Šta je novo?

PSU noviteti

Meni nije baš najjasnije šta znači rečenica evo ti novi kabl ali to radi do 1000 W...da li to znači da kartica vuče 1000 W ili znači da je opterećenje sistema 1000 W....

Meni nije baš najjasnije šta znači rečenica evo ti novi kabl ali to radi do 1000 W
Napajanje ne podrzava PE [Power Excursions (Power Spike-ove)] iznad 1000W. samo do 1000W. Ako mislis na Seasonic (A i generalno sva napajanje do sad proizvedena osim mozda par ne mogu to da odrade. A tek 160% eksurzije, jos teze.

Veoma je skupo i tesko/komplikovano napraviti platformu za napajanje/prilagoditi postojecu da se pokrije 200% PE na 100uS, i 160% PE na 10mS pri velikoj potrosnji. Takva napajanja tek stizu (tek su krenula da se pojavljuju na trzistu u zadnjih par nedelja).

FSP je vec recimo vec izbacio stranice, ima marketing materijal za 3 serije napajanja specificno sa 200% PE reklamiranjem. drugi nisu stavili 200% PE u prvi plan (nisu napravili marketing oko toga), nego im je PCIE 5 glavni marketing, ali sitnim tekstom svejedno opisuju Power eksurzije i 200% PE u okviru tog drukcijeg marketinga.

E sad FSP reklamira 200% PE generalno, a imaju samo jedno 1200W napajanje sa njim, i to je jedino gde su sigurno morali da se bas potrude, bas da solidno povecaju cenu da odrade. za <1000w su mozda morali da se potrude, mozda nisu, mozda je trebalo solidno skuplje da se stavi, mozda nije (pa imaju vecu zaradu po jedinici). zavisi koliko su over-engineer-ovali te platforme u proslosti, i zavisi kako su ih pravili, specificnosti iza platformi, neke su prirodno pogodnije za ovo, neke nisu.

I to nije samo za FSP, nego za sve, elem, <1000W 200% PE bi trebalo da bude maciji kasalj. >1000W 200% PE i 160% PE je gde ce se kaliti celik i praviti junaci xD

Poslednja izmena:
Eksurzije ove, skokovi to je cisto na napajanju. sa strane kablova, tu ce svako terati na svoju stranu, bice gomila drukcije odradjenih adaptera i kablova. neko sa 2 kabla, neko sa 3, neko sa 4. Neko sa malim konektorom i sense zicama, neko bez zica al sa pracenjem potrosnje. neko bez icega ko onaj 12-pin za 3000 seriju. Neko preko malog konektora na napajanju, neko preko PCIE konektora na napajanju. Neko preko EPS konektora za procesor (neko sa jednim, neko sa 2 mozda) itd. Neko sa gumenim ojacanjem za konektor+kablova da se ne zapale, neko sa plasticnim, neko bez ojacanja (al bez rizika za pozar zbog bolje odradjenog resenja/zica/terminala), itd, ...

Nvidia je vec prenela jedno, pa promenili u medjuvremenu. Karte bi sad trebalo da se gase ako nemaju adekvatan kabl/adaptere (Iako nisu trebalo da se gase, nego da samo rade sa 3/4 snage, upola stage). Da li ce samo Nvidia FE karte da se gase, a AIB partneri da stave da se ne gase. kome ce da se gase i na koliko ce da se gase, ako ce uopste da se gase ? vidicemo tek xD

Poslednja izmena:
Taj isti FSP kaže ATX 3.0 Pcie5.0 a kaže i "For 450W PSU, up to 200% of the PSU's rated power". Opet nije ni 1000 ni 600 već 450 :)....a to kaže za FSP od 1200 W, a 1200 nije 450 rated power već 1200 :p...

A na sajtu koji je FSP na Srpskom https://www.fsplifestyle.com/promotion/ATX30/sr.html opet nešto malo drugačije...

Taj isti FSP kaže ATX 3.0 Pcie5.0 a kaže i "For 450W PSU, up to 200% of the PSU's rated power". Opet nije ni 1000 ni 600 već 450 :)....a to kaže za FSP od 1200 W
To je malo konfuzno, posto 450W napajanja i ispod su izuzeta od 200% PE, pa mozda FSP reklamira da iako je Intel tu napravio izuzece, njihova 450W i ispod svejedno podrzavaju 200% pa da se pohvale time.

Takodje ko god izabere da ne stavi novi 12+4 kabl/adapter na svoje napajanje isto ne mora da odradi 200% PE ako nece (nije obavezno). Pa mozda FSP reklamira da oni svejedno imaju 200% PE, stavili, ne-stavili kabl (sto najverovatnije ima pola ako i ne 2/3 svih Tier A napajanja jakog kvaliteta koja su <1000W xD). Al eto da ne bude samo Jonnyguru i Corsair da se hvale da over-enginer-uju, nego da se pohvali i FSP da su i oni do sad over-engineer-ovali svoja napajanja.

Ili su mozda mislili na 450W kabl (verovatno ne). Svejedno na sta su mislili recenica nema nikakvih dodirnih tacaka sa PE eksurzijama na jacim napajanjima [>1000W] xD (ne racunajuci kablove).

HE5hDzmwzLYZpXsYbSQF2E-1024-80.jpg

Poslednja izmena:
Nešto im nije dobra matematika ako kažu For 450W PSU, up to 200% of the PSU's rated power a u tabeli se vidi da je to 150% :)....

Nešto im nije dobra matematika ako kažu For 450W PSU, up to 200% of the PSU's rated power a u tabeli se vidi da je to 150% :)....
dobra im je matematika nego je konfuzno do bola napisano.

200% mora ako:

1. imas 12+4 kabl(prikljucke) (>450W)

200% ne mora (150% je dovoljno) ako:

2. nemas 12+4 kabl(prikljucke) na napajanju bilo koje snage (pa makar bilo i 2000W)
2b. napajanje ti je <450W snage (nezavisno da li imas ili nemas kabl)[odnosno cak i ako si stavio kabl na napajanje 450W ili ispod, ne moras da ispunis]

Poslednja izmena:
Ti tumačiš tabelu i tu si u pravu ali rečenica For 450W PSU, up to 200% of the PSU's rated power devinitivno nije dobra, mogla bi da bude For 450W PSU, up to 150% of the PSU's rated power

ali rečenica For 450W PSU, up to 200% of the PSU's rated power devinitivno nije dobra, mogla bi da bude For 450W PSU, up to 150% of the PSU's rated power
A to, mislim, da, da recenice na FSP sajtu su isto konfuzne do bola. Ja razumem sta hoce da kazu, ali samo zato sto znam sta ce reci bez citanja. da ne znam unapred, ne bi razumeo xD (bez gledanja u tabelu i dubokog razmisljanja)

To je posledica sto su verovatno pogresno razumeli Intel [na vise nivoa, gluvi telefoni] (jako puno ljudi je pogresno razumelo Intel i PCI-SIG* i morali da ih zovu/da im pisu naknadno da traze objasnjenje za tabelu).

Sprska recenica i Engleska recenica su obe delimicno tacne (ali tek posto se procita drugi deo obe recenice, gde kad se vidi da stoji ispod, onda moze naknadno da se protumaci prvi deo obe recenice) Uz minimalnu rokadu reci i par slova vise te recenice postaju manje konfuzne, i pravopisno i gramaticki tacne za svaki jezik ponaosob [pasus ispod]:

Za Srpski jezik: " za napajanja iznad 450W ", ili " od 500W i navise. " A na Engleskom: " for PSUs above 450W. " ili " 500W and above. "

P.S. evo vidi samo meni koliko je trebalo iteracije da ubodem naj-perfektno, 7 puta sam edit-ovao, i radio reviziju xD za drugi deo ove poruke, heh xD.

Poslednja izmena:
Koliko vidim do 1200 w izlaze 20.10 1600w u novembru za 1300 w se ne zna

Meni je nekako promaklo/zaboravio, a pitao sam bio Jonnyguru-a, i + procitao barem 5 puta da su ga pitali. Samo model od 1000W je ATX 3.0 + PCI-E 5.0 + 200% PE [puna podrska/sertifikacija], od 1500W nije do svoje pune snage. Al se ne secam da li je samo ATX 3.0 specifikacija bila problem ili i ostale dve (nije hteo da daje detalje)

samo da su model od 1500W dovukli do 1300W da podrzava u internom testiranu (sto vise lici da je kombinovano sve (ATX 3.0 + PCI-E 5.0 + 200% PE). Aris nema kabl jos pa nije istestirao, a protumaciti detalje u Intel excel fajlu je nocna mora xD + malo je oskudan Intel fajl sa detaljima+mislim da nisu jos 1500w model pokrili.

Seasonic 1600W model recimo su oni isto uspeli samo do 1000W da dovuku pre nego sto su morali da ga lansiraju, tako da je HXi od 1500W svejedno najaci od stare garde* za sad (ali cena je paprena).

Poslednja izmena:
MSi 1000W AiP i Thermaltake GF3 850W su prosla ATX 3.0 spec testiranja. MSI Ai1000P PCIE5 = Corsair HX1000i 2022 sa mali promenama

FSP najava ATX3.0 i SFX V4.0 napajanja
Posebno zanimljivo 850/1000W Titanium i SFX od 1000W
Iako pise Q4 2022 za njih ipak u Evropi u prodaji tek od januara sledece godine

TT GF3 1350W je 320e u UK, preorder. Svakako sam ga uzeo u razmatranje.

Ne uzimam u razmatranje brend koji nije u stanju da napravi normalnu web prezentaciju.

Ne uzimam u razmatranje brend koji nije u stanju da napravi normalnu web prezentaciju.
Ni Corsair nije u stanju, jonnyguru uvek kuka kako im je katastrofa sve vezano oko sajt-a i generalno prezentacije proizvoda na njemu.
FSP ATX3.0 prva nedelja novembra u Srbiji
U USA se pojavio TT GF3...na reditu ljudi kažu da je ok...1600W je 300 USD.
TT GF3 1350W je 320e u UK, preorder. Svakako sam ga uzeo u razmatranje.
Prvo da vidimo review xD To bi trebalo da je ista platforma kao Silvestone decathlon 1650w (pa moze da se desi da bude glasno). Pogotovo sto je Thermaltake odradio dizajnerske odluke koje podizu buku.

Poslednja izmena:
Jos gledam nesto mi nije poznato Vertex napajanje odavde, kad ono bilo tek u najavi

Al su smorili stim kablovima...ma kraju ce i adapteri biti dobri..sve se dize samo bura oko gluposti...

Mislim da dati 2500 dolara/evra za nešto što ima dobru šansu da se zapali i još nešto pride uopšte nije glupost.

Mislim da dati 2500 dolara/evra za nešto što ima dobru šansu da se zapali i još nešto pride uopšte nije glupost.
Ne kazem...koliko sam skontao dva od 10000 je kaooo izgorelo....tako da kome da verujem? Ja mislim da je to sve u redu...samo se dize prasina da bi se proizvelo novih kablova, napajanja itd...

Kompanija Sea Sonic Electronics je najavila novu seriju VERTEX napajanja koja ispunjavaju ATX 3.0 i PCIe 5.0 standarde. Sea Sonic je takođe najavila da će problem, koji se pojavio kod novih NVIDIA RTX 4090 grafičkih kartica, sa kvalitetom napajanja i integritetom kabla sa 12VHPWR konektorima, biti rešen.

Čisto pravde radi: Nije Sea Sonic već Seasonic.

Edit: I gledajući njihov sajt, bogamu, oni jesu Sea Sonic. Izvinjavam se kolegi @spasoje.
Edit 2: Mada čak i na svom sajtu oni koriste oba imena, kako kad i kako gde. Oh well.

Ne kazem...koliko sam skontao dva od 10000 je kaooo izgorelo....tako da kome da verujem? Ja mislim da je to sve u redu...samo se dize prasina da bi se proizvelo novih kablova, napajanja itd...
21-instanca problema od danas od ~13:00h (od lika sto radi za distributera/distributere).

nije samo gorenje, nego ima i ispalih zice direktno iz fabrike, losa kontrola kvaliteta. Koje bi dovele verovatno do topljenja, ali su lako uocljive na samim kablovima (kad nisu zavrsetci adaptera zamaskirani trakama).

link ka reddit post-u gore, neko sumnja na nedekvatni terminale, zavrsetke u odredjenim adapterima/kablovima.

Takodje ispod, na link-u ispod, kako da se proveri da li su Nvidia krs, skart prorezi [dva proreza], ili su kvalitetniji [sa samo jednim prorezom], ako je do toga.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno