@
jurodivi
Moraš prvo da se razumeš u tehnologiju tj. hemiju baterija da bi mogao da iznosiš takve kritike. Nije do Srba, već ceo svet kupuje kineske baterije.
Koristim te "provereno dobre" baterije. Imam ih bar 40-tak komada. Isto tako koristim još bolje Panasonic Eneloop baterije koje su skuplje (isto ih imam oko 40-tak komada). Pričalo se ranije da je Panasonic pravio te LADDA, ali mislim da to bilo samo u početku.
Ono što treba da bude jasno je da su to NiMH baterije. Daju 1,2V kad su pune i odlične su što se tiče pouzdanosti. Imaju jako malu degradaciju i slabo samopražnjenje. Mogu stojati u fioci mesecima, a onda ih ubaciš u uređaj i rade. Zato ih najviše i koristim. Znaš da će raditi kad ti zatrebaju.
Što se tiče ovih sa Temu-a (konkretno Pujimax), po mom iskustvu to nisu loše baterije. Nisam koristio njihove NiMH niti alkalne (nepunjive) pa te ne znam kakve su. Koristio sam njihove Li-ion baterije. I ne mogu da se porede sa ovim "provereno dobrim" NiMH. Jednostavno je to druga tehnologija.
Daju 1,5V konstantno. Možeš ih satima koristiti od prve sekunde do poslednje i uvek će biti 1,5V. To je dobro i loše. Dobro je zato što izvučeš maksimalno struje za uređaj koji koristiš, a loše je što ne znaš kada će baterija da se isprazni. Uvek će prijavljivati 100% napunjenosti, a u sledećem trenutku 0%. To isto nije dobro za bateriju i ubija vek. Trebalo bi da otprilike znaš koliko si ih koristio, pa da ih preventivno napuniš. Li-ion bateije u sebi imaju BSM koji sve kontroliše i koji bi trebalo da je bezbednosni mehanizam za punjenje, pražnjenje i pregrevanje. Nisam siguran koliko je kvalitetan u ovim Pujimax i zato ih koristim oprezno. Pazim da ne probam da tražim od njih više nego što je dozvoljeno, bez obzira na BMS.
Druga prednost Li-ion što se mnogo brže pune od NiMH. Dok LADDA i Eneloop moram satima da punim, ista Li-ion je spremna za upola manje vremena. Isto tako, mogu brže i da se prazne tj. da daju više struje u kraćem vremenskom periodu. Dobro je za ove dečije igračke na daljinski, alate, i bilo šta što zahteva malo jaču snagu. Ne koriste se bezveze Li-ion u alatima i automobilima.
Još jedna prednost je što mogu da imaju više kapaciteta. Ali to je u teoriji. Mislim da ono što piše na njima možeš da podeliš sa 2 i da je to bliže realnosti. Imaš više videa gde otvaraju te baterije i vidiš da je jedan deo USB C sa BMS-om, ali preostali deo ni ne iskoriste do kraja. Mislim da su u rangu sa Eneloop i Ladda baterijama po kapacitetu.
Mene najviše brine njihova pouzdanost i trajanje. Mrzim kad uzmem bateriju i stavim je u uređaj, a baterija ne radi. A još gore kad koristiš više baterija, pa treba da ubodeš koja je neispravna. Kratko vreme ih koristim, pa ne znam da li ću imati takvih negativnih iskustva u budućnosti. Za sada nemam.
Tek sam počeo da ih koristim i za sada mi se čini da su dobre. Vrlo dobre za neke stvari. A po ceni su odlične.
Cena za AA po kojima sam ja kupovao, po komadu:
Ikea LADDA: 210 dinara
Panasonic Eneloop: 500 dinara
Pujimax Li-Ion: 170-190 dinara