ADobro je sto je i Dina po defaultu neaktivna tako da takva moze i ostati, jer nema nikakvu svrhu.
Pa ako si bas totalno operisan od te vrste patriotizma (podrzimo domacu karticu, snizimo troskove malim trgovcima itd.) i ako DINA nema nekih pogodnosti, tipa placanja na rate - onda stvarno nema nikakvu svrhu. Ja ipak mislim da ima, jer NBS se trudi da stalno prosiruje spektar usluga DINA-om.
"Nažalost, ne možemo Vam ponuditi iRačun u ovom trenutku."
da li je zato sto sam u statusu nezaposlen?
Ne, jer 90 posto onih koji su otvorili iracun je nezaposleno. Nisi napisao sta si stavio kao razlog otvaranja i ocekivani izvor priliva novca. Moguce da te odbiju ako si stavio kladionicu i bilo kakvu vrstu online kockanja. Meni je to 80 posto isplata na racun (kladionica), ali sam, naravno, stavio freelancing. Doduse, ima nesto i sa te strane, ali simbolicno.
Nema tu laganja. Sve znaju
Naravno da znaju, dovoljno je da pogledaju odakle dolazi novac, ali mislis li da ih je brigа da li se ono sto si ti stavio kao izvor prihoda poklapa sa stvarnim stanjem, pod uslovom da je sve zakonito, naravno? Zabole ih. Svojevremeno su banke bile u obavezi da kad vam iz inostranstva legne na racun vise od 300 ili koliko vec eura moraju da vas zovu da objasnite poreklo novca i da potpisete da nije pranje, online kockanje (koje je zabranjeno ako je ino priredjivac) i sl. Masu puta sam povlacio novac sa racuna u stranim kladionicama direktno na devizni racun (vise od 300 eur) i bez problema podizao, mislis li da me je iko ikad zvao? Formalno je bilo protivzakonito. Svo vreme uplate glatko prolazile sa Rajfajezonovom internet Visa-om.
Inace, ja licno ne ocekujem da ovo sa i-racunom potraje, mozda maksimalno godinu dana. Sve za dzabe nema nigde, niti oni imaju ikakvu korist od ovih slinih nasih racuna ako bi ostalo ovako, samo troskove. Svi su poceli sa besplatnim all inclusiv-om, prvo Telenor, pa mts (naplacivali izdavanje kartica, RF ni to), pa VIPmwallet - na kraju svi naplacuju, osim starter paketa u Mobiju. U dogledno vreme ce i ovde ili uvesti odrzavanje 150-200 din. (sto je bolja opcija) ili ce odrzavanje ostati besplatno, ali ce uvesti proviziju za uplate na eskterne prenose (uplate na racune u drugim bankama) i placanje klasicnih racuna, sto je gora varijanta, jer racuna se uvek nabere. Ali dobro, do tada ce vec iskociti nesto trece.
Meni je posebno iznenadjujuce bilo da je od svih banaka Rajfajzen, kao najkonzervativnija banka, odlucio da proba da pokupi ex mts klijentelu. Uvek su mi bili svapski zategnuti preko svake mere, sve po ps-u dok ne zaboli, ne daj Boze da se neko nasmeje u razgovoru sa klijentom. Kad cekam u redu, ako slucajno nagazim na onu liniju koja oznacava metar-dva udaljenosti od saltera - diskretno mi pridje bezbednjak da me opomene kao da sam izvadio bombu. Imaju najvece kamate, najgori kurs, procena rizika najstrozija, idu samo sigurni plasmani. Originalno austrijska banka koja do 80-ih nije imala nijednu banku u istočnoj i srednjoj Evropi, potpuno ugasila sve filijale klasicnog bankarstva u svim zapadnim zemljama, jer je profit mali i skroz se prebacila na istočno tržište zbog zarade. Danas, osim u matičnoj Austriji, Rajfajzen posluje u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Albaniji, takozvanom Kosovu, Srbiji, Bugarskoj, Rumuniji, Ukrajini, Belorusiji i Rusiji. Isključivo gologuzija. Ali dobro, ovaj potez sa i-racunom svakako pozdravljam.