Šta je novo?

Računar za igre <1200e

arcibalde

- Test subject -
Učlanjen(a)
30.08.2010
Poena
605
Pozdrav, trebao bih da uzmem komp koji bi služio za zabavu. Budžet je limitiran na 1200e ali šta god da može da se uštedi dobrodošlo je. Imam osmišljenu konfiguraciju pa bih je podelio sa vama da vidim da li sam se negde zeznuo i naravno ako neko ima bolji predlog neka slobodno napiše.

CPU - R5 2600 - 15.762(KP)
MB - MSI B450-A Pro - 10.415(radnja)
RAM - G. Skill Aegis 2x8Gb 3000Mhz - 7.906 (KP)
HDD - Toshiba P300 1Gb - 4339(radnja)
SSD - Crucial MX500 500Gb - 8720(radnja)
PSU - Seasonic Focus Plus Gold 550W - 10.620(KP)
MONITOR - AOC 24V2Q - 15650(radnja)
GPU - RX 5700 - čeka se nereferentni
CASE - MS Industrial Cyclops V - 2864(radnja)
COOLER - LC  CC  120 - 2533(radnja)

To bi bilo to.

Za non-eSports igranje bih uvek pre uzeo 1440p 75Hz nego 1080p 144Hz, otprilike je ista GPU zahtevnost, CPU zahtevnost drasticno manja, a subjektivno je ugodnije.

Cena slicna takodje.

Ma onaj AOC sto on hoce nije 1440p, nego 1080p.
Slazem se, za sve non esport igre, ili bolje reci za sve osim MP FPS-a, 1440p vise znaci nego osvezenje.
Zato sam i pitao sta igra, koji tip igara.
Problem je ako odluci da igra esport, onda ce videti da to jednostavno nije to, jer je osvezenje bitnije od svega.
Inace, ima Acera i drugih modela 2k 144hz za malo vise od 300e, i to 27''. To bi bilo sveobuhvatno resenje, samo pitanje da li mu probija budzet.

Nego mali off
jesi li probao aegis da klokujes? Ti rece da ces da probas, pa cisto da vidim kako napredujes.

Poslednja izmena:
Nisam neki gejmer te sam i uzimao komp svojim zahtevima, za ono sto igram wot, lol, gta5, divinity original sin, grim dawn... 100+fps

Ma onaj AOC sto on hoce nije 1440p, nego 1080p.
Slazem se, za sve non esport igre, ili bolje reci za sve osim MP FPS-a, 1440p vise znaci nego osvezenje.
Zato sam i pitao sta igra, koji tip igara.
Problem je ako odluci da igra esport, onda ce videti da to jednostavno nije to, jer je osvezenje bitnije od svega.
Inace, ima Acera i drugih modela 2k 144hz za malo vise od 300e, i to 27''. To bi bilo sveobuhvatno resenje, samo pitanje da li mu probija budzet.

Nego mali off
jesi li probao aegis da klokujes? Ti rece da ces da probas, pa cisto da vidim kako napredujes.
Ja sam igrao LoL na najvisem nivou na 60Hz, Overwatch na viskokom nivou na 60/75Hz, jeste da je bolje na 144Hz, ali ne u smislu da je neigrivo na 60/75.

Nisam stigao da klokujem memoriju, trebalo bi za vikend da izdvojim par sati.

Nisam neki gejmer te sam i uzimao komp svojim zahtevima, za ono sto igram wot, lol, gta5, divinity original sin, grim dawn... 100+fps

Ukoliko je Arci kao i ti, i ako igra iste igre, nece biti potrebno smanjivanje detalja, cak ni na 144hz, ali isto tako, 144hz mu ne treba, cak je i 60hz dovoljno.
Zato sam ga i pitao, i nisam dobio odgovor. Koje igre namerava da igra? Sve ima svoje, postoje i sveobuhvatna resenje, ali kostaju malo skuplje.
Za takve igre koje ti igras, ja bih kupio 40'' TV, i igrao se lezeci. Cale moj ima 42LH5000. Igrao sam NBA na njemu 2 dana bez prestanka, uzivancija. Onda mi je rekao da nije TV kupio da se ja igram, nego da on gleda TV i bluray filmove fhd.

