nismo zato presli na XP, presli smo zato sto je defakto bolji OS u svakom pogledu. Primetno je brzi u radu sa diskovima, ima mnogooo bolji memory menagment (setite se samo koja je bila poplava memory manager/tweaker aplikacijama za vreme win98 posto doticni nije oslobadjao RAM posle koriscenja aplikacija itd.), a po meni najveci + je bio stabilnost. I pored svih "decijih bolesti" XP-a, ja sam rado presao na njega. Memorije sam tada vec imao 512mb tako da mi nije bio problem. Inace sam pre XP-a koristio win2000 nekih godinu dana posto je win98 jednostavno postao nepodnosljiv sistem za odrzavanje i rad (naglasak stavljam na odrzavanje).
Vista ne donosi ni priblizno mnogo ociglednih i svakome korisnih stvari kao sto je XP to uradio u svoje vreme. Donosi mali milion izmena koje vecini nista ne znace, a pri tom ocigledno donosi vecu zahtevnost.
Najvece promene koje Vista donosi deluju kao beznacajne vecini krajnjih korisnika (npr. programi nemaju ekskluzivna admin prava iako ste logovani kao administrator. Ovo u znatnoj meri smanjuje rizike od upada, rootkit-ova, spyware-a itd), da sad ne idemo ovde u off sa time, dovoljno je reci da ima dobrih stvari ali nedovoljno da sad svi kazemo wow, formatiramo C:\ i instaliramo Vistu

Medjutim, kako budemo trpali jaci hardwer, tako ce nam Vista postajati sve bliza jer ce jaz u performansama izmedju XP-a i nje postajati manji, a pocece ljudi da cene i dx10 i i odvojen kernel level i drajver level modove (poboljsana stabilnost, ima potencijala da sve brze radi zbog toga itd. itd.), a i dx10 ce valjda do tada doneti beneficije.
Mislim da nekih posebnih ekskluziva igara nece biti, ali ce vremenom sve vise igara pruzati nesto pod dx10 sto pod dx9 nema (recimo kao ostrije i lepse senke u bioshock-u bez pada performansi), a i u dosta slucajeva ce (nadam se) sam kvalitet rendera (rasterizacije

) biti bolji pod dx10 (zbog pravilne upotrebe novih tehnologija u dx10 kartama, sadasnjim i buducim), pa ce se nekako sve to u globalu nametati kao relativno logicno resenje za prelazak na Vistu.
Ono sto meni smeta je to sto m$ nije napravio Vistu inicijalno kao iskljucivo 64bit OS i time napokon naterao programere aplikacija da mrdnu dupe, a ne da opet imamo ovu pricu u kojoj treba da gledamo u pasulj kad je kompatibilnost 32bit aplikacija pod 64bit sistemom u pitanju... :wall: