Šta je novo?

Revolut beta

Pa iskreno, meni je logicno da ako je ta aplikacija zvanicno dostupna u toj zemlji, zasto ne bi bila i u store-u te zemlje? Nema mi smisla.
Naravno da to ne znaci da nije legalna ili slicno, ali samo navodim kao primer. I iz razloga sto su kod nas devizne transakcije ocajno odradjene sa strane zakona, tacnije zakon o njima je ocajno odradjen, nejasan i nedorecen da tako kazem.

Slažem se da nema puno smisla ali zakon ne zahteva da app bude prisutna na nekom store-u tako da je s te strane sve čisto.

Jedini razlog zašto Revolut mora da ima aplikaciju je baš zato što je to glavni kanal "prodaje" i operacija, PayPal ima web aplikaciju jer je tako i krenuo pre 20 godina i mobilna aplikacija je samo dodatak. Dva potpuno različita koncepta poslovanja. Oba su legalna kod nas.

Slažem se da nema puno smisla ali zakon ne zahteva da app bude prisutna na nekom store-u tako da je s te strane sve čisto.

Jedini razlog zašto Revolut mora da ima aplikaciju je baš zato što je to glavni kanal "prodaje" i operacija, PayPal ima web aplikaciju jer je tako i krenuo pre 20 godina i mobilna aplikacija je samo dodatak. Dva potpuno različita koncepta poslovanja. Oba su legalna kod nas.
Slazem se, aplikacija i sam servis nije isto jer pp radi nezavisno od svoje aplikacije(mozes na netu da ga koristis bez potrebe za instaliranje aplikacije), ali i dalje nema smisla da imas servis i svoju uslugu u toj zemlji ali ne i app.

A i iskreno nisam cuo da bilo koja druga firma pruza svoje usluge u nekoj zemlji, a da u toj zemlji nema njihova app. Bas mi je kontradiktorno i nema smisla uopste.

Revolut je ljudima wow zato sto im nije dostupan. Koristim ga par godina i nista posebno, kartica kao i svaka druga. Svake godine vam traze poreski broj, tako da su malverzacije minimalne.

Ih da su zaboravili da "štikliraju" Srbiju već koliko godina?
Zašto je onda regularno dostupna njihova business app? Pa nije drugi developer te aplikacije, isti je.
Pa isti je developer i za Google Earth, Google Maps, YouTube itd pa su dodali samo YouTube a ostale Google app “zaboravili”. I to traje već 4 godine.

Tema nije PayPal. Obratite pažnju o čemu diskutujete da nebi usledilo udaljavanje iz teme.

Da li može poslodavac u Srbiji da mi uplati platu na Revolut?

Na EU sam mislio ali nisam napisao :)
Sve zavisi gdje si prijavljen, ako si unutar EU onda moze i teoretski mora ako ti to zelis. Postoji nesto sto se zove IBAN diskriminacija. Ako je firma koja ti uplacuje uz EU onda je to SEPA transfer. Oni su ili dzaba ili "jeftini". Sad kolko se to postuje, ne znam. Ako si u Srbiji ne.

Edit: sad sam skontao da si mislio na posodavca iz Srbije, to jok.

Može, privatno, bez problema , ako ti pristaneš da snosiš SWIFT troškove transakcije.

Revolut je ljudima wow zato sto im nije dostupan. Koristim ga par godina i nista posebno, kartica kao i svaka druga. Svake godine vam traze poreski broj, tako da su malverzacije minimalne.
Ja se igrao jedno vreme sa Savings i sa Stocks, koliko sam na Savings uštedeo, toliko sam na Socks izgubio, dakle na nuli.
Revolut skoro da i ne koristim.
Wise mi je bolja opcija, za moje potrebe, naročito što vikendom nema uvećane naplate za transfer.

Revolut je super za odredjene scenarije, koji su u medjuvremenu dostupni u Srb, tipa jednokratna virtuelna kartica. Isto fizicka kartica je super za kontrolu.

Ali je super i za putovanja, naime moze da se ima racun u mnogim valutama, i da se menja maltene po kursu kao u menjacnicama, pa se prilikom koriscenja kartice u valuti racuna skida ta valuta.

Ja npr imam u Eur, Rsd, kada idem za Poljsku, Pln i sl.

