Šta je novo?

Pucanje igri!!?

stavrik

Čuven
Učlanjen(a)
01.11.2003
Poena
620
Tokom igranja igri stalno me izbacuje u windows.
Igra samo pukne.Uglavnom se desi posle pola sata do sat igranja.
Probao sam nekoliko igrica sve posle jednog vremena
puknu tj. izbaci me u windows.

Komp je 2200+nije OC
256ddr400
nforce2(Mercury;driver nforce 4.24)
Gf2MX400(driver 56.72)
WindowsXP professional sp1
directX 9b
Napona: Probao sam sa novim i starijim drajverima
za plocu za graficku cak formatirao sve novo instalirao,opet isto!?

HELP!!!!!

Koje napajanje imas? Mozda ti ono pravi probleme, a moze biti da je u pitanju i memorija ako je od nekog losijeg proizvodjaca.

ali od svih mogucih varijanti, da napajanje pravi probleme je najmanja sansa...

Probaj prvo da otvoris kuciste i tako igras, da se uveris da se nesto ne pregreva.

Memorija PQI 256MB ddr400
napajanje JNC 300W
tempeatura procesora je 45-49C
Ostalo sve funkcionise samo igre zezaju

Mali HoBiT je napisao(la):
ali od svih mogucih varijanti, da napajanje pravi probleme je najmanja sansa...

Mislim da nisi bas u pravu. Lose/slabo ili neispravno napajanje su cesti uzrok nestabilnosti sistema, a isto tako je i sa memorijom. Nisam rekao da ne moze u necem drugom da je problem, ali bih ja prvo obratio paznju na ove dve komponente.

@stavrik: Probaj ako mozes da od nekog prijatelja pozajmis neku od ovih komponetni cisto da bi video kako ce se onda ponasati. Pozdrav.

Ja bi prvo posumnjao na pregrevanje, a i na memoriju tako da ti je moj savet da skines memtest86 i istestiras memoriju prvo, pa ako je ona ispravna uzmes istestiras cpu sa prime95 stime sto trebas da obratis paznju na temperaturu jer moguce da se pregreva sada kada je doslo leto pa da je to uzrok ispadanja iz igara, ako i to prodje skini 3dmark i testiraj graficku sa njime, mozda je ona u pitanju. Ako ti sve to prodje onda moze da dodje u pitanje i napajanje mada cisto sumnjam da ce sve to proci a da ce napajanje biti problematicno.

@Twister mislim da previse pucas na napajanje koje je retko uzrok nestabilnosti racunara, a pogotovo ovakve. Ne kazem da nemoze ali mislim da ipak je daleko veca verovatnoca da je neispravno ensto drugo a ne napajanje.

Kuciste se puno grejalo, slabo radi ventilator na napajanju.
Procesor se grejao do 53C na 3000 obrtaja.
NortBridge se usija posle duzeg rada(pasivan hladnjak).
Kad sam stavio ventilator na stranicu druga prica.
Procesor maksimum 46C.Mada ono opet ispada u Windows.
Probacu sa testovima,pa sta bude.

Poslednja izmena:
Ако кућиште има добру вентилацију, онда је хлађење боље када је кућиште затворено. Иначе, то се обично дешава када је меморија неисправна, тестирај је са memtest86 ili GoldMemory.

kjgkreek je napisao(la):
@Twister mislim da previse pucas na napajanje koje je retko uzrok nestabilnosti racunara, a pogotovo ovakve. Ne kazem da nemoze ali mislim da ipak je daleko veca verovatnoca da je neispravno ensto drugo a ne napajanje.

Nisam rekao da problem moze da bude samo u napajanju, vec i u memoriji, a i u necemu trecem. Slazem se sa tobom da je najbolje da uradi neki test, pa da vidi u cemu je problem. Svakako da sad u letnjim danima treba obratiti i paznju na temperaturu sistema i na njegovo hladjenje. Pozdrav.

Radio sam test mmemorije MEMT86 i prime95.
Koliko traje test ja ga drzao 2 sata nije nasao gresku.

Prime sam prvo testirao < In-place large FFTs
(maximum heat, power consumption,some RAM tested)
posle 23 minuta Hardver greska.Na slici je greska.
Koji deo to moze biti ako neko zna??
Posle sam testirao Blend testom trajao 2 ipo sata do tada nema greske.

Liči na "poluispravan" procesor. (ili "poluneispravan") Ako ti je comp pod garancijom, ja bih odneo kod prodavca, rekao da puca u Prime95, pa neka on provaljuje šta je.
Osim procesora, može biti ploča i napajanje. Ali malo verovatno, s obzirom da je proc u Prime napravio grešku kod računanja. To bi moglo da bude i do memorije, ali ako je ona istestirana, i ispravna, onda ostaje samo proc.

Jedino ne kontam zasto si se interesovao oko overklokinga, kada ti masina ni na defaultu ne radi kako treba!

Licno, ja bih takodje odneo masinu kod prodavca pa nek vadi oci! :)

Poslednja izmena:
Imao sam isti problem i bio je do loshe memorije mozda je ovde drugi sluchaj meni su uvali krsh najveci, i to sam izvalio u sandri

Stvarno procesor.

Hot CPU Tester Pro 4.0.0.578
Copyright © 1999-2003 7Byte Computers
Sunday, June 13, 2004 - 21:26:47
Diagnostic Report
---------------------------------------------
Test Started at: 21:07:50
Test Duration: 00:18:40
Physical Processors Available: 1
Logical Processors Available: 1
Multi-Processors System(SMP): Not Available
Hyper-Threading Technology: Not Available
CPU Name String: AMD Athlon(tm) XP 2200+
Speed: 1811MHz
Logical Processors Tested: CPU 0
Average CPU(s) Performance: 100.0%

Modules Results:
Complex Matrix: Finished without error
Calculating Pi: Finished without error
Sorting Algorithms: Finished without error
Prime Test: Finished without error
Fast Fourier Transforms: Error FFT:CPU 0: Error FFT checksums do not match ChkSum1=-867000,ChkSum2=-867239
Chipset: Finished without error
L1 Cache: Finished without error
L2 Cache: Finished without error
Memory: Finished without error
HD: Finished without error
MMX: Finished without error
SSE: Finished without error
SSE2:
3DNow!:

Да је у питању меморија, не би то време било толико слично; пре ће бити да ти се прегрева нешто...

Spojena dva paralelna thread-a, oba u pogresnim sobama, novi thread prebacen u Hardver.

sve normalno sto e tice temperature.
procesor 40C
sve sto moze da se greje nije pretoplo
sad sam pipao.

Da napomenem jednu "sitnicu". Za pregrevanje procesora, osim samo kulera, itekako može da bude odgovorno napajanje. Nekad je, sa kvalitetnijim napajanjem, moguće spustiti temperaturu u kućištu za čitavih 10 C.

Zašto? Postoji nekoliko mogućih razloga. Prvi je maksimalno opterećenje napajanja, koje je kod lošijih modela (čitaj: JNC, KME itd.) uglavnom na daleko nižem nivou nego što je navedeno. U praksi to znači da to napajanje od 300w, po laboratorijskim testovima, retko kad može da izdrži više od 210-240w. Nekad i manje. I sada, kada takvo napajanje radi na samoj granici izdržljivosti, počne da se pregreva. Osim što sopstvenom disipacijom zagreva i ostatak komponenti, zbog nedovoljno stabilnog izvora struje, dolazi do različitih varijacija u radu, a jedan od nusefekata je i pregrevanje. Da ne pominjem koliko su takva "renomirana" napajanje loše izrade, pa se u celu priču mešaju i loše komponente u napajanju, problem sa malim poprečnim presekom provodnika, koji opet dovode do pregrevanja cele mašine, i samim tim, procesora.

Druga stvar, na koju trebaš da obratiš pažnju je kuler na procesoru. Nikakvog udela nema broj obrtaja ventilatora, ako on ne naleže dobro na površinu procesora. Skini ga, dobro očisti (a takođe i površinu procesora), stavi novu termalnu pastu i ponovo namontiraj kuler, ali pazeći da 100% stoji tako da ravnomerno pritiska procesor. Paste treba da bude dovoljno, po celoj površini, ali ne i previše, jer je to kontraproduktivno.

Gotovo sam siguran da je ovo dole u pitanju (kuler), a na to me navodi činjenica da si kućište držao otvorenim i da je problem ostao. Da kuler radi svoj posao kako treba, otvaranje kućišta bi itekako rešilo problem (čak i da kuler ne uspeva da ohladi CPU kako bi trebalo). Drugo moguće rešenje je test sa drugim napajanjem (kako su neki ovde i rekli), a poslednje je ubedljivo najdosadnije i tiče se samog procesora. Kako ti je rekao NOTAX, i sam procesor može da bude polu(ne)ispravan, mada je to srazmerno retko.

Probaj prvo ovo sa kulerom, pa javi šta si uradio.

Pozdrav i srećno!

Sto se tice napajanja obicno kvalitetnije napajanje i jace povecava i temperaturu CPU o odnosu na neko losije i slabije, i to iz prostog razloga sto je veca amperaza kod kvalitetnijih napajanja, a to da se slabije napajanje vise greje zato sto radi na svom maksimumu to jeste tacno, ali ipak to manje utice na temperaturu CPU.Ali cela ta prica i nije toliko bitna pa necu da je razradjujem dalje.

Ako si vec sa vise programa utvrdio da CPU pravi problem ako ti je pod garancijom nosi ga pa neka se oni jebavaju sa njim.A ako nije skini cooler, obrisi pastu vidi da niej okrnjen, jel desava se da bas zbog toga ne radi kako treba, ako imas prilike da pozajmis od nekoga drugi CPU uzmi pa vidi da li sa njim sve radi lepo.A ako nemozes probaj da povecas malo napon na cpu i lepo mu stavi novu pastu i ocisti cooler pa probaj onda da li ce da radi ok.

Izbacivanje iz igre sam imao kad podignem frekvenciju na procesoru, a ne dodam dovoljno napona. Da se pregreva, puko bi i Windows. Probaj da mu dodas 0,05V, ili 0,1V, pa ako nastavi, onda ga zameni.
Mogao bi da pozajmis procesor za probu, pa ako je isto, onda ploca pravi problem (mozda se pregreva napajanje za procesor na ploci)

Nikad nisam imao problema sa viskom paste (koja se rasporedi oko kristala), osim sto ubrja procesor. Usvakom slucaju je bolji provodnik toplote od vazduha.
Pozdrav!

Ovde se desava stvarno cudne stvari.
Juce sam igrao jednu igru tri sata i nista.
A u nedelju ga igra dva sata winning eleven,
cim sam iskljucio igru pustio prime sat vremena (onaj torture test "In place FTTs")koji je pucao posle 20 minuta.Proslo sve u redu.
Sutradan pustim isti.Test sam starovao cim sa ga upalio.Znaci ladan.
Kad puklo na slici kad. :mad:

Sto se tice onog prvog testa mislim da je vladd u pravu. Meni je takodje izbacivao onaj "rounding" problem kada sam digo takt proca, a nisam digao napon. Pisalo mi je identicno kao sto pise tebi. Poslusaj Vladdov savet.

Poslednja izmena:
kjgkreek je napisao(la):
Sto se tice napajanja obicno kvalitetnije napajanje i jace povecava i temperaturu CPU o odnosu na neko losije i slabije, i to iz prostog razloga sto je veca amperaza kod kvalitetnijih napajanja, a to da se slabije napajanje vise greje zato sto radi na svom maksimumu to jeste tacno, ali ipak to manje utice na temperaturu CPU.Ali cela ta prica i nije toliko bitna pa necu da je razradjujem dalje.

Ne bih da izazivam varnice ovde, ali to što si rekao prosto NIJE TAČNO!
Ni u ludilu nije moguće da kvalitetnije napajanje više zagreva kućište. Ne bih ovde da glumim nekog pametnjakovića, ali sam u svom životu probao (bukvalno) nekoliko hiljada napajanja i to je prosto činjenica.

Bez ljutnje, molim.

StORM48 je napisao(la):
Ne bih da izazivam varnice ovde, ali to što si rekao prosto NIJE TAČNO!
Ni u ludilu nije moguće da kvalitetnije napajanje više zagreva kućište. Ne bih ovde da glumim nekog pametnjakovića, ali sam u svom životu probao (bukvalno) nekoliko hiljada napajanja i to je prosto činjenica.

Bez ljutnje, molim.

Ma nema nikakve ljutnje, jednostavno si pogresno procitao neke stvari ili se ja nisam dovoljno dobro izjasnio.Dakle kvalitetnija napajanja uglavnom imaju vecu amperazu od nekog kineza ili nekog slabijeg napajanja, samim tim temperatura CPU se sa kvalitetnim napajanjem poveca za koji stepen u odnosu na neko no name napajanje. A to sto ti pricas o temperaturi kucista tj. koliko koje napajanje se greje pa od disipacije njegove toplote se i kuciste vise zagreva je druga prica.Nadam se da sam sada bio jasniji.

kjgkreek je napisao(la):
Ma nema nikakve ljutnje, jednostavno si pogresno procitao neke stvari ili se ja nisam dovoljno dobro izjasnio.Dakle kvalitetnija napajanja uglavnom imaju vecu amperazu od nekog kineza ili nekog slabijeg napajanja, samim tim temperatura CPU se sa kvalitetnim napajanjem poveca za koji stepen u odnosu na neko no name napajanje. A to sto ti pricas o temperaturi kucista tj. koliko koje napajanje se greje pa od disipacije njegove toplote se i kuciste vise zagreva je druga prica.Nadam se da sam sada bio jasniji.

Znaci vise se komp greje ako je mrezni napon 230V, nego kad je 205V? :D

Procesori "trose" svojih 40-130W, tu su kuleri razni...

Procesor se napaja sa pretveraca na ploci, i ako "glavno napajanje" nema dovoljno "juice"-a , kako pricaju ( da ne kazem blebecu) po stranim forumima, doci ce do raznih zaglavljenja, ispadanja iz igrica, Windowsa.. a ne do zagrevanja.
Pogresan je tok razmisljanja. :)

Pozdrav!

kjgkreek je napisao(la):

Sada si bio jasniji, ali opet, to je pogrešno. Kinezi će zbog nemogućnosti da isporuče odredjenu amperažu, koja mora da bude tolika i tolika za odredjenu potrošnju, oboriti voltažu. Zato se kod njih javljaju varijacije napona, i manji naponi nego što bi trebalo, kod veće potrošnje. Ne može amperaža da bude manja. Ako ne može da isporuči, comp se resetuje ili gasi (zato je to često kod kineskih napajanja).

Ok nista ne preostaje nego da uzmete neko lose napajanje od 200-230w i neko kvalitetno od 400+ w pa zabodite prvo jedno, pa onda drugo i uverite se.Eto cak mozete i kod mene da dodjete pa da se uverite, e da i komp ce sa oba napajanja da radi stabilno, bez ikakvih pucanja.

Nazad
Vrh Dno