Šta je novo?

PTT ADSL 50%

Znam, kao da imas staticku IP adresu. Meni je retko kad zatrebala promena IP adrese, i jedino sam uspevao ako bih router iskljucio na vise od 15 minuta. Tada bi se sigurno promenila. Ne znam da li su ista iskustva i sa drugim korisnicima PTTNet-a. Video sam da na Telekom Srbija to nije slucaj - svako diskonektovanje i novo konektovanje dodeljuje novu IP adresu.

Au, pa to je baš loše, meni trenutno na Orionu treba 15ak sekundi da dobijem novi IP! Sve više se premišljam oko promene provajdera, tako reći sam se odlučio za PTT, ali je ovo popriličan problem za mene...
Enivej, hvala na odgovoru!

Koliko para toliko muzike :)

Koliko para toliko muzike :)

? Staticke IP adrese se DODATNO naplacuju kod svih provajdera. To sto ovde nekima ne odgovara, sto za free skidanje sa download servera treba da se ima druga IP adresa, i sl., to su vec drugi problemi..... I za to postoji resenje, procure premium nalozi, ili se plati tih 10-ak EUR....

U svakom slucaju, ovde je tako, pa ko voli nek izvoli :)

Pa vecina ljudi koristi jdownloader ali u principu ja sam vise za staticki ip nego za dinamicki

Svako ima neke svoje potrebe. Bitno je da ljudi pitaju sve sto ih zanima i da se upoznaju sa svime sto ih zanima. Na kraju, nek se presaberu i nek odluce gde ce i kome ce davati pare....

Izgleda da se sa Beotel-a selim na PTT, sem ako SBB ne da neku BAŠ ponudu

Pitanje za PTT korisnike koji imaju jDownloader: da li rekonekcija radi kako treba (tj. da li se dobijaju nove IP adrese posle rekonekcije)? Da li se dobijaju parametri za podesavanje rutera (posto vec imam svoj ruter)?

Ja sam sa PTT-a presao na Telekom dok jos nisu pominjali ovu akciju i menja mi se IP pri svakoj rekonekciji. Dok kod PTT-a to nije bas bio slucaj.

Da li se dobijaju parametri za podesavanje rutera (posto vec imam svoj ruter)?

Nisam ti odgovorio na ovaj deo pitanja :) Parametre dobijas... Sta vise, ako mi kazes koji ti je broj telefona, reci cu ti koji ti je username i password :) Nema varijanta provere naloga, vremena, uplata, menjanje passworda i sl. Dobijes sablonski username i password, a uz modem dobijes odstampano uputstvo sa svim uobicajenim parametrima. Ako si vec kod nekog drugog ADSL provajdera, setovanje routera se svodi na promenu username i passworda, i sve radi.

Super, hvala! Jedini problem mi ostaje ovo oko IP-a, cene su super (za cenu 4Mbita kod telekoma, kod PTT-a mogu da uzmem 6Mbita!). Porazmisliću još malo, pa moram da prelomim telekom ili ptt...

Pitao je već neko, ali da ponovim pitanje pošto nije bilo odgovora: šta je od ADSL opreme na raspolaganju kod PTT-a?

:) To mislim da ne znaju ni oni :) Cesto nema nista i cekaju se routeri... To me je izludjivalo na pocetku i mislio sam da im samo treba malo vremena da se organizuju, a onda smo mogli da citamo da ljudi cekaju po nekoliko dana ili nedelja da dobiju uredjaj. Ne znam kako je sada u manjim gradovima, al verujem da se vise toliko ne ceka.

Od opreme ja znam za SAGEM router i sada koristim TP-LINK TD-8817. Ne znam sta sve nude, ali verujem da iz ture u turu dobijaju po nesto novo. Verujem da ce i oni uskoro pustiti Telekomom IP-TV, pa im za to trebaju 4-portni LAN routeri.

Kazu moci ce da se potpisu ugovori za 7-10 dana tek.

