Šta je novo?

Rezolucije ekrana?!

gorandox

Slavan
Učlanjen(a)
30.10.2007
Poena
304
Pre svega pozdrav za sve forumase, s'obzirom da je ovo moj prvi post ovde.

Kao i vecina ljubitelja koji su u nemogucnosti da odu u JAR, nameravam da pratim svetsko prvenstvo u fudbalu uz pivo i "pola zida" :)

Iscitao sam dosta postova, kako na ovom forumu tako i na drugim i dosao do zakljucka da je plasma bolji izbor od lcd-a za ono sto meni treba. To je prvenstveno i jedino gledanje televizije, kablovske (obicne RadijusV) nikakvo povezivanje sa racunarom ili internet ili slicno.. Meni TV treba da bude samo TV! :d Takodje primetio sam da ovogodisnji modeli imaju ugradjen player, tako da bih mogao da gledam i filmove sa usb ili kartice (formata od dvdrip do 720p)..

Moje pitanje odnosi se na rezoluciju monitora..Vidim da su svi modeli u odnosu stranica 16:9, a da rezolucije idu od 1024*768 preko 1366*768 do 1920*1080..Ako je odnos stranica 16:9 a rezolucija u odnosu 4:3 sta ce biti sa slikom??? Sve bih mogao da podnesem, pocev od tih problema sa crnom i belom bojom ali nikako ne bih mogao da gledam fudbalere male a siroke :D i ne samo to vec bi i da mi najobicniji svakodnevni program bude normalan a ne razvucen!!! To je sve sto trazim od TV-a!

Konkretno sto se tice modela, vidim da su Panasonic modeli najbolji i neki modeli za koje sam zainteresovan su P42C2E i P42X20 a od Samsunga C430 ili C450 i Lg PJ550... Cenovni rang je oko 60k dinara. Tiha patnja ce izgleda ostati Panasonic P42S20E..

Unapred hvala na odgovoru!!!

Pa možeš da držiš 4:3 aspekt, sa crnim linijama sa strane

Raspitaj se malo bolje ali mislim da te crne štrafte mogu da naprave problem na plazmama, burn-in ili tako nešto, mada mislim da i to može da se spreči ali svakako se pripremi na to.

Pretpostavio sam to sa linijama sa strane ali nije valjda da nikako ne moze da bude normalna slika sa kablovske? :( Ja sam ubedjen da sam video na nekoliko (LCD ili Plasma, nisam siguran) TV-a normalno program...

Bilo koji zoom mora ili deformisati ili odseći deo slike

Na zalost, ne moze osim ako je widescreen signal. Navodno neo plasma paneli nemaju problema sa fosfornim tragovima i burn in-om, ali ja bih na tvom mestu bio vrlo oprezan i ne bih gledao 4:3 pogotovu dok se ne "razradi" tv prvih 200 sati.

Resenje je da uzmes LCD i gledas 4:3 do mile volje...

Posle nekoliko dana zaludjenosti TV-om i citanjem raznih komentara na mnogim forumima(oci su mi ispale:) ) najverovatnije ga necu ni kupovati ovog leta..Hd ready televizori bolje prikazuju sd sliku, tj. okrenuti su proslosti, a hd su svakako okrenuti buducnosti..Da ulazem u proslost, ne isplati se, a za kvalitetnu buducnost nema se sredstava...Koliko ce prelazni period kod nas trajati niko pouzdano ne zna, digitalizacija kanala u Srbiji krece 2012. ako sve bude kako treba, sto znaci da cu do tad sigurno gledati sd signal. I kada bude digitalizacija kanala, nije sigurno u kojoj rezoluciji ce se kanali emitovati ali valjda bi format slike trebao da bude 16:9. Takodje, Srbija je izabrala dvb-t2 i mpeg4, trenutno ne znam ni da li ima takvih tv-a kod nas, ali ono sto sigurno znam je da trenutno finansijskih mogucnosti za takvo nesto nemam! Jos jedan od razloga je i to da nigde nema informacije da li ce RTS prenositi svetsko prvenstvo u hd rezoluciji. Ne mogu da se pomirim sa tim da uzmem toliki tv i da gledam losu sliku na njemu a to bi za oko 60k ispalo tako. Zato kupovinu pomeram za neko drugo vreme i planiram da odem na neko dobro letovanje :D a stari CRT televizori ce posluziti jos neko vreme..
Jos jednom hvala svima i puno pozdrava!!!

