Šta je novo?

Proverite kako vam radi SSD (CrystalDiskMark i/ili AS SSD)

Ne znam da li je ova tema pravo mesto za problem sa SSD diskom koji smo na temu kupovali za cenu od oko 20e za 1TB, primetio sam da jako sporo radi, mislim da nisam nikad imao sporiji disk, kad se instaliraju igre, pechevi i kad se rade tako neke slicne radnje, brzina je oko 10-15MB po sec, okacicu ovde jedan screenshot dok se instalira patch za poslednji stalker, velicina fajla je nekih 30+ GB, brzina je nekih 11MB prosecna, ponekad se dogodi peek na 100MB, na deo seknde, disk je sve vreme 100% zauzet dok traje kopiranje. Provrteo sam ovaj jedan test i čini se da su rezultati najnormalniji ali čekao sam nekih pet sati da se uradi peč od 35 GB na igri koja uzima na tom isto ssd-u 150 GB, na kraju sam prekinuo sve i obrisao, nek se sve nosi u tri lepe 😀

Prilozi

• Screenshot 2025-02-19 163203.png
    Screenshot 2025-02-19 163203.png
    34.3 KB · Pregleda: 40
  • Screenshot 2025-02-19 191528.png
    Screenshot 2025-02-19 191528.png
    31.1 KB · Pregleda: 41
Ne znam da li je ova tema pravo mesto za problem sa SSD diskom koji smo na temu kupovali za cenu od oko 20e za 1TB, primetio sam da jako sporo radi, mislim da nisam nikad imao sporiji disk, kad se instaliraju igre, pechevi i kad se rade tako neke slicne radnje, brzina je oko 10-15MB po sec, okacicu ovde jedan screenshot dok se instalira patch za poslednji stalker, velicina fajla je nekih 30+ GB, brzina je nekih 11MB prosecna, ponekad se dogodi peek na 100MB, na deo seknde, disk je sve vreme 100% zauzet dok traje kopiranje. Provrteo sam ovaj jedan test i čini se da su rezultati najnormalniji ali čekao sam nekih pet sati da se uradi peč od 35 GB na igri koja uzima na tom isto ssd-u 150 GB, na kraju sam prekinuo sve i obrisao, nek se sve nosi u tri lepe 😀
Jel to na Kodak misliš?

Možda se pregreva. Tako me je zezao SanDisk od 1TB, pa sam ga rastavio i stavio ispred ventilatora, što mi je dalo malo više vremena sa punom brzinom.
Teram 2 kom. tih Kodaka i oba rade bolje od tog SanDisk-a i plavog WD-a. Opadne im brzina, ali ne toliko.

Koliko sam stigao da primetim u nekim scenarijima on radi normalno, verovatno zavisi od toga kako su zapakovane datoteke i sta one rade, posto na ovom gore snimku sam radio patch, sa hard diska je fajl pa ide patch na ovaj ssd.

Pitanje je i koji je kontroler i memorija. Taj Kodak dolazi u svim mogućim kombinacijama, pa ti je možda zapala neka malo lošija varijanta, a i sitni fajlovi ubijaju brzinu.
Evo sad sam pustio da se kopira 4GB sitnih fajlova i nije sišao ispod 100MB/s, a onda odmah pustio 20GB krupnih i to je išlo u proseku 300MB/s.

Isti problem, kodak je gotovo uvek na 100%, nebitno koja je brzina. Instalirao Horizon Forbidden West na jedan, vremena ucitavanja su u minutima, texture popup jako cest, kasnjenje ili nepostojanje zvuka itd. Prebacio igru na adata nvme, sve kul radi.
Clone disk mi je odradio za nekih 4h, u pitanju je bilo oko 700gb, sto i nije bas toliko strasno.
Takodje, u svim testovima prikazuje brzine koje su u specifikaciji.
2500 dinara i to je to, za storage nebitnih stvari i zezanje sasvim ok

Zabadao je, tj freezovao i novi spiderman 2, kad sam malo čekirao reddit videh da tamo kažu to je jer je igra na hddu, mislim se ja, ma na ssdu je, ali znam šta je kvaka :), definitivno loš kontroler ili softver koji barata između.

Imam već dosta godina (~10) ugrađen ovaj Samsungov SSD 850 Pro od 512GB. I Sentinel mi je pre neki dan pokazao pad za 1% sa 92 na 91%
SSD850-Pro_91.jpg
Koliko mu je života preostalo? Koja je najniža vrednost u % a da SSD odn. PC radi bez grešaka i prekida u radu.

Ništa to nije dok god nema grešaka u SMART-u, To je neka proizvoljna cifra bazirana na broju upisa i starosti kako neki pisac tog programa misli da treba. Niko i ništa ne može da predvidi koliko ća datraje. ;ože da crkne sledećeg trenutka a možda nikad.

DYNAC 1TB G310 M.2 PCIe M.2 2280 G3101TB/R kontoler je SMI2263XT , navodno Made in Taiwan.

9.png

S obzirom da je proizveden 2024 , lose su brzine , kao da je proizveden 2019 recimo. Temperature su cesto od 50 do 55 stepeni.

M.2 SATA na servisu
Host Reads : 1501901677 GB
Host Writes : -1598113729 GB
NAND Writes : -1212079680 GB

Prilozi

• sk hynix.png
    sk hynix.png
    49.1 KB · Pregleda: 57
M.2 SATA na servisu
Host Reads : 1501901677 GB
Host Writes : -1598113729 GB
NAND Writes : -1212079680 GB
Mislis na poslu a ne da je ssd na popravci?

Koja je razlika u host i nand pisanju?

Koji nand bese u pitanju?

Bio kod mene u servisu da, sad se ne sećam dal smo menjali ali mi bile interesantne brojke, dal je stvarno imao ovoliko upisa ili je neka greška, ko će ga znati.

Sveze instaliran Samsung 990 pro 2tb

Prilozi

• 990 pro.png
    990 pro.png
    32.4 KB · Pregleda: 45

Prilozi

• Screenshot 2025-05-22 172606.png
    Screenshot 2025-05-22 172606.png
    48.2 KB · Pregleda: 43
Meni ova Temp 3 za koju HW64 kaze da je temp ASIC controlera ide do 67C. Isti ssd Samsung 990 pro 2TB. A onaj Samsung magician soft meri samo temp nand cipova.

Hocu li moci da izvucem na PCIE 3.0 barem 3500mb , narucio sam neki PCIE 4.0 sa 7000 i nesto mb?

Nazad
Vrh Dno