Fizicka zavisnost prestaje posle svega 2-3 dana u ekstremnim slucajevima koji dan vise. Poredjenje duvana i kako ti kazes gudrovina nije na mestu jer jos nisam cuo da je neko ubio, opljackao ili neznam vec sta jer niju bio u stanju da kupi pljuge. Dakle vise puta sam slusao sta kazu nasi poznati strucnjaci o ovome i odgovorno tvrdima da je apstinencijalna kriza smejurija u odnosu na recimo heroinsku, alkoholnu, morfijumsku, opijumsku... Ajde sad razmisli o toj klasifikaciji koju si pomenuo.
Cigarete imas na svakih 1/2 koraka za 0.5 EUR-1 EUR, a droge bas nema na svakom koraku, pritom je cena pretpostavljam oko 50 EUR dnevnu dozu. Ne znam da li bi neko ubio, ali sam 100% siguran da bi 9 od 10 pusaca opljackao trafiku zbog cigareta, kao sto narkomani cukaju apoteke. Klasifikaciju nisam ja izmisio, cuo sam onog cika doktora iz zavoda za bolesti zavisnosti, zaboravio sam mu ime, ali je cesto na TV-u i prica o stetnosti duvana, a ne jednom je pomenuo da jedino heroin izaziva jacu zavisnost od cigareta (odnosno aditiva u sadejstvu sa nikotinom koji su psihoaktivne supstance).
Opet greska, niko te ne tera da zivis i radis u gradu i u zagadjenim sredinama, osim toga ja sam odlucio da pusim te kako je to moja individualna odluka ti ne mozes da imas uticaja na nju stoga i nju ne mozes da eskiviras.
I ne tera me, ja sam se sa mile mi Zvezdare preselio van grada, a recenica je upravo tako i glasila: pusenje je individualan izbor, sami odlucujemo o tome da li cemo biti pusaci ili ne i mislim da je sasvim prirodno odvojiti pusace od nepusaca na javnim mestima, da bi to i dalje ostala individualna stvar, odnosno ako ces da se trujes, truj samo sebe.
Ne, tacno je da sta sve udisemo duvan stvarno ne predstavlja najvecu pretnju, evo ti plastican primer. Sedi dva sata u prostoriji gde ulazi izduvni gas od nekog malog automobila sa malim 1L euro4 motorom i u najboljem slucaju ces zavrsiti u bolnici, sedi sa 30 pusaca u istoj prostori i bice ti malo muka osim ako bas nemas astmu i to je to.
(!?)
Ko normalan sedi u prostoriji gde ulazi gas iz motora? Ah da, samoubice. Sedeti sa 30 ljudi koji puse je svakodnevna pojava. Neprikladno poredjenje. Nisam ni rekao da je duvan najstetniji.
Ja nisam ni rekao da mi duvanski dim smeta. Smeta mi u onoj meri u kojoj mi je smetao i dok sam pusio 2 kutije 100's cigareta sto je ekvivalent 3 kutije kratkih: dim u spavacoj sobi i pikavac u piksli u kolima. Vlada bilo koje drzave nije luda da se odrekne 60% para od trgovine cigaretama (na zapadu i u Americi proizvodjacka cena i marza svih preprodavaca nije vise od 20% maloprodajne cene, ostalo ide drzavi na taxe, akcize i poreze), problem nastaje kada se drasticno poveca broj obolelih od bolesti izazvanim upoterbom duvana, pa iznos upotrbljen za njihovo lecenje predje iznos koji su uplatili u fond za zdravstvenu zastitu, sto znaci da drzava mora da dotira lecenje, a to im se nikako ne dopada, pa time hoce da zadrze novac koji uzimaju od proizvodjaca, a da smanje izdatke za lecenje. Na kraju moja odluka da prestanem da pusim posle skoro 20 godina najmanje ima veze sa mojim zdravljem: supruga mi je operisana od opake bolesti koja je , hvala bogu, otkrivena u pocetnoj fazi pocetne faze, pa posto joj doktor savetuje da ostavi cigarete, ja sam prestao da bih joj dao podrsku, pride, imamo dvoje dece pa sede na terasi dok ja :cigar: :d :d :d