Upravo jedna od mojih filozofija, sve sto si rekao je tacno, tako da se u potpunosti slazem sa tobom, bravo :D

Uvek mi je bolja opcija sacekati i kupiti nesto kvalitetno nego se zadovoljiti necim sto je prosek. HDready polako ali sigurno odlazi u zaborav, nema poente ici na njega vise. Eventualno da posluzi kao neko prelazno resenje. Nove tehnologije nam kucaju na vrata kroz par godina.

Nema ni jedan model kod nas još. Ima C serija Samsunga, ali samo u UK.

Pa sta ako nema ?
Kao i svuda u svetu, provajderi ce nuditi risivere, gratis ili za neku malu svotu novca koji ce raditi kao prijemnik, a TV ce biti samo displej.
I kablovsku (bilo sta vise od standardnog najdzabe paketa) i satelitsku svi tako gledamo pa niko ne kuka.

Btw. tema je o rezoluciji koji su standardni i koji TV sta podrzava su offtopic.

Poslednja izmena:
Televizori koji podrzavaju takozvanu HD ready tj 1280x720 rezoluciju su proshlost u kontekstu gledanja televizije ? Ne bih rekao.. Proci ce podosta vremena dok televizijske kuce ne pochnu da emituju u 1080p pre svega jer takav signal troshi previshe resursa u spektru.

Ne. HDready modeli su proslost, televizija emituje to sto moze, 1080i i 720p, ali SD signal je jos uvek tu u mnogo mnogo vecem broju. Sve to FullHD televizori sada bolje prikazuju, skaliranje materijala je napredovalo i to do tacke gde ce upscalovani 720p na 1080p televizoru izgledati bolje nego na native 720p.

Akcenat kod nas se baca na 1080p bluray ripove. Satelit i CS je jedini nacin da se dobije HD, a pogledaj koliki procenat ljudi ima kesha za to.

HDready je tu kao niza klasa za ljude sa plicim dzepom i to je to, nema nikakvih prednosti osim cene.

Nisam ni rekao da ima prednosti nego da nema razloga reci - necu da kupujem TV jer nemam para za FullHD a osnovna namena je gledanje televizije (rachunar, razni plejeri tj 1080p materijali sa njih izgledaju mnogo bolje na adekvatnom panelu ali to je neka druga pricha jer je ovde tema klasichna tv).

Ako imam signal koji stize kao 720p nishta necu izgubiti ako ga gledam na HDready televizoru u odnosu na onaj koji je FullHD.

Skaliranje ne moze da chini chuda. Mozda ce 720p materijal delovati lepshe kad se podigne u 1080p ali mora da izgubi na oshtrini jer TV u tom sluchaju mora da izmisli dosta pixela.

Na kraju ni ja ne bih sada kupovao tv koji nije FullHD jer sve je vishe kako i ti reche dobrih ripova, pa onda i igrice koje su naravno lepshe u FullHD medjutim za samu televiziju HDready televizor je skroz adekvatan.

Svaka roba ima svog kupca, pa ja ne brinem previse o tome sta ce biti sa buducnoscu HDready televizora, ne smetaju mi ali ih ne bi uzimao zbog mojih potreba i ocekivanja od televizora.

Ne. HDready modeli su proslost, televizija emituje to sto moze, 1080i i 720p, ali SD signal je jos uvek tu u mnogo mnogo vecem broju. Sve to FullHD televizori sada bolje prikazuju, skaliranje materijala je napredovalo i to do tacke gde ce upscalovani 720p na 1080p televizoru izgledati bolje nego na native 720p.

