Šta je novo?

Propast nVidie ???

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
intel sprema ili je mozda vec lansirao (?!?) novo jezgro koje bi trebalo da se nosi sa nvidia i ati chipovim (da, znam, ovo definitivni zvuci poznato :) ) pogledajte na wikiju ... mislim da se novi chip zove nesto tipa x3000...

hehe, pa taj X3000 je od kada se porodio bio samo predmet sprdnje! Obecavali su DX10 kompatibilnost (secam se proslogodisnjeg CeBIT-a kada sam bas insistirao da mi odgovore detaljno na pitanje DX10 kompatibilnosti), a na kraju je ispalo da ni u DX9 ne radi kako treba!

Taj X3000 ne moze da se nosi ni sa jednim GMA950, a kamoli sa bilo cim iz NVIDIA-e i AMD-a!

ozbiljno? samo sam video da intel ima novi chip koji je DX10 kompatibilan i video specifikaciju... X3000 je isto sto i GMA3000 (iz Nanoman0 posta?). Intel chip me je zainteresovao jer ce on najverovatnije biti ugradjen u sledece MacBook racunare... ali ako kazes da ne moze da se nosi ni sa GMA950?!?? pa sta su ga onda koji djavo i pravili :/

Odlican primer je referenca na Mac-a. Mac, najosnovniji, koristi GMA950, a ne X3000 grafiku! Zasto? Pa zato sto je X3000 krsh!
Ocekuje se da G35 (integrisani Bearlake) ispravi stvari, ali obzirom na X3000 fijasko, prvo treba sacekati, pa videti.

Poslednja izmena:
Cekajte, taj chip je vec istorija? I ja sam stvar shvatio ozbiljno, a tek sam sad primetio "July 2006" na onom pdf-u.
Jel moze neko malo detaljnije o tome?

Edit: procitao edit, trazim. hvala.

Poslednja izmena:
Izvinjavam se na skretanju diskusije ka voodoo grafickim karticama...

Posedujem: i740 graficku. Voodoo 1 Addon, Voodoo 2 PCI, Voodoo 3 Agp verziju...

Voodoo 1 je tu negde u istom rangu kao i i740 ako se koristi dobra osnovna graficka (Matrox npr). Voodoo 2 PCI dere i740 u bilo cemu (UT, Quake, HL). Voodoo 3 je vec mnogo jaci!

Tvrdnja da je i740 odlicna kartica nije na mestu. Na inquirer-u ima dosta gluposti... Zasto je neko pomislio da ovo nije jedna od njih, nije mi jasno!

Btw ovo mi je 678. post.

Poslednja izmena:
Ljudi, KO je i KADA rekao da i740 moze da se poredi sa Voodoo 2??

Ko je rekao da je i740 ODLICNA kartica?

Jel vi uopste citate postove? Detaljno je objasnjeno u kojim finansijsko/vremenskim okvirima je kupovina i740 imala smisla, a u kojim ne. Sta je sledece, neko ce da napise da je 8800GTX brzi od i740?

@3dsmax

Ovako ja sam se kao sto sam rekao bavio nesto 3dsmax-om daleke 1998-1999 godine. Oko one scene gore pomenute verovatno da sam se presao, jer je ipak to kompleksnija scena ali ko ce se sada svega toga setiti, ocigledno je da sam ja ziveo u zabludi, jer kada se napravi scena, sa modelima kojima se odredi kretanje i oni se animiraju ukljuci se onaj time-slide kako li bese, i posle toga po mom secanju ja sam mislio da se to zove "renderovanje" kada se od te scene napravi film AVI formata, ako nije renderovanje, kako se onda to zove? Davno je bilo, znao sam i da modeliram do nekle i da pravim ove avi filmove-animacije, ali sam mislio i bar smo tada to tako nazivali, ja i jos neki ljudi (ocigledno u zabludi) renderovanjem kada se procesira gotova scena i od nje pravi animacija u avi formatu?
Ja danas nemam predstavu ni kako izgleda radno okruzenje u 3dsmax-u, tako da je moja greska sto opet neinformisan, lupam, ali dobro, malo me je iznervirao KovacM, pa sam tako reagovao, bez razmisljanja.

@Kovacm: juce sam posetio Wikipediu :) Mislim odgovori mi ti onde je sve uopsteno i koliko toliko poznato.
Sve je to meni jasno, ja jesam "renderovao"(da tako nazovem, izvinjavam se ako koristim pogresan termin) preko TNT, naravno da te animacije nisu bile vrhunske, daleko od toga, niti su one bile upotrebljavane za nesto prakticno to je bio hobi, ali je izvodljivo bilo 3DSMAX 2.0 i 2.5 verzije, i verovatno sam se izlupao koliko vremena treba za odredjenu animaciju, ali u tim verzijam programa i na Athlonu 550 i Rivi TNT, moglo je da se renderuje(ilia sam ja bar tako mislio), ostavljao sam bio i po citav dan za neke stvari, ali znaci fizicki i prakticno je moguce bilo, radi se o 1998-1999 godini, posle toga sam izgubio uvid u novije verzije 3DSMAX-a, efekte i zahtevnost programa, i recite mi kakav hardver je potreban za danasnji 3DSMAX, i da li uopste moguce renderovati scenu i snimati makar u JPG, sa obicnim PC-jem?

Da li je neko od vas radio u 3DSMAXu 2.0 i 2.5, tih godina i na kakvim mashinama?

I ako to sto sam ja radio nije rendering sta je to onda, znaci lepo napravis animaciju celu scenu, snimis je u AVI formatu, teksture i svetla i sve ostalo je obradjeno, kojim procesom ako nije rendering, cime sam ja dolazio to tog rezultata?

Kakva je situacija sa Lightwave-om, bio je neki domacin koji je bio poznat po onim wallpaperima, svi zivi su koristili njegove wallpapere, gde je on 3d scenu celokupnu (cisto modeliranje) pretvarao u jedan wallpaper JPEG formata? DigitalBlasphemy mu je bio pseudonim, da li je i to bilo radjeno bez renderovanja i kako se onda zove taj proces ako nije renderovanje, mislim ako sam celog zivota ziveo u zabludi po ovom pitanju zanima me onda pravi odgovor na sve ovo?

Poslednja izmena:
Ja sam radio i bez vante, nista :) znac video sam i na tom intelu kako radi probao, kad bi propala nvidia od blata bi je pravili.

Poslednja izmena:
Rendering

Scanline rendering
The default rendering method in 3DS Max is scanline rendering. Several advanced features have been added to the scanliner over the years, such as global illumination, radiosity, and ray tracing.
mental ray
mental ray is a production quality renderer developed by Mental Images. mental ray is integrated into the later versions of MAX, and is a powerful rendering tool, with bucket rendering (similar to Maya’s Satellite Rendering), a technique that distributes the rendering burden between several computers efficiently. The 3ds Max version of mental ray also comes with a set of tools that allow a myriad of effects to be created with relative ease.
RenderMan
A third party connection tool to RenderMan pipelines is also available for those that need to integrate Max into Renderman render farms.

[edit] Features

Zasto se sad pominje renderovajne u 3DSMAX-u u ovom clanku-objasnjenju? Proizvodjaci izgleda lazu, ono dugme u 3dsmax gde pise render, ocigledno laze?

Evo i ovde lazu:
Product Information

Bring 3D film effects to the big screen. Generate realistic characters for a top-selling game. Create rich and complex design visualization. Autodesk® 3ds Max® 9 3D animation, rendering and modeling software lets game developers, design visualization professionals, and visual effects artists maximize their productivity and tackle challenging animation projects.

Poslednja izmena:
Ovo nije prica o tome... Btw, mislim da je ovo vazno za diskusiju (preuzeto sa R600 tred-a)!

TechPowerUp!

Da li je neko od vas radio u 3DSMAXu 2.0 i 2.5, tih godina i na kakvim mashinama?

Ja sam pravio spriteove za Dafael:Bloodline igru (Amiga1200) Pagan Games-a / UK i to na K6-2/400MHz mashini sa 96MB tako da je 3D Max pucao svakih sat vremena :D (nisam siguran koja je verzija Maxa bila ali mislim da je ~2 ;) )

I ako to sto sam ja radio nije rendering sta je to onda, znaci lepo napravis animaciju celu scenu, snimis je u AVI formatu, teksture i svetla i sve ostalo je obradjeno, kojim procesom ako nije rendering, cime sam ja dolazio to tog rezultata?

Jeste, to je rendering, ali poenta je da tvoja TNT karta nije racunala nista prilikom renderinga, sve je radio CPU (pa otuda nema razlike da li je u masini i740 ili TNT). I dan danas GPU ne radi proracune pri renderingu (mada su ljudi ovde postovali neke primere)... pa je svejedno koji GPU imas kad radis rendering.

TNT je eventualno mogao da ti ubrza prikaz dok modeliras scenu u 3DMaxu. Kad stisnes F10 pa dugme "Render" onda sve pada na CPU (i memoriju :D).

@Flight ako nisi upoznat sa tematikom nemoj da pricas tako "evo i ovde lazu" pa u najmanju ruku zvucis kao neki ogorceni starac penzioner koji pljuje vlast a ne znas o cemu se prica i sta cemu sluzi, i sad se ovo pretvara u jednu raspravu izmedju mene i tebe ili nekog treceg bez potrebe. Samo nemoj vise da uzimas max u usta a slobodno mozes da zaobidjes i druge 3d programe :) i inace ovo sto pise u tom "clanku-objasnjenju" nema ama bas nikakve veze sa grafickim kartama!!! poz

@KovacM i Mamadzula, znaci poboljsanje kod mene je bilo do novog procesora tada, a ne do graficke? I taj program moze da renderuje, a vi mene ubedjujete kako nije bilo moguce renderovati, zar niko nije mogao da kaze covece u zabludi si ne renderuje grafika vec CPU, a ne ne moguce, nisi mogao da renderujes sa TNT, u redu dobro te razjasnismo ovo, znaci ipak je to bilo renderovanje iako ste prvo tvrdili da nije, samo sto ja nisam znao da TNT tu statira i ne radi nista vec cpu.

@Mamadzula, ne znam zasto se obracas tako kako se obracas nije bas kulturno, ti slobodno uzimaj u usta sve zivo eto nek ti je prosto, ja necu ne brini.

Ako nesto ne znam ne znaci da sam nacista, da ste lepo rekli graficka ne renderuje, ona je bila pasivna, ne bi ispalo ovoliko pisanije, a ne vi morali ste prvo da isterate svoje, dovidjenja i svaka vam cast hvala vam sto ste me pre ovoga ubedili kako rendering nije rendering vec nesto 10-o. Ne znam o tome dovoljno i to stoji, pozdrav!

Poslednja izmena:
EEE kao 1. rekao sam vec pre 2 strane da ne renda grafika nego CPU i dao cak ime plug in-a koji to radi(rendanje koristeci graficku kartu). pod 2. Ovo necu da pretvoram i neku licnu raspravu izmedju mene i tebe i nemoj to licno da sthvatas. Ovo u zadnjem postu sam napisao posto ocgledno neces da shvatis neke stvari sto sam ti ranije rekao(objasnio) kako to sve funkcionise. Samo se opusti i iskuliraj nemoj nista da brines niko te nije popljuvao ali glupo je bilo sto si postavio ovaj post "renderovanje" posto nema veze bas sa nekom realnoscu. Lepo sam napisao da necu da predje ovo u neku licnu raspravu iako tako izgleda nije, samo pokusavam da objasnim tebi koji nisi poslusao i kovacM-a, haludzu i mene a pri tom su neki samo rekli da nije tako i nikakvo objasnjenje nisu ponudili. I rendering jeste rendering samo si ti pomesao koja i kakva vrsta renderinga i sta ga obavlja u nekom trenutku. :wave:

P.S. Ove recenice "nek ti je prosto" itd. ostavi za "pijac" posto nema razloga licno da se zameras meni sa takvim stavom! samo kul ;)

Poslednja izmena:
Nema problema, bitno je da sad znam u cemu je stvar, pa ubuduce necu da se izlupavam, izvinjavam se svima kojima sam se obratio na los nacin, i hvala na ovom objasnjenju koje sam morao da cekam ali je dobrodoslo.

A kakve to veze ima sa propascu NVidie? Koliko vidim, dobro im ide.

NVidia nece da propadne, Intel nece da propadne , AMD nece da propadne , Microsoft nece da propadne... ne znam sta tu ima da se raspravlja... ovo treba zatvoriti

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno