Šta je novo?

Projektori za kucni bioskop

Pozdrav dobri ljudi.
Ne mogu da verujem da pre nisam nabasao na ovaj forum tj topic, jer sam do sad sam do sad ziveo u zabludi da sam jedini lozac(kako me moj bata oslovljava :) ) koji u ovoj zemlji gleda filmove na platnu :D

@ dacha km
Posto si probao licno oba modela o kojima pises iznad pretpostavljam da si i ovaj LG solidno istestirao tom prilikom. Moje dvoumljenje je bilo izmedju PB60G i nekog klasicnog sa istom rezolucijom kao taj tvoj Benq. E sad koliko sam ja zalkjucio TW519, MW519, TW523 i MW523 mu dodju gotovo indenticni uz sitne razlike... Ili gresim?
Meni treba projektor za povremeno gledanje filmova i serija, ne celodnevno i svakodnevno nego recimo 2sata dnevno mada prodje i po neki dan da ga ne upalim. Samim tim kontam da mi je bespotrebno da uzimam LED projektor jer ce pre da mu vrisne nesto drugo nego lampa a i sam kazes da je bolja slika na Benq-u. Plus ovaj sto sam ja gledao ima 200ansi manje pa bi verovatno bila jos veca razlika u korist benq-a.

Moj trenutni a istovremeno i prvi projektor je NEC VT59G uz platno kod nas standardno TG-line 180x180. Projektor je pravljen da bude kancelariski default rezolucije 1024x768 ali uz malo softverskog poliranja sam dobio neku pristojnu sliku. Mada ko ima iskusno oko odma primeti da mu fali neki pixel vise pa pretpostavljam da bi mi ovi 1280x800 bili taman stepenica vise, plus sto su noviji pa verovatno daju i zbog toga bolju sliku. Uz njega bi kasnije i zamenio platno za neko malo vece tipa 240cm sirine :d
Bilo koje tvoje iskustvo da napises, a moze i naravno svako ko je raspolozen bi mi puno znacilo.

Hvala i Pozz

P.S Napisao si da su ih pregazili i cenovno i po karakteristikama noviji modeli. Ja nesto nisam primetio neki znacajni pomak u poslednjih godinu dana pa ako si snimio neki model osetno kvalitetniji za te pare ili jos bolje slican a jeftiji napisi po koju i o tome.

Poslednja izmena:
Kako vam ljudi nesmeta buka i zagrevanje ovih uređaja za gledanje u zatvorenom prostoru

Taj koji si ti koristio je sigurno išao na dizel, kad si mogao da čuješ :p
Šalu na stranu, projektor se čuje kao i komp, osim ako je previše toplo pa ubaci u drugu brzinu. Inače u normalnim uslovima ne primećuje se, čak dok se gleda film sa dobrim ozvučenjem ne čuje se projektor ni kad je ventilator do daske

pre ce da bude na paru nego na dizel :D

Salu na stranu prosecan projektor greje koliko i kuciste od prosecnog kompa i cuje se priblizno isto. Ja moj drzim u eco rezimu i bukvalno ga ne cujem a sedim na samo metar od njega a mozda i manje...

Btw ako jos neko ima iskustvo sa novijim projektorima rezolucije 1280x800 koji ne nose amblem hometheater nek napise po koju...

Pozz

Ako koristim Panasnic 50ST50 tv, koji projektor bi delovao pristojno pored slike sa tv? Dijagonala je naravno veca, ali pricamo o kvalitetu slike.
Secam se cene tog modela, sada koliko je 50ST60 a npr W1070 je 900e. Treba tu i platno i naocare i sl ali opet...

Dok se neko seti i odgovori... moze li neki info o najboljoj poziciji platna za projektor?

Moraces da definises to pozicija platna za projektor? Standardna platna koja su kod nas u ponudi imaju po dve rupe na nosacu sa obe strane i tipluju se ili u zid ili na plafon...od prilike pozicioniras na sredinu zida, sednes na kraju sobe preko puta i uzivas :D

1080p projektrori su uglavnom svi ok, ovaj sto si naveo w1070 je uso u neki prosli bese cnet-ov top 5 home theater projectors kao najpovoljniji pa kontam da je vise nego ok.
Za razliku od ove cifre koju si naveo kod dobaljaca iz susedne nam zemljice kosta 750e, platno kao moje samo 240x210 je 100e, i sa dva para jeftinijih ali ok naocara tek dodjes do te cifre od 900e. A imao bi sliku velicine kao da spojis 4 takva tv-a u jedan pa malo vecu jos.... Sve je stvar ukusa, za mene je tv za tv, a za filmove samo platno i nista drugo jer mi je totalno drugaciji osecