Znam da će ovo mnogi doživeti kao off topic, ali u stvari i nije, u kontekstu dostupnosti gotovine u slučaju problema sa karticama/bankomatom. Ja uvek imam novca na nalogu u kladionici, jer sam igrač. Međutim, to se bez ikakvih problema može iskoristiti baš u ovu, korisnu svrhu, deponovanja određene sume koja bi poslužila kao prva pomoć u slučaju problema sa bankom. Stvar je vrlo prosta. Nijedna banka nema ni izbliza takvu mrežu pokrivenosti kao kladionice, pogotovu jedna čije ima neću da pominjem zbog reklame, ali je krštena po poznatom austrijskom kompozitoru klasične muzike. Ima ih milion, u svakom iole većem mestu po 5-6 minimum, u Beogradu 20-ak. Sve se završava iz fotelje, otvorite nalog online i onda sa kartice prebacite odredjenu sumu na nalog, recimo 5.000 din. Taj novac možete podići u bilo kojoj poslovnici te kladionice bilo gde u Srbiji, a ima ih sigurno bar 200. U međuvremenu niste ni u kakvoj obavezi da nešto igrate za taj novac, može samo da stoji. Nalog je večan, ne gasi se nikad ukoliko vi to ne tražite, ne plaća se mesečno održavanje kao za tekući. Nema provizije. Ako bi se desillo da nešto zaškripi sa bankama na nekoliko dana, dođete u kladionicu i podignete svoj novac.
Meni se davno desilo da sam pošao u BG kolima (iz UE sam) i tek posle Čačka sam se setio da sam zaboravio torbicu sa svim novcem, karticama i telefonom. Kad sam stigao, zamolio čoveka za poziv, okrenuo kuma, uplatio mi novac na moj nalog u kladionici, ja otišao u najbližu i podigao. Tehnički su mogli da mi ne daju bez lične, ali pošto je bilo svega oko 100e i znao sam napamet JMBG, nisu pravili problem.
Primer dva: ujakovo dete kad je upisalo fakultet, to je bilo kad se pojavila mts banka, 2017. valjda, pa sam joj odmah otvorio račun i bilo je zgodno, njeni su joj uplaćivali novac na mts račun, a ona je podizala na bilo kom bankomatu. Međutim, pogodilo se da joj najbliži bankomat nije bio baš blizu, 2 stanice od nje. Kad sam prvi put svratio, video sam da bukvalno prekoputa stana ima pomenutu kladionicu. Odmah za ruku, otisli, napravila nalog, i onda su joj svo vreme studija uplaćivali tako novac i ona podizala. Uvek radi, 8-23h, uvek ima novca, nema provizije i preko puta. Na kraju su one devojke što rade počele da je zezaju da je ona jedina koja nikad ne ulaže, a stalno diže novac.
I ne, neće kladionica propasti, bar ova o kojoj pričam. Sigurnija je od banke.

Šalu na stranu, ovo stvarno može poslužiti kao korisno na način na koji sam opisao. Nadam se da moderator neće obrisati post, formalno je off topic, ali tematski nije, pošto je reč bila o tome šta raditi ako nemamo gotovine, a banke zakažu. Mada je meni ova situacija da banke zakažu, a mi bez dinara, prilično kataklizmička i pomalo filmska, više mi je ovo za slučaj neke zaboravnosti i rešavanja problema gotovine u hodu i bez muke.