Šta je novo?

Propast nVidie ???

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Prva prava Nvidina karta je bila GeForce DDR... sve pre toga su bile igracke... TNT/TNT2 su bile OK ali daleko od Voodoo-a u bilo kom smislu... a posebno podrske u igrama...

Sto se ovog drugog tice, pa predvidjanje je da ce u doglednoj buducnosti 1 komplesan CPU/GPU biti dovljan da obavlja sve funkcije... ali ne tako skoro... kako sada stoje stvari mozda za 10 godina...

Evo pozajmicu ti na par dana voodoo2 PCI sa 12Mb RAM+matrox MGA200, i nVidia vantu AGP sa 16Mb ram pa ih testiraj :d pa ces da vidis razliku (samo moras da se potrudis da otkopas neke stare igre Q2, nfs3, ima ih more. Imaj u vidu da se taj voodoo2 pojavio dosta pre vante-kante ;)
Rivu 128 necu da komentarisem, koga je to jos moglo da oduva. A secam se i pojave TNT, da bila je do jaja, svi su kupovali ono djubre M64 jer je bila jeftina, a u srcu su sanjali o nekoj voodoo kartici.
pa vanta je najgora kartica koja se pojavila nije bila ni tamo nivamo

@Filipenko, ja se izvinjavam jer sam mislio na TNT, to je bila moja prva ozbiljna graficka kartica, i secam se da je u to vreme bila bauk jer "toliko je brza da su morali da stave aktivno hladjenje" glasisle su reklame i svi su pricali, doduse moj nekadasnji Diamond Viper V550 je ima pasivno hladjenje ali jednom dobra i kvalitetna karta.
Sto rece onaj decko i ja sam mislio u globalu na NVidiu i prevashodno na TNT karticu i prateci serial.

Poslednja izmena:
Ma sta TNT,moj Rendition Verite 2100 je bio zakon :D
Secam se da se klokovao sa 40Mhz na 65Mhz,pa vi vidite sta je overclock od preko 50% :d

Eh sto volim ovakve teme sa grandioznim nazivima, ciji glavni izvor infomacija predstavlja nezaboravni tralalala sajt :)

Secam se, jos dok je gosn Magick harao ovim forumom, a kojeg se (garant) pola vas i ne seca, da je najavljivana propast nVidie od strane - Parhelie :) Medjutim, nekim cudom ili cime vec, nVidia je prezivela.

Sto se tice tog cuvenog i740, imao sam (i jos uvek imam) tu karticu. Imajuci u vidu da sam pre nje imao neki blesavi S3 sa kojim nije hteo da radi, tada aktuelni NF3, ona je za mene predstavljala veliki pomak :) Pa onda nova FIFA... iha, mojoj sreci nije bilo kraja.
Posle sam pikao i Quake 3 na njoj. I istina je sto kazu za GL drajvere, bez toga nije htelo da radi bas kako valja. Za te pare, bila je skroz ok. E sad, koji su planovi Intela tada bili i koji su sada i sta ce sve da se desi, spada u domen SBBKBB...
Ako je nVidia prezivela onaj fen :D zvani FX5800 i pravu propast koja je sa tom generacijom GPU-a dosla, onda ce sve preziveti :)

Poslednja izmena:
@Filipenko, ja se izvinjavam jer sam mislio na TNT, to je bila moja prva ozbiljna graficka kartica, i secam se da je u to vreme bila bauk jer "toliko je brza da su morali da stave aktivno hladjenje" glasisle su reklame i svi su pricali, doduse moj nekadasnji Diamond Viper V550 je ima pasivno hladjenje ali jednom dobra i kvalitetna karta.
Sto rece onaj decko i ja sam mislio u globalu na NVidiu i prevashodno na TNT karticu i prateci serial.
Prihvata se :D Ma nema nikakvih problema, nema potrebe za izvinjavanjem, a TNT/TNT2 je nešto sasvim drugo u odnosu na prethodnike. Sjajna karta, nažalost nedovoljno podržana od strane developera, od kojih je većina i dalje furala glajd. Interesantno je da je tada objašnjavano kako je budućnost u directxu i toj strani standarda, a danas svi kukaju na isti :)

Uf, sad' si mi totalno osvezio pamcenje, da, da, instaliras igricu kad' ono igrica voli glide, ali zato TNT u 3DSMAX-u renderovala za sat i po, za to vreme zahtevnije animacije, sto je tad bilo cudo :)

Ma taj Intel 740 je bio jedna od najvecih krsina od kartica za koju ja pamtim. Eto, bila je malo bolja od (s)Permedie 3D :d , ali nije mogla da se poredi ni sa najgorom Vantom.

Jedina dobra strana tog Intela 740 je bila niska cena, pa je kao takva bila vrlo popularna u domacim "brand" konfiguracijama. :d

Koliko se secam, bila je problematicna na VIA plocama, a gomila toga nije htela da radi kako valja ili uopste.

U odnosu na S3 Virge je bila skok, nema sta, ali pored bilo kog Voodoo-a i bilo kog TNT-a nije imala sta da trazi.. ;) By the way, 7600GS je daleko manje losa karta u odnosu na 7900GTX, nego sto je to i740 u odnosu na TNT2.

Hm, i740 uopste nije bila tako losa kartica, a nije bila ni toliko jeftina (neko je naveo cifru od 70 DM). Znam da sam je kupio u avgustu '98 za oko 200 DM - diamond stealth neki (toliko je kostala i miro riva 128 vivo) dok je banshee bio skuplji. TNT je bio dosta skuplji (ako ga je uopste bilo tada, ne mogu da kopam kada se pojavio). Licno mislim da je intel sa i740 jezgrom i sa njegovim modifikacijama kasnije u vidu integrisanih rjesenja (ko rece i810 :) ) zaradio mnogo vise para nego 3dfx i nvidia zajedno.

Hm, i740 uopste nije bila tako losa kartica, a nije bila ni toliko jeftina (neko je naveo cifru od 70 DM). Znam da sam je kupio u avgustu '98 za oko 200 DM - diamond stealth neki (toliko je kostala i miro riva 128 vivo) dok je banshee bio skuplji. TNT je bio dosta skuplji (ako ga je uopste bilo tada, ne mogu da kopam kada se pojavio). Licno mislim da je intel sa i740 jezgrom i sa njegovim modifikacijama kasnije u vidu integrisanih rjesenja (ko rece i810 :) ) zaradio mnogo vise para nego 3dfx i nvidia zajedno.

Ma super, sudeći po ovom postu ti si jedan od onih koji tvrde da je na primer i ati 9600 (non pro) bila svojevremeno dobra kartica, ili ne daj bože 9600SE. Naravno, u poslednjih 5 godina ne može čovek više da povata konce sa toliko različitih modela kartica, pa još SE, GS, PRO.... Nekada je bilo prostije. Ja sam imao ono đubre od Vante sa 16Mb memorije i bila je 5 puta bolja od tog intela 740! Jeste da je imala najgoru sliku koju sam ikada video (neka leva proizvodnja), ali su igre letele mnogo bolje nego na nekom i740.

Nije imala nista losiju sliku od i740 djubreta. A 3D je bio bolji mnoogooo.
The_Grunf je napisao(la):
Licno mislim da je intel sa i740 jezgrom i sa njegovim modifikacijama kasnije u vidu integrisanih rjesenja (ko rece i810 ) zaradio mnogo vise para nego 3dfx i nvidia zajedno.
Nisam ekonomski strucnjak da sudim koliko je zaradio Intel sa svojim shit 740 resenjem i koji je procenat zarade u shit integrushama koje su pravili bazirane na tom resenju, koje ni onda, a ni sada ne vrede pishliva boba. Ipak, cinjenica je da nisu skoro nista ulagali u razvoj grafike od svog naucno-tehnickog "dostignuca" zvanog I740, pa sve do sadasnjeg "xtreeme shit graphics-a" integrisanog u novim chipsetovima.
Takodje, istina je da Intel mnogo prodaje integrisane chipsetove za krsh konfiguracije sa "bogaljima" .
Sto se tice grafickih kartica, cisto sumnjam da je prodaja i740 prevazisla prodaju V2/V3 , TNT/TNT2/GeForce 256 chipova.
Svemocni Intel je ipak suvise velika mrcina da bi se sad zamajavao oko istrazivanja i razvoja grafickih jezgara. AMD.Ati i nV su jedno deceniju ispred po tom pitanju.

By the way, mozda Intel najvise zaradjuje, ali isto tako mora da "nahrani" 100.000 radnika. Prema tome, velika kompanija - veliki troskovi.

Za nas krajnje korisnike svakako je dobra konkurencija u vidu AMD.Ati-ja i nVidije, a u poslednje vreme je izgleda ucestalo ispustanje FUD puvanjaka tipa, nV propada, AMD ce da bankrotira itd.... Svakako to ne bi valjalo za nas.

Poslednja izmena:
Uf, sad' si mi totalno osvezio pamcenje, da, da, instaliras igricu kad' ono igrica voli glide, ali zato TNT u 3DSMAX-u renderovala za sat i po, za to vreme zahtevnije animacije, sto je tad bilo cudo :)

pa to mora da je odlicna karta kad je renderovala u 3DSMAX-u! pa cak ni ove danasnje kartice ne mogu da renduju u max-u... :d

leba ti na sta si mislio flight kad si rekao da je TNT renderovala u 3DSMAXu?

Hm, i740 uopste nije bila tako losa kartica, a nije bila ni toliko jeftina (neko je naveo cifru od 70 DM). Znam da sam je kupio u avgustu '98 za oko 200 DM - diamond stealth neki (toliko je kostala i miro riva 128 vivo) dok je banshee bio skuplji.
E prijatelju, tebe su veoma lepo odrali, sta da ti kazem. Takodje uzmi u obzir da je Diamond tih godina vazio za vrhunskog proizvodjaca koji je uvek bio znacajno skuplji, a opet i to kad uzmes u obzir - odrali su te.

Vi koji pricate kako je Vanta drala i740, kao prvo se setite da je vanta izasla pola godine, a mozda i godinu dana posle i740, a zatim i da je i740 8mb karta, pa je uporedite sa 8mb vantom umesto sa verzijom od 16mb.

Kako god, te godine sam prodao, ugradio i benchovao mnogo svih gore pomenutih kartica, i jasno kao dan se secam definitivne zlatne sredine koju je i740 drzao na skali novac/performanse/kvalitet slike.
Znaci ne sampion, vec jeftin konj za koliko toliko udobno jahanje.
NARAVNO da su TNT (koja je bila duplo skuplja), Banshee, TNT2 i S3savage4 bile znatno brze karte (i skuplje) i stvarno nema smisla porediti ih u ovoj prici.

Za nas krajnje korisnike svakako je dobra konkurencija u vidu AMD.Ati-ja i nVidije, a u poslednje vreme je izgleda ucestalo ispustanje FUD puvanjaka tipa, nV propada, AMD ce da bankrotira itd.... Svakako to ne bi valjalo za nas.
Ma da, znam neke ljude koji se loze na tu pricu kao da ce nesto dobiti ako AMD prsne, a dobili bi vece cene i sporiji razvoj.

na ispitu iz racunarske grafike smo radili bas i740.. ta graficka je unela bas puno novina... tako da je glupo da kazete da je shit ako postoji bolja od nje....

na ispitu iz racunarske grafike smo radili bas i740.. ta graficka je unela bas puno novina... tako da je glupo da kazete da je shit ako postoji bolja od nje....
donela puno novina? U eri Rive, voodoo-a i Renditiona pricati o 740-ci kao svojevrsnom prometeju je besmisleno. No, ako tako kazu na fakultetu...

Nisam mislio na revolucionarne stvari ali recimo na primer trouglovi su se slali u paketima i nije se cekala potvrda na odgovor bar do neke tacke dok je pre bilo na ti trougao, iscrtaj ga pa mi kazi dal mozes da primis sledeci... i ima puno takvih stvari....

Ma taj Intel 740 je bio jedna od najvecih krsina od kartica za koju ja pamtim. Eto, bila je malo bolja od (s)Permedie 3D :d , ali nije mogla da se poredi ni sa najgorom Vantom.

Jedina dobra strana tog Intela 740 je bila niska cena, pa je kao takva bila vrlo popularna u domacim "brand" konfiguracijama. :d

Koliko se secam, bila je problematicna na VIA plocama, a gomila toga nije htela da radi kako valja ili uopste.

U odnosu na S3 Virge je bila skok, nema sta, ali pored bilo kog Voodoo-a i bilo kog TNT-a nije imala sta da trazi.. ;) By the way, 7600GS je daleko manje losa karta u odnosu na 7900GTX, nego sto je to i740 u odnosu na TNT2.

Ajd sad da je ovo napisao neko racunarski nepismen pa da covek ne pogleda dva puta, al ovako smeta. Ja sam '98 imao u igraonici mesano i740 i tnt1-ove, i u onome sto smo onda igrali (q2/hl1/u1) je tnt bio jaci do 30% (naravno ovo vazi za i740 na agp od 83mhz i sa >128 sys rama). Ako je 7900gtx jaci do 30% od 7600gs (to nisam imao na istom stolu jedno pored drugog tako da ne znam) onda taj btw vazi.

donela puno novina? U eri Rive, voodoo-a i Renditiona pricati o 740-ci kao svojevrsnom prometeju je besmisleno. No, ako tako kazu na fakultetu...

Možda zbog toga što misle na prvu kartu koja je izričito zahtevala AGP, tj. da se pređe na Pentium II :) AGP je ipak napredak u odnosu na PCI, iako konkretan čip nije podržavao AGP texturing (bar zbog loših drajvera, ako se sećam dobro), niti je imao bilo kakve koristi od AGP magistrale...

@Kovacm, jao stvarno, pa zasto onda postoji taj program ako ne mogu ni danasnje kartice da renderuju u 3dsmaxu, ha sta mislis zasto postoji taj program?
Konkretno posto sam tada nesto malo radio u 3dsmax-u, scenu, znaci animirane objekte u sceni koji se krecu od tacke A do tacke B, uz neke dodatne svoje pokrete i recimo efekat zalaska sunca, za takvu animaciju koja traje mozda 20-ak, 30-ak, sekundi ili manje (rezolucija nisam siguran ali mislim da bese 800x600 ili manje), Diamond TNT-u je bilo dovoljno sat i po vremena da izrenderuje, recimo hidro avion koji slece na povrsinu mora, uz zalazak sunca, nebo, i par ostrva u pozadini, uz animiran propeler, eto konkretnog primera se secam, za to vreme sat i po je bilo cudo od brzine za tako nesto. A sta sad' ti lupas "'leba ti" znaci danasnje kartice ne mogu da renderuju u 3dsmax-u, hm zanimiljivo, jesi li ti pijan ili sta??? Danas se vise ne bavim 3dsmax-om, ali sam siguran da i danasnje kartice mogu da renderuju bez problema. Uf, da znas da sam se jedva suzdrzao da ti ne posaljem na pm neku srpsku zdravicu! ;)
Ocigledno da su ti ljudi u zabludi sto proizvode i prodaju 3dsmax, covece ko to kupuje ako nemaju na cemu da renderuju ljudi, zasto, cemu?????

pa to mora da je odlicna karta kad je renderovala u 3DSMAX-u! pa cak ni ove danasnje kartice ne mogu da renduju u max-u... :d

leba ti na sta si mislio flight kad si rekao da je TNT renderovala u 3DSMAXu?

Poslednja izmena:
@Flight Brzo edituj svoj post u "...(tri tacke)" ili zamoli moderatore da ga obrisu, dok se nisi jos vise zaglibio i potpuno izgubio "kredibilitet". Inace jedini render koji koristi graficku je "gelato" i relativno je skoro izasao +moze samo na nvidia grafickim karticama(i to novijim). poz

p.s. I ako ti pada na pamet da spomenes quadro cisto da te preduhitrim i kazem ti da ni ona ne renderuje.

Poslednja izmena:
@Flight greshish, ovaj, silno greshis sinak :wave:..

A i gelato nije bash najsjajnije reshenje, mislim na kvalitet izrenderovane scene..

A multiplocesorske akceleratorske kartice za ubrzavanje renderinga - eh al je to skupooo :(. Mnooogo skuplje nego 8800GTX ;)...

E a zaboravili ste da kazete i ovo: sve igre su bolje izgledale u glide-u! Ne znam na koju foru, iako je glide podrzavao samo 16 bit-nu paletu. Eh nikada necu zaboraviti Unreal u glideu - loodilo! Voodoo majka..

Pa nisam ni rekao da je najsjajnije reshenje ali je kakvo takvo(jedino). A da su bolje izgledale jesu, pogotovo od kako je 3dfx odlucio da sam pravi karte i nazalot tako sebi zapecati sudbinu.

Ajd sad da je ovo napisao neko racunarski nepismen pa da covek ne pogleda dva puta, al ovako smeta. Ja sam '98 imao u igraonici mesano i740 i tnt1-ove, i u onome sto smo onda igrali (q2/hl1/u1) je tnt bio jaci do 30% (naravno ovo vazi za i740 na agp od 83mhz i sa >128 sys rama). Ako je 7900gtx jaci do 30% od 7600gs (to nisam imao na istom stolu jedno pored drugog tako da ne znam) onda taj btw vazi.
Quake 2 je bila prilicno procesorski limitirana igra u ono vreme, a i HL1, a bogami i Unreal. Ne bih mogao da se zakunem kolika je bila razlika izmedju TNT i i740, ali je bila poprilicna. Ako sam rekao 5 puta, nisam mislio bukvalno.

Voodoo 2 je nekih 2x drao i740. Racunaj da je TNT bio tu negde po performansama.

http://www.tomshardware.com/1998/04/27/graphic_chips_review_april_98/page3.html

Edit:

http://www.anandtech.com/showdoc.aspx?i=281&p=4

TNT je u visoj rezoluciji bio i tri puta brzi od i740. Dakle, Intel nikada nije imao High End graficko jezgro. Sustina price je da se danas od HE grafickih jezgara prave slabija i losija, koja su opet bolja od ovako kilavih resenja kao sto je Xtreemeshit graphics.

Ko zna, mozda velkika chipzilla izbaci neki G80/R600 killer, mada cisto sumnjam u to da oni uopste hoce da se bahcu sa tim stvarima.
:d

Poslednja izmena:
Nisam mislio na revolucionarne stvari ali recimo na primer trouglovi su se slali u paketima i nije se cekala potvrda na odgovor bar do neke tacke dok je pre bilo na ti trougao, iscrtaj ga pa mi kazi dal mozes da primis sledeci... i ima puno takvih stvari....
A jel ste ucili i to da druge AGP kartice poput TNT-a nisu mogle to isto da rade ? :smoke:

Mozda je covek mislio da kada napravis animaciju u max-u, gde je scena jako slozena, da pustis graficku da ti izrenderuje pogled da bi tecno video kako ti izgleda animacija... nije mislio na onaj finalni nego na preview... u to vreme je i to bila zahtevna stvar...