Ja sam danas zvao tehnicku podrsku, i azu da im jos ugovori nisu stigli... Kazu verovatno do kraja nedelje.... Eh taj PTT... Nista se nije promenilo :) Doduse, ja cu danas verovatno skoknuti do glavne poste, da vidim sta ce oni da mi kazu... Informaciju sam procitao na sajtu, pa hocu da potpisem taj ugovor..... bas da vidim sta ce oni tamo da mi kazu :D

Bio do glavne poste :) (ne)Ocekivano - radnica na salteru nije ni znala za tu promociju, a posle poziva joj je receno da "to jos nije startovalo" :D Najverovatnije do kraja nedelje ili sledece :) Videcemo..... Ja zovem i sutra, i prekosutra, i zeljno iscekujem te ugovore :)

Pa, da saznate kako se prica zavrsava - bar kod mene :)

Danas sam bio do Katiceve - do njihove "centrala". U posti je sluzbenica znala o cemu pricam (50% promo ADSL), ali mi je rekla da joj se cini da jos ugovori nisu stigli. Sam Bog je u tom trenutku zadesio neku zenu koja ocigledno radi kod njih - upravo na tim stvarima. I ona je rekla da je to juce popodne zavrseno i da bi morali to da imaju. Sve u svemu, uz njenu intervenciju, odlazak gore, donosenje sta ja znam cega, konacno sam uspeo da potpisem ugovor sa njima.

PAZNJA: Naravno, sve je ovo prelepo da mora da ima neku zackoljicu, koja meni ne smeta (pa sam i podigao brzinu) :) Elem, da svi znate pa da posle ne bude ovo ili ono! :) Ugovor se potpisuje na 12 meseci i u tih 12 meseci se dobija obecanih 50% od cene. Posebno obratite paznju na clan 2 ovog njihovog ugovora, jde su dati rokovi i uslovi produzetka ugovora...

Ugovor se zakljucuje na 12 meseci sa mogucnoscu produzenja. Ukoliko se ne otkaze 30 (trideset) dana pre isteka Ugovora, Ugovor se automatski produzava na dodatnih 12 meseci, pod uslovima iz clana 6 stav 2 ovog ugovora.

Clan 6 stav 2 Ugovora glasi:
Po isteku roka od 12 meseci iz stava 1 ovog clana, korisnik usluge placa naknadu za koriscenje usluge iz clana 3 ovog ugovora u skladu sa vazecim cenovnikom PTT Internet usluga Davaoca usluge.

Sta je sustina... bar po ovome sto pise - ako zelite da nakon isteka 12 meseci raskinete ugovor sa PTT Net-om, morate najkasnije 30 dana pre isteka 12 meseci da zatrazite raskidanje ugovora. Ako ja dobro tumacim ove odredbe, ako se to ne ucini, Ugovor se automatski produzava za jos 12 meseci i onda se placa puna cena za izabrani paket. Spustanje brzine nije dozvoljeno - moguce je samo povecanje brzine!!!!!! Taj deo je meni bio nejasan i sa tom zenom sam pricao o tom "problemu". Po njima ispada, ako korisnik zeli da "spusti brzinu" moze jedino da raskine ugovor sa njima, pa eventualno da potpise novi, kako ona kaze uz demontiranje prikljucka, i iniciranje novog zahteva. Verujem da to u praksi nece biti slucaj, jer ako se neki ugovor o pruzanju internet usluga sa jednim ISP-om raskida, a zeli da se nastavi koriscenje ADSL-a kod drugog, uzima se MIK (migracioni kod) i bez demontiranja porta se prelazi kod drugog.

Oni su ovim odredbama pokusali koliko toliko da sebe zastite, jer svesno ulaze u manje prihode u prvih 12 meseci (kazu da su u minusu po korisniku), i pokusavaju da vas zadrze i dalje da bi koliko-toliko u buducnosti naplatili uslugu. Ja sam njihov dugogodisnji korisnik, vrlo sam zadovoljan njihovom uslugom, i pored svih ovih cudnih stvari koje su ubacili, podigao sam brzinu i potpisao ugovor. I puna cena za 6M/1M je vrlo korektna i prihvatljiva, tako da necu imati nista protiv nakon 12 meseci da placam taj pun iznos. U slucaju da cene drasticno skoce, ili bude nepovoljnije, najlakse je raskinuti ovaj ugovor 30 dana pre isteka, pa izabrati tada najpovoljniju ponudu....

Toliko :) Bio sam preopsiran, ali mi je zelja da vam one najbitnije i najzaguljenije delove pojasnim koliko znam, i da znate u sta se upustate ako budete razmisljali da potpisujete ovaj ugovor sa PTT Net-om. Takodje, da znate na sta da obratite paznju i eventualno sta da pitate pre nego sto ga potpisete....

Srecno! :)

Mislim da zakonski nesmeju da ti produze ugovor na jos 12 meseci osim ako ti sam ne odes pa podpises novi ugovor, jedino sto mogu posle isteka 12 meseci ugovorene obaveze da te ostave kao njihovog korisnika i stime imas pravo posle isteka ugovorene obaveze da uzmes paket koji ti zelis a ne koji ti oni nude. Jer po pravilu dok si pod ugovorom mozes da podizes brzinu ali ne mozes da je spustis ispod one brzine na koju si podpisao ugovor.

A to sta oni pisu i samo kreiraju pravila mislim da nisu legalna i da bi ako vec tako pise da odnes taj ugovor nekome da pogleda ili da odes do agencije za zastitu potrosaca pa da oni vide taj ugovor dali je pravosnazan ili ne. A na kraju krajeva ja bih jos skenirao taj ugovor pa poslao ratelu da se poglea dali tu ima neke osnove za tuzbu ili imaju prava da postavljaju pravila kako njima odgovara i da ta ista pravila niko ne mora od vlasti (drzava ili ratel) da odobre. Jer ako imaju pravo da pisu sta hoce a onda da ne podlezu zakonu onda ih treba zaobici u sirokom luku.

Jer eto meni je kod telekoma istekao ugovor u decembru mesecu i posle toga nisam podpisivao novi ugovor jer nijedna od ponudjenih promocija mi nije odgovarala pa sam tek u junu podpisao ovo za 50% nizu cenu paketa. Tako da sumnjam da i ptt moze da se ponasa kako on hoce jer ipak mora i on nekome da podnosi raport o svojim postupcima. Znas kako se kaze i nad popom ima pop.

Poslednja izmena:
Da, samo mene zanima sta je tu protivzakonito? Telekom moze da kaze - ugovorna obaveza 24 meseca. Zasto PTT recimo ne moze da kaze 12 meseci po 50% i jos 12 meseci po punoj ceni? Doduse, oni su ostavili mogucnost da raskines ugovor 30 dana pre isteka tih 12 meseci.

Ne zelim da ih branim, jer je i meni to bilo nejasno, pogotovo to oko nemogucnosti spustanja brzine u bilo kom trenutku. Oni (valjda) mogu da ponude sta hoce, a na korisnicima je da prihvate to ili ne..... Niko nas ne tera da moramo da uzmemo ADSL kod njih.... Zar ne? :)

Probajte sa kablom od ptt-a da vidite sta je belaj. Uzimajte to i pevajte.