1. Ne preteruj. Skalirani materijal nikada ne moze izgledati bolje

2. HD Ready je sasvim dovoljan za 42", a za manje modele je prava mera za ljude koji TV gledaju sa vise od 3m.
Svi relevantni faktori u industriji (lekari i teoreticari, proizvodjaci, korisnici) se slazu da je za 1080p potrebno gledati u 50" sa manje od 3metra. Mnogi nemaju za to volje ili mogucnosti i njima su 720p modeli idealni. Pri tome imaju i znacajnu ustedu u novcu.

26 i 32" FullHD modeli su budalastina, sem ako se koriste kao monitor racunara. Sa 2-3metra FullHD se ne vidi na takvim ekranima.
Daleko je bolje kupiti 720p u 40/42", a masi je i 50" sjajan izbor.

Ajde molim te nemoj da mi pricas stvari koje vec znam.

1. Naravno da moze. Sve zavisi kako gledas na stvari. Ako mislis na ostrinu slike - onda upscalovana 720p slika na 1080p nije ostrija nego native 720p. Native 720p je samo fraza jer se i tu radi skaliranje zbog 1024x768 (plasma) i 1366x768 (lcd). Kako god da okrenes skaliranje je tu, samo je manje kod HDready... E sad bitna stvar. Scaling chipovi su toliko napredovali da je razlika izmedju native 720p i upscalovane 720p na 1080p sliku jako jako mala i dosta tesko uocljiva. Dodaj cinjenicu da svaki HDready ima losije karakteristike slike od FullHD modela i bitniji parametri slike kao sto su staticni kontrast, dubina crne boje i tacnost boja dosta bolji kod FullHD modela (ocekivano jer su visa klasa) onda je ceo kvalitet slike dosta bolji i FullHD ubedljivo odnosi pobedu.

U prevodu menjas mnogo bitnije stvari sto se tice kvaliteta slike za neprimetno ostriju sliku na 720p televizoru. Treca stvar, 1080p ripovi vs 720p ripovi... onaj ko ceni pun kvalitet slike ide na 1080p. Udaljenost televizora utice na ovo slazem se, ali se vidi lepo razlika sa vece udaljenosti nego sto stoji u chartovima, 1080p je uradjen bolje jednostavno. Gledanje pravog bluraya na 720p televizoru po meni jos vise nema smisla.

Poslednja izmena od urednika:
1. Pricamo o rezoluciji, ne o kontrastu i bojama.
2. nista znacajno se skaliranje nije promenilo poslednjih godinu dana, algoritmi po kojima se to radi su odavno poznati.

Kako god okrenes, stizemo do toga da je za do 42" 720p displej sasvim dovoljan u standardnim uslovima (3+ metara udaljen TV) i da ne vredi doplatiti za FullHD osim ako se ne gleda iskljucivo 1080p materijal. A znanje i pristup 1080p materijalima u Srbiji ima broj ljudi koji se meri u promilima. I pare da to finansira.
Za standardne korisnike, a to je 98% Srba, kupovina 720p televizora je pun pogodak.
Gledace ga par godina dok 1080p ne bude standard za vecinu materijala i nakon toga mogu povoljno da pazare 1080p ekran koji ce tada kostati znacajno manje nego sada. Prakticno, das sada 600e, pa za 3 godine opet 600, umesto sada 1100+. Bukvalno su takve brojke.

Slazem se, pricamo o rezoluciji koja je nebitna. Kontrast i boje su ono sto cine dobar kvalitet slike jer ces ih definitivno primetiti sa 3m udaljenosti dok na primer na toj razdaljini neces uociti rezoluciju izmedju 720p i 1080p na 40-42" kao sto je vec poznato.

Po meni vredi dodati jer razlika nije toliko velika, pod uslovom da imas budzet za FullHD, ali si u dilemi dali da prodjes jeftinije kupovinom entry level klase televizora.

Ih tri godine. Koji procenat ljudi ce menjati tv svake tri godine ili cak vise koji procenat ljudi ce cekati tri godine da kupi nesto sto im bas odgovara a u medjuvremenu da se zadovolje prosekom. Ne znamo te cifre.

98% Srba naravno, ne dolazi cela srbija ovde na forum. 98% ljudi odu u prodavnicu i kazu hocu taj i taj televizor jer im se svidela slika, neznajuci da li je to uopste plasma ili lcd a kamoli njegovu rezoluciju i stvari kao blizina boja D65 skali.

Zato ne treba ni biti previse informisan, odes kupis tv i ne razmisljas o ovakvim stvarima. Ja, naravno nisam mogao to da uradim jer mi je interesovanje o ovim tehnologijama bilo preveliko, i sve sto sam se vise i vise interesovao, vise stvari sam znao, a to znanje sada pokusavam da kroz savete prenesem drugima.

Slazem se, pricamo o rezoluciji koja je nebitna. Kontrast i boje su ono sto cine dobar kvalitet slike jer ces ih definitivno primetiti sa 3m udaljenosti dok na primer na toj razdaljini neces uociti rezoluciju izmedju 720p i 1080p na 40-42" kao sto je vec poznato.

To je tema.
Ako to smatras nebitnom, ti onda preskoci thread ;)

Full HD ima smisla ispod 42" samo kao zamena za monitor, a na stranu to, cak i uz veoma veliki TV suvise je malo FullHD sadrzaja koji nam je lako dostupan. PC igre zahtevaju brze kartice za kvalitetno fullHD igranje, 99% igara na konzolama je 720p ili nize, HD kablovski kanali su 1080i, 1080p ripovi preveliki u odnosu na ono sto nude (moje skromno misljenje), eventualno mozda bi se neko sa satelitskim HD risiverom usrecio. A za buducnost ne treba kupovati, jer dolaze nove tehnologije koje ce pregaziti danasnje jeftine modele - LED, OLED i 3D paneli.

Nema na satelitu 1080p kanala.

Poredio sam 720p sliku sa HD Swiss koji ima 50Hz osvezavanje sa 1080i Sky na 25Hz. Moram da priznam da je slika na 50 Hz drasticno fluidnija, tecnija i mirnija za gledanje. Koliko sam video takvu rezoluciju jos ima samo ZDF HD. Meni licno je bolji 720 - 50p nego 1080 - 25i uprkos manjoj rezoluciji. Govorim iskljucivo za gledanje najvaznije stvari koja se moze gledati na jednom postenom tv-u.

covek koji je postavio temu se vec ionako odlucio da ne menja CRT TV, a ostale koji se misle ova tema moze samo jos vise da zabuni ... a i inace postoje ljudi koji se tako misle da kupe HD(ready) TV bukvalno godinama ..

uglavnom, svako ko me pitao sta da kupi dobio je dva saveta - 'ne kupuj ispod 37 inca', i 'ako ces da gledas kablovsku 99% vremena, kupi plazmu' .. naravno, niko to nije poslusao, vecina kupi 'LCD 32' ili nista ne kupi nastavlja da masta o Full HD modelu koji nece kupiti za jos 3 godine (sreca je lepa samo dok se ceka)

Nema na satelitu 1080p kanala.

Nigde na celom svetu? Cudno...

Na RV sajtu pise drugacije :)

Савршеност канала у високој резолуцији долази до пуног изражаја на телевизорима који носе ознаку Full HD 1080p, јер се HD канали емитују у резолуцији 1920 х 1080.

Nema, neisplativo je to. Treba ogroman protok

Poredio sam 720p sliku sa HD Swiss koji ima 50Hz osvezavanje sa 1080i Sky na 25Hz. Moram da priznam da je slika na 50 Hz drasticno fluidnija, tecnija i mirnija za gledanje. Koliko sam video takvu rezoluciju jos ima samo ZDF HD. Meni licno je bolji 720 - 50p nego 1080 - 25i uprkos manjoj rezoluciji. Govorim iskljucivo za gledanje najvaznije stvari koja se moze gledati na jednom postenom tv-u.

Naravno progresivno skeniranje je prijatnije i lepshe nego interlaced (zato i preferiram 720p pre nego 1080i)

Nema 1080p kanala u etru ? :D Kao shto vec rekoh

Proci ce podosta vremena dok televizijske kuce ne pochnu da emituju u 1080p pre svega jer takav signal troshi previshe resursa u spektru.

Nazad
Vrh Dno