Šta je novo?

Realme 8 / 8 pro

Izgled je katastrofa, ali bez preterivanja...

Ne znam od koje su ideje posli da bi nekome moglo da bude dopadljivo da preko celog telefona urezu ne ime benda, nego slogan koji je zesci krindz... Doduse nije im to prvi telefon sa tim pristupom.
Modul kamere takodje ruzan, mnogo svedeniji je bio na prethodnicima.
GSM Arena navodi da Realme 8 nema NFC, ali verujem da ce to vaziti samo za Indiju i da ce globalna verzija imati NFC.
IP sertifikaciju sigurno nece imati, barem ne kao zvanicnu potvrdu da je otporan mada to i ne smatram toliko bitnim.

Ali nakon sto sam recimo video one klipove koliko RN 10 se lako lomi, dok god je solidno napravljen ne bi zamerao te neke nedostatke u izgledu.
Biće sasvim ok i razumna kupovina kao zamena za R7pro ,(malo bolji Amoled ,G95,5000 mah) ali ako stavrno cena bude oko 200e, verzija 8/128gb,u svim drugim varijantama nema svrhe.

Realme 7 ovde ima NFC, bilo bi neverovatno glupo da su ga skinuli sa Realme 8 za globalno tržište, morao bi da ga ima. Za 200 evra ili čak manje, to bi za mene bila neverovatna telefončina.

U cemu bi mogao nadmasiti RN10 pro? Mozda softver kamere i RealmeUI.
Makro kamera slabija, 2mpx u odnosu na 5mpx, manja baterija, losije osvijezenje ekrana.

Nije bolji od RN10 Pro nikako... RN10 Pro ima bolji ekran, stereo zvucnike, IP57...

Jedino neko RN10 Pro moze da otpise ako mu je prevelik. A Realme UI vs. MIUI je isto stvar preferencije.

Lokalni sajt najavljuje dostupnost telefona u Grčkoj za april i cene 219 evra za osnovni model sa 4 GB memorije, 239 za 6 GB memorije, dok je Pro sa 8 GB 329 evra. Za sve je ponuđeno 20 evra popusta za one koji poruče unapred. Moguće da su ovo cene samo za prve primerke i da će se kasnije unormaliti. Grčki trgovci takođe imaju taj običaj da kad vide da je nešto vrlo povoljno zaključe da se proizvođač sigurno zeznuo sa preporučenom cenom, pa oni na svoju ruku koriguju tu grešku, kako kupci slučajno ne bi dobili nešto povoljnije nego što treba, jel'te.

Verovatno ce naredna serija biti bolja...

Ovo je vise osvezena serija nego nova, ali jeste donekle podbacaj... Kada imas kao ideju da dizajn apostrofiras kao nesto novo a napravis smejuriju onda je fail, al dobro, stavis mu masku i sakrijes ono ruglo od slogana. 😁

Pro serija im kaska u mestu jedino nekako, ovo im je 3 telefon u nizu sa 720G. Komotno mozes da kupis sada 6 Pro i da nisi u nekom zaostatku u odnosu na 8 Pro... Imao bi i neke zanimljivosti kao recimo dve prednje kamere ili 90Hz iako na LCD ekranu.

Realme 8 ce biti konkuretan makar Redmi Note 10 i 10S, pod uslovom da bude NFC za globalnu verziju i da ne stave slabiju kameru.

Kris je prilicno zadovoljan sa obicnim 8, mnogo vise nego sa 8 Pro u opstem utisku. (btw, nije spomenuo NFC ni da ima ni da nema)

Realme 8 Pro je definitivno fail, tu nema šta da se priča. Realme ima taj običaj da telefonu iz nove serije makne feature koje je stari imao, bez ikakvog razloga. Realme 7 Pro verovatno bolja kupovina u ovom trenutku.

Ali Realme 8 je sasvim solidan i trenutno glavni kandidat za moj naredni telefon. I neki indijci potvrđuju što Kris kaže da je problem sa čitačem otiska samo na Pro modelu, ne i na običnom. Vanila model nema ni tu odvratnu plavu boju, samo sivu koja ima taj neki ogledalo fazon i crnu na kojoj se bezvezni slogan jedva vidi, ne izgledaju toliko loše. Nisam očekivao da će model sa većom baterijom imati manje trajanje baterije, ali 12 nm proces, šta ćeš. Dve stvari međutim definitivno nisu dobre i sa tim se treba pomiriti. Prva, samo mono zvučnik sa lošijom reprodukcijom zvuka od glavnog rivala Redmi Note 10, slušao sam poređenje. Basa praktično i nema, a postoji i čujna distorzija kad je pojačano do kraja. Drugo, kamera je ispod onoga što sam se nadao. Slike su oversharpened, night mode je nezadovoljavajući, EIM je lošeg kvaliteta. Nije strašno za mene koji retko fotkam, ali nije ni dobro. Problem je verovatno čisto softverski i ostaje nada da Gcam ili neki apdejt dotera kameru kasnije, ali Realme nije Xaomi, nemaju tu reputaciju da pedantno doteravaju svoje aplikacije.

Realme 8 Pro je definitivno fail, tu nema šta da se priča. Realme ima taj običaj da telefonu iz nove serije makne feature koje je stari imao, bez ikakvog razloga. Realme 7 Pro verovatno bolja kupovina u ovom trenutku.

Ali Realme 8 je sasvim solidan i trenutno glavni kandidat za moj naredni telefon. I neki indijci potvrđuju što Kris kaže da je problem sa čitačem otiska samo na Pro modelu, ne i na običnom. Vanila model nema ni tu odvratnu plavu boju, samo sivu koja ima taj neki ogledalo fazon i crnu na kojoj se bezvezni slogan jedva vidi, ne izgledaju toliko loše. Nisam očekivao da će model sa većom baterijom imati manje trajanje baterije, ali 12 nm proces, šta ćeš. Dve stvari međutim definitivno nisu dobre i sa tim se treba pomiriti. Prva, samo mono zvučnik sa lošijom reprodukcijom zvuka od glavnog rivala Redmi Note 10, slušao sam poređenje. Basa praktično i nema, a postoji i čujna distorzija kad je pojačano do kraja. Drugo, kamera je ispod onoga što sam se nadao. Slike su oversharpened, night mode je nezadovoljavajući, EIM je lošeg kvaliteta. Nije strašno za mene koji retko fotkam, ali nije ni dobro. Problem je verovatno čisto softverski i ostaje nada da Gcam ili neki apdejt dotera kameru kasnije, ali Realme nije Xaomi, nemaju tu reputaciju da pedantno doteravaju svoje aplikacije.
Ovde je glavna fora oko kupovine između R8 i R7 pro, 8 pro je promašaj definitivno. R8 je u stvari R7 +Amoled. Ako u trenutku dolaska R8 kod nas, cena bude oko 200e, a R7 pro dodatno bude snižen na približno istu cenu, onda je R8 bolji izbor (malo bolji Amoled +g95). U principu sve je stvar cene u trenutku dolaska R8. Ako bude neka akcija za R7 pro u šta ne sumnjam, i ako može da se nađe ispod cene od R8 onda je to boji izbor. Konkurencija je žestoka kao nikad u ovoj klasi, i u rasponu od 20-50e se može dobiti prilično jače specifikacije od realme8 serije.

Meni ovaj Realme 8 deluje skroz zanimljivo da zamenim mi 8 lite.... Ako cene bude oko (ili ispod) 200e bice ok. Dopao mi se i redmi note 10, ali vidim da se zale na cvrstinu rama.. ? Ima li neki video gde lome realme? :)

Ne bih birao RN10 pre Realme 8 pre svega zbog procesora. G95 je soldino bolji i optimzovaniji SoC od SD678. Ne kazem da je ovaj drugi Los ali G90/95 se lagano nose sa SD 720G/730G.,

U praksi je to mocniji telefon.

Sto se tice kamere na Realme 8 tu bi trebalo softvet da se pegla, jer pretostavljam da je ovaj 64MP senzor Samsungov GW1, koji je kod mene na Redmi Note 8 Pro i koji bas radi posao vise nego dobro.

Ne bih birao RN10 pre Realme 8 pre svega zbog procesora. G95 je soldino bolji i optimzovaniji SoC od SD678. Ne kazem da je ovaj drugi Los ali G90/95 se lagano nose sa SD 720G/730G.,

U praksi je to mocniji telefon.

Sto se tice kamere na Realme 8 tu bi trebalo softvet da se pegla, jer pretostavljam da je ovaj 64MP senzor Samsungov GW1, koji je kod mene na Redmi Note 8 Pro i koji bas radi posao vise nego dobro.
Upoređujući spec.kamere R8 i R7 pro na GSM ,vidim da je potpuno ista kamera ,jel to tačno?

Nisam siguran, nigde ne pise koji je senzor u pitanju... Moze biti ili Samsung ISOCELL GW1 ili Sony IMX 682 koji je na Realme 7 Pro.

GSM Arena navodi da je velicina senzora 1/1.73" sto odgovara Sony senzoru jer je GW1 1/1.72".
Jedino mi ove fotke kod Krisa deluju kao podbacaj malo za Sony osim ako nije softver u pitanju.

Kapiram da ce neko u nadolazecim recenzijama precizirati koji je... Ono sto me cudi sto Kris nije spomenuo NFC uopste, ono kod njega je model za globalno trziste... Valjda bi nedostajanje NFC napomenuo kao manu da ga nema.

Mozda nije bas tema, ali kakvi su mediatek cpu sa custom romovima? Poslednji mtk koji sam imao je neki prastari alcatel, i tad nije bilo moguce naci custom rom za njih...

Pa recimo za Redmi Note 8 Pro koji ima G90 imas gomilu custom ROM-ova, on je daleko najpodrzaniji MTK telefon...

Sto se tice Realme telefona mozes slobodno da ih zaobidjes ako volis da se igras sa ROM-ovima jer jedva da imaju neku podrsku zajednice.

Netreba kritikovati realme za seriju 8 što nisu ispunili možda veća očekivanja, treba čekati GT seriju, tu će biti za svakog po nešto, evo danas se pojavile spec.za GT neo seriju, deluje taman dobro za midrange klasu rekao bi po meri telefon u svemu. Upitna je cena trenutno, ali nadam se da će biti ispod 300e, to bi bilo skroz ok.

Videh za GT Neo, deluje da će biti taman nešto što se očekivalo od Pro modela.
Bolji procesor, 90Hz, a kamera će biti zapravo ona sa 7 Pro.
Ne bi trebalo da cena prebaci 300e.

inače je ovaj Indijac izmučio Realme, telefon je tenk praktično.

Realme 7 pro je stvarno exstra telefon i ako ima 60hz osvezenje, a za 8 Pro mislio sam da ce doci sa minimum 90hz ali to nisu uradili bas steta, dzaba mu bolja izrada od RN 10 pro kad ima 60hz.

Realme 7 pro je stvarno exstra telefon i ako ima 60hz osvezenje, a za 8 Pro mislio sam da ce doci sa minimum 90hz ali to nisu uradili bas steta, dzaba mu bolja izrada od RN 10 pro kad ima 60hz.
I ja sam druže isto očekivao ali ovo je više osvežena serija nego nova. To će biti u GT seriji i bolji cpu isto.

Ko ima Realme 6 ili 7 nema razloga da prelazi na 8, ali za nas sa starijim telefonima, AMOLED za 200 evra je super prilika. Nema tu šta mnogo novo ni da dodaješ telefonima, do sad su postali konfekcijska roba, stare konfiguracije se recikliraju i inkrementalno unapređuju. Realme GT serija će nuditi bolje specifikacije, ali cene neće biti ni blizu 200 evra.

GT Neo ozvanicen

Cena za 6/128 - 235e 8/128 - 260e

Definitivno nisam ocekivao ovako niske preporucene cene.

Ostaje pitanje hoce li biti globalan, ako bude, bice jedan od best-buy telefona.

GT Neo ozvanicen

Cena za 6/128 - 235e 8/128 - 260e

Definitivno nisam ocekivao ovako niske preporucene cene.

Ostaje pitanje hoce li biti globalan, ako bude, bice jedan od best-buy telefona.
Ovu seriju sam čekao više nego 8 serija , dobra ponuda za ovu spec. Ako bude kod nas oko/ ispod 250e za 6/128 biće dobra kupovina.

Ja kako vidim cene GT Neo kreću od 20k rupija, nema šanse da će to ovde biti 235 evra, pričamo o negde 270 evra.

Najavljeno je da će ovde postati dostupni 8. aprila, dakle za nedelju dana. Čitam utiske vlasnika iz Indije, prosek ocene lepih 4.5 od 5. Uglavnom se žale na kamere.

Kod mene će cena presuditi. Xiaomi Redmi Note 10 sa 6+128 GB memorije je oko 220 evra, ako Redmi 8 ne bude skuplji, ima da se USUDIM DA ĐIPIM.

Nazad
Vrh Dno