Šta je novo?

Risiver i zvucnici?

Jel u stvari cilj koriscenje SW pri stereo muzici ili sta? Kvalitetniji SW imaju poseban rezim rada za film ili muziku.

@gvlada
Mozda u manjoj meri, posto sub koji bi bio kvaliteta ranga Premium Monitor-a kosta bash mnogo.
Imao sam jedno vreme Monitor Audio ASW100, sub koji je nekad kostao 350 evra i to je igrackica :(
Za muziku nije ni pod razno (bez obzira na mod koji se odabere), a i da zatrese ne moze ni u snovima.

Za Yamaha NSSW700 ne videh nijedan review na netu osim EISA nagrade... :-/

U svakom slucaju nije zurba - i tako cu morati da sacekam oktobarsku platu ako u septembru pazarim LCD TV :)

@idijanac
Procitah i ja nesto malo o njemu - zvuci zanimljivo ali se vise ne proizvodi i gde bih to cudo nasao? :) Jedva da i u Nemackoj moze da se nadje i to po nekoj bash losoj ceni.

EDIT: sad se setih da AV impuls radi sa Epos-om. Provericu.

Poslednja izmena:
Kao sto rekoh preslusaj Yamahu NSSW700.
Sto se tice Eposa, pa zar oni Indijanci u AV Impulsu nemaju taj SW? Izlistan je u cenovniku zadnjeg Hi-Filesa po ceni od 410e.

Sad cu bash da posaljem PM Sonichammer-u da vidim kakva je situacija...

PM? Probaj sa dimnim signalima :)
pa javi sta je bilo, hehe....

Mogao sam i taj ASUS da narucim, ali mi deluju totalno neozbiljno sa podrskom i driver-ima... Polako - za sada ce mi i ovaj sistem biti sasvim dobar. Jos samo da smislim koji sub da pazarim... :)

Ne gubis nista posebno. :)
http://www.hemagazine.com/node/Dolby_TrueHD_DTS-MA_versus_Uncompressed_PCM?page=0,0

The shocker came when we compared the lower 448 kbps Dolby Digital DVD bitrate to the original. There was an audible difference, but it was only ever-so-slightly noticeable (and this is with a high end audio system in an acoustically controlled environment that is so far beyond what typical home theater systems are capable of resolving). There was just the slightest decrease in presence with the DD version, not exactly a softening of the sound, but just a tad less ambience and a similarly small tightening of the front soundstage’s depth. Quite a remarkable result, I thought, and I was highly impressed with how much fidelity can be packed into such a relatively small amount of bitspace. If I was doing actual scoring, I would have awarded a 4.8 grade to the results I heard – the audible difference was that subtle.

It was déjà vu all over again. We switched back and forth between the original PCM master and the core DTS version, and here we found only the slightest, barely noticeable difference. From a frequency response standpoint, both versions were identical, with clearly delineated high frequency details, but the compressed version differed slightly only in barely noticeable presence —that sense of being “there”, with the original PCM track having just slightly greater overall richness. Whatever acoustic elements were removed in the code/decode process were clearly superfluous, at least for the most part, as the audible differences were so minor as to be almost unnoticeable—again, another testament to the capabilities of this highly refined codec.

What impressed, or perhaps surprised, me most about these tests was how good the base codecs actually are. The difference between the original audio and the basic Dolby Digital and DTS is a lot subtler than you’d expect, given the extreme amount of compression (around 10:1, a similar ratio to that of 128 kbps MP3).

That said, I could definitely pick out the difference between the lesser (or perhaps it’s more accurate to say “better”) compressed versions and the higher compressed versions. The difference is mostly in the presence, or ambience. The lossless, Dolby Digital Plus, and DTS-HD High Resolution compressed tracks were just a little more open and airy. I hate to say it, but they just sounded more realistic and transparent. The 448 kbps Dolby Digital and standard DTS tracks were less so, a little more closed off. Between the 640 kbps Dolby Digital and the uncompressed, the difference was even less noticeable. Enough so that most people, even those trained to listen for it, probably won’t be able to hear the difference.

The core DTS call is a little harder, as there wasn’t the same blind system in place to A/B as precisely as at Dolby. Results were similar, though.So by all means go for the new codecs, as they definitely sound better than what was on DVD. Uncompressed PCM, on the other hand, is just a waste of space (though compatible with everything).