@ivanbass
nije neigrivo, ali nije za poredjenje. Bilo koja MP FPS igra, 60hz i 144hz je kao razlika izmedju HDD-a i SSD-a. Jednostavno imas osecaj da igra leti, mnogo je fluidnija na 144hz. Cak i razlika izmedju 144hz i 240hz je mnogo primetna, makar onima koji igraju MP FPS.

Poslednja izmena:
Znam, igrao sam na 144Hz 1080p, i dalje sam pri tome da je za bilo kakvu vrstu igranja 1440p 75Hz bolje resenje, cak i za MP fps igranje, osim ako nije na nivou gde se zaradjuje novac/zivi od toga ili je neko bas hardcore competitive igrac.

Cisto subjektivno misljenje naravno.

Mozda bih mogao da pomognem nekome ko se dvoumi dal uzeti 144hz ili 2k-4k.
Igrao sam se na svim tipovima monitorima i na vecini razlicitih tehnologija panela. Kao prvo VA panel je najgori panel koji postoji, jedino nisam probao novije high end VA panele sve ostale jesam i krs su nevidjeni nit za gejming nit za multimediju.
144hz je jasna razlika u svim igrama pogotovu za esports naslove a bogami i za AAA naslove iako oni dodju do 100fps.
Velika mana 144hz je uzasan prikaz boja ma koji panel bio, jer se gubi kvalitet slike na toj hercazi, 4k je overkil i vise ima mana nego prednosti, najbolje do sad iskustvo mi je pruzio 2k 75hz IPS panel bez obzira na dijagonalu pozeljno je preko 24" da bude naravno. Po mom misljenju za mene bi idealno bilo gore navedeni jeftiniji 2k 75hz ips za single player casual online i multimediju, i jos jedan sporedni isto jeftiniji 144hz tn panel iskljucivo za online fps, ta 2 zajedno izadju jeftinije sigurno nego jedan "all around" 2k 144hz ips od 500+ eura

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

@ivanbass
To je ok. Samo je nebitno da li zaradjuje od igranja ili ne, nego kako hoce da se igra. Da li hoce da iskoristi sve prednosti koje monitor moze da mu pruzi, ili je pak zadovoljan sa 75hz.

@balzak
100% se slazem sa tobom, sve ima svoje prednosti i mane, i dual setup jeste najbolje resenje.
Ja npr ne marim za prikaz boja, igrao se ili ne, jednostavno sam takav, a svi smo mi razliciti. ž

Kao sto sam rekao ranije, tesko je izabrati monitor sa ogranicenim budzetom, recimo 300e. Nikako ne mozes sve da upakujes, jednostavno nema sanse.

Ako vec nece da baca kes na 144hz ili sta vec, neka makar kupi veliku dijagonalu, koju moze i kao tv da koristi za EON ili slicno.
https://eu.aoc.com/en/monitors/q3279vwfd8, https://www.youtube.com/watch?v=QOOk-E53Opk
32'' ips, 75hz 5ms- cena oko 200, odlicno za pare.

ima isti, samo MVA panel, cak ima i bench test https://www.youtube.com/watch?v=P6QPKrIyq5U, isto cena oko 200e

Poslednja izmena:
Za te manje rezolucije, i ja bih isao na 120+Hz.
Prosto je celo iskustvo, pa makar i skrolovanje web strana, na mnigo visem nivou.

Imam 1080p 120Hz/4k 60Hz monitor i kad god se prebacim na 1080p u fast paced fpsovima, place mi se kada se vratim na 4k, kao da mi je komp postao duplo losiji, ali takodje ne mogu da gledam 1080p posle 4k kvaliteta, pa je tu uvek neki kompromis :)

A naravno, 4k 60Hz cu uvek pre izabrati od cak i 1440p 120Hz, isto tako 1440p 60,75Hz, pre 1080p 120Hz, jer je kvalitet slike prosto neuporediv.
Za te dijagonale bi naravno 4k bio sulud i bacanje para, ali 1440p je sweet spot.

Opet, ako se neko resio za 1080p, obavezno 120Hz barem, nece zazaliti, stvarno je druga dimenzija fluidnosti u odnosu na 60Hz.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

Tacno.

Razlika je osetna i izmedju 60 i 75Hz, kamo li 144 :)

Računar za igre &lt;1200e

Ne bih da Arčiju drmam kavez ali pošto se "odlično" poznajemo moram. :D

Pre svega poslušaj Mileta, verujem da ste se do sad i već čuli) šta se femkaš tu. Vladika bi odavno već imao sklopljen komp da je na tvom mestu. :p

Drugo, ne znam što si zapeo da "sprcaš" 1200€ baš sad za komp. Rano je za unučiće, ne verujem su toliko porasli. :)

I treće, ono najbitnije.

Kupi bre SP 4 Pro i kupi 10 AAA naslova koji su izašli do sada (ili čipuj konzolu ako nećeš da kupuješ igre) i igraj "ko čovek" vrhunske igre. Ustedeceš minimum 800€. :)

TV verujem da već imaš (neki makar Full HD sa makar jednim HDMI ulazom). Ja sam mislio da su konzole i kontroleri samo za klince ali sam se žestoko prevario. Srećom ovaj moj mamlaz je dobio konzolu, a ja sam nakupovao igara (kao za njega, da žena ne zvoca mnogo :d) i od januara sam baš uživao.

Komp koji sam imao i pre 8 god kada smo cepali WoT i dalje imam, samo sam mu promenio grafičku (crkla mi HD 7950 i uzeo sam ovde na oglasu novu rx 570). Ne znam šta si zapeo za tu novu 5700.

Promaklo mi ovo tvoje pisanje od početka, a još sam u GR, pa rekoh možda me i poslušaš. ;)

Poslednja izmena:
Ne bih da Arčiju drmam kavez ali pošto se "odlično" poznajemo moram. :D

Pre svega poslušaj Mileta, verujem da ste se do sad i već čuli) šta se femkaš tu.

Kako nas zna... :) pricali pre sat vremena, ubedjujem ga tu ko nesto ali znas kakav je, kada zapne - gotovo...
Makar me je saslusao, kulturan covek :)

...über rimini 7

Uzeo ga ja danas. Odličan monitor za te pare. 32" 75Hz 1440p FreeSync Flicker Free.
Dosta podešavanja za prikaz slike. Modovi za igre Gamer1, 2, 3, Fps, Rts...
Koristim ga i za kablovsku tv.

Sasvim dovoljno za skoro svakog.
144Hz ima svojih prednosti ali je i skuplji. Meni ne opravdava višu cenu. Kao prvo nemam za komponente [emoji16]

Prešao sam sa 27" 1080p, na 32" 1440p je oštrija slika, 4k bi bilo idealno ali to opet povlači veću hardversku zahtevnost.

Sent from my JSN-L21 using Tapatalk

Oko 27K je kod nas, legalno.

Cudi me da nisi primetio, dosta nas sa foruma koristi taj monitor, ima i svoju temu.

Edit:

https://forum.benchmark.rs/showthread.php?421173-Veliki-monitor-za-malo-para!-AOC-Q3279VWF

Evo je, ali je tehnicki tema za "brata" sa VA panelom, mada se vise pise o novijem sa IPS panelom.

Monitor je apsolutni best buy, cak i sam panel je solidnog kvaliteta, jedino sto mu je dizajn los (debeli bezeli) i ima par sitnica koje nerviraju neke korisnike, ima u temi.

Poslednja izmena:
Cena?

...über rimini 7
27490 u E... prodavnici

To stoji da nije neki lepotan. Meni malo smeta taj glossy ram, pa nekad pravi odsjaj i odvlači pažnju. Postolje nije baš čvrsto, npr oćeš da obrišes monitor (ram, ekran..) i baš je klimav na dodir. Naravno neće pasti sa postolja jer je dobro pricvrscen, ali daje taj osećaj.
To je na prvu ruku, i meni što lično smeta je što nema zvučnike i vesa mount. Prethodni monitor mi je bio na zidu, i korsitio sam njegove zvučnike. Sad moram dodatne zvučnike da stavljam na sto, još dodatnih kablova i to me nervira [emoji16]

Sent from my JSN-L21 using Tapatalk

Akhm ljudi da ja vama kažem nešto, HDR 8k, 65" u 480Hz quad 2080ti, to jednom kada probate nema više nazad, kraj, ćao, sve ostalo je njesra, sporo, krupno, zrnasto i trzavo.
Ljudi ja nakon kobninacije 17"CRT/18" krš TN prelazim na 24" IPS 75Hz. Što se igara tiče pikaću Warframe, Starsector, Factorio, Wicher 3, rpgeovi. Eto. Btw 15k je max za monitor.

Sto ne kazes, pitao sam te 5 puta. Tebi onda ne treba 144hz ni za k... Iskreno, ni 5700 ti ne treba, uzmi neku 580 sa garancijom i sacuvaj pare, kada vec igras igre koje rade na integrusi preko 60fps-a.
Uzmi onda AOC, rece ti Duke da ima 27'' za 150e, sto je ok cena, ako vec neces da se pruzis za 32''.
Kod madjara bi trebalo da je oko 200, mozda cak i manje 32''.

Poslednja izmena:
A nennenene, 580 ne može to što oću a oću da sve klizi na Max. Štedeo sam dovoljno, da uzimam koliko sam para uštedeo taj računar bi izašao par miliona dinara. Ovo je prihvatljiv kompromis.

@book konzolu, stvarno? Konzolu!? Da nisi stariji od mene sad bi te dofatio i izdevet'o ko malo dete. Ti ćeš meni tu konzolu, ti ja dam konzolu. Ejjjjjjjj. Ajde da si predložio PS5 ali bre čoveče, pišljivu, slabašnu, anoreksičnu, krždavu, prdavu I nikakvu četvorku...

Poslednja izmena:
Računar za igre &lt;1200e

Ps 4 je ili box one x kosta koliko grafika koju hoces da kupis a koliko desetine miliona ljudi je srecno i izigrano, molim te ne opravdavaj svoje hirove i kupovinu grafike koja ti ne treba ni za sta, osim sto si se uvukao u latest and gratest paranoju gledajuci po YT i citajuci forume vredjanjem vrhunskih konzola, koga boli uvo za fps i te gluposti kad nakacis na 49-55’’ 4k tv i zavalis se u garnituru sa drustvom ili uvece sam, nema tog kompa koji bi to zamenio.
Nista licno samo nemoj tako...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Poslednja izmena:
Apsolutno se slažem to su samo naši hirovi koje eto smo kao zaslužili da sebi ispunimo.
Evo 4 meseca je proslo od kada sam ulozio 1400 eura a bar duplo vise sam se igrao na Xbox-u od tada .Komp je bio zanimljiv prve dve nedelje , kao i kada kupis nov telefon posle dve nedelje bih opet mogao nesto novo probati.

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Zeza se on za konzole :p
Uzmi onda AOC to je isti ovaj moj oko 15-16k je u radnjama. Ako ima 27 isti model preko da ti posalju za 150 uzimaj taj.

Apsolutno se slažem to su samo naši hirovi koje eto smo kao zaslužili da sebi ispunimo.
Evo 4 meseca je proslo od kada sam ulozio 1400 eura a bar duplo vise sam se igrao na Xbox-u od tada .Komp je bio zanimljiv prve dve nedelje , kao i kada kupis nov telefon posle dve nedelje bih opet mogao nesto novo probati.

Kum moj isto, kupio covek 2700x, 1070, Asus 144hz, a igra se na ps4 pro na TV-u.
Mada njemu komp sluzi za rad, crtezi i slicno, pa ajde, ali na neke stvari je nepotrebno bacio kes.
Ja jedino na konzoli mogu da igram sportove, za sve ostalo komp mi je zakon. Pokusao sam cak bf3 da igram na xboxu, bacio gamepad posle 2 minuta. Jednostavno nije to to, a da ne pricam da su konzole max 60fps, sto mi je beda. Da bi konzole mogle da se porede sa racunarom, mora hardver mnogo jaci da bude, a to vec kosta.

Ne mozes porediti niti su za poredjenje pc i konzole, 2 razlicite galaksije.
Konzolne ekskluzive su fenomenalne, pogotovo za PS VR.
Jednostavno stvar afiniteta, nista vise.
Takodje vise volim kb i mis ali za nekog ko hoce samo plug & play, vise mu ne treba.
Arci ni u ludilu nece uzeti konzolu, nije taj tip.

...über rimini 7

Ps 4 je ili box one x kosta koliko grafika koju hoces da kupis a koliko desetine miliona ljudi je srecno i izigrano, molim te ne opravdavaj svoje hirove i kupovinu grafike koja ti ne treba ni za sta, osim sto si se uvukao u latest and gratest paranoju gledajuci po YT i citajuci forume vredjanjem vrhunskih konzola, koga boli uvo za fps i te gluposti kad nakacis na 49-55’’ 4k tv i zavalis se u garnituru sa drustvom ili uvece sam, nema tog kompa koji bi to zamenio.
Nista licno samo nemoj tako...

O kakvom ti vređanju pričaš, pa nije proizvod ljudsko biće pa da ga vređam. Taj deo moje poruke je bio upućen specifičnoj osobi, što je implicirano onim "@", tako da ne znam zašto si se ti našao prozvanim da ga, braniš?, od šale.

Sem toga ako je tebi merilo zabave koliko ljudi uživa u nečemu ne znači da je svima isto to merilo... Može i svih 7 milijardi ljudi da uživa u konzoli ja neću jer mi je na PC ugodnije.

Što se mene tiče zaobiđi me psihoanalize, grešiš a već sam ti napomenuo to. Ne zanima me 5700 zato što je nova već što je na nivou 1080 a cenovno ispod 2060 (trenutno).

cccc39849a8a5721f88736cfd6357700.jpg
887d607246638892f19db1e2a9800415.jpg

Uzeh na kraju UW 29’
Nemam para sad za nista bolje.. 200evrica sam imao(morao sam malko da dodam jos) a i iskreno imao sam normalne monitore a ovo nikad. Mnogo mi se svidja. Prvi utisci su stvarno dobri. Res je 2560x1080 75hz sam podesio.. videcemo kako ce raditi. Spedece godine kad padnu malo cene bice neki u *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau* ;)

O kakvom ti vređanju pričaš, pa nije proizvod ljudsko biće pa da ga vređam. Taj deo moje poruke je bio upućen specifičnoj osobi, što je implicirano onim "@", tako da ne znam zašto si se ti našao prozvanim da ga, braniš?, od šale.

Stigoh kući. :)

Arči, neka je sa srećom kupovina. Zaista se radujem kao da ja to radim.

Ostali, možda niste videli da sam napisao da ga "odlično" poznajem pa shodno tome je i bila poruka, a u tom stilu i odgovor.

Super je sto si na kraju ipak prelomio za 1440p, neces zazaliti :)

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

U firmi na E ima ova kartica (GeForce GTX1070 Zotac Ice Storm) na akciji za 35.990. Da li se zna kakav je model pošto mi cena deluje ok, a znam da su ljudi ranije govorili da su Zotac karte prilično glasne i vruće?

edit: za dodatne 3 god garancije treba da se registruje kartica na Zotac sajtu, međutim od sedam ponuđenih 1070 modela nijedan nije ova grafička. Šta bre prodaju ovi? :D

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno