Šta je novo?

Periferni uređaji Punjive AA baterije

• Začetnik teme Začetnik teme Dmjenk
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Miševi, tastature, štampači, skeneri i sl.

Dmjenk

Slavan
Učlanjen(a)
07.03.2007
Poena
330
Sta uzeti od punjivih AA baterija, da je veceg kapaciteta, kvalitetno i da ne brinem da ce da iscuri ako se ne koristi duze vreme?
Namena za xbox, quest 3 kontrolere i wireless miseve?

Ono sto sam gledao da uzmem bi bilo recimo enloop pro 2500mah NiMH punjive, 4 komada sa punjacem su nekih 6.000rsd.
Ili videh na aliju/temu neke neke AA baterije koje imaju usb c port pa ih tako punis. Navodno 4300mah Li-ion, ali racunam ako ima pola od toga super za 600rsd 2 komanda. Tu me samo brine koliko su takve baterije bezvedne jer ne bih se igrao da mi eksplodiraju ili nesto slicno?

Да, Ikea je Eneloop. Ја сам пре неколико година купио довољно АА и ААА батерија и пребацио малтене све уређаје на пуњиве.

Takodje preporuka za LADDA punjive baterija mada bilo bi dobro da IKEA izbaci i verziju sa USB-C portom za punjenje.

Ja koristim samo Eneloop, sve druge su mi brzo gubile snagu. Ranije kada su deca bila mladja i imala vise igračaka koje su zahtevale baterije radile su i druge, ali eneloop su mi se pokazale da najduže traju i zato što imaju malo samopražnjenje su pogodne za uređaje sa kojima ih koristim. Ladda nisam probao, ali kad mi bude tebalo videću ako je razlika u ceni osetna, ako nije original eneloop su za sada najbolje.

Mislim da slobodno možeš da koristiš punjive u daljincima, ja ih koristim godinama. Nisu Ladda ali sve punjive baterije imaju 1.2v umesto 1.5 kao što je kod alkalnih. Sve radi ok.

Ja koristim samo Eneloop, sve druge su mi brzo gubile snagu. Ranije kada su deca bila mladja i imala vise igračaka koje su zahtevale baterije radile su i druge, ali eneloop su mi se pokazale da najduže traju i zato što imaju malo samopražnjenje su pogodne za uređaje sa kojima ih koristim. Ladda nisam probao, ali kad mi bude tebalo videću ako je razlika u ceni osetna, ako nije original eneloop su za sada najbolje.
Leve su uzete krajem 2023, desno uzeh danas, 8e pakovanje od 4 kom.
Ove iz 2023 se koriste skoro non stop u igracki za macke, nista im ne fali.
Polako smo zamenili sve baterije u kuci sa Ladda, od daljinskih, satova, uredjaja, sada bozicnog osvetljenja...
Kao sto vidis, prodaju se napunjene, nema praznjenja od stajanja.

1000040973.jpg

Da li neko koristi Ladda za daljince (tv) mislim posto u daljincima idu od 1.5v a sve punjive su od 1.2v?
Imam isto LADDA i idu u daljinac bez problema iako piše da treba 1.5v.
Ipak, napomena, imam neke male gadgete po kući kod kojih piše da treba 2x1.5v i stavim ja 2x LADDA od 1.2v (vođen logikom ako može u daljinac može i ovde) - ali nisu hteli da se uključe. Ne razumem se mnogo u sve to pa samo iznosim zapažanja.

Hmm. Ja koliko znam "pune" baterije su toliko volti. Kako se prazne voltaza im se smanjuje, a struja ostaje ista?
Ajmo non-chatgpt neka neko objasni 😉

Pune 1.2V baterije su negde oko 1.4-1.5, al je fora što su 1.5V baterije zapravo 1.7 kad ih kupiš a većinu vremena će da budu oko tih 1.5V.
Tako da ova punjiva uvek pre "umre" ali je napuniš pa novi krug.

Neki uredjaji su osetljiviji od drugih na voltazu, tako da je za neke lek samo 1.5V baterija...malo je takvih ali ima ih.

Takođe možda nekom znači, imaju 1.5V AA LiIon baterije sa USB C portom na samoj bateriji i reda veličine 2000-2500mAh. Pune se a imaju veću voltazu. Vidjao sam ih na Aliju.

Da li je neko kupovao ove Pujimax punjive litijumske baterije?
1767470203154.png
Imam one što imaju na sebi USB C port i čini mi se da su dosta dobre. Daju pravih 1,5V. Ne verujem tome što piše za mWh, ali za ovo što meni treba traju poprilično dugo.
Sada sam rešio da uzmem punjač i baterije bez porta na njima.

Imam ja Pujimax, prakticno beskorisne, mogu slobodno da ih bacim. Daljinski ne mogu da pokrenem a ne sta vise. Ne znam da li su sve takve ove 1.5V ili...

Drzim se Eneloop i LADA-e, provjerenih Ni-MH 1.2V

Ja sam veoma zadovoljan njihovim litijum jonskim. Sad sam poručio punjač i verzije bez USB na njima.
Sto se tiče NiMH baterija, Eneloop i Ladda su mi odlične. Traju jako dugo i pune se puno puta i nemaju samopražnjenje. Ali su 1,2V.

Hvala svima na preporukama, uzeo sam Ladda uz njihov punjac i za sada veoma zadovoljan. Dosle su sa nekih 75% napunjenosti.
U bluetooth misu mi je nakon 3 nedelje na 50%. Poredjenja radi jednokratne kineske su bile gotove posle 3-4 dana.
Za dzojstike nisam imao vremena, samo sam probao prikazuju 90% napunjnosti zbog manje voltaze ali rade normalno.

Imam (TEMU) PUJIMAX 1.5V AAA, super rade za sad...Od ranije imam i ZNTER 1.5V AAA - da kucnem u drvo odlicne, preko alija, a takodje i 3000mWh 1.5V AA Lithium Rechargeable USB Battery Laiphi. Imao sam gomilu Eneloop i mada su same baterije super, uvek me nerviralo da li ce da radi nesto na njih ili ne...kod mene je vise od 50% gadgetsa bilo sa dve, nekad sa tri AA i onda napon padne toliko da ili ne radi uopste, ili radi vrlo kratko vreme. Ovo je samo moje iskustvo, naravno.

Pošto sam kupio punjač za liion baterije, koji model/boja od tih Pujimax?

@jurodivi
Moraš prvo da se razumeš u tehnologiju tj. hemiju baterija da bi mogao da iznosiš takve kritike. Nije do Srba, već ceo svet kupuje kineske baterije.

Koristim te "provereno dobre" baterije. Imam ih bar 40-tak komada. Isto tako koristim još bolje Panasonic Eneloop baterije koje su skuplje (isto ih imam oko 40-tak komada). Pričalo se ranije da je Panasonic pravio te LADDA, ali mislim da to bilo samo u početku.

Ono što treba da bude jasno je da su to NiMH baterije. Daju 1,2V kad su pune i odlične su što se tiče pouzdanosti. Imaju jako malu degradaciju i slabo samopražnjenje. Mogu stojati u fioci mesecima, a onda ih ubaciš u uređaj i rade. Zato ih najviše i koristim. Znaš da će raditi kad ti zatrebaju.

Što se tiče ovih sa Temu-a (konkretno Pujimax), po mom iskustvu to nisu loše baterije. Nisam koristio njihove NiMH niti alkalne (nepunjive) pa te ne znam kakve su. Koristio sam njihove Li-ion baterije. I ne mogu da se porede sa ovim "provereno dobrim" NiMH. Jednostavno je to druga tehnologija.

Daju 1,5V konstantno. Možeš ih satima koristiti od prve sekunde do poslednje i uvek će biti 1,5V. To je dobro i loše. Dobro je zato što izvučeš maksimalno struje za uređaj koji koristiš, a loše je što ne znaš kada će baterija da se isprazni. Uvek će prijavljivati 100% napunjenosti, a u sledećem trenutku 0%. To isto nije dobro za bateriju i ubija vek. Trebalo bi da otprilike znaš koliko si ih koristio, pa da ih preventivno napuniš. Li-ion bateije u sebi imaju BSM koji sve kontroliše i koji bi trebalo da je bezbednosni mehanizam za punjenje, pražnjenje i pregrevanje. Nisam siguran koliko je kvalitetan u ovim Pujimax i zato ih koristim oprezno. Pazim da ne probam da tražim od njih više nego što je dozvoljeno, bez obzira na BMS.
Druga prednost Li-ion što se mnogo brže pune od NiMH. Dok LADDA i Eneloop moram satima da punim, ista Li-ion je spremna za upola manje vremena. Isto tako, mogu brže i da se prazne tj. da daju više struje u kraćem vremenskom periodu. Dobro je za ove dečije igračke na daljinski, alate, i bilo šta što zahteva malo jaču snagu. Ne koriste se bezveze Li-ion u alatima i automobilima.
Još jedna prednost je što mogu da imaju više kapaciteta. Ali to je u teoriji. Mislim da ono što piše na njima možeš da podeliš sa 2 i da je to bliže realnosti. Imaš više videa gde otvaraju te baterije i vidiš da je jedan deo USB C sa BMS-om, ali preostali deo ni ne iskoriste do kraja. Mislim da su u rangu sa Eneloop i Ladda baterijama po kapacitetu.

Mene najviše brine njihova pouzdanost i trajanje. Mrzim kad uzmem bateriju i stavim je u uređaj, a baterija ne radi. A još gore kad koristiš više baterija, pa treba da ubodeš koja je neispravna. Kratko vreme ih koristim, pa ne znam da li ću imati takvih negativnih iskustva u budućnosti. Za sada nemam.
Tek sam počeo da ih koristim i za sada mi se čini da su dobre. Vrlo dobre za neke stvari. A po ceni su odlične.

Cena za AA po kojima sam ja kupovao, po komadu:
Ikea LADDA: 210 dinara
Panasonic Eneloop: 500 dinara
Pujimax Li-Ion: 170-190 dinara

Ljudi se ubiše preporučujuči provereno dobre i poznate baterije iz Ikee koje su i jeftine i lako dostupne, i svejedno će neko da juri neki kineski krš sa Temua da bi (možda) uštedeo 100-200 dindži...

Jooooj, Srbi, i Bogu ste teški...!
Цимање ми да идем до Икее, овако ми донесу на врата из Кине, мада гледам цене, и ипак су Икеине јефтиније, осим што су слабије.

Nazad
Vrh Dno