Šta je novo?

Redmi Note 11

Po meni, razumni vek za promenu telefona je 2 godine. Uvek bio i biće. Otprilike su i ugovori kod opertara takvi. Posle 2 god već počinje baterija da slabi, a sa "sealed" kućištima zamena baterije zahteva odlazak u servis što više ne košta 20tak već više. A za to više bolje da uzme novi fon. Ja sam tako klincima, posle 2 godine korišćenja, umesto RN9P uzeo Poco X3 Pro. 50eu doplate po fonu ispalo, malo vise nego sto bi kostala zamena baterije na RN9P.

Zbog svega ovoga što se eto nastavlja i na novim telefonima ja sam batalio Xiaomi i prešao na drugi brend. Velike propuste su napravili sa mi 11 lite serijom i redmi 10 pro. A evo ih novim telefonima nekako tapkaju u mesto. Treba se napraviti pauza od godinu dana i tada bi se tek primetila neka razlika a ovako na 6 meseci kad se puštaju telefoni vidimo rezultat.

Vanila RN 11 ce sada svakako biti najbolji izbor u svom razredu, s obzirom da je Realme odlucio da za Realme 9 prepakuje Realme 8G... Dakle bice isti telefon sa LCD ekranom, 18W punjenjem i mono zvucnikom zarad 5G... Samo ce biti Dimensity 810 umesto 700. Ali izvan toga prakticno losiji telefon naspram Realme 8.

Koliko vidim za RN 11, manje-vise lepo su ga zaokruzili za te pare... Nije prevelik, lep dizajn, ekran je kao adut poboljsan, 33W punjenje, stereo zvuk, kamere ce sigurno biti dobre uz Gcam a ovaj 680 procesor koliko vidim iako je slabiji u odnosu na onaj na RN 10 obezbedjuje solidnu fludnost, plus uz ovaj proces od 6nm ovo bi trebalo da bude telefon koji lagano moze da izgura 2-3 dana.
Sto se tice Pro serije, ne znam, nekako mislim da cenovno previse ulecu u teritoriju Xiaomi serije, a pitanje je i sta ce POCO doneti u tom segmentu.
Ono sto sam ispratio malo, cini mi se da su konacno resili onu agoniju sa proximity senzorom, i kako citam MIUI 13 je konacno utegnutiji od prethodnika.

Stigla je 11 Pro vec, al nznm kad je dostupna u prodaji. Evo vam slika Note 11 Pro. Uzas kamera, ne strči više samo kamera vec i kamera u kameri. 🤣🤣🤣

Prilozi

• IMG_20220204_090302.jpg
    IMG_20220204_090302.jpg
    77.9 KB · Pregleda: 89
  • IMG_20220204_090248.jpg
    IMG_20220204_090248.jpg
    81.6 KB · Pregleda: 85
  • IMG_20220204_090317.jpg
    IMG_20220204_090317.jpg
    65.5 KB · Pregleda: 101
Veliki senzor, ali ružno rešenje... Bolje da su kompletan modul izbacili ali da bude u istoj ravni.
Meni najviše bode oči ovaj dummy senzor, gde piše AI... Ovako me malo podseća na one no name kineske kopije telefona kojima stave lažne kamere.

Mislim da generalno dizajeri više ne znaju šta bi, pa su najviše skloni da petljaju sa dizajnom modula kamere i onda dobiješ neka bezvezna rešenja uglavnom.

Mogu da se kladim da će u nekim naednim serijama krenuti da stavljaju kamere horizontalno, kao na Pixelu jer su praktično sve ove opcije vertikalnog diajna ispucali.

Cekam da benchmark redakcija izbaci svoju recenziju, oko 300e je mozda ok za pro model, ali vec vidim neke lose komentare na drugim YT kanalima, npr. ne moze da snima u rezoluciji vecoj od 1080p, nema EIS, video je nestabilan, makro kamera samo 2mp je cisto tu koliko da se kaze da je ima, a takodje i za MIUI 13 kazu da nije lepo optimizovan...

Ma da, ovako na prvu ruku Redmi Note 11 serija unazad otisla. A cena tesko da ce biti ista kao kod Note 10.
Neki novi poredak... 😊

Znam mnogo ljudi koji imaju RedMi Note 8 Pro i 9 Pro i prezadovoljni su. Postavlja se pitanje kao i uvek zašto bi prešli na 11. Xiaomi definitivno treba maloooo da smanji proizvodnju a sam izgled 11-ce mi se ne sviđa.
Poco X3 Pro mi je bolja kupovina od 11-ce a i prilično je jeftiniji.

Ja ne znam zašto bi neko kupovao RN11 Pro....
Taj telefon koliko god da bude koštao biće preskup za jedan telefon sa G96... To nije čip za nikakav Pro telefon, mislim eno ga u Realme 8i koji se kotira ispod vanila telefona u seriji.

RN 11 Pro 5G i mogu da razumem, barem sa pozicije globalnog tržišta, prvenstveno zbog 5G. Ne kod nas jelte, ali mnogi korisnici nekih prethodnih RN serija će u svom narednom telefonu prvenstveno tražiti tranziciju na 5G, tako da će im novi telefon to podrazumevati kao imperativ.

Mislim da se to najbolje vidi na primeru nadolazećeg Realme 9. Oni će ga u mnogo čemu unazadati u odnosu na Realme 8 ali verovatno opit tržišta sugeriše da je u toku momentum tranzicije na 5G telefone i kod budžet ciljne grupe, pa su odlučili da prepakuju 8 5G i isporuče vanila telefon serije kao 5G kompatibilan.

Vrlo moguće i da će RN 11 biti poslednji 4G telefon u Redmi Note serij.

Znam mnogo ljudi koji imaju RedMi Note 8 Pro i 9 Pro i prezadovoljni su. Postavlja se pitanje kao i uvek zašto bi prešli na 11. Xiaomi definitivno treba maloooo da smanji proizvodnju a sam izgled 11-ce mi se ne sviđa.
Poco X3 Pro mi je bolja kupovina od 11-ce a i prilično je jeftiniji.
Slazem se za Poco, vrlo brz procesor, ako se pokaze da je RN11pro korak unazad Poco je dobar izbor.

Cene 64GB - 210e 128GB - 225e Dakle gotovo identično RN 10. Super!

Ja zato taj Pro ne bih uzeo ni da mi ga daju po ceni običnog, zbog MTK čipa i nemogućnosti da se instalira GCam...
A s obzirom da sam se na svom A3 uverio da Gcam podiže kameru za klasu na telefonu, mislim da mi je imperativ da telefon ima SD čip...

Mogu da se kladim da kad bude dostupna dobra Gcam za vanila model, da će imati bolje fotke od Pro 4G telefona sa boljom kamerom. Posebno gledajući kako su loše odradili softverski kamere.

Ja sam mami uzeo Realme 8i pre par dana, i to nakon gledanja Benchmark recenzije u kojoj su kameru posebno pohvalili za tu cenu, jos su rekli da je bolja od nekih telefona sa 108MP...

I stvarno jeste tako, prosto sam se iznenadio, i to posebno koliko dobre fotke pravi nocu uz nocni rezim. Tako da pretpostavljam da nije sve do cene telefona i same kamere koliko da softverske optimizacije.
Naravno kada kazem dobra kamera, mislim na taj rang, da daje sasvim dobre fotke na dnevnom svetlu i sasvim upotrebljive nocu.

A ovo sa RN11 recenzija do sada kada su nocne u pitanju deluje krs bas.

Poslednja izmena:
Ja sam mami uzeo Realme 8i pre par dana, i to nakon gledanja Benchmark recenzije u kojoj su kameru posebno pohvalili za tu cenu, jos su rekli da je bolja od nekih telefona sa 108MP...

I stvarno jeste tako, prosto sam se iznenadio, i to posebno koliko dobre fotke pravi nocu uz nocni rezim. Tako da pretpostavljam da nije sve do cene telefona i same kamere koliko da softverske optimizacije.
Rekoh ja....uzmi i sebi 8i

Bih, ali je meni bas prevelik...
Znas kada sam ga uzeo i krenuo po dzepovima da ga stavljam samo da vidim gde moze stati hah i tacno za pola cm ili ne mogu da zakopcam dzep ili viri previse...

Ono sto mi se dopada nije tezak ali je opet u ruci imam osecaj nekog fableta, narocito posle A3... Tako da mi je nekako telefon ispod 6.5 postao najbitniji kriterijum.

Naravno kada kazem dobra kamera, mislim na taj rang, da daje sasvim dobre fotke na dnevnom svetlu i sasvim upotrebljive nocu.
Mislim da u tom cenovnom rangu ima mnogo boljih kamera. A ti pogledaj Realme 8, to ti je prakticno jedini koji nije prevelik a sigurno u svemu bolji od RN11

Gledao sam, ali opet sam zakočio zbog kamere i MTK procesora...
Još sam ga gledao baš kad sam kupovao majci 8i, izmučio još prodavca tamo poređujući oba, i kamera je primetno bolja bila na 8i nego na 8... Kasnije sam čitao Realme temu i takođe našao utiske par korisnika koji su naglasili da je kamera najslabiji adut na telefonu, valjda neki OmniVision senzor...

Pa se prosto vodim logikom da će ovde neki Gcam da izvuče maksimum iz kamere a s obzirom da je Realme 8 MTK telefon, to nije mogućnost.

puno ti druže hejtaš mediatek procesore, a ja, kao neko ko je koristio mediatek na dva fona, mogu reći da se radi o odličnim procesorima, koji su rame uz rame sa qualcommom.

gcam mi nikada nije bio, niti će biti vodilja prilikom biranja novog fona.

Ne hejtujem ih uopšte.
Odmah sam rekao da im jedinu manu vidim u tome što ne postoji Gcam za njih i ništa više.

Prosto ako imam telefon sa prosečnom kamerom i mogu da imam mogućnost da tu kameru solidno unapredim uz Gcam, onda želim tu mogućnost. I kao što rekoh na datim primerima, negde mi se kamera dopada kao što sam naveo primer 8i. negde ne kao na primeru Realme 8 koji ima goru kameru od mog Mi A3 sa Gcam.

Ja da mogu da izdvojim više para za telefon koji ima top kameru da ne moram da instaliam neke dodatke rado bih.

@Baba Yaga ako ces iskreno meni djeluje da Realme ima bolji softver kamere od Xiaomija. Ovo kazem jer sam gledao poredjenja Realme 8 pro i Redmi note 10 pro.

Bukvalno svi ali svi proizvodjaci telefona imaju bolju obradu stock fotografije.

^^ Na osnovu ovog viđenog na 8i i ovih recenzija RN 11 složio bih se.
8 Pro ne mogu u maloprodaji nigde da nađem, baš sam pitao u jednom lancu, kažu taj telefon više dobijati neće. Vidim i po netu da ga po lancima nema više na stanju.

A što se tiče 8-ice, već rekoh, u poređenju sa 8i je na keca primetno slabija kamera, tačno se videlo kada sam poredio. A i koliko sam pokupio informacija ta OmniVision kamera generalno važi za slabije parče hardvera u poređenju sa Samsugovim i Sony kamerama.
Meni ova Sony IMX 586 sa Gcam na A3 stvarno pravi zahvalne fotke pa ne bih na narednom telefonu da dobijem nešto slabije.

A koliko sam ispratio sada je na svim tim jeftinijim telefonima poplaran taj 50MP Samsung senzor, više ni nema Sony kamera.

No rekoh, na 8i uz fabričku app stvarno fino slika. Zato kada pogledam ove recenzije RN 11 to deluje kao nebo i zemlja, nije mi jasno kako je toliko lošije.

Evo dva primera Stock (levo) vs. Gcam (desno) na RN11... Razlika u količini detalja i suzbijanju šuma više nego očigledna.

Capture1.PNG

Capture2.PNG

Poigrao sam se malo sa obicnom 11-icom... Ovako prvi utisak da je ekran bas super! Jake boje, amoled. Baš mi se svidja ekran. Inace, lepo leži u ruci i to je to. Perfomanse vec vidjeno nista tu nije wow. 90hz ovako na prvu kad uporedim sa Mi11 Lite 5G NE 90hz kao da nije tako fluidno na Note 11.IMG_20220209_120837.jpgIMG_20220209_120829.jpg
IMG_20220209_120900.jpg

Poigrao sam se malo sa obicnom 11-icom... Ovako prvi utisak da je ekran bas super! Jake boje, amoled. Baš mi se svidja ekran. Inace, lepo leži u ruci i to je to. Perfomanse vec vidjeno nista tu nije wow. 90hz ovako na prvu kad uporedim sa Mi11 Lite 5G NE 90hz kao da nije tako fluidno na Note 11.Pogledajte prilog 334607Pogledajte prilog 334603
Pogledajte prilog 334608
Verovatno nije tako fluidno zbog sporijeg chipseta.
A sam ekran, da li je na Note 11 oštriji nego na Mi 11 Lite?

Pitam jer Mi 11 Lite 5G ima takav raspored subpixela da je manje oštar od drugih ekrana iste rezolucije.

Nazad
Vrh Dno