Šta je novo?

R600, licno i personalno

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@nedjo

Vase jednosmerno razmisljanje i slepo verovanje svim stranim izvorima necu ni da komentarisem!
Niti treba da mi persiras, niti treba da kmentarises ono sto ja pisem. Ali avaj "jednosmerno razmisljanje i slepo verovanje svim stranim izvorima" jeste komentar koji se tice mog postovanja. Odluci se onda sta 'oces!

Oke, ja to onako kulturno, da ne popijem neki warn :D :D! A deo o postovanju nisam razumeo. Da li je to s ili š?

Salu na stranu, ovo njihovo odlaganje ispada smesno. A niko nije na dobitku. Pogotovu krajnji korisnici. ATi/AMD samo gubi verne tzv. korisnike!

Oke, ja to onako kulturno, da ne popijem neki warn :D :D! A deo o postovanju nisam razumeo. Da li je to s ili š?

Salu na stranu, ovo njihovo odlaganje ispada smesno. A niko nije na dobitku. Pogotovu krajnji korisnici. ATi/AMD samo gubi verne tzv. korisnike!
S je CooLa, kao Sirogojno ;)

LM evo nekih zanimljivih linkova u vezi sa temom:

http://www.extremetech.com/article2/0,1697,2099613,00.asp

http://www.vr-zone.com/?i=4719

P.S

Treba li jo sjednom ponoviti da je odlozena NOVINARSKA promocija? Nevideh nigde ni jedan info da se odustalo od plana da se u Aprilu krene s prodajom. tek ako se to nedesi mozese pricati o odlaganju.

Treba li jo sjednom ponoviti da je odlozena NOVINARSKA promocija? Nevideh nigde ni jedan info da se odustalo od plana da se u Aprilu krene s prodajom. tek ako se to nedesi mozese pricati o odlaganju.

VR zone link ne radi, a ti Nedjo bre počinješ da zvučiš kao guru kada je govorio kako PS3 zapravo nijednom nije odložen. :D A zapravo, na neki način i jeste tako, pošto datum za official launch nije najavljen (tako da sigurno neće biti za dve-tri nedelje), i iskreno mi je malo suludo da R600 prvo krene u prodaju, pa onda da održe novinarsku prezentaciju... Čak je i Fudo spustio loptu i lepo kaže da je AMD izgubio ovu rundu... (ok, ok, znamo šta misliš o njemu, al dobro, kad se svi pozivaju na TheInq, što da ih i ja ne ubacim u argument - uostalom, o odlaganju smo svi saznali na Inkvajereru, a dobar deo poznatih faca ovde je do bukvalno prekjuče mislilo da se još uvek ide u Barselonu:D, tako da je čitanje Inkvajerera nekad i korisno). Uglavnom, nadam se da će biti kick ass kad se pojavi i da su pomerili launch da bi ga učinili još boljim...

Meni samo jedna stvar nija jasna: kako neko moze uopste da lupeta stvari i ocekuje da neko veruje u njih. Ja sam identifikovao sledece stvari:
1. kazu da je svejedno jer nema dx10 naslova. moje misljenje: kakva glupost
2. kazu da nesto cekaju pa ce oni to zajedno. moje misljenje: ovo nema veze blage ni sa mozgom ni sa zdravim razumom ni sa postulatima poslovanja

Prvo, kad konkurent divlja sa necim sto ja nemam to je ogroman problem za mene. Niko normalan (da ne ulazim u: obrazovan i sa 20 godina iskustva u poslu koji radi) nece staviti hold na proizvod koji je spreman da izadje na trziste. Ne u ovakvoj situaciji i ne pod ovakvim okolnostima.
Gamer? Gamer je po meni covek koji nije nuzno fan ni crvenih ni zelenih. Njega zanimaju samo tri stvari:
1. fps
2. fps
3. fps

Gamer kupuje najnoviji hardver i pichi na 20" i navise. 8800 ocigledno kida sve igre na visokim rezolucija i to je ono sto se trazi u segmenu koji gadjaju sa ovim kartama. Meni ova prica iz Atija zvuci tuzno/smesno/pateticno.
Pa to bi bilo kao kad bi bmw (kao sto i jeste uradio) izbacio novi model 5ice i 7ice i uhvatio mercedes na spavanju a onda ovi iz mercedesa kazu ma imamo mi jos bolji nego cekamo da Michelin izbaci nove gume pa da bude jos bolji. Pa to je smesno.

