Šta je novo?

Realme 8 / 8 pro

Pozdrav svima ovde... Vidim da nešto nije aktivna tema, kapiram da nema pregršt Realme korisnika, ali ako bi neko mogao ovako uopšteno da mi kaže kako ste inače zadovoljni njihovim telefonima?

Pretpostavljam da je većina trenutnih korisnika prethodno koristila Xiaomi telefone i to me najviše zanima... Je l postoji konkretan razlog zašto ste promenili tabor, šta to generalno smatrate najvećom razlikom u odnosu na Xiaomi, ako uopšte postoji...

Ja evo, jedan od Xiaomi poklonika sa sada već vremešnim RN 6 Pro, u idejnoj fazi kupovine novog budžet telefona, pa pomalo istražujem konkurenciju... A koliko vidim jedina konkurencija je Realme, s obzirom na pristupačnost...

Čekam doduše da vidim najavu te nove Redmi Note ‚11 serije a kao plan B gledam šta to nudi Realme među svojim pandanima...

Ja kao Realmejevu prednost vidim manje bagova - od sistema do proximitya. Medjutim nemam nisam imao nikakav kontakt s tim telefonima. Javice se neko da potvrdi/demantuje.

Ja sam na Android 10 i MIUI 12, To je krajnji domet ovog mog. 😁

Doduše da, čitam svako malo da se korisnici novijih generacija žale na neke probleme, mada iskreno meni to nekada deluje kao traženje dlake u jajetu, izuzev tog proximity senzora. Ako sam skontao to je neki senzor na bazi softvera koji je valjda skoro i otpisan.
A vala ako ima nekih bagova ovako u sistemu, pa ne znam koliko je očekivati savršenstvo optimizacije kao da je neki iPhone baš... Opet kažem nisam probao ništa novije. Ponekad pomislim da ljudi hejtuju Xiaomi čisto bunta radi.

A što se tiče Realme, da, nisam naleteo na neke negativne aspekte, mada mislim da njihova korisnička baza nije ni približno velika kao Xiaomiju, mada vidim da su lepo krenuli i da nude korektne uređaje, praktično kao Xiaomi samo što umesto MIUI ima taj Realme UI.

Jedino gledam cene, tu mi je Realme realniji... Pogledam u prodavnici Redmi 10 košta 24k, iste pare košta i Realme 8, a ovaj 8 kad sam probao mnogo brži telefon, kasnije vidim i zašto, ima prilično bolji procesor od konkretno Redmi 10, ima čak i amoled ekran po istoj ceni, brže punjenje...
Vidim ovde jedan član spominje i taj nadolazeći 8i, po tim specifikacijama ako bude jeftiniji od Realme 8 onda stvarno bude opcija vredna razmatranja.

Još kad bi stavili neko staklo na ledja na budzetske modele od 150e tipa realme 8 bilo bi fino.Cpu je dovoljan za vecinu korisnika..

Ja na ličnom malom uzorku moram da kažem da mi se realme više sviđa. Čistiji softver, bez reklama i spamovanja. Plus, nekako su veštiji da uklope telefon za male pare, znaju na čemu da uštede. To mi je bilo iznenađenje kad sam video da moj telefon uopšte nema metalni ram iznutra, baš odavno nisam video tako nešto na Androidu, ram je potpuno plastičan, a telefon je opet izuzetno čvrst i izdržljiv. Kao one stare Nokije, nauništivi plastikaneri. Koji će mu đavo staklo i metal, samo da kliza iz ruke i teži više.

I ja sam oduševljen koliko je telefon( 7pro) čvrst i izdržljiv. Generalno vodim računa o telefonima, ali opet imao sam dva tri ispadanja iz džepa jakne na tvrdu podlogu i bez ikakvih posledica.

Hvala na utiscima... Nije meni bitno da li je telefon od stakla, plastike... Doduše da ne lažem, teško ću se odreći aluminijumskih leđa koje ima RN6 Pro. Ja još imam telefon iz doba kada je metal bio popularan i na jeftinim telefonima. 😀

Ali drago mi je da ste zadovoljni kvalitetom. Baš sam na Xiaomi temi napisao da sam odustao od RN 10 telefona zbog nekog videa gde je pokazano koliko se lako savija i puca. Iako znam da takvi testovi nisu merodavni niti bi ih trebalo previše uzimati za ozbiljno, opet me je odbilo od kupovine jer ne bih želeo da tripujem da će mi se telefon pokriviti dok mi je u džepu.
Moj budžet je oduvek za telefone bio do 30k, nikad mi više od telefona nije bilo ni potrebno u tom smislu, niti sam neki power user, niti gamer, niti mi je potrebna bog zna kakva kamera, prosto da radi korektno.

