Šta je novo?

Prva DX10 Only igra???

@ Flight

Pa bas i nisi u pravu.Za vistu x86 je potrebno 2gb rama za super rad.
A to sto je kao sporija sa tim hardverom od xp-a je zbog Aero interfejsa.
Kada iskljucite to i vratite se na izgled XP-a ne bi bas rekao da je onda xp brzi.

Ovo ako se desi to je ravno katastrofi. Pogotvoo sto trenutno vecina igara bolje radi pod XPom nego pod vistom.

I ja se slazem. Da vec sledece godine "zabrane" fakticki igranje pod xp-om, ne vidim razlog, samo ce im opasti prodaja, jer ljudi i dalje uveliko vise koriste XP umesto viste. XP bi trebao da zastari potpuno, kao win98 pa tek onda da prave samo DX10 only, a to ce se po mojoj proceni desiti kao sto kaze exr tek negde 2010te. Pre toga bi bilo suludo.

Sve ovo se vec desilo ranije. Igre su brze radile na win98 nego na XPu, pa su vremenom svi presli na XP jer se sve manje igara pravilo za win98. Apsolutno ce se isto desiti i sa Vistom. U toku sledece godine ce vecina vas preci na istu. ;)

nismo zato presli na XP, presli smo zato sto je defakto bolji OS u svakom pogledu. Primetno je brzi u radu sa diskovima, ima mnogooo bolji memory menagment (setite se samo koja je bila poplava memory manager/tweaker aplikacijama za vreme win98 posto doticni nije oslobadjao RAM posle koriscenja aplikacija itd.), a po meni najveci + je bio stabilnost. I pored svih "decijih bolesti" XP-a, ja sam rado presao na njega. Memorije sam tada vec imao 512mb tako da mi nije bio problem. Inace sam pre XP-a koristio win2000 nekih godinu dana posto je win98 jednostavno postao nepodnosljiv sistem za odrzavanje i rad (naglasak stavljam na odrzavanje).

Vista ne donosi ni priblizno mnogo ociglednih i svakome korisnih stvari kao sto je XP to uradio u svoje vreme. Donosi mali milion izmena koje vecini nista ne znace, a pri tom ocigledno donosi vecu zahtevnost.

Najvece promene koje Vista donosi deluju kao beznacajne vecini krajnjih korisnika (npr. programi nemaju ekskluzivna admin prava iako ste logovani kao administrator. Ovo u znatnoj meri smanjuje rizike od upada, rootkit-ova, spyware-a itd), da sad ne idemo ovde u off sa time, dovoljno je reci da ima dobrih stvari ali nedovoljno da sad svi kazemo wow, formatiramo C:\ i instaliramo Vistu :) Medjutim, kako budemo trpali jaci hardwer, tako ce nam Vista postajati sve bliza jer ce jaz u performansama izmedju XP-a i nje postajati manji, a pocece ljudi da cene i dx10 i i odvojen kernel level i drajver level modove (poboljsana stabilnost, ima potencijala da sve brze radi zbog toga itd. itd.), a i dx10 ce valjda do tada doneti beneficije.

Mislim da nekih posebnih ekskluziva igara nece biti, ali ce vremenom sve vise igara pruzati nesto pod dx10 sto pod dx9 nema (recimo kao ostrije i lepse senke u bioshock-u bez pada performansi), a i u dosta slucajeva ce (nadam se) sam kvalitet rendera (rasterizacije :p ) biti bolji pod dx10 (zbog pravilne upotrebe novih tehnologija u dx10 kartama, sadasnjim i buducim), pa ce se nekako sve to u globalu nametati kao relativno logicno resenje za prelazak na Vistu.

Ono sto meni smeta je to sto m$ nije napravio Vistu inicijalno kao iskljucivo 64bit OS i time napokon naterao programere aplikacija da mrdnu dupe, a ne da opet imamo ovu pricu u kojoj treba da gledamo u pasulj kad je kompatibilnost 32bit aplikacija pod 64bit sistemom u pitanju... :wall:

Sve ovo se vec desilo ranije. Igre su brze radile na win98 nego na XPu, pa su vremenom svi presli na XP jer se sve manje igara pravilo za win98. Apsolutno ce se isto desiti i sa Vistom. U toku sledece godine ce vecina vas preci na istu. ;)

Da ali, sigurno nece vec sledece godine da prestanu da prave igrice koje podrzavaju DX9. To treba ochekivati barem za 2 godine najranije.

@GX - pazi, u pravu si, to važi više za nas koji znamo da radimo bolje na računarima, ali za obične ljude sve te tehničke "zavrzlame" ne znače ama baš ništa. Uspehu Viste će najviše da doprinese fantastičan Microsoftov marketing. Ako su od trasha zvanog HALO2 napravili to što jesu da klinci počnu zaista da misle "Vauuuu kako je ovo dobra igra", šta misliš da će da se desi sa Vistom na koju su potrošili toliko vremena da bi je napravili? Ne ulazim u to da li je Vista bolja ili ne od XP-a, svi hvalospevi koje M$ napravi će biti ključna stvar zašto će svi vremenom da počnu i da misle tako. Kao što je Gebels rekao - "Hiljadu puta izgovorena laž vremenom postaje istina" ;) :( Onda kada svi to prihvate i većinom pređu na Vistu, e onda će za nju da počne da se pravi sve kvalitetniji i optimizovaniji softver, kao što to obično i biva.

Meni se Vista sviđa najviše zbog interfejsa :) Sve je tako lepo, šareno i providno :d

@Gx-x u pravu si.

@Robot, hehe svidja mi se tvoja poslednja recenica, mada si i ti u pravu.

@Achilles, slazem se sa tim sto si rekao, niko nije lud da zarad MS-ovih finansijskih planova, sebi upropasti prodaju.

@GX-x

Slazem se sa tobom a pogotovo u poslednjoj recenici!
Trebali su da preseku i da naprave samo x64 OS,da X86 ni ne bude napravljen.

Na sta Micro$oft najvise misli...pa na 6 simbol iz svog imena naravno.:p Veliki broj ljudi i kompanija jos uvek koristi 32-bitne sisteme koji su u stanju da pokrenu Vistu, pa zasto onda propustiti priliku kada tu jos uvek moze da se cedi kes.

Ti što koriste 32-bitne sisteme ionako najčešće ne mogu da pokrenu Vistu... 64-bitni procesori su postali mainstream još pre više od dve godine pojavom 64-bitnih Celerona i Semprona.

bas vala. Zato i kazem da su to trebali forsirati i eventualno ubaciti neki 32bit komaptibility mod.

@r0b0t0:

PAzi, Vista za end usera koga si opisao donosi lepsi interfejs (kao sto si opisao), manje mogucnosti da nesto pohebe u sistemu i bolju bezbednost (zaista jeste bolja, mislim, i u pod XP-om si mnogo bezbedniji kad ga koristis kao user bez admin privilegija. Bilo je price o tome kako m$ nije nikad ni predvideo da svi koriste XP kao administratori, naprotiv.).

Ja inace cekam neke skinove za tu Vistu posto mi se Aero nekako bas i ne svidja, neki Chorme ili Sentinel ftw :D

cisto da podsetim da su tema dx10 only igre, mnogo smo otisli u sirinu sa vistom :d

Ti što koriste 32-bitne sisteme ionako najčešće ne mogu da pokrenu Vistu... 64-bitni procesori su postali mainstream još pre više od dve godine pojavom 64-bitnih Celerona i Semprona.

Wtf??!?! Athlon 64 je prvi mainstream 64bit procesor i to mnogo prije Intela...prvo AMD pa onda sve ostalo.

Wtf??!?! Athlon 64 je prvi mainstream 64bit procesor i to mnogo prije Intela...prvo AMD pa onda sve ostalo.
Obrati pažnju na reč "mainstream". Jeste Athlon 64 izašao dosta ranije, ali je koštao Boga oca, i to što su ga koristili godinu ipo dana na testovima u npr. Digitalu i Benchmarku apsolutno ne znači da je to mainstream procesor. Mainstream modeli idu u mašine od 400-500 evra, a to Athlon 64 sigurno nije bio. Dok su Sempron 64 i Celeron x64 praktično odmah po pojavljivanju ušli u tu klasu, jer su bili jeftini.

I naravno, nisam imao nameru da kažem kako je Intel prvi izbacio 64 bita sa konzumensko tržište, kao što si ti pogrešno protumačio.

@Goernstain, hehehe, smesno je i pomisliti tako nesto da ce AMD da propadne, pogotovu od kada su debelo pojacali poziciju sa sopstvenom proizvodnjom grafickih cipova, mislim da mogu samo da jacaju u buducnosti, a kad tad ce napraviti procesor koji ce po snazi moci da se takmici sa Intelom, po ceni su vec bolji od Intela.

Izvinjavam se za digresiju, ali ono je bila neumesna sala, i puna neistine :D

Ne znam zasto ste svi protiv viste.
Koliko ja vidim VISTA u ovom sada stanju(znaci bez i jednog SP-a) je pet puta stabilnija nego kada je XP izasao i isto bio bez i jednog SP-a.

Ne znam kakva su tvoja iskustva, ali moja su sasvim suprotna. I na poslu i privatno Vista mi samo pravi glavobolje. Windows sa ubadljivo najbagovitijim networking-om do sada.

A da ne govorim o tome koliko su se brze pojavili drajveri i ostalo za vistu nego kada se prelazilo sa win 98 na XP!
Opet, moja iskustva su sasvim drugačija. Čoveče, pa već godinu dana nije izašao Skype za Vistu, šta drugo reći? Tri programa koja redovno koristim moram da startujem u virtuelnoj mašini jer još nema verzija za Vistu ili adekvatne zamene.
A tek drajveri su provala godine. Na kompu imam Vista/Ubuntu dual boot i lakše mi je bilo da nađem drajvere za Linux nego za Windows. Da ne poveruješ.

U ostalom mozete da se zavaravate koliko hocete svi cete preci na VISTU kad tad.
Ovo naviše zavisi od toga kada će naredni Windows stići. Ako stigne negde u 2009. kao što bi trebalo, mislim da će masa ljudi jednostavno preskočiti Vistu, kao što su preskočili Milenium ili 2000.

@Goernstain, hehehe, smesno je i pomisliti tako nesto da ce AMD da propadne, pogotovu od kada su debelo pojacali poziciju sa sopstvenom proizvodnjom grafickih cipova, mislim da mogu samo da jacaju u buducnosti, a kad tad ce napraviti procesor koji ce po snazi moci da se takmici sa Intelom, po ceni su vec bolji od Intela.

Izvinjavam se za digresiju, ali ono je bila neumesna sala, i puna neistine :D

To mislish tako zato sto ne pratis vesti i dogadjaje vec vadish zakljucke i ko zna cijih postova. Naravno da AMD nece propasti, ali da su ojacali poziciju - nisu.

Na konferenciji odrzanoj pre neki dan (da ne ulazim u detalje, imas po sajtovima detalje) AMD je na blazi nacin saopstio da je precenio ATI i udeo koji moze imati u profitu AMD-a i polozaj na trzistu. Kao razlog prodace delove ATI-ja, ili ih pustiti van pogona (nije precizirano jos uvek kako&kada).

Takodje su rekli da quad-a nema dovoljno (u obecanim kolicinama) ne zato sto je yield losh (napomenuli su da je zapravo yield bolji od ocekivanog) vec je problem u samoj konstrukciji Barcelone i derivata. (dakle ovo su ljudi iz AMD-a rekli, ne ja ili neki novinari). Takodje je receno, u blazem obliku, da je u AMD-u u toku bicevanje :whip: i da se ozbiljno radi na "poboljsanju" (ili popravci) quad-core-a kako bi se postali konkuretni posto su, kako sami kazu, svesni toga da trenutno nemaju povoljan polozaj. Ipak, na kraju sledece godine ocekuju profit.

Meyer as well as executive vice president Mario Rivas told analysts that AMD is on its way to “fix quad-core”

“We’ll make good on our promise to deliver hundreds of thousands of quad core processors, but we’re disappointed,” Meyer said.

Interestingly, AMD said that its manufacturing capabilities are working well. In fact, Doug Grose, senior vice president of Manufacturing & Supply Chain Management at AMD, noted that “design is the issue with Barcelona, not manufacturing”: Quad-core yields are actually higher than originally expected

On the ATI side, AMD recently revealed in a recent SEC filing that it has over-estimated the value of the graphics and chipset company and will be forced to take a substantial write-down in the current quarter. In the filing, AMD wrote that the write-down "will be material, but the Company has determined that, as of the time of this filing, it is unable in good faith to make a determination of an estimate of the amount or range of amounts of the impairment charge."

^^ njih trenutno najvise interesuje "Fusion" platforma, mislim da im novi radeoni nisu preterano interesatni za profit. Mozda i gresim ali...

Za vise informacija i ceo clanak: http://www.tgdaily.com/content/view/35262/118/

Hmm, Vista.....Imam je instaliranu na kompu vec mesec dana i to mi je jedini sistem koji mi je instaliran , i savrseno sam zadovoljan. Radi brzo i nema nikakvih problema. Racunar koristim za igranje i sve ostalo ( rezanje, encoding, internet ). Nove igre pod vistom na mom racunaru, rade sporije nego na XP-u, ali moj racunar je ionako nedovoljan za nove igre. Starije igre mi rade savrseno i nema problema sa kompatibilnoscu a i sama vista mi radi savrseno, tako da sam ja trajno presao na vistu :)

P.S. Probleme sa vistom je imao moj drugar jer nije mogao da instalira neke profesionalne programe koji mu trebaju, pa je zato napravio dual boot XP\Vista. Enivej ja nisam pro , tako da ja nemam zamerki :)

A za DX 10 igre....hmmm....

Kupovinom ATI-ja ne samo da su upropastili ATI kao jedini konkurent nVidiji, već su upropastili i svoju poziciju u odnosu na Intel. Nikad ranije nisam razmišljao o kupovini Intela, a sada evo već ozbiljno razmišljam u "Intel only" fazonu.

Kupovinom ATI-ja ne samo da su upropastili ATI kao jedini konkurent nVidiji, već su upropastili i svoju poziciju u odnosu na Intel. Nikad ranije nisam razmišljao o kupovini Intela, a sada evo već ozbiljno razmišljam u "Intel only" fazonu.

To sto nisi razmisljao nikad o kupovini intela, svrstavate samo u jos jednog od gomilu njih sa predrasudama. AMD je jedno vreme bio lider, sada je Intel, sledece godine ko zna mozda ce opet biti AMD. Ovakve stvari se desavaju non stop, Intel je bio u istoj poziciji kada je AMD izbacio 64bitne procesore, pa se evo vratio kao nikad do sad. Sto se tiche ATI kartica, nije ih bas upropastio , ali nisu se bas proslavili. Sa 38xx serijom su uradili odlican posao. Sad ce mnogi reci 8800GT je bolji, jeste, ali je zato i skuplji. 3850 kartica je u rangu do 150E bez konkurencije, a i 3870 je za nekih 40ak evra skuplja, tako da je i to odlican izbor.

Vratice se i AMD i ATI, samo je pitanje vremena, uvek su se smenjivali, uvek ce se i smenjivati.

Izvinjavam se na offtopic-u, morao sam da prokomentarisem.

daj manite se tih prica, totalno su suvisne, a i off-topik...

Vrh Dno