Šta je novo?

Redmi Note 11

Ako je istina da Redmi Note 11 dolazi sa LCD ekranom i Snapdragon 680 to je takav fail naspram Redmi Note 10.

Konačno datum.
Ja sam odustao od čekanja ovog, previše mi bilo, a i kako je kriza sa čipovima očekujem i jaču cijenu.

XIaomi je nekako zapostavio redmi note seriju u poslednjih par iteracija...vise su se skoncentrisali na neke skuplje modele...iako im je redmi note doneo slavu. :)

Ako je suditi procurelim detaljima kod fiipinskog distributera, ipak je 90Hz AMOLED kod RN11 i drugačiji dizajn u odnosu na kinesku varijantu

Capture2.PNG

Capture.PNG

Dobre dimenzije RN11 i RN11S, da su skratili jos po 1-2mm bilo bi odlicno

Odlicno, treba mi najobicnija 11ica. Valjda kod nas nece biti mnogo skuplja od ovih preporucenih 179$

Redmi Note 10 kod nas zvanicno kosta 25.000 za 4/64, nema sanse da 11 bude ispod te cene.

Videh na skoro svim recenzijama da je od starta na telefonu zauzeće memorije 32GB... Je l' moguće da je MIUI 13 toliko masivan ili je napakovan bloatware-om...

Baš sam pogledao kod brata, juče je radio fabrički na svom Mi Note 10 Lite, MIUI 12.5.5. početno zauzeće je 17.5GB.

Da odgovorim sam sebi... Slučajno se potrefilo da sam pogledao recenzije gde su prikazali identičnu memoriju, nakon verovatno dosta instliranih aplikacija... Pogledao sam par otpakivanja, oko 20GB je rezervisano s početka.

Samo moram primetiti da je sramota izbor čipa za RN11 Pro 4G verziju...

Stavili su G96 koji je slabiji u odnosu na G95 odnosno na G90T, što znači da RN11 Pro dolazi sa slabijim procesorom u odnosu na RN8 Pro koji je izašao pre 2 i po godine.
Doduše, i vanilla RN11 ima slabiji procesor u odnosu na RN10, ali ajde donekle je kompenzovano modernijim tehnološkim procesom od 6nm.

Posle Redmi note 9 serije, sve nekako ide u drugom smeru. Hardware sve slabiji a cena sve veca. Kao Samsung nekada 🤣

Malo negde dodaju, malo više oduzmu, pa cenu malo napumpaju. Dobar biznis recept.

Doduše, nezahvalno je bilo očekivati da su sa ovom novom Pro serijom mogli da naprave pomak u odnosu na RN 10 Pro koji je u odnosu na prethodnika stvarno izdigao seriju na novi nivo.

Koliko sam primetio oni oduvek prate taj šablon, naredna RN serija bude kao neko osveženje pa tek druga donese nešto značajnije.

Nakon pogledanih opisa na youtube ne vidim potrebu da menjam moju osmicu. Ovde cak kamera pravi gore slike, pogotovu nocu......a i nista bitno nije promenjeno.
Ja isto imam android 11 i glatko mi radi sa 3gb rama. Izgleda preskacem i cekam note 12 ili cu uzeti neki Poco, mozda M3 pro ili realme 8i na nekoj akciji

Ja ću svakako pazariti vanila RN11... Ne bih menjao još A3 ali mu je baterija baš dotrajala, a računam bolje te pare koje bi dao za baterju da dam za novi telefon...

Gledao sam i ja 8i, ali prevelik, nema šanse da bih se navikao posle ovoga, tako da praktično jedino ostaje RN11 kao opcija a da mu cena bude ispod 30k i da bude relativno kompaktan.

Note 10 Pro je po meni samo dobar facelift Note 9 Pro modela. Nista 10-ka ne nudi toliko bolje od 9ke osim amoleda kome je to bitno...
A slazem se da Note 8 serija i dalje sluzi obicnim korisnicima jako dobro.
Evo izmenjao sam desetine Xiaomi telefona, i Note 8 je i dan danas sa GCam ispred mnogo skupljih telefona.

Ta serija 8 je legendarna stvarno...

Video sam da su izbacili prosle godine RN8 sa MTK procesorom, mada ako sam shvatio jedva blago unapredjenje.

Potpuno mi je neshvatljivo da u 2022. god. stavljaju i dalje u Redmi Note seriju 4/64. To su mogli u neki jeftiniji telefon u Redmi Note seriji... Mogli su minimum 4/128 ili 6/64... Ovako bas oskudno izgleda.