Ipak, priznajem da sam se nasmejao kad sam procitao sta ovaj lik Richard kaze.

101% se slažem sa tobom, ovog puta! Doduše, 99%, pošto mislim da su one tri najbitnije stvari kod gaming-a: fps, image quality i image quality... , but that's just me.

Meni samo jedna stvar nija jasna: kako neko moze uopste da lupeta stvari i ocekuje da neko veruje u njih. Ja sam identifikovao sledece stvari:
1. kazu da je svejedno jer nema dx10 naslova. moje misljenje: kakva glupost
Ko kaze da je svejedno? neko oficijelno, ili je neko negde na nekom sajtu to formulisao/tumacio?
2. kazu da nesto cekaju pa ce oni to zajedno. moje misljenje: ovo nema veze blage ni sa mozgom ni sa zdravim razumom ni sa postulatima poslovanja
Jedino sto je AMD rekao da ceka jeste izneseno ovde i odnosi se na raspolozivost cele palete DX10 akceleratora: http://www.extremetech.com/article2/0,1558,2099613,00.asp?kc=ETRSS02129TX1K0000532
Prvo, kad konkurent divlja sa necim sto ja nemam to je ogroman problem za mene. Niko normalan (da ne ulazim u: obrazovan i sa 20 godina iskustva u poslu koji radi) nece staviti hold na proizvod koji je spreman da izadje na trziste. Ne u ovakvoj situaciji i ne pod ovakvim okolnostima.
Kakvoj situaciji? kakvim okolnostima? A sto se tice onoga koji je stavio "hold" na proizvod, on zaista ima 20 godina iskustva u industriji: http://www.amd.com/us-en/Corporate/AboutAMD/0,,51_52_570_11576,00.html
Upoznao sam coveka i deluje sasvim normalan, a izgleda i da se razume u dve-tri stvari u vezi industrije i jos necega u vezi korporativne strategije. Za 20 godina i na mestima na kojima je radio, sigurno je ponesto i naucio.
Gamer? Gamer je po meni covek koji nije nuzno fan ni crvenih ni zelenih. Njega zanimaju samo tri stvari:
1. fps
2. fps
3. fps
Gamer kupuje najnoviji hardver i pichi na 20" i navise. 8800 ocigledno kida sve igre na visokim rezolucija i to je ono sto se trazi u segmenu koji gadjaju sa ovim kartama.
Pogledaj Valveou statistiku sa Steama, pa vidi sta prosecan Gamer fura, pa ce ti biti jasno da si malo bio preoptimistican sa onim sta Gamer kupuje! Uostalom i dalje su najprodavanije igre za PC Simsi i WoW i njih ljudi piche na integrushama! :( tuzno, ali istinito
Meni ova prica iz Atija zvuci tuzno/smesno/pateticno.
Pa to bi bilo kao kad bi bmw (kao sto i jeste uradio) izbacio novi model 5ice i 7ice i uhvatio mercedes na spavanju a onda ovi iz mercedesa kazu ma imamo mi jos bolji nego cekamo da Michelin izbaci nove gume pa da bude jos bolji. Pa to je smesno.
Ipak, priznajem da sam se nasmejao kad sam procitao sta ovaj lik Richard kaze.

Jaoj nemoj sa poredjenjima sa auto industrijom...
:wave:

Poslednja izmena:
VR zone link ne radi, a ti Nedjo bre počinješ da zvučiš kao guru kada je govorio kako PS3 zapravo nijednom nije odložen. :D A zapravo, na neki način i jeste tako, pošto datum za official launch nije najavljen (tako da sigurno neće biti za dve-tri nedelje), i iskreno mi je malo suludo da R600 prvo krene u prodaju, pa onda da održe novinarsku prezentaciju...
Mojne da meshas babe i zzabe! PS3 je imao explicitne datume za lansiranje (i to svetsko), pa su onda ti datumi menjani. A pod lasniranjem konzole se podrazumeva i pocetak njene prodaje. Nadam se da barem tebi ne moram da objasnjavam kako je to ATi radio u proslosti. Bilo smo na lansiranju R520 i obojica znamo da je prodaja bila najavljena skoro mesec dana nakon sto su ga nama demonstrirali?! Sa R600 je trebalo da se dogodi isto, ali kanda nece. Tek ako u aprilu ne kene prodaja R600, onda mozemod a pricamoo odlaganju.
Čak je i Fudo spustio loptu i lepo kaže da je AMD izgubio ovu rundu... (ok, ok, znamo šta misliš o njemu, al dobro, kad se svi pozivaju na TheInq, što da ih i ja ne ubacim u argument - uostalom, o odlaganju smo svi saznali na Inkvajereru, a dobar deo poznatih faca ovde je do bukvalno prekjuče mislilo da se još uvek ide u Barselonu:D, tako da je čitanje Inkvajerera nekad i korisno). Uglavnom, nadam se da će biti kick ass kad se pojavi i da su pomerili launch da bi ga učinili još boljim...
O Fuadu mislim sve najbolje. QL je decko, a to sto se nekad ne slazemo oko onoga sta on pise, nema nikakve veze sa mojim pozitivnim misljenjem o njemu. Pa ni sa tobom se ne slazem u gomili stvari, pa to ne utice na moje misljenje o tebi!
Smesno je tvrditi da je AMD izgubio rundu. Pa to bi bilo kao kada bi rekao da Highend trziste ima kapcitet od pola miliona ljudi (aproksimacija vezana za cinjenicu da ce to biti kolicina isporucenih G80-ki do momenta pocetka prodaje R600), te da vise niko nece kupovati HighEnd kartice kada se popuni taj limit, odnosno kada izadje R600?
Ako R600 bude brza (u odnosu na G80) i sveobuhvatnija gamerska karta kada izadje, logicno je rezonovati da ce joj kupci dati prednost u odnosu na G80. Sta ce i kad ce 'vidija imati umesto G80 je tema za sebe. jedno je sigurno: do sada su uvek imali unapred isplaniran potez, pa je naivno ocekivati bilo sta drugacije u buducnosti.

Kada si napisao ono za H. Richarda, niko nije ni mislio da on nema iskustva i ne zna šta radi, samo mislim da njihove zvanične izjave jednostavno nisu koherentne sa realnim stanjem stvari. To je nekako i normalno, samo mi je uvek čudno kako to TheInq i fanovi AMD-a uvek veruju zvaničnim obaveštenjima bez da pokažu bar malu dozu sumnjičavosti. Recimo, kada NVIDIA da neko obaveštenje za koje znamo da nema veze sa realnošću, lepo ih svi ovde napljujemo... I niko ne diže ruku da se poziva na zvaničan PR b.s. E sad, ja kapiram da je bottom line tvojih postova ovde da R600 nije odložen (za krajnje kupce), ali zar ne smatraš da je novinarima bilo malo nezgodno da u minut do dvanaest reorganizuju svoje planove vezane za put u inostranstvo, pogotovo ako znamo da je odmah nakon kraja would-be prezentacije najveća svetska IT manifestacija u susednoj Nemačkoj. To je bio još jedan razlog da se odlaganje ne desi, ali izgleda da je odlaganja moralo biti i da je u priči bilo nešto više od puke strategije. A da li će R600 biti za kupce spreman u aprilu - ni to ne znamo, jer još uvek ni za to ne postoji zvanično obaveštenje. Nadam se da ćeš nam ti prvi dati kakav-takav inside info, čim bude bilo dozvoljeno za disclosure takvih informacija. Pazi samo, internet je ćudo, a dosta ljudi ovde razume srpski ;)

http://hardocp.com/news.html?news=MjQ0MTcsLCxobmV3cywsLDE
Certainly it is good to see ATI's next-gen graphics cards showing up even if it is not pushing pixels. We have been able to confirm some other R600 news that is not good. ATI is stating that a SINGLE R600 high end configuration will require 300 watts of power (+/-9%) and a DUAL R600 "CrossFire" high end configuration will require, as you might guess, 600 watts of power (+/-9%). Compare that to a single GeForce 8800 GTX that will pull 150 to 180 watts. Add in a CPU to that mix and you overtake most power supplies’ peak ratings on the retail shelves today.

Nadam se da ovo nije istina! Bilo bi lijepo da se AMD oglasi i da potvrdi ili demantuje ove glasine!

@Nedjo

Mene ova dešavanja ne ostavljaju ravnodušnog jer ne znam na čemu sam? Glasine kažu da je R600 završen, ali ga neće izbaciti jer to AMD-u trenutno ne odgovara! S druge strane kruže glasine o tome kako postoje tehnički problemi! AMD ne daje nikakve konkretne informacije, i jednostavno ih boli neka stvar za to šta kupci misle!

O kako bi bilo lijepo da ja sada mogu usporediti cijenu, performanse i oc potencijal G80 i R600. Treba mi high end!
I kao i svi normalni ljudi hoću da izvučem maksimum za uloženi novac!

Poslednja izmena:
@starac

Pa imaš trenutni high end :), ili možda nije dobar? AMD/ATI je ionako debelo zakasnio tako su vjerojatno dobro procjenitli da tih par tjedana ne igra ulogu. Jednostavno će predstaviti R600 sa mid i low-end modelima, a do onda mogu složiti i neko bolje hlađenje .... s obzirom da sad kažu da je "ono" prototip :D.

Poslednja izmena:
1172804747QRR8ewfqvI_1_2_l.jpg

Dužina mi toliko ne smeta! Potrošnja da!

Konacno malo opipljivih informacija... Samo da AMD/ATi ispuni ocekivanja koja je nametnuo!

@starac

Pa imaš trenutni high end :), ili možda nije dobar? AMD/ATI je ionako debelo zakasnio tako su vjerojatno dobro procjenitli da tih par tjedana ne igra ulogu. Jednostavno će predstaviti R600 sa mid i low-end modelima, a do onda mogu složiti i neko bolje hlađenje .... s obzirom da sad kažu da je "ono" prototip :D.

Ograničen sam rezolucijom.
Ja R600 čekam već mjesecima, i nadam se da će biti konkurentan proizvod! Jasno ti je kakve bi to prednosti donijelo da je izbačen ranije.
U tome i jest problem što ne znam kada će biti izbačen na tržište, i dali će mi trebati trafostanica i tamponi u ušima?

sto se potrosnje tice, u onom infou sa HardOCP-a pise da ce KONFIGURACIJA sa r600 trositi 300W, a ne kartica, tako da 600W mogu da trose samo dve konfiguracije, a ne dve kartice...Klasicna patka koja se uvek uvaljuje pre izlaska neke nove top model karte...Secam se da su za 6800Ultra pricali da ce trebati minimum 450W PSU, a u realnosti je trosila ~80W na full loadu...

sto se potrosnje tice, u onom infou sa HardOCP-a pise da ce KONFIGURACIJA sa r600 trositi 300W, a ne kartica, tako da 600W mogu da trose samo dve konfiguracije, a ne dve kartice...Klasicna patka koja se uvek uvaljuje pre izlaska neke nove top model karte...Secam se da su za 6800Ultra pricali da ce trebati minimum 450W PSU, a u realnosti je trosila ~80W na full loadu...

ATI is stating that a SINGLE R600 high end configuration will require 300 watts of power (+/-9%) and a DUAL R600 "CrossFire" high end configuration will require, as you might guess, 600 watts of power (+/-9%). Compare that to a single GeForce 8800 GTX that will pull 150 to 180 watts. Add in a CPU to that mix and you overtake most power supplies’ peak ratings on the retail shelves today.

Nisi pročitao dobro.

According to graphics card makers, the R600 is AMD's hope of getting back on top and the delay only serves to highlight how far behind the company has fallen. The fear that many card makers now face is that supporters of the ATI brand who have been waiting months for the new product will finally decide enough is enough, the effect of which would be reduced confidence, and therefore sales, of all ATI-branded products.
Partneri su također nezadovoljni.

Poslednja izmena:
Ohohoo, znaci krece prica sa LBO! Ovo postaje zanimljivo i nama antitalentima za gamer-isanje:)

ATI is stating that a SINGLE R600 high end configuration will require 300 watts of power (+/-9%) and a DUAL R600 "CrossFire" high end configuration will require, as you might guess, 600 watts of power (+/-9%). Compare that to a single GeForce 8800 GTX that will pull 150 to 180 watts. Add in a CPU to that mix and you overtake most power supplies’ peak ratings on the retail shelves today.

@ GX-X:I ja sam prvo pomislio da je u pitanju cela konfiguracija,ali pod "SINGLE R600 high end configuration" se misli na jednu high-end R600 graficku karticu.Preterano je mnogo 300W,pa Ati u poslednje vreme kao da uopste ne ulaze u tehnologiju smanjene potrosnje.Mislim da se nVidia na tom polju mnogo vise trudi,pa i 7900GTX je trosio mnogo manje od X1900XTX-a, ja tipujem da su mnoge od onih bezbroj pixel shader jedinica kod X1900XTX radile "u leru" jer bi inace trebao da bude brzi.A kad se setim da neki kazu kako je R580 na korak blize ka unificiranim shaderima-po meni je na korak dalje,jer je glavna poenta citavog unified shader pristupa da se ceo cip uvek radi nesto,a kod X1900XTX je izgleda upravo obrnuto jer takav odnos broja PS/VS/TMU/ROP sigurno nije nejapogodniji.Secam se da sam citao neki intervju sa nekim likom iz Ati-ja povodom odnosa R520 i R580-cak ni on nije delovao najsigurniji da je to pravi odnos.S druge strane 8800GTX vuce malo struje s obzirom na 680m tranzistora u 90nm i GDDR3 memorijom.Kad budu presli na sitniji proces i GDDR4 memoriju mislim da ce se potrosnja jos smanjiti uprkos visim frekvencijama.
Znam da sam malo otisao sa teme,ali ipak se tice potrosnje.Evo ovo je objavljeno dosta pre izlaska G80:
http://www.elitebastards.com/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=83&Itemid=29
A mislim da je ovo onaj intervju koji sam pomenuo:

http://www.beyond3d.com/reviews/ati/r580/int/

http://www.benchmark.co.yu/modules.php?name=BenchmarkNews&file=article&sid=12655

Kada pročitate to, imajte u vidu da nisam želeo da prenesem bulažnjenje o tome kako je ATI do sada bio najbolji u High End segmentu i da i dalje vodi na tom tržištu itd. Bilo mi je žao :)
Posebno molim Neđu da prokomentariše zašto je AMD CEO nezadovoljan odlaganjem, kad njegovi izvori kažu da je sve ok i da je u stvari samo pomerena novinarska prezentacija :d :)

Pa normalno je da bi Hektor i svi u AMD-u bili najsrecniji da je R600 izasao u Bozicnoj sezoni i sigurno je da se nece radovati cinjenici da kartice nisu vec u prodaji.

Isto tako je cinjenica da jeedino sto je odlozeno jeste novinarska premijera.

U svakom slucaju R600 je toliko drugaciji od svega sto je do sada vidjeno na 3D trzistu i svi oni koji ga cekaju nece biti razocarani kada se konacno pojavi u prodaji. sve ono ono sto je integrisano u R600 nikada nije do sada nije bilo integrisano u jedan GPU.

Ah, ne možeš ga pokolebati :)

Ispašće da je G80 dizajniran samo od onog što je do tada smeštano u GPU. ;)

Šalu na stranu bila bi tragedija da R600 ne bude dobar proizvod kad se naposletku pojavi. Mislim da to svi očekuju i bilo bi iznenađenje veliko ako ne bude tako.

Poslednja izmena:
Pa normalno je da bi Hektor i svi u AMD-u bili najsrecniji da je R600 izasao u Bozicnoj sezoni i sigurno je da se nece radovati cinjenici da kartice nisu vec u prodaji.

Isto tako je cinjenica da jeedino sto je odlozeno jeste novinarska premijera.

U svakom slucaju R600 je toliko drugaciji od svega sto je do sada vidjeno na 3D trzistu i svi oni koji ga cekaju nece biti razocarani kada se konacno pojavi u prodaji. sve ono ono sto je integrisano u R600 nikada nije do sada nije bilo integrisano u jedan GPU.

Slično je bilo i sa R520 i R580, a mi dobro znamo da čisti technical advance u odnosu na konkurenta ne znači da će GPU biti uspešniji u igrama, a pogotovo ne uspešniji proizvod. Ali, ja se nadam da će zaista biti jezivo brz, makar morali da menjamo i kućište za njega :)

E gorisi od teleshopa majke mi. :d

Oooo :) A kako ti znas da je r600 toliko drugaciji kad nije bila ni novinarska premijera niti iko ima test primerak i tacne specifikacije da moze da se prica o tome ? Nesto mi smrdi da imas neki info koji je pod NDA, bilo bi lepo kad bi bar nesto rekao, ako ne mozes, onda nije u redu IMO da pises ovako...

PS. Sta tu ima da bude toliko drugacije i da ima toliko novog nevidjenog do sada ? Ima ugradjenu zvucnu kartu ili podrsku LAN akceleraciju ili sta ? Sta moze da se nabudzi na graficku sto vec 8800 nema, a da je korisno ? :) Revolucionarne, pompezne najave...trese se gora, a rodice se 800$ 300W monstrum koji je 5% brzi od 8800GTX-a, a 10% sporiji od 600$ 8900GTX-a LOL

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno