Šta je novo?

Retro Dream Machine

heh, i ja razmišljam da sklopim koliko-toliko retro mašinu koaj bi išla nešto ovako:
dual pentium 3 sa sve pločom nekom (video sam da neko prodaje u malim oglasima i kupio bi vrlo rado, al sam se potrošio za nov proc :S:)
bar jedno 512mb rama
dva seagate cheetah SCSI diska (one od 9gb, viđam ih svaki čas)
neki "storage" maxtor 20-40gb (imam)
za zvučnu bi se zadovoljio nekom C-Media 8738 :D (imam)
radio kartica obavezno (imam, GemTek PCI)
a za grafiku je pitanje... voodoo se jako teško nalaze, tako da bi se zadovoljio nekom GeForce Ti ili tako nešto...
i sve to u nekom big tower kućištu :D
imam čak i jedan "beli" gigabyte osmobrzinski dvd rezač (vratio sam ga iz mrtvih :D)

samo kad bi za ovo imao vremena i novca, ijao koje bi uživanje bilo :S:

EDIT: e da, svi hardovi bi bili u onim fijokama

po meni jedina (relativna) egzotika vredna ovakvog setapa bi bila geforce 3 titanium 500, bile su retke i kratko na trzistu, mislim da su podjenaki rariteti kao i voodoo 3, sto se zvucne tice nikako cmi, awe 32,64, gravis ultrasound, turtle beach, nesto sto se nevidja svaki dan a (vecina gore navedenih) kvalitetnije je od mnogo toga sto mali zuti danas leme na maticne ploce i nazivaju ultra mega giga sound resenjima..

Koliko uopšte vredi jedna dual p3 ploča sa 512mb sdrama sa sve procesorima? (i kulerima naravno :D) Mada, što se tiče kulera, imam neki Xilence za socket a/370 koji nije loš, udomio se u matoroj K7 konfi, al nije problem da se K7 pozdravi sa tim. (mada mi opet treba još jedan kuler)

EDIT: jel ovo zvučna koja je u pitanju?

Poslednja izmena:
Može li neko da mi odgovori koja je to fora sa kačenjem IDE hardova na zvučnu? Nisam upućen u te mogućnosti :S:

Koliko uopšte vredi jedna dual p3 ploča sa 512mb sdrama sa sve procesorima? (i kulerima naravno :D) Mada, što se tiče kulera, imam neki Xilence za socket a/370 koji nije loš, udomio se u matoroj K7 konfi, al nije problem da se K7 pozdravi sa tim. (mada mi opet treba još jedan kuler)

EDIT: jel ovo zvučna koja je u pitanju?

Koliko god da traze kupuj!:) Salim se! Pojma nemam! Ja ne bih dao vise od 1000! Mada zavisi i koji su P3 u pitanju i koja je kombinacija memorije!

To je ta!AWE32!
hessam4.gif

Mada mozda ako se ne gadis buvljaka mozes proci dosta jeftinije!

Ja jos cuvam ovu :)

Prilozi

• sb16.jpg
    sb16.jpg
    288.9 KB · Pregleda: 109
I dalje mi niko nije odgovorio kakva je to fora sa kačenjem hardova na zvučnu?! (onaj lik spominje u oglasu)
Ne gadim se buvljaka, ali je buvljak na drugom kraju grada... :S:
I problem mi je kod ovoga što je zvučna u Smederevu, a ja u BG-u, pa mi se baš ne radi ona fora sa slanjem, a šta da radim ako ne radi i slično...

Ni na ovo niko ništa ne kaže: koliko vrede dual s370 ploča, dva P3 procesora i 512mb sdrama?

šta je ono zaokruženo na AWE-u? malo sam n00bzor za ove "starije" stvari...

Prilozi

• AWE.jpg
    AWE.jpg
    77.4 KB · Pregleda: 70
Poslednja izmena:
mene bas zanima da li na takvu zvucnu moze I hard da se zakachi..

e kovac a sta od modernijih kartica moze u te pci slotove, jel moze nesto opengl tipa permedia?

moze ATI 7xxx i 9200

http://www.powerphenix.com/CTPCI/english/overview.htm

mogu AC97 zvucne karte, LAN, mislim i neki TV tuneri.

ima i varijanta da staviš samo jedan PCI slot sa malom ATI katom da sve to moze da se strpa u originalno Flacon kućište :)

e da, i uz PCI slotove dobijaš i dva dodatna IDE porta koji nisu ograničeni na par megabajta kao originalni IDE u Falconu...

lepa spravica, ali su lepi i 210 ojra, jesi uzeo ono piko atx napajanje o kome si pre pricao?

šta je ono zaokruženo na AWE-u? malo sam n00bzor za ove "starije" stvari...

sve pise na wiki da ne dodajem nista ;)
Also on AWE32 was a Panasonic/Sony/Mitsumi CD-ROM interface (for accessing old, non-ATAPI CD-ROM drives which were still in use at the time), the Wave Blaster header, and two 30-pin SIMM slots for adding sample memory. Later AWE32 revisions replaced the proprietary CD-ROM interfaces with the newer ATAPI interface. The AWE32 supported up to 28 MB of additional SIMM memory; 32 MB could be added to the board, but the synthesizer couldn't address all of it (4MB of the EMU8000's address space was reserved for sample ROM).

ja sam se ložio da nađem neku dual p3 ploču, ali kad malo bolje razmislim, ja ću sklopiti retro gaming mašinu, a kapiram da u starim igrama nema nikakve veze koliko procesora imaš pošto nisu optimizovane za rad sa više procesora. ili možda grešim? jel zna možda neko da li se isplati uzimati dual p3 za igranje starih naslova?

ja sam se ložio da nađem neku dual p3 ploču, ali kad malo bolje razmislim, ja ću sklopiti retro gaming mašinu, a kapiram da u starim igrama nema nikakve veze koliko procesora imaš pošto nisu optimizovane za rad sa više procesora. ili možda grešim? jel zna možda neko da li se isplati uzimati dual p3 za igranje starih naslova?

Windows pre NT nemaju dual cpu podrsku
pretpostavljam da zbog kompatibilnosti sa igrama ces da "vozis" neki win 9x

lepa spravica, ali su lepi i 210 ojra, jesi uzeo ono piko atx napajanje o kome si pre pricao?

jesam!
ali sve mi stoji u fioci :( ...
nemam vremena da sredim jedan kutak za Falcona i Amige... valjda cu imati sad kad dodje zime :)

Koliko znam Qake3 podržava 2 cpu, i verovatno igre bazirane na Q3 enginu. Uh, davno je to bilo, za ostalo treba guglati ili pitati stare vukove :eyebrows:

Koliko znam Qake3 podržava 2 cpu, i verovatno igre bazirane na Q3 enginu. Uh, davno je to bilo, za ostalo treba guglati ili pitati stare vukove :eyebrows:

To je tacno, mislim da treba da se patch-uje ali da radi, secam se testa u nekom casopisu, bila je kombinacija abit ploca, 2 celerona 633, pa sve to na 3dfx voodoo 2000, 3000 i na rivama tnt2 i tnt2 ultra..

Windows pre NT nemaju dual cpu podrsku
pretpostavljam da zbog kompatibilnosti sa igrama ces da "vozis" neki win 9x
pa tako i ja razmišljam, moraću da furam win98se

Znam da Q3 podržava 2 CPU, i 64bit ako se ne varam kad se patchuje, ali neću zbog jedne igre da sklapam dual cpu mašinu. Hvala puno na odgovorima, ipak će da legne neki P3 1GHz sa vooodoo3 3000 kartom, dok ne nađem da kupim nešto bolje....

Poslednja izmena od urednika:
pa tako i ja razmišljam, moraću da furam win98se

Znam da Q3 podržava 2 CPU, i 64bit ako se ne varam kad se patchuje, ali neću zbog jedne igre da sklapam dual cpu mašinu. Hvala puno na odgovorima, ipak će da legne neki P3 1GHz sa vooodoo3 3000 kartom, dok ne nađem da kupim nešto bolje....

Eeeee ne moze bre na gigaherc! Varas! Sad ce jos da ubacis i Intel® Pentium® 4 672 i neke 6800 Ultre u SLI ili 7800GTX, pa ce da pricas kako teras Q3 u 1280x1024 !
145fs78038.gif

Salim se ,naravno !
Sad ste me razocarali, i ja mislio da gledam nesto dual procesorsko i mozda SCSI diskove al sam skontao za diskove da su tu negde sa ata66 diskovima po brzinama!
Mada opet dual sistem bi bilo dobro imati da mo`es da se falis kad ti neko dodje : "Vid kaki ja imam! Dva puta Pentijum Devetka®!"
6.gif

Ja cekam vikend, pa da opet uranim i krenem u buvljakarenje !
Just_Cuz_13.gif

Osecam se ko da idem da kupujem 5 kila Milka cokolade a ne da se borim i cenkam za svaku karticu!

Posle par sati drndanja: It`s alive!
Soltek SL-67B i Acorp 6BX/VIA/ZX81 su proradili! Problem je stvarno bio u dzamperima!Prokletinje sitne!

Polu setup za tri masine:
Banane21.gif

-Makina numero Uno
Intel Pentium III (Katmai) 550MHz Slot 1
256MB SDRAM (2x64,1x128 PC100)
Abit BH6 motherboard
Inno3D Tornado GeForce4 MX440SE 64MB
20GB Matrox HDD
Teac 540E CDROM
CMI 5.1 Soundcard PCI
Midi ATX
*ova makina je otisla na kaljenje kod mog starog dok se ja igram sa njegovim Dell Dimension L550R kompom koji je poceo da vrisci i stuca! Nazalost sluzi samo za Moorhuhn!

-Makina numero Duo
Intel Pentium II (Deschutes) 350MHz Slot1
64MB SDRAM (za vikend u potrazi za bar jos 64MB)
Acorp 6BX/VIA/ZX81 motherboard
S3 Savage AGP
18GB Quantum Fireball Plus HDD
LG 40x CDROM
Creative ISA soundcard
Big Tower ATX

-Makina numero Tres
Intel Celeron 300A (Mendocino) 300MHz Slot 1
Soltek SL-67B motherboard
Ati Rage II +DVD 8MB PCI
10GB Matrox HDD
ostatak na cekanju :)

Kada budem u prilici da sve sklopim propusticu koji bench u vidu igrice Forsaken koju sam ranije koristio kada sam klokovao P1 233 na 266 i kada sam se odvazio da klokujem Voodoo2!
bliss.gif

Bilo bi zanimljivo probati BH6 i Mendocina u kombinaciji pa proveriti da li i dalje hoce na 450 :D. Mada ipak mislim da bi riknula i ploca i procesor, ipak su matori ko Biblija.

Bilo bi zanimljivo probati BH6 i Mendocina u kombinaciji pa proveriti da li i dalje hoce na 450 :D. Mada ipak mislim da bi riknula i ploca i procesor, ipak su matori ko Biblija.

Ma izdrazace te starine sve! To je pravljeno da traje,nesto kao VW! :)
Cim budem imao vise vremena (a bogami i prostora) probacu neke kombinacije! A i da nesto ode u vecna lovista, nabavicu drugo!Barem ne kosta puno!:)

Ma izdrazace te starine sve! To je pravljeno da traje,nesto kao VW! :)
Cim budem imao vise vremena (a bogami i prostora) probacu neke kombinacije! A i da nesto ode u vecna lovista, nabavicu drugo!Barem ne kosta puno!:)

pozdravljam ovo! zasto ne probati i napraviti nesto retko, stari hardver se sada prodaje na lopate za serpu ribe, secam se koliko su neki ekstra parcici hardvera kostali a sada ih ima za dz. Kada li ce pisati: nvidia 285 gtx; nek neko ponudi nesto..

imao:

c64 -> amiga 500 -> pentium I (k5 100mhz) -> pentium III (celeron 566mhz) -> athlon xp2000+ -> ...

masine koje zelim da sklopim:

1. amiga 1200 sa hardom. Nikakve kartice, dodatna memorija...Samo da mogu lezerno da odigram koju partiju Agony, Body blows, Alien breed-a sa kumom ;p

2. cura ima dual procesorsku masinu sa dva celerona 300a. Njen cale '99 otisao i trazio najjaci komp u radnji i dali mu masinu (!) da bi se cura posle igrala minesweepera i slagala pasijans (instalirali su im win2k da bi posle stavili 98icu posto nisu radile igre :wall: Naravno 98ica nije ni videla drugi procesor). Vrh je bio kad smo se upoznali pa me je ubedjivala da ima dva procesora a ja kao "ma nema sanse,nema takve masine na 100km,nemas ti pojma" :D Kad sam video masinu...
Bilo bi megauber doterati masinu (crklo napajanje i jedan procesor) i kloknuti procesore...

Posle par sati drndanja: It`s alive!
Soltek SL-67B i Acorp 6BX/VIA/ZX81 su proradili! Problem je stvarno bio u dzamperima!Prokletinje sitne!

Polu setup za tri masine:
Banane21.gif

-Makina numero Uno
Intel Pentium III (Katmai) 550MHz Slot 1
256MB SDRAM (2x64,1x128 PC100)
Abit BH6 motherboard
Inno3D Tornado GeForce4 MX440SE 64MB
20GB Matrox HDD
Teac 540E CDROM
CMI 5.1 Soundcard PCI
Midi ATX
*ova makina je otisla na kaljenje kod mog starog dok se ja igram sa njegovim Dell Dimension L550R kompom koji je poceo da vrisci i stuca! Nazalost sluzi samo za Moorhuhn!

-Makina numero Duo
Intel Pentium II (Deschutes) 350MHz Slot1
Acorp 6BX/VIA/ZX81 motherboard
S3 Savage AGP
18GB Quantum Fireball Plus HDD
LG 40x CDROM
Creative ISA soundcard
Big Tower ATX

-Makina numero Tres
Intel Celeron 300A (Mendocino) 300MHz Slot 1
Soltek SL-67B motherboard
Ati Rage II +DVD 8MB PCI
10GB Matrox HDD
ostatak na cekanju :)

Kada budem u prilici da sve sklopim propusticu koji bench u vidu igrice Forsaken koju sam ranije koristio kada sam klokovao P1 233 na 266 i kada sam se odvazio da klokujem Voodoo2!
bliss.gif

Al to nisu bre dream mašine, pod ovim prvenstveno mislim na grafičke:
1. Inno3D Tornado GeForce4 MX440SE 64MB - nije ni retro, al je smeće najgore vrste, ono, tek da ima sliku.

2. S3 Savage AGP - takođe

3. Ati Rage II +DVD 8MB PCI - takođe

Ako je retro dream ondak treba da ima neki 2 x voodoo 2 u sli, ili bar voodoo 3000, ili TNT2 ultra, ili voodoo 5 5500, a ne neke odvratne kartice.
Voodoo u AGP varijanti i nije teško naći (V3 i kasniji modeli), pogledaj malo oglase, e bay i naravno buvdžu :D

MIslim da negde, na tavanu, imam jednu GF4TI, i ako je preživela čišćenje, poklanjam prvom zainteresovanom.

MIslim da negde, na tavanu, imam jednu GF4TI, i ako je preživela čišćenje, poklanjam prvom zainteresovanom.
I to nije retro, pa ta 4200ti u starijim igrama kida ati 9800pro. Dajte ljudi malo old school duha.

Dobro sad šta je retro to je diskutabilno... Nekom je retro i p4 generacija.

Inače lep gest to za karticu, ta gf4ti baš ima tendencije da se poklanja. ja i buraz smo poklonili 3 komada pre 3-4 godine

A slažem se da bi jedna retro gaming mašina trebalo da ima neki voodoo

@ RUS

Vidi care, sto se kartica tice u drugoj temi sam rekao da sam ih nabavio jer su kostale 50 dinara (GF4 i Rage).Tvoje subjektivno misljenje je dal je nesto odvratno i krs, a vidis mozda je neko plakao za tim karticama pre deset i kusur godina (smrc)! Ja druge kartice trenutno nemam (sem Viper 550 a on ceka Voodoo 2) a dal ce ih biti jos i koje cu nabaviti je pitanje! Od 3Dfx-a bih uzeo 2xVoodoo2 a jedino sam za Amigu spreman da platim malo vise. Ostalo sto nabavljam i sta radim smatram dokonoscu i hobijem! Poenta u celom threadu je tvoja (licna) dream mashina!Bio to C64,speki,Amiga,Atari,486...

Meni je vec bilo u glavi:
Dual Pentium II ili III
256/512MB SDRAM
Voodoo2 SLI
Viper V550/V770
SCSI HDD

al sam odustao bar sto se SCSI diskova tice i dual sistema (za sada :-devil-:)

haha... woody alen u avataru :)
bas sam pre neki dan nabavio 30tak njegovih filmova...

elem, ATW nije bas Atari... a i stvarno ne znam sta bih sa tim :p

Prilozi

• Picture 1.png
    Picture 1.png
    87.2 KB · Pregleda: 94
Nazad
Vrh Dno