Akcije i kripto su u aplikaciji decja igra, koliko je jednostavno, a odlicno uradjeno.

Ali nije za glavni racun, bar ne u DE.

Ali je super i za putovanja, naime moze da se ima racun u mnogim valutama, i da se menja maltene po kursu kao u menjacnicama, pa se prilikom koriscenja kartice u valuti racuna skida ta valuta.

Ja npr imam u Eur, Rsd, kada idem za Poljsku, Pln i sl.

Kako je ovo drugačije od EUR računa u bilo kojoj banci? Ja plaćam sa karticom koja je povezana na devizni račun(tj telefonom preko GPay) u bilo kojoj državi u koju odem. Konverzija EUR/bilo koja strana valuta ide po kursu Vise koji je maltene srednji kurs..

Kratko i jasno, ne može. Svaki nalog za isplatu plate u pozivu na broj sadrži bop (broj odobrenja koji komunicira sa poreskom upravom i kad server iste ga odobri, onda prolazi).
Kako je ovo drugačije od EUR računa u bilo kojoj banci? Ja plaćam sa karticom koja je povezana na devizni račun(tj telefonom preko GPay) u bilo kojoj državi u koju odem. Konverzija EUR/bilo koja strana valuta ide po kursu Vise koji je maltene srednji kurs..
Ako imaš inostrane prihode i povučeš na Revolut umesto na banku i njihovu karticu koristiš za široku potrošnju, onda bi imalo smisla. U slučaju da uplaćuješ sopstvena sredstva iz Srbije, banke su ti bolja odredišta za to.

Može, privatno, bez problema , ako ti pristaneš da snosiš SWIFT troškove transakcije.

Ja se igrao jedno vreme sa Savings i sa Stocks, koliko sam na Savings uštedeo, toliko sam na Socks izgubio, dakle na nuli.
Revolut skoro da i ne koristim.
Wise mi je bolja opcija, za moje potrebe, naročito što vikendom nema uvećane naplate za transfer.
Pretpostavljam da je u pitanju stariji Wise nalog?

Neces moci u DE na nekim mestima gde samo EC kartice prihvataju. To je velila mana Revoluta ovde i recimo n26 naloga koji nije nemacki (ja imam irski i bas mi predstavlja problem).
Moram za boravisnu uvek nekoga voditi sa sobom za placanje!

Za nemacke uslove je dobra.

Na primer kada trebam da platim nesto u Srbiji u RSD karticom, imam RSD racun.

Kada menjam na Revolutu EUR u RSD, kurs je bolji nego mastercardov (mada nije neka znacajna razlika).

Takodje, postoji Market Order, gde namestim da na primer zameni 200 evra kada prodajni kurs bude 117.

Drugi primer je za po Evropi, kada uplacujem nesto u Poljsku, isto zako zamenim Eur za Pln po povoljnom kursu i onda besplatni SEPA transfer jedan na jedan.

Virtuelne jednokratne kartice su u DE retkost, tako da je za to super.

Ne znam da je ikada moglo van EU,/EEA otvoriti Revolut ili Wise.

Ne znam da je ikada moglo van EU,/EEA otvoriti Revolut ili Wise.
Revolut nije moglo. Wise si mogao otvoriti pre, koristiti balance, slati i primati novac. Ljudi su onda menjali adresu na EU da dobiju i karticu. Zbog takvog loophole-a je verovatno i zatvorena u potpunosti mogućnost korištenja Wisea.

^^ to sam hteo pitati, da li je po ovakvom srednjem (117.1-117.2) u Revolutu kurs 117 ikada za EUR->RSD?

na primer, pre mesec dana je srednji kurs bio oko 117.20, u najboljoj menjacnici kod mene su davali 117, ja sam dobio tipa 117.02 ili slicno.

Na medjubankarskom trzistu ima pikova koji su iznad proseka i traju dosta kratko, nekoliko minuta ili sat, i onda Limit Order to instant uhvati.

Ali to su sve sitne razlike na nekoliko stotina eura i uglavnom nebitne.

Licna fora je da mi je ipak lepse da EUR sa stranog racuna pretvorim u RSD po boljem kursu od Visa/Master :)

Nazad
Vrh Dno