Ovo što sam pogledao izloženo, svideo mi se Realme 8, mada ću rado da sačekam taj 8i, više mi deluje zanimljivo tih 120Hz nego amoled ekran, pošto sam ionako celi život uz LCD panele.

A proceniću i nadolazeći RN 11, mada cenim da će on solidno biti skuplji, pošto vidim da Xiaomi poslednjih godina malo po malo diže cene serija.

Ovo što sam pogledao izloženo, svideo mi se Realme 8, mada ću rado da sačekam taj 8i, više mi deluje zanimljivo tih 120Hz nego amoled ekran, pošto sam ionako celi život uz LCD panele.

Po meni, 120 Hz je marketinški gimmick koji samo nepotrebno troši bateriju. Kad vidiš kontrast i nivo crne koji AMOLED pruža, teško da ćeš želeti da se vratiš, plus čitljivost pri direktnom suncu, plus što mnogo manje troši, oseti se dosta po trajanju baterije.

Amoled + high refresh rate = dobitna kombinacija. Mada teško u cenovnom rangu od 200e obe stvari. 😅

Meni očima zapravo LCD više odgovara... Ja recimo kada uzmem burazerov A52, nakon 10tak minuta počnu oči da mi suze, doduše imam neku osetljivost očiju, nosim sočiva, možda je zbog toga, a i čitao sam o nekom PWM-u koji amoled ekrani emituju. Ako sam skontao stvarno može da utiče na zamor očiju, naročito kod nas osetljivijih.

Kako god bilo, vidim i ja da je sve oštrije i živopisnije, ali meni godi da je hladnije tako da mi amoled ekran stvarno nije neki adut.

Ja nisam nikada na telefonu nosio masku... Na ovome sada ne nosim jer volim osecaj metala, i lepo lezi u ruci. Pre toga sam imao Lumia telefone kojima je sramota staviti masku s obzirom da su tenkovi po priodi. 😀

No sada, s obzirom koliko su telefoni postali veliki, ipak kontam da je bolje imati i neku plastiku a da telefon bude laksi nego da bude od stakla. Secam se kad sam uzeo prvi put u ruke RN9, 6.67" telefon, staklo obostrano, pa ono je tesko ko djavo, tako da sam skontao zasto su presli mahom svi na plastiku.

A videh ovde da je jedan clan okacio sliku kako mu se razbila kamera na Realme 8, i to je nezgodno mislim, te izbocine su prilicno nezgodne i za staviti telefon na neku povrsinu, pa je svakako pametnije pokriti to nekom maskom.

Ja bih recimo voleo da stave onu klasicnu hrapavu platiku... Recimo video sam to na nekom bas jeftinom Redmiju, 9A ili tako nesto, skroz je plastika izrezbarena onako, niti se moze izgrebati, niti ostaju otisci...
A na ove nesto kao skuplje telefone stave neku plastiku koja imitira neku estetitku kao, em lakse prikuplja otiske, em se verovatno i lakse izgrebe.

Meni očima zapravo LCD više odgovara... Ja recimo kada uzmem burazerov A52, nakon 10tak minuta počnu oči da mi suze, doduše imam neku osetljivost očiju, nosim sočiva, možda je zbog toga, a i čitao sam o nekom PWM-u koji amoled ekrani emituju. Ako sam skontao stvarno može da utiče na zamor očiju, naročito kod nas osetljivijih.

To ti je stoga što AMOLED ekrani pri smanjenom osvetljenju ne drže piksele konstantno upaljene, već se oni pale i gase, provodeći sve više vremena ugašeni što je osvetljenje niže. To pravi jedno neprimetno treperenje koje kod nekih ljudi može izazvati zamor očiju i glavobolju. Realme telefoni podržavaju DC dimming koji smanjuje osvetljenje smanjenjem napona na pikselu, tako da nema treperenja. Sramota je da većina Samsunga nema DC dimming, nema ga čak ni Apple koji traži brdo para za svoje telefone, a ima ga jeftini Kinez.

@moribus, hvala na objasnjenju. Procitao sam za taj DC dimming ali nisam razumeo tacno sta je a ponajmanje kako znati koji telefon to ima a koji ne, i kako to uopste znati.

Ali eto, ima istine, jer rekoh, ja kada sam uzeo A52 bukvalno samo morao da se umivam koliko su mi oci zasuzile. Potom sam malo procackao internet i video da ljudi spominju taj PWM na A52 i video sam YT klipove preko kojih se to treptanje moze jasno videti. Zato sam nekako povezao da ako to nema Samsung da onda nemaju ni ostali da kazem jeftiniji telefoni.

Ako vas interesuje da li neki određeni telefon ima DC dimming, prosto guglajte. Kinezi standardno imaju.

