Šta je novo?

Projektori za kucni bioskop

dacha km

Cenjen
Učlanjen(a)
22.09.2013
Poena
154
Nisam video nigde otvorenu temu o projektorima,pa ako postoji,molim administratora da ovaj text premesti :)
Godinama sam polako sakupljao novac i kupovao komponente za pravi porodicni filmski dozivljaj...
Od svog prvog HTPC, preko LED televizora,BR plejera do AV soround recivera...
E sad je doslo vreme za korak dalje i kupovinu prvog projektora.Odlucio sam se za kupovinu Benq mw 519.
Dali neko ima iskustva sa njim?
Zanimaju me vase sugestije i iskustva generalno o kucnim bioskopima i vasim postavkama.
Svaki komentar i savet je dobrodosao :) Hvala

Ja imam benq w700 i zadovoljan sam kvalitetom slike na platnu od 224cm dijagonale.On radi u rezoluciji 1280x720 pixela.Mislim da je kod benq-a w serija predvidjena za filmove.Taj model koji ti hoces radi koliko vidim u rezoluciji od 1280x800 pixela sto bi trebalo da je odnos strana 16/10.Mozda ti to i nije los izbor.
Meni jedino sto se na mom modelu ne svidja je to da crvenu boju u tamnim scenama ne prikazuje kako bi trebalo nego je onako mnogo jaka,kako bih ti rekao nekako neprirodna.Ostalo je sve odlicno.Bar za moj ukus.Ja ga iskljucivo koristim za gledanje hd filmova sa kompa.A spojen je sa kompom hdmi-hdmi kablom duzine 15 metara i slika je dosta dobra.Ovo mi je inace prvi projektor tako da ne mogu da ti kazem kakvi su drugi.Da sam imao i full hd projektor mogao bih ti reci da li je razlika velika u prikazu slike,ali ovako posto sam se susreo samo sa hd projektorom ne mogu da napravim neko poredjenje.Pretpostavljam da bi trebalo da je slika dosta bolja na full hd projektoru.
Ako se resis za benq imas na sajtu za svaki model projector calculator gde ce ti pomoci kako pravilno da postavis projektor u odnosu na velicinu platna.
Ako treba nesto tu sam.Pitaj slobodno.
Javice se jos neko ko koristi projektor.

A moram da podijelim iskustvo, skoro sam imao priliku da posudim na kraci period kvalitetnije platno (za kucna kina, manji gain), i razlika u ugodjaju je poprilicna. Tako da uskoro planiram i ja da kupim bolje platno, ili da kvalitetnije sredim zid. Cak i onaj crni okvir mnogo znaci za kontrast.
Isto imam Benq, ali w1070, i on se cini mi se vodi kao home video projektor (ne home cinema) jer daje svjetliju sliku. Za igre je odlican, ali za filmove pristojan. Uglavnom, oslobodio sam se tv-a par sedmica nakon kupovine.

Jos da dodam, posto vidim da je i tvoj 3D, ja jos uvijek nisam siguran da imam neke koristi od njega. Igre ili moram oboriti rezoluciju na 720p, ili 1080p ide na 30Hz osvjezavanje. Uglavnom, oboje je poprilican kompormis. Filmove, pogledao par komada, i to je to. Ali ono sto mene odusevljava je google street view, uz gamepad i 3D je poseban dozivljaj... 90% 3D koristim za to.
Naocale, imam sainsonic (prve narucio jer su jeftine) i stalno prave problem oko sinhronizacije. Nakon toga sam narucio TrueDepth 144hz model, i one su stvarno dobre. Nikad do sad nisu pravile problem.

Evo i dva videa sto kacio na jedan drugi forum, dok napisao manji review:

Kako ste rešili peoblem buke projektora, zagravanja istog, lampe i sličo

Kod mene stoji na stolicu ispred mene (metar ispred mene) i nije da se ne cuje, ali nije to nesto sto ometa. Zvuk je jednolican, nema ubrzavanja ili usporavanja ventilatora, pa valjda uho se navikne i pocne da ga ignorise. A inace, s mojim skromnim iskustvom, ovo je naglasniji projektor koji sam imao prilike da gledam.

Ventilatori su okrenuti prema napred, tako u prostoriji se ne osjeca zagrijavanje u prostoriji (za razliku od samsungove plazme koju sam imao prije). Sam projektor nema problem s pregrijavanjem, iako se poprilicno zagrije. Prednja maska je poprilicno suplja i tuda svjetlo od lampe. Sama lampa je predvidjena 4500h u eco modu... ali da izdrzi pola od toga, ja cu biti zadovoljan. Cijena originalne u AT gdje kupio je nesto manje od 200eu... do skoro bila nesto vise od 200eu, pa tako da je u padu... optimista :)

Najveci problem koji ja imam prave kablovi, pa planiram u buducnosti da ga okacim na plafon.

Ja sam moj okacio na zid.Tacno je iznad kreveta gde sedim.Sto se tice buke od projektora ima je ali skoro i neprimecujem posto mi stalno upaljen 5.1 sistem i zvuk sa avr-a je dosta pojacan tako da mi buka koju pravi projektor ne smeta.Lampa se dosta zagreje ali mi se jos nijednom projektor nije ugasio od pregrevanja.Malo je frka u vrelim danima leta kad su inace velike temperature ali onda jednostavno ukljucim klimu i temperatura u sobi postane podnosljiva.
Ovako je kod mene
http://imageshack.us/photo/my-images/607/20121021153449.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/155/20121021153803.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/84/20120707221254.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/62/20121026161842.jpg/
Mada su ovo stare slike.Od tada sam promenio ozvucenje tako da sada koristim umesto firme jamo zvucnike jbl i to prednje es90,centralni es25c i zadnja dva es20.U palnu imam i wufer da nabavim isto od jbl-a model es150p.
Soba mi nije bas nesto velika,gledam sa nekih 3,5 metara ali sam zadovoljan kvalitetom slike.Skoro sam gledao utakmicu na platnu.Spojio sam sbb-ov hd risiver na projektor i pustio utakmicu na rts hd zvezda-cernomorec i odusevio sam se kako je dobra slika.
Ko se jednom navuce na sliku sa projektora ne vraca se vise na mali ekran.Bar je takav moj utisak.

Uh za trenutak sam se uplasio da sam usamljeni fanatik u ovome,ali mi je drago sto vidim da vas ima jos :)
Dve nedelje po celu noc gledam i citam strane recenzije (posto domacih nesto i nema) o projektorima,i ogranicen budzetom od 400 eu odlucio sam se za Benq mw 519 kod "dobavljaca" iz Subotice.U igri su bili jos Epson x12 i lg pa70g koj je bio nesto malo skuplji.Projektor stize u Sredu-Cetvrtak pa cu onda napisati nesto vise o njemu.Planiram da ga stavim u dnebnu sobu i ako se pokaze kao dobar,mozda i ja izbacim 32" LED iz upotrbe :)
Na AVS forumu sam video neke predivne ideje u tom pogledu.
Od AV recivera trenutno koristim Pioneer AVX 421k sa Pioneer-ovim S11 satelitima i W21 aktivnim sub-om koji zajedno jako dobro rade svoj posao,ali posto sam pomalo audiofil,planiram kupovinu nekih malo ozbiljnijih komponenti u narednom periodu.Projektor bi signalom snabdevao iz telekomovog iptv hd stb-a,Acer iconia a1-810 tableta i lap topa. Preporuka za neki HDMI spliter ili tako nesto,sa vise HDMI ulaza i bar dva HDMI izlaza,jedan za projektor jedan za tv.

Da se i ja nadovezem na temu posto sam u razmisljanju da uzmem projektor. Treba mi neko samo da mi kaze da li sam upravu :D .Dakle ako bi uzeo 3D rdy DLP projektor konkretno benq W700+ mogu da gledam 3D filmove sa aktivnm DLP naocarima. E sad kad dodje do gaminga , ovo sto sam ja gledao jeste da AMD ima tu HD3D tehnologiju koja bi kako sam razumeo radila bez recivera dakle isto kao film sinhronizacija sa platnom , ali je broj uredjaja koji to podrzavaju jako mali ( da li su to samo testirani njihovi a rade i drugi , ili drugi uopste i ne mogu da rade ili je kockanje mozda radi mozda ne ) . Ako bi se odlucio za NVIDIA 3D active gaming ne bi bio problem sa bilo kojim modelom projektora ako sam ja dobro razumeo . E sad opet ako bih uzeo NVIDIA kartu i recimo jedne naocare za igrice od NVIDIE a ostale DLP da li bi to sljakalo paralelno , ili bi bilo ili jedno ili drugo , ili ne bi sljakalo uopste:D . Izvinjavam se na konfuznosti nadam se da me je neko razumeo . Pozzzz

Trebaju ti DLP naocale, i igre koje podrzavaju 3D. Obrati paznju da Benq zahtjeva 144Hz naocale, kojih i nema veliki izbor. Osim naocala, ne treba nikakav reciver... projektor ubacuje jedan crveni frejm za sinhronizaciju (bar tako samo negdje procitao, neka me ispravi neko ako grijesim).

Sto se tice igara, ima ih nekoliko koje nativno (Sleeping dogs, Dirt3...) to sam ja probao. Imas u meni-u opciju za 3D, i nista ti vise ne treba.
Druga opcija je za AMD je tridef 3D aplikacija. Trail traje 15 dana, za vlasnike AMD kartica kosta 25$, i vrijedi platiti zbog redovnih "update-a". Preko njega sam probao Fifu 13, Darksiders, i GoogleEarth (nije igra, ali moram jos jednom da kazem, odusevilo me).
Sad, ja nesto pretjerano se i ne igram. To sto probao vise iz radoznalosti... ali ono sto sam probao, sve je radilo bez problema. S tim, da racunas da se povecava zahtjevnost igara, kad rade u 3D-u.

Cek ako sam te dobro razumeo ako se ide na DLP cvike nije bitno da li je Ati ili Nvidia , u tim igrama koje imaju nativni 3D radice i sa jednom i sa drugom ;)

Za naocale apsolutno je nebitno sta ti koristis kao izvor. Dok izvor podrzava da salje 3D u nekom od formata koji podrzava projektor (frame packing - trebalo bi da je najvalitetniji, side by side, top and bottom). Benq kao i racunari (graficke) podrzavaju vecinu, tako da tu nebi trebalo biti problema.
Sad oko ovih igara koje nativno podrzavaju 3D, koliko znam to je Amd tehnologija, i moguce je s samo s amd grafickim kartama (nisam siguran jel od serije 5000 ili 6000, lijeno mi sad ici traziti da provjerim).
Koliko znam, nvidia ima neku svoju aplikaciju za 3D (kao tridef), ali u to nisam upucen.

Projektor je stigao u Petak i moji prvi utisci su WOW
Mozda zato sto sam do sada gledao 32" pa mi prelazak na 100"+ dijagonale izgleda fantasticno.
Benq mw519 je za moj prvi projektor ispunio sva ocekivanja...i vise od toga.
Sliku gledam na svetlo sivom zidu i boje,kontrast su odlicni.Mada u principu slika zavisi od izvora snimka.Pozajmio sa BR plejer na probu sa par originalnih filmova i slika me je ostavila bez daha,dok sa mog tableta strimovan hd film izgleda...onako,tek prosecno.
Razmisljam o kupovini elektricnog no name kineskog platna,mada sam nasao na netu i recept za Black Widow mix boja za zid.Sta bi ste mi preporucili od ova dva

Zna li neko gde u srbiji mogu da se nabave boje za black widow mix premaz za zid za projektor!?Ona plastificirana mat svetlo roze boja nije problem,mogu da je smuckaju po sifri u bilo kojoj farbari,ali createx-ova auto air aluminium base je nemoguca misija kupiti kod nas. Preko je ima koliko hoces ali niko nece da salje u Srbiju. 250 ml kosta oko 10ak eura,ali kako doci do nje? Ako neko moze da pomogne i izadje u susret ,oduzicu se visestruko!!!

zamoli nekog ovde sa foruma da ti kupi,dosta njih kupuje preko ebay i slicnih servisa...nije neka para,da ne pokusas...

Najtoplija moguca preporuka za W1070, koristim ga skoro svakodnevno evo mesec dana i projektor je vrh.
Platno nisam uzimao, pustio sam patern na zid, obelezio linije, ofarbao u mat belo i uokvirio sa crnom mat bojom.
Zbog male sobe, velicina screena je ~100".
U vreme kad sam ga uzeo, izasao je i firmware 1.06, instalirao ga preko laptopa i sada pusta sve 3D formate.

Sto se rezolucije tice, nista ispod 1080p ne bih uzimao. Razlika izmedju 720p i 1080p ripa je vidljiva istog momenta na projektoru.

Da li je HD slika isto tako dobrog kvaliteta(boje, kontrast, dubina crne boje, kao u varijantama LCD (LED Edge) i da li je 3D aktivna ili pasivna varijanta i kakav je efekat u odnosu na 3D u TV varijanti? Da li ugao gledanja menja karakteristike slike?

Mana kod projektora je dubina crne, tj. sto nikad ne moze da ima crnu kao na npr. plazmi ili boljeg LCD-a.
1080p rezolucija i reprodukcija boja su odlicni za tu cenovnu klasu, svi testovi na netu govore isto..
Sto se 3D tice, fenomenalan je. U pitanju DLP aktivna 3D varijanta na 144Hz!, crosstalka nema, a prilikom gledanja mozes da menjas uglove gledanja kako zelis, neuporedivo je sa 3D varijantama koje sam video na televizorima... Cvike su ~20$ napolju, ja sam uzeo neke sainsonic na 144Hz, 4 para i zadovoljan sam. Ne izlecu iz sinhronizacije, i dosta su lagane.

Evo konacno su gotovi radovi na kucnom bioskopu u dnevnoj sobi...mislim nije radjeno nista posebno osim spajanja i podesavanja svih kopmonenti,ali je najveca muka bila izbaciti 4,5 m sirok regal da oslobodim zid na koj projektor baca sliku.Na kraju je sve to jako lepo ispalo,pa evo par slika...

IMG_20131109_170558.jpgSAM_0010.JPGIMG_20131106_193556.jpgSAM_0014.JPGSAM_0015.JPG

Poslednja izmena:
Da,sa tehnicke strane si u pravu i potpuno se slazem sa tobom,ali uzmi u obzir da ovo nije namenska soba za HT nego regularna dnevna soba pa bi farbanje iste u crno bilo u najmanju ruku cudno gostima koji nas posecuju :)

Ako vas ne mrzi,okacite i vi neku sliku vasih postavki i resenja za kucni bioskop!