Bio juce do poste da potpisem ugovor, obavio sve to uz sporu proceduru jer na salteru bas nisu sigurni u svaki sledeci korak pa okrecu telefone. Elem, u ugovoru stoji jasno da mesec dana pre isteka ugovora treba da se dodje za raskid ukoliko ne zelimo da se isti produzi, meni ona na salteru rece sasvim drugu stvar nakon sto joj je podrska iz ptt-a rekla na telefon. Kaze mi da nakon isteka ugovora ja treba da raskidam ovaj ugovor ako hocu, to sam je bas pazljivo slusao i pitao je da ponovi. Poslusacu ugovor naravno. E sad glavno, meni vec danas brzina povecana, ali na moje razocarenje samo na 6mbit...Potpisao sam na 16mbit i rekli su mi ako nema tehnickih mogucnosti smanjice na 8mbit, ali oni preterase, stavili samo 6. Mislim, daj koga lazu, centrala na N.Bgd pa da ne moze da izgura makar 8, pa ne zivim u Mrcajevcima. E sad posto sam ja prilicno siguran da moze da izvuce i svih 16mbit-a ima da ih zovem i da porazgovaramo. Lepo mi u ruteru stoji Attainable Rate 16996, a do juce nesto ispod 14000 do 14500.

Bio juce do poste da potpisem ugovor, obavio sve to uz sporu proceduru jer na salteru bas nisu sigurni u svaki sledeci korak pa okrecu telefone. Elem, u ugovoru stoji jasno da mesec dana pre isteka ugovora treba da se dodje za raskid ukoliko ne zelimo da se isti produzi, meni ona na salteru rece sasvim drugu stvar nakon sto joj je podrska iz ptt-a rekla na telefon. Kaze mi da nakon isteka ugovora ja treba da raskidam ovaj ugovor ako hocu, to sam je bas pazljivo slusao i pitao je da ponovi. Poslusacu ugovor naravno. E sad glavno, meni vec danas brzina povecana, ali na moje razocarenje samo na 6mbit...Potpisao sam na 16mbit i rekli su mi ako nema tehnickih mogucnosti smanjice na 8mbit, ali oni preterase, stavili samo 6. Mislim, daj koga lazu, centrala na N.Bgd pa da ne moze da izgura makar 8, pa ne zivim u Mrcajevcima. E sad posto sam ja prilicno siguran da moze da izvuce i svih 16mbit-a ima da ih zovem i da porazgovaramo. Lepo mi u ruteru stoji Attainable Rate 16996, a do juce nesto ispod 14000 do 14500.

Jedno malo pojasnjenje ovoga....
PTTNet(neznam i za ostale provajdere ali mislim da je tako sa svima, ispravite me ako gresim) ugovore 6,8 i 16 Mbit-a salje na realizaciju Telekomu kao brzinu 16. Na kraju Telekom obavesti provajdera koliko korisnikova parica max moze da izdrzi i spaja korisnika na 6, 8 ili 16. Ukoliko je PTT Netu stigao odgovor da moze 8 i ukoliko si potpisao ugovor na 8 a tebe su spojili na 6, mozes da ih zoves i da se salje smetnja. Ali ako je Telekom odgovorio provajderu da je max 6 i ti potpisao na 6 .... onda je to to. Dzabe to sto pise na modemu. Meni je dok sam bio na ADSL-u pisalo MAX attainable rate 13000, a kada je trebalo da se poveca na 6 nije moglo jer kazu nema uslova... Zivim u sred centra grada blizu guberevca. Zbog toga i predjoh na SBB.
E sad da li telekom laze ili modem ... licno neverujem da Telekom laze provajdere. Verovatno oni to mere na neki drugi nacin. Verovatno bi mozda i moglo toliko ali bi mozda bilo isuvise puno gresaka ili pucanja veze...

Kao korisniku Eunet-a skoro 5 godina ,zaista mi nije jasna poslovna filozofija ove firme.

Trenutno sam korisnik loyalty paketa i zaista mi nije priajtno kad placam 3 puta vecu cenu odredjenog paketa u odnosu na konkurentske firme, a mogu misliti kako se tek osecaju regularni korisnici koji su jos u nepovoljnijem polozaju...

Umoran od cekanja da se doticnima javi vizija da je korisnik na prvom mestu ,sledece nedelje planiram da raskinem ugovor (platim 6000 dinara penal za raskid) i predjem u ptt koji stvarno ima fenomenalnu ponudu 16/1 za 1400 dinara.

Kod drugara koji podneo zahtev za 16/1 kod PTT i potpisao ugovor,dobio je odgovor da na njegovoj parici može do 8 mb i kasnije mu stizao račun za 8mbit.
Vidim da je kod Telekoma "ukinuta" akcija 50%,kod PTT još traje akcija...

Interesuje me da li ruteri dodju podeseni kao kod telekoma ili ne??? idem na put a oprema stize tek u sredu..

Jedno malo pojasnjenje ovoga....
PTTNet(neznam i za ostale provajdere ali mislim da je tako sa svima, ispravite me ako gresim) ugovore 6,8 i 16 Mbit-a salje na realizaciju Telekomu kao brzinu 16. Na kraju Telekom obavesti provajdera koliko korisnikova parica max moze da izdrzi i spaja korisnika na 6, 8 ili 16. Ukoliko je PTT Netu stigao odgovor da moze 8 i ukoliko si potpisao ugovor na 8 a tebe su spojili na 6, mozes da ih zoves i da se salje smetnja. Ali ako je Telekom odgovorio provajderu da je max 6 i ti potpisao na 6 .... onda je to to. Dzabe to sto pise na modemu. Meni je dok sam bio na ADSL-u pisalo MAX attainable rate 13000, a kada je trebalo da se poveca na 6 nije moglo jer kazu nema uslova... Zivim u sred centra grada blizu guberevca. Zbog toga i predjoh na SBB.
E sad da li telekom laze ili modem ... licno neverujem da Telekom laze provajdere. Verovatno oni to mere na neki drugi nacin. Verovatno bi mozda i moglo toliko ali bi mozda bilo isuvise puno gresaka ili pucanja veze...

Ma garant ne laze ruter, oni nesto muljaju (telekom), vidis da se cigane i za njihovu akciju 50%, skratili ljudima dva puta rok. Lepo sam ja rekao da meni 16mbit za 1400din deluje kao naucna fantastika, neko se preracunao. Ugovor je potpisan na 16mbit i kaze mi seka u podrsci da oni jos nisu dobili potvrdu od telekoma da su bilo sta povecali, ceka se ponedeljak

Ako može samo malo pojašnjenje. Dakle, ako se raskine ugovor 30 dana pre isteka 12 meseci, raskida se samo ugovorna obaveza i posle isteka dvanaestog meseca, nastavlja se korišćenje neta, po sistemu mesec za mesec. Ili se ustvari raskida potpuno ugovor i posle isteka dvanaestog meseca gase net, pa se onda ponovo prijavljuje kod bilo kog ISPa?

Raskidas i potpisujes novi ugovor na brzinu koju hoces.

Ako može samo malo pojašnjenje. Dakle, ako se raskine ugovor 30 dana pre isteka 12 meseci, raskida se samo ugovorna obaveza i posle isteka dvanaestog meseca, nastavlja se korišćenje neta, po sistemu mesec za mesec. Ili se ustvari raskida potpuno ugovor i posle isteka dvanaestog meseca gase net, pa se onda ponovo prijavljuje kod bilo kog ISPa?

Da raskidas samo ugovorenu obavezu i posle toga ako hoces nastavljas da koristis net i placas mesec za mesec koji koristis a mozes da podpises i novi ugovor ako ti se u tom trenutku ponudi promocija i ti odlucis da je ona po tebi ok i da ces imati koristi od nje ako se obavezes na jos jednu godinu ugovorene obaveze. A ako hoces posle ugovorene obaveze da odes kod nekog drugog provajdera onda lepo trazis MIK (migracioni kod) i sa tim kodom ides kod provajdera kojeg zelis. MIK ti sluzi da ti ne demontiraju tvoj adsl prikljucak jer ako ti demontiraju prikljucak a nema na tvojoj centrali slobodnih onda ces da ostanes bez neta, zato je uveden MIK.

Nazad
Vrh Dno