Šta je novo?

Ready for subzero :)

Nije isto, suvi led ako je vrhunskog kvaliteta ide do nekih -80C ali vecina ne moze da ide dotle a neki npr. suvi led iz kine (kao i sve iz te zemlje 🙂 je jako loseg kvaliteta i ide ~ -40C), LN2 je oko 100C stepeni ladniji, tacnije -196C (na toliko kljuca) ako te jos zanima imas i vise varijanti frizider tipa hladjenja, npr. single, triplestage, kaskadu, i varijacije. na temu. Triplestage je najbolje moze da ide i ispod -100, single-u je max nekih -50C, double ili kaskadi (kaskada ima jedan motor kao single al sve ostalo u paru, double i triple, 2 odnosno 3 motora) zavisi opet dosta cime se puni i kako je odradjena ali mislim da nemoz ispod -90C cime god je punili. Moze i triple sa 2 motora, prvi stepen je kaskada drugi stepen drugi motor, itd.

Pretpostavljam da govoris o temperaturama u samom jezgru procesora. SS moze da "drzi" oko -40 isparivac, a jezgro je -20 do -15. Kaskada sa dva stepena je nekih -75C za isparivac u radu, a jezgro bude na -55 do -50C. Kod sistema sa tri stepena isparivac je bar -110C u radu i nize (-130C), a jezgro je tada na oko -100C. Sve ovo naravno u max opterecenju, za ler je to jos nekih 10 do 30C nize, zavisno da li je 1, 2 ili 3 stepena. Suvi led resublimise na -78.5C, pa stoga sve oko sebe dovodi na tu temperaturu "bez pardona", to je promena stanja, dakle zahteva veliku kolicinu toplote. Ne vidim zasto bi kineski suvi led bio losiji? Ako i ima dosta vlage u njemu, ona je i tako i tako u obliku leda, takodje na -78.5C, dakle isto ti se hvata 😉 To sto si mozda video negde neke kineze (lupam) na netu kako koriste suvi led i spominju -40C, to moze biti temperatura u jezgru (nikada nece biti ista kao temp. suvog leda), koja je visa zbog recimo loseg naleganja kontejnera na CPU (Monty je vec imao ovaj slucaj) ili zbog onog "poklopca" na procesoru koji je zalemnjen za samo jezgro ili zbog velikog OC (puno W), koje treba "odvesti", a to zahteva poprilicnu temperaturnu razliku jer je povrsina mala.

A moze i da ga zatvori u bocu sa vodom i dobije jedno lepo buuum:-devil-:

Mislim stvarno... o cemu ti razmisljas 😀
Mada da znas lepo je to, najbolje je sa flasom Coca-Cole. Malo vode, par peletica (stapica), dobro zavrnes i bacis sto dalje od sebe (odmah)*, a ostalo je... pa recimo treba videti, dzaba sto reci 😀
Kazu ovi iz Zemuna da uglavnom izdrzavaju 20-22bara, lepota jedna 😀

*- Ne pokusavajte ovo kod kuce osim ako niste 100% sigurni sta radite, da ne ostane posle neko bez sake!

Poslednja izmena:
Cek dosta jace kao 200 MHz ili bas dosta jace recimo oko 700-1000MHz od reza na vodi?

Pa prosjek je kao sto rekoh nekih 4.8 GHz a ja se nadam boljem rezultatu
Sobzirom da mi CPU + ploca pod sobnim temperaturama mogu izdrzati 540 FSB nadam se da ce se ta vrijednost na -78° malo povecati 🙂

540 * 9 = 4860 MHz ------> ili ti preko 100% Oc

Idealno bi bilo preci 5.0 GHz ali ce sa suvim ledom biti veoma tesko .....

poz....

Poslednja izmena:
Nisam i jedno i drugo ne valja LN2 tek ne valja.

suvi led za razliku od LN2 se koristi uostalom za hladjenje mesa u mobilnim hladnjacama.
Istina potiskuje vazduh na dole zbog vece gustoce samo je kolicina koja se koristi za oc namjene toliko mala da cak nemoras ni luftirat prostoriju.

Prilikom prelaza u gasno stanje stvara se ugljena kiselina koju inache imas i u proizvodu pod imenom Coca Colla

Generalno se moze reci da je suvi led bezopasan ukoliko se pripazi da se ne stavlja u oci ili u vecim kolicinama ima dodira sa kozom.
Kratak kontakt sa kozom (nekoliko sekundi) je bezopasan.

poz....

Poslednja izmena:
ako meze neko da mi objasni zbog cega se sa suvim ledom stavlja i aceton
i u kakvo obliku se nabavlj taj suvi led na pola kilometa od mene je firma koja proizvidi suvi led ,LN2 i slicne stvari pa me interesuje

Suvi led mozes naci u Pancevo nazalost imas ga samo u blokovima sto znaci da moras da ga rucno lomis da bi ga dozirao u kontejner.

Ovdje u germaniji imas vise formi suvog leda ja preferiram "Nuggets".
16mm debljine , 30mm duzine idealno za kontejner. Imas i sitniju varijantu ali brzo ispari sto znaci da moras cesce da dodajes.

Prilozi

• nuggets.gif
    nuggets.gif
    19.3 KB · Pregleda: 107
Poslednja izmena:
Gde u Pancevu ?

Suvi led mozes naci u Pancevo nazalost imas ga samo u blokovima sto znaci da moras da ga rucno lomis da bi ga dozirao u kontejner.

16mm debljine , 30mm duzine idealno za kontejner. Imas i sitniju varijantu ali brzo ispari sto znaci da moras cesce da dodajes.

E to su bas te peletice.

Pretpostavljam da govoris o temperaturama u samom jezgru procesora. SS moze da "drzi" oko -40 isparivac, a jezgro je -20 do -15. Kaskada sa dva stepena je nekih -75C za isparivac u radu, a jezgro bude na -55 do -50C. Kod sistema sa tri stepena isparivac je bar -110C u radu i nize (-130C), a jezgro je tada na oko -100C. Sve ovo naravno u max opterecenju, za ler je to jos nekih 10 do 30C nize, zavisno da li je 1, 2 ili 3 stepena. Suvi led resublimise na -78.5C, pa stoga sve oko sebe dovodi na tu temperaturu "bez pardona", to je promena stanja, dakle zahteva veliku kolicinu toplote. Ne vidim zasto bi kineski suvi led bio losiji? Ako i ima dosta vlage u njemu, ona je i tako i tako u obliku leda, takodje na -78.5C, dakle isto ti se hvata 😉 To sto si mozda video negde neke kineze (lupam) na netu kako koriste suvi led i spominju -40C, to moze biti temperatura u jezgru (nikada nece biti ista kao temp. suvog leda), koja je visa zbog recimo loseg naleganja kontejnera na CPU (Monty je vec imao ovaj slucaj) ili zbog onog "poklopca" na procesoru koji je zalemnjen za samo jezgro ili zbog velikog OC (puno W), koje treba "odvesti", a to zahteva poprilicnu temperaturnu razliku jer je povrsina mala.

Mislio sam na samu temp evap-a, znaci ss ~ -50C, ds ~ -80C, ts ~ -100C+, sto se tice dryice svi se zale na xtremu za los kvalitet kineskog DI-a:

http://www.xtremesystems.org/forums/showpost.php?p=1808826&postcount=1

Sta stavljaju ludi kinezi da ga pojeftine ne znam al oborise mu perfomanse skoro pa duplo.

suvi led za razliku od LN2 se koristi uostalom za hladjenje mesa u mobilnim hladnjacama.
Istina potiskuje vazduh na dole zbog vece gustoce samo je kolicina koja se koristi za oc namjene toliko mala da cak nemoras ni luftirat prostoriju.

Prilikom prelaza u gasno stanje stvara se ugljena kiselina koju inache imas i u proizvodu pod imenom Coca Colla

Generalno se moze reci da je suvi led bezopasan ukoliko se pripazi da se ne stavlja u oci ili u vecim kolicinama ima dodira sa kozom.
Kratak kontakt sa kozom (nekoliko sekundi) je bezopasan.

poz....

i jedan i drugi ti potiskuju kiseonik, ako radis iznad pot-a i udises C02 nema leba da ti bude dobro posle par sati rada zamor, nedostatatk kiseonika itd, pogotovo sto suvi led izgleda ima jos necega sem CO2, LN2 je tek katastrofa jer koliko sam skapirao ulazi u krv. (prilikom oslobadjanja azota isti potiskuje kiseonik u vazduhu pa udisanjem ulazi u organizam i eto problema, deluje kao anestetik....)

Poslednja izmena:
U Pancevackoj Azotari.... Koliko ja znam moras da odes da porucis, pa da preuzmes sutra ili tako nesto...

Mada mi je citav grad delovao kao industriska zona ....
Eto sta ljudi misle o Pancevu i posle treba neko da preduzme nesto povodom naseg problema... oce ali juce.
Tek kada juzna |industriska| zona bude pocela da truje gradjane beograda, e onda ce mozda preduzeti nesto do tada ko vas j*eb*e pancevci!
Jeste oft ali morao sam 🙂

Poslednja izmena:
i jedan i drugi ti potiskuju kiseonik, ako radis iznad pot-a i udises C02 nema leba da ti bude dobro posle par sati rada zamor, nedostatatk kiseonika itd, pogotovo sto suvi led izgleda ima jos necega sem CO2, LN2 je tek katastrofa jer koliko sam skapirao ulazi u krv. (prilikom oslobadjanja azota isti potiskuje kiseonik u vazduhu pa udisanjem ulazi u organizam i eto problema, deluje kao anestetik....)
Udisanje previse CO2 nije dobro zbog potiskivanja O2(nije toliko lose kao CO), ali azota ima oko 78% u atmosferi, pa da je imalo stetan podavili bi se odma

A suvi led je smrznuti CO2 pa se topljenjem pretvara direktno u gas a ne u tecnost i zato se i zove "suvi" led....

Poslednja izmena:
ako radis iznad pot-a i udises C02 nema leba da ti bude dobro posle par sati rada zamor, nedostatatk kiseonika itd

Misko kad budem radio sledecu sesiju pozvacu tebe da budes tu sa jednom kantom hladne vode cisto u slucaju ako se onesvestim.....

Principijelno si u pravu ali shvati o cemu ja pricam. Kolicina suvog leda je mala i dovoljno ti je da imas mali prozorcic u sobi gdje moze da dospijeva cist vazduh jer doziranje suvog leda tokom sesije se odradjuje pomalo i postepeno jer velike oscilacije u temperaturi nisu ni dobre za stabilne rezultate.

U prosjeku treba nekih 5 minuta da bi temperatura na jezgru porasla za nekih 10° sto znaci dovoljno ti je svakih 5 minuta ubaciti malkice leda.

Druga stvar koja takodje iskljucuje mogucnost da dodje do nesvjestice je cinjenica da se sesija radi u hladnom ambijentu evo recimo ja cu imati otvorena vrata od terase i bice sigurno oko 0° C veceras. To je potrebno da bi se umanjila kondenzacija na ploci.

Poslednja izmena:
Misko kad budem radio sledecu sesiju pozvacu tebe da budes tu sa jednom kantom hladne vode cisto u slucaju ako se onesvestim.....

Nema potrebe za sarkazmom, ja sam hteo krajnje dobronamerno da te posavetujem, posto svakom trecem na xtremu bude muka posle par sati sesije u pogotovo u toplom, malom i zatvorenom prostoru, sto je tipicno okruzenje azijata.

p.s. nemoj samo da bude ln2 sesija da ne omasim kantu i zalijem te ln2kom :d

Nema potrebe za sarkazmom, ja sam hteo krajnje dobronamerno da te posavetujem, posto svakom trecem na xtremu bude muka posle par sati sesije u pogotovo u toplom, malom i zatvorenom prostoru, sto je tipicno okruzenje azijata.

p.s. nemoj samo da bude ln2 sesija da ne omasim kantu i zalijem te ln2kom :d

Pa nije valjda da me uporedjujes sa nekim kinezima tamo sa buljavim ledom od -40°
Bog zna kakve hemikalije imaju u njemu. Ja koristim cisti germanski proizvod -78,5° pure quality !

Inache cisto informativno za ostale.
Uspostavio sam kontakt sa firmom Air Liquide ovdje u Dizeldorfu i imacu mogucnost nabavke
LN2.

Tako drugari veceras DryIce a LN2 nije daleko 🙂

Mislim da se firma zove masser nesto tako slicno i odma je pored azotare

Mozda se monti zaledio sa ledom 🙂
Dajte ljudi da ga odledimo 🙂

Nazad
Vrh Dno