I da ne pomislite da je DC dimming nema negativnih strana, reprodukcija boja pri niskom osvetljenju nije toliko verna. Ovo je na 1% osvetljenja, uz DC dimming vidi se baš izražen black crush.

screenshot.png

Druga stvar, PWM je dobar u skrivanju neujednačenog osvetljenja ekrana. Na mom nekadašnjem Motorola RAZR telefonu su na OLED ekranu na crnoj pozadini pri minimalnom osvetljenju mogle da se jasno raspoznaju površine nižeg osvetljenja, to je izgledalo kao mrlje, ljudi su vraćali telefone zbog toga. Proizvođači zato više vole da im telefoni daju lepši prikaz u svim slučajevima nego da ponude DC dimming i rizikuju da se kupci žale. PWM najzad smeta vrlo malom procentu ljudi.

Što se mene tiče, iako mi treperenje do sad nije pravilo smetnje, ja gledam da mi slika na ekranu bude što je god moguće mirnija, zato dobro pazim šta kupujem, izbegavam PWM, temporal dithering i slično.

Da odgovorim na moje pitanje, da li P30 Pro ima DC Dimming, ima, ali ga je Huawei nazvao Flicker reduction.

Screenshot_20211022_163435_com.android.settings.jpg

Drugari, kako ovo Realme 8i skuplji od Realme 8...

Evo stigao kod nas, u radnji na G. cena 24.999 za 4/64 verziju, a Realme 8 u istoj konfiguraciji kosta 23.999...

Vidim da je ovde jedan clan lepo opisao da bi ovo trebalo da bude telefon ispod regularnog a on skuplji... Ako sam skontao ovaj cipset iako noviji je zapavo slabiji, ovde LCD ekran na 8 amoled, na 8 30W punjenje a ovde 18W...

Jel ja ovde nesto propustam da uocim ili je de facto losiji telefon skuplji u ovom slucaju?

Valjda što je novi model, skoro stigao.

A ovako, jel deluje da 8i nudi neku prednost u odnosu na 8?

Vidim da je jedan član pisao da nije preterano zadovoljan kamerom na običnoj 8 iako je ona 64MP, mada znam da megapiskeli nisu nikakav garant. Čitao sam recenziju o 8i na GSM Areni i tamo su lepo pohvalili kameru za ovaj rang...

Ispratio sam i Redmi Note 11, vidim nije preterano drugačiji... Ima taj 5G čip koji meni naravno nije potreban, ima isto LCD ekran i to 90Hz a ne 120Hz kao 8i, ima isto 50MP kameru, doduše ima i 30W punjenje i stereo zvuk, što meni nije naročito bitno, a i očekujem da će on svakako biti kada se pojavi skuplji solidno... A gledam da zamenim telefon do kraja godine za do 30k max...

Tako i ja razmisljam...

No, morao bih prvo da skoknem negde gde imaju izlozeni Realme telefoni, cisto da vidim UI kakav je... Ja sam bas teski rob navike pa mi je svaka promena makar bila marke telefona stres hah, pa me to drzi ka Xiaomiju... Tako da cu oprobati negde Realme, videti kada i po kojoj ceni ce RN11 biti kod nas, pa odluciti. A ako bi kojim slucajem pao neki popust za Crni petak, bilo bi super.

Mislim, gledam ja ovaj RN11, kontam bice oko 30k ako ne i vise, ali nema mi smisla da u tom telefonu placam ponajvise 5G procesor, kada ostalo isto manje vise ima kod Realme, a nije da ne znaci svaka crvena ustedjena. No videcu jos, ne zurim, makar ne do Crnog petka.

Verovatno ce i Realme 9 serija sada komplet na 5G, da isprati Redmi Note...

Najgore od svega sto cemo sada za te budget-friendly telefone da placamo vise prvenstveno zbog 5G cipova, a mi od 5G nermamo nista.

Znaci umesto da se bunis sto nemamo 5G (a ni kvalitetan 4G), tebi smeta sto ce novi telefoni da budu 5G i malo skuplji (mada je to vise zbog inflacije i vestacke nestasice nego zbog 5G)?! Zanimljivo

Pa ako nisi razumeo, bas sam u kontekstu toga sto nemamo 5G to i spomenuo, jer 5G vec toliko postaje standard da ga i budget telefoni usvajaju a kod nas od 5G ni naznaka.
U prevodu, kupovacemo telefone ciji potencijal necemo moci da iskoristimo, a platicemo nesto vise za taj potencijal.

A druga stvar, ako si ispratio RN seriju, 5G jos uvek povlaci odredjene kompromise, pa tako recimo jer su ubacili 5G cip u vanila RN 11 telefon, odbacili su amoled ekran u odnosu na proslu seriju kako bi cenu zadrzali u okvirima, a cena je svejedno porasla za 30$ u odnosu na prethodnika.
Pogledaj Realme 8 5G Telefon kojem je 5G doneo veću cenu u odnosu na Realme 8 ali je isto tako kompenzovano na konto ekrana, kamere, brzog punjenja.

I eto super imaš 5G telefon, samo više nemaš amoled, nemaš 33W punjenje, imaš lošiju kameru, i još ga platiš više.

Tako da nemoj tako površno da posmatraš stvari, jer 5G budget telefon nije samo telefon koji povlači nešto veću cenu, nego i prilično osetne kompromise po ostale segmente telefona kako bi on uopšte ostao "budget"

Ti 5G cipovi sto su u Redmi note 11 su znacajno snazniji od proslih koji su bili 4g. Tako da nije samo u pitanju 5g mreza. Mislim makar je tako u RN11 pro.

Što nije baš uvek slučaj jer nije da nema i tu kompenzacije... Primer

Dimesity 810 (6mm) iz RN 11 - 2x2.4 GHz Cortex-A76 & 6x2.0 GHz Cortex-A55, Mali G57 MC2
G95 iz Realme 8 (12mm) - 2x2.05 GHz Cortex-A76 & 6x2.0 GHz Cortex-A55, Mali G76 MC4

Antutu 9 rezultati

Redmi Note 11 - 335.000
Realme 8 - 355.000

I gde je razlika... na GPU... Imaju ista jezgra, Dimensity 810 se radi u preciznijoj i skupljoj arhitekturi, ima overclockovana A76 jezgra, ima integrisan 5G modem, ali je zato zakinut za GPU i tu gubi, jer opet, 5G je i dalje skupa implementacija,. Dakle kompenzuje se na nivou samog čipa trenutno kada je u pitanju SoC namenjen za budget telefone, a potom se dodtano kompenzuje i na neke druge elemente telefona.

Drugari, ja samo da javim da sam sinoć pazario Realme 8i. 😃 Moj RN6 Pro od vikenda počeo da zeza sa baterijom, curila nenormalno i vala nije mi se radio fabrički a i inače joj je kapacitet pao dosta, pa rekoh daj da menjam, iako sam planirao da sačekam makar da vidim kad bi mogao RN 11 da se pojavi, no zaključio sam svakako da bi za njega morao da izdvojim više para.

Bejah u radnji i baš sam se lomio između 8 i 8i, i nekako na pogled mi se više dopao 8i. Mislim zbog veličine ekrana, iako sam težio ka ideji što manjeg telefona, mada ovako na oko 6.6" baš deluje pregledno, a nije da je nešto telefon nezgrapan ili težak. I pomalo zbog kamere, odnosno zbog utisaka sa interneta od kojih sam pokupio da je ova kamera na 8i nešto malo bolja, ako je to istina uopšte.

A moj utisak, prilično sam zadovoljan, meni je ovo sada baš skok sa RN 6 Pro, mnogo veći ekran, inače osvetljenost mu je mnogoo veća nego na RN 6 Pro, sa kojim sam ponekad imao poteškoće da jasno vidim ekran i po ovakvom vremenu. Ovih 120Hz definitivno primetim, mada mi se čini najviše pri skrolovanju, ne znam da li se to primeti još negde...
Telefon radi fluidno baš, ovo mi je neki novi utisak brzine budući da sam sa RN6 Pro navikao da se nekad malo sačeka da aplikacija učita ili da secne pri multitaskingu. Ovde za sada baš sve leti. barem za mene, nema nikakvih štucanja, usporavanja ili slično.

Kameru sam malo sinoć i danas isprobao. Noću je onako, solidno ako se uključi onaj night mode, rekao bih upotrebljive fotke a danas što sam fotkao to mi je sasvim super ispalo, meni dosta.
E jedino što bih voleo jeste da je malo ovo punjenje brže, treba vremena, nije presporo, ali nije nešto ni prebrzo, mada ok, ionako uglavnom telefon ostavim noću da se puni.

Uglavnom zadovoljan sam za sada... Dosta sam hteo da ostanem na Xiaomiju jer baš mi je MIUI nekako legao i postao podrazumevan ali u principu za ove pare mislim da nisam mogao da pazarim bolji telefon kod njih. Gledao sam Redmi 10, on je 24.000 a ima 90Hz ekran, i dosta slabiji procesor, njega sam probao u radnji isto i to je osetno manje fludian telefon, pa sam nekako išao na to da mi je najbitnije da za ove pare kupim telefon sa što boljim procesorom.

Koliko si platio 8i? U Srbiji? Ja sam danas naručio 8i 4/64 za ujnu 162e.

Vrh Dno