Ja sam moj okacio na zid.Tacno je iznad kreveta gde sedim.Sto se tice buke od projektora ima je ali skoro i neprimecujem posto mi stalno upaljen 5.1 sistem i zvuk sa avr-a je dosta pojacan tako da mi buka koju pravi projektor ne smeta.Lampa se dosta zagreje ali mi se jos nijednom projektor nije ugasio od pregrevanja.Malo je frka u vrelim danima leta kad su inace velike temperature ali onda jednostavno ukljucim klimu i temperatura u sobi postane podnosljiva.
Ovako je kod mene
http://imageshack.us/photo/my-images/607/20121021153449.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/155/20121021153803.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/84/20120707221254.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/62/20121026161842.jpg/
Mada su ovo stare slike.Od tada sam promenio ozvucenje tako da sada koristim umesto firme jamo zvucnike jbl i to prednje es90,centralni es25c i zadnja dva es20.U palnu imam i wufer da nabavim isto od jbl-a model es150p.
Soba mi nije bas nesto velika,gledam sa nekih 3,5 metara ali sam zadovoljan kvalitetom slike.Skoro sam gledao utakmicu na platnu.Spojio sam sbb-ov hd risiver na projektor i pustio utakmicu na rts hd zvezda-cernomorec i odusevio sam se kako je dobra slika.
Ko se jednom navuce na sliku sa projektora ne vraca se vise na mali ekran.Bar je takav moj utisak.

Dobra ideja kako si iskombinovao monitor, tv i projektor na istom prostoru.
Kakav projektor imas, koje rezolucije? I koliko incha ti je tv?

Vrh je ispalo, prostor je idealan za projektor, osim belih zidova kao sto rekose.
Vidi se da si dobro razmislio pre postavke.
Meni su zidovi tamno orange i tamno crveni, pa opet ima refleksija, planiram sa strane screena da stavim neke tamne zavese, kao u bioskopu .

Lepo izgleda sve, kakav je zvuk i koji je projektor ?

Drugari imam pitanje u vezi boje zida.
Do sad sam gledao na platnu koji sam sam pravio, nisam zadovoljan, samo platno je bilo loše, a inače pravio sam još jedno koje ima elastina u sebi i mnogo je kvalitetnije.
Sad ću da pređem na zid, pa me zanima vaše mišljenje oko boje, da li ići sa belom, ili sa nekog varijantom sive boje?
Mislim da je bela boja previše jaka, tj da ubija kontrast.
Meni se čini da je kod sive boje to mnogo bolje, a lampa je dovoljno jaka da kad bela padne na tu sivu bude bela ( mozak je vrlo lako zavarati)

Projektor je Benq mw 519 i nije bas profi za kucni bioskop,ali lepo radi posao zato sto ima nativni odnos stranica 16:10 i HD televizija na njemu izgleda fantasticno!To mi je prvi projektor koj sam pazario pa nisam hteo da dajem neke velike novce za njega.Kupio sam ga od ovih svercera iz Madjarske,sa KP,ali je ok zato sto ima validnu garanciju i sve ostalo...
AV risiver je Pioneer vsx 421 koj dolazi zajedno sa satelitimai aktivnim subom u kompletu koj se zove HTP 101.
Moram da kazem da da je za filmove fantastican,ubija koliko dobro radi,ali sa muziku je malo losiji u 5.1 varijanti mada u stereo modu moze da se slusa.
Boja zida na koj projektor baca sliku je svetlo sive boje,i cekam od neke familije iz inostranstva da mi donesu komponente za Blackwidow mix boja pa ce slika,nadam se,dobiti bolji kontrast i zivje boje...

Projektor je benq w700 koji radi u hd rezoluciji 1280x720.Tv je samsung le40f86bdx model star jedno 6 godina ali i dalje ima odlicnu sliku.Inace je 40 incha.Ovo su stare slike.U medjuvremenu sam nabavi novo ozvucenje.Pa je i zvuk malo bolji.Od zvucnika sam nabavio frontove jbl es90,centralni jbl es25c i zadnja dva jbl es20.Trazim jos wufer da kupim isto iz ove serije jbl es150p.A avr mi je onkyo tx-sr875.Za filmove sve to odlicno radi posao.

Dobra ideja kako si iskombinovao monitor, tv i projektor na istom prostoru.
Kakav projektor imas, koje rezolucije? I koliko incha ti je tv?

Kako se krecu cene pristojnih 4K 3D projektora? Pod pristojnih, kontrast, boje, crna bolje ili isto kao na plazmi. :)

Nazad
Vrh Dno