If you’ve been listening at home and are sure you can hear a difference on your favorite discs, be wary. There is absolutely no way to tell that compressed and uncompressed tracks on any disc have anything to do with each other. They could come from different masters, they could be mixed differently, or any number of other variables that makes an in-home test, unfortunately, impossible. That said, trust your ears, and go with the one that sounds best to you.

Poslednja izmena:
Meni licno neki ultra-mega-giga kvalitet ima smisla iskljucivo za muziku, tj. stereo (a muzika ce uvek ostati samo najobicniji stereo, koliko god to industrija pokusava da umota u neki kvazi surround), a cak i u tom slucaju ce externi DAC bolje odraditi posao, tj. bolje ce zvucati preko analognog ulaza - da ne pricamo o dedicated stereo pojacalu.

Za surround mi lossless deluje kao cist marketing - bash me zanima sistem na kome ce se osetiti razlika u odnosu na neki high bit-rate DTS.

BTW, ako bash zatreba, lako je promeniti zvucnu kartu kad dodje vreme za to - ovu fensaru od X-Fi Fatal1ty Champion Series cu verovatno lako prodati :)

Poslednja izmena:
Skroz se slazem, s tim sto bih ja npr. izbacio zvucnu iz price i isao preko ethernet kablom ili wireless povezanog Squeezebox-a sa DIY napajanjem i kasnije upgrade-ovao sa dobrim DAC-om. Na sve to dodati iPod Touch kao kontroler i gigabajti muzike na dlanu. :)

Evo kakvo je trenutno stanje :)
Juce sam hteo da uradim bas ovo sto je gvlada predlozio, znaci da za stereo koristim emu-a a za dd/dts aktiviram integrusu. Mislim da ce to biti skroz ok varijanta.

Inace, sto se zvucnika tice, danas idem da uzmem MA BR5 (nasao sam polovne prilicno povoljno) pa sa njima pravo u BGB studio da ih poslusam na par risivera i onda cu da donesem odluku sta cu uzimati.

Ja imam BR5 i mogu reci da su extra kutije (u svom rangu). Sto se tice izbora AVR, prvo su bile povezane na Onkyo 706 i zvuk je bio prilicno dobar, kao bi-amp opcija. Ipak, tek kada sam ih povezao sa Marantz pojacalom 7001 KI dale su zvuk za koji su sposobne.
Sto se tice HD zvuka za filmove, to je sve diskutabilno. Neki ljudi nece primetiti razliku ni izmedju SACD i CD ili CD i mp3, niti ih to mnogo zanima. Ako neko primecuje ili makar veruje da je tako, onda samo napred. Ja sam bio ubedjen da sam dobio bolji zvuk kada sam promenio strujne kablove za AVR i pojacalo. Mozda i nisam dobio ali sam mislio da jesam, to je bitno - srecan si :)
Sta bi sa Epos SW?

Poslednja izmena:
Imaju ga i cena je oko 400 evra. Da je u NSu probao bih ga. Ovako - komentari na forumima na netu su bash kontradiktorni.

S druge strane, ne vidim ni jedan los komentar za Monitor Audio RSW12.

Dao sam i oglas na HiFi forumu pa cu videti. Nije BG preko sveta :) I tako cu prvo pazariti TV (osim ako ne uleti neka fina ponuda), tako da...

Cuti, nemoj te cuju ovi iz AV Impulsa da kazes da je MA SW bolji od tog Eposovog.
MA je naravno bolji ali i skuplji. Kao sto rekoh, skokni do 4audio i proveri NSSW700.

Od juce sam ponosni vlasnik MA BR5 i Denon AVR-1509.
Slusao sam u bgbstudiu uporedo onkyo 506 i ovog denona, i definitivno ne mogu da kazem da li jedan radi bolje od drugog, jednostavno su drugaciji. Denon je imao malo bolju dinamiku, lepsu stereo sliku ali i vise basa, dok je onkyo bio precizniji. Ipak, denon je bio vise po mom ukusu tako da sam se odlucio za njega.
NA kraju sam cuo i Harman Kardon AVR 155, pa sam cak razmisljao da uzmem i njega jer je klasa iznad ovog denona, ali ipak sam bio kratak sa lovom tako da mi to ostaje za neki drugi put. :)

Bitno da si ti zadovoljen ;)
Nek' je sa srecom!

Pogledao sam taj AVR, zar nisu imali 1610 tamo gde si kupovao?
Nema pre-out sto znaci da ne mozes da dodad recimo stereo pojacalo za BR5 jer oni def traze jace pojacalo da ih bolje vozi. Ali, ne se sekiraj - uzivaj! :)
Doci ce vreme kada vec hteti da upgradujes to sto imas - HiFi je to ;)

Poslednja izmena:
kao sto rekoh, nisam ni ovo platio a vec sam krenuo da razmisljam o harmanu... :D HIFI je to :)

Imaju ga i cena je oko 400 evra. Da je u NSu probao bih ga. Ovako - komentari na forumima na netu su bash kontradiktorni.

S druge strane, ne vidim ni jedan los komentar za Monitor Audio RSW12.

Dao sam i oglas na HiFi forumu pa cu videti. Nije BG preko sveta :) I tako cu prvo pazariti TV (osim ako ne uleti neka fina ponuda), tako da...

Naravno svaki cago svog konja hvali, ali ako imas gde (pa makar dosao u SU na kavu/pivo) poslusaj Wharfedale SW250... kompresiona kutija, downfire, veoma utegnut i mislim da se "skoro" i uklapa u tvoj budzet...

Mislim da sam ga onomad platio oko 550, ali se ne secam tacno...

Kupljen je u musicmaster-u u NS, ne znam da li jos uvek postoji ta firma, imali su i prodajni salon, moglo se poslusati...

I ja i mnogi koji su culi, su veoma zadovoljni zvukom i mogucnostima, kako u filmovima tako i u muzici...

A ono sto me je prevagnulo da ne kupim B&W u tom momentu, je daljinsko upravljanje, i 4 memorije, znaci za odredjene rezime rada mozes da memorises podesavanja i na puce namestas sve, bez uvlacenja iza sw-a da prebacis music/movie mod ili da stisas/pojacas, podesavas crossover ili bilo sta...

U svakom slucaju preporuka, barem za poslusati i uzeti u obzir.

turbo

@Turbo
Hvala, drugar ;)

Slusao sam SW250 odavno i nije me odusevio. To ne znaci da ne valja, vec da verovatno nije bio dobro podesen. Mislim da se vise ne proizvodi, a gde je ostao drzi visoku cenu (Nemacka, Madjarska).

@gvlada
Nemaju u NSu u prodavnici ni Monitor Audio RSW-12, ni Yamaha NS-SW700 sub... :s:
U NS mogu da ih dovuku samo ako hocu da ih pazarim...

Poslusao sam JBL es250p i za filmove radi posao, dok za HiFi tamo nisam stekao neki extra utisak, sto opet moze da znaci da je do podesavanja i pozicioniranja (sutnuli su ga u sam ugao prostorije).

Ok, ako si slusao... da li se proizvode nemam pojma, vidim da ga i dalje ima na zvanicnom (nedavno obnovljenom) sajtu, pa sam mislio da ga onda ima i u prodaji normalno...

Kada sam ja kupovao, u cenovnom rangu do nekih 600 eura nisam cuo Yamahu koji nije samo mumlao kada je rec bila o muzici. Kod filmova OK, osetilo se po kaucu, ali to nije sve sto treba da odradi :)

Da li te interesuje samo NOVO ili moze i nesto polovno?
Kada sam ja kupovao, bio je neki lik koji je donosio sa "zapada" polovnjake, ali posto je mene interesovalo samo novo, onda mi nije bio od pomoci... mogu da ga pitam, da li se jos uvek bavi time ako treba...

turbo

Nisam "gadljiv" na polovno :), tako da bih bio zahvalan ;)

Cuti, nemoj te cuju ovi iz AV Impulsa da kazes da je MA SW bolji od tog Eposovog.
MA je naravno bolji ali i skuplji. Kao sto rekoh, skokni do 4audio i proveri NSSW700.

Prelomio sam i narucio Epos ELS Sub. Sonichammer, tj. Sima je ispao stvarno extra korektan.

Javljam utiske kad stigne - prvo u stereo rezimu sa high-level input-om, posto ce verovatno stici pre Yamaha receiver-a, a kasnije i kompletan utisak u HT sistemu... :,,:

p.s. Velika steta je sto kod nas ne postoji distributer za BK, posto je ovo prava sprava http://www.bkelec.com/HiFi/Sub_Woofers/monolith-df.htm To cudo svira i ispod 20Hz i to vrlo mocno... U svakom slucaju, i sa ovim Epos-om me stanari u zgradi nece mnogo voleti :d

Cuo sam za Monolit, kazu da je stvarno extra.
Javljaj kad stigne sta mislis :)
Ja, koji sam raskristio sa njima, preporucujem ih kao prodavnicu.... strasno....

Imaju oni ok robu, nego kao clanovi jednog drugog foruma su smorili za 10-ku. NJihovo pa njihovo a ako kazes nesto drugo onda kao da si im u oko brknuo + nije im se dopala moja tvrdnja da je tehnika jeftinija napolju nego u nasoj zemlji.

Ono sto je "napolju" dobro je sto cesto imaju "akcije" sa jako lepim cenama i sto cena starijm modelima relativno brzo pada. i to "napolje" je relativan pojam - mi uglavnom mislimo na Nemacku i Britaniju (Amerika je posebna prica i tu i nema nikakvog poredjenja). Sta je sa drugim zemljama?

Kad bolje razmislis to vazi za SVE proizvode "napolju", a ne samo za tehniku. Jednostavno, nase trziste je 50 godina u minusu za svetom :( Kad uporedis situaciju sa onom od pre par godina, sad je jos i extra. Rekao bih da ce "otvaranja" granica i beli vizni rezim doprineti mnogo tome da se situacija blago poboljsa...

Ono sto je "napolju" dobro je sto cesto imaju "akcije" sa jako lepim cenama i sto cena starijm modelima relativno brzo pada. i to "napolje" je relativan pojam - mi uglavnom mislimo na Nemacku i Britaniju (Amerika je posebna prica i tu i nema nikakvog poredjenja). Sta je sa drugim zemljama?

Kad bolje razmislis to vazi za SVE proizvode "napolju", a ne samo za tehniku. Jednostavno, nase trziste je 50 godina u minusu za svetom :( Kad uporedis situaciju sa onom od pre par godina, sad je jos i extra. Rekao bih da ce "otvaranja" granica i beli vizni rezim doprineti mnogo tome da se situacija blago poboljsa...

Slazem se potpuno... i ja kad sam rekao da sam za 500 eura kupio receiver u Budimpesti koji je kod nas u isto vreme kostao 1100, onda su me ubedjivali da su razlike u ceni minimalne, da je to z

Sta je bilo, bilo je. Ja sam u AV Impulsu kupio moj AVR Onkyo 706 i sve je proslo odlicno. Cena AVR je kolika je i zvanicno. Kupio sam i sve super, ali svestan sam da je u USA taj isti AVR bio duplo jeftiniji u dinarima ili evrima. To je cinjenica, ipak ovde su drugacije i marze i porezi i carina i sta sve ne. Sve u svemu - idemo dalje.

Kao sto rekoh, poredjenje sa USA trzistem je nemoguce.

X-Fi titanium fatal1ty champion series mi stize iz USA za ~100 evra. U Evropi je vise od 150 evra, a kod nas vise od 200. Obican Titanium kod nas ni ne moze da se nadje u prodaji. O cemu dalje da pricamo? :S:

Takodje, pitas me zasto RX-V861? Ako ti kazem da ce uz malo srece receiver koji je pre manje od 2 godine kostao 1000 evra da me iznese nesto manje od 350 evra, da li ti je dovoljno dobar razlog? ;)

Naruci onda dva, uzimam i ja jedan da se nadje.... hehe.... fina varijanta.
Ne secam se da li je 861 podrzavao zvuk preko HDMI tj 7.1 LPCM. Ako jeste, dana kad se odlucis za Blu-Ray jedino je potrebno uzeti malo kvalitetniji koji radi decodiranje i salje dalje. Ako ne ppodrzava, onda je potrebna malo skuplja opcija kupovina playera koji ima analogne izlaze.

Na to sam obratio paznju, kad vec nema dekoder. Taman kad to uopste bude zatrebalo iole jace zvucne karte ce to masovno imati kao opciju.

To kad ce ti trebati zavisi od tebe. I sada imas da nadjes BD film na netu ili u prodavnici, cena je druga prica.

Nazad
Vrh Dno