@drfedja : nismo

Poslednja izmena:
za takvu animaciju koja traje mozda 20-ak, 30-ak, sekundi ili manje (rezolucija nisam siguran ali mislim da bese 800x600 ili manje), Diamond TNT-u je bilo dovoljno sat i po vremena da izrenderuje,

Ala je to seckalo! :d
Ne znam zasto, ali ovo me podsetilo na onu pricu "Ja sam brze presao Wolfenstien na Intelu, nego drugar na AMD-u, stoga Intel je brzi za igrice" :wall: :d

Quake 2 je bila prilicno procesorski limitirana igra u ono vreme, a i HL1, a bogami i Unreal.
Bogami, Q2 i HL su pokazivali velike razlike u performansama sa razlicitim g. karticama. U to vreme smo u firmi imali Craeative add-on Voodoo2 karte sa 12mb koje su masine sa prakticno bilo kojim procesorom sve od reda uspesno transformisale u zveri.

Sto se Unreala tice, da li se secate da je Unreal dugo vremena mogao biti pokrenut u 1024x768 SAMO u 3dfx SLI modu ? :) 2xVoodoo2 i nista manje. Ta igra je bila jezivo zahtevna za tadasnji hardver. Sa jednim Voodoo2 je bio limitiran na 800x600m sto je i bila fancy rezolucija te godine u bilo kojoj igri. Prakticno, svako ko je `98-e igrao Q2 u 800x600 bio je zadovoljan. 1024x768 je tada bilo nesto ekstremno.

Dakle, Intel nikada nije imao High End graficko jezgro.
Mislio sam da smo to svi potvrdili na samom startu ove diskusije. :d

Poslednja izmena:
Ponopvice se prica sa Unreal-om 2007, mislim sto se SLi moda tice :d Jeste da sada skracenica ima drugacije znacenje, ali u sustini je isto :wave:

Bas sam se obradovao ovome sto sam procitao, mislim podsetili ste me na SLI iz tog vremena :smash:

Usput cisto da se osvrnem na temu malo :)
Intel i nVidia cisto sumnjam da mogu da propadnu (mada je i za 3dfx to tesko bilo reci, kad to bese aktuelno :) )... Ali nVidia je prezivela famozni GeForce FX (seriju 5), a intel NetBurst sto govori o snazi i jedne i druge kompanije.

Intel tesko da moze da ugrozi nVidia-u na polju grafike, mislim budimo realni :wave:

Ko zna, mozda velkika chipzilla izbaci neki G80/R600 killer, mada cisto sumnjam u to da oni uopste hoce da se bahcu sa tim stvarima.
:d

intel sprema ili je mozda vec lansirao (?!?) novo jezgro koje bi trebalo da se nosi sa nvidia i ati chipovim (da, znam, ovo definitivni zvuci poznato :) ) pogledajte na wikiju ... mislim da se novi chip zove nesto tipa x3000...

http://www.intel.com/products/chipsets/gma3000/gma3000.pdf

Nista revolucionarno, vidi se da je cip maksimalno orijentisan ka kvalitetnom playbacku savremenih formata u HDTV okruzenju. Za non techno freaks te ploce ce verovatno biti odlicna a jeftina podloga. 10 - 12 gb memory bandwidtha nikako nije za komotno igranje u sezoni 2007/2008, TiG4600 je tu negde koliko se secam.

Dakle, Intel opet gadja tamo gde ima najvise potencijalnih kupaca, low/mid klasu.

Mada jedna stvar stoji: Da kojim slucajem kupujem neku laksu masinu, 1000 puta pre bih se odlucio za plocu sa ovakvim chipom nego da dajem pare na neko ****** tipa 6200le i slicne otpatke koje ATI i nVidia serviraju.

Naravno, u slucaju da ovo bude onoliko jeftino koliko mi sada deluje :)

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno