RS W12 - trenutna cena mu je nekih 600 evra. Nisam ga jos uvek detaljno poslusao (jednom na vrlo kratko), ali glavni adut mu je to sto u svim review-ovima hvale njegove performanse u muzickom rezimu, sto znaci da je poprilicno brz, za razliku od recimo Yamaha sub-ova.

SW koji je izuzetno dobar, dobitnik EISA nagrade je bas Yamaha NSSW700. Kazu da je odlicna i za film i za muziku a kosta kao i MA RS SW (na akciji) tj 600e. Predlazem da je obavezno preslusas.

Centar i surround cu za sada verovatno da pozajmim iz sistema u Vrscu (Visaton), posto se isti ukljuci jednom u par meseci :) Centar mi je inace diskutabilan za pozicioniranje. Moracu da smislim nesto. Takodje, malcice cu imati problema da uparim nesto sa ovim Dayens-ima - EQ ce verovatno morati da sredjuje stvar.

Sto se sub-a tice, mislim da dam oko 500 evra, ne mnogo vise. Za sada mi je neki "kvazi-favorit" Monitor Audio RS W12 - trenutna cena mu je nekih 600 evra. Nisam ga jos uvek detaljno poslusao (jednom na vrlo kratko), ali glavni adut mu je to sto u svim review-ovima hvale njegove performanse u muzickom rezimu, sto znaci da je poprilicno brz, za razliku od recimo Yamaha sub-ova.

Mozda ce da pomogne u izboru.
Epos ELS SUB. Cito sam na netu da je super za muziku, al nemam pojma kolko para.
Ja sam krenuo da razmisljam da zamenim moj stari JBL SUB, koji inace samo gruva ,sa necim malo muzikalnijim.

Nazad
Vrh Dno