IMG_20220201_162450.jpg

Kapiram da se radi o diferencijaciji ponude... Oni ga svakako proizvode u sve tri varijante, 4/64, 4/128, 6/128... To je ja mislim da bi se distributerima ostavila mogucnost da sami formiraju i pokriju dijapazon cena izmedju srodnih modela.

Ja barem mislim da je 4GB dovoljno za telefon koji nije namenjen zahtevnim korisnicima i u toj kombinaciji 4/64 je verovatno za one koji u minimalisti po pitanju aplikacija.

Sad se jedino moze postaviti pitanje zasto ne izbace skroz najnizu memorijsku konfiguraciju i po istoj ceni nude vecu, ali ja koliko sam video ni drugi proizvodjaci ne odustaju od iste konfiguracije, tipa Realme.
Jedino koliko sam video Motorola ima bazicnu 4/128 na mnogim telefonima G serije. ali zato dolazi sa eMMC 5.1 memorijom, tako da je to zapravo jos gore.

Ruku na srce, 4/64 u 2022-oj godini zaista izgleda oskudno ali očigledno ima svoje kupce čim se proizvodi. Ja sam oduvek bio za zlatnu kombinaciju 6/128 koju godinama i koristim.
8/256 mi je previše nekako ali od viška glava svakako ne boli. 😊

Mene jedino nervira što u ponudi bude uglavnom samo različita kombinacija ROM memorije... I razlika u ceni ne bude toliko mala.

Primera radi RN10 4/64 je 25k a 4/128 29k. 4.000 razlike za nekoga ko juri budžet telefon može da bude dosta, a plaćaš samo razliku u skladišnom prostoru. Više bi bilo fer da se dobija kompletno druga memorijska konfiguracija od 6/128 pa kazes da se istežeš za nešto jači telefon.

Ja recimo kad sam kupovao svoj sadašnji Mi A3 bio sam knap sa parama i kupio sam model od 64GB a hteo sam od 128GB koji je bio par hiljada skuplji. Doduše i dalje imam slobodnog prostora, mada je ovde SD kartica formatirna za interno skladištenje, tako da na ovih 64GB imam još 32GB...

Koliko znam na MIUI nije moguće SD karticu postaviti za interno skladište...

Nemam pojma buraz za to. Godinama već ne koristim memorijsku karticu. 😊

Pa koristite internu za aplikacije a karticu za multimediju

Meni bi je svakako dovoljno i 64GB na A3... Kada sam ubacio karticu nisam ni znao da je na klot Androidu moguce odabrati da li ce se koristiti kao eksterno skladiste ili interno. Nego ta opcija iskoci odmah na pocetku pa odaberes.
S tim da ovako formatirana ne moze da se vadi jer je prakticno vezana za telefon i fakticki telefon mi ima 96GB interne memorije, i ako bih je izvadio samo, verovatno bi aplikacije pobrljavile.

S tim da je ovo klot Android, OS ne zauzima mnogo prostora, nema nikakvog bloata, oko 50GB je dostupno. A koliko sam video ovaj MIUI 13 sa bloatom krade vec na startu blizu 25GB...

Zna li se kad dolazi RN11Pro u EU? Ima li neka nova vest, sve sto sam gledao na netu bez nekih konkretnih datuma.

Nakon pogledanih opisa na youtube ne vidim potrebu da menjam moju osmicu. Ovde cak kamera pravi gore slike, pogotovu nocu......a i nista bitno nije promenjeno.
Ja isto imam android 11 i glatko mi radi sa 3gb rama. Izgleda preskacem i cekam note 12 ili cu uzeti neki Poco, mozda M3 pro ili realme 8i na nekoj akciji

Osmica je Redmi note 8? Nema šanse da RN8 pravi bolje slike od RN11.
Ne racunam Gcam.

Na osnovu recenzija, ja ne bih rekao da je kamera na RN11 naročito optmizovana...

Gledao sam poređenja sa istom kamerom na Realme 8i koja izvlači prilično solidne fotke, uključujući i one noću uz noćni mod. Na RN11 noću uz noćni mod deluje da je tek upotrebljiva.
A u suštini ne bi trebalo da je tako, solidan je senzor plus ovaj SD 680 iako je reciklirani procesor ima novi ISP koji bi trebalo da pravi razliku.

Tako da mislim da ili Xiaomi je nije naročito utegao, ili će biti potrebna Gcam da izvuče maksimum iz nje.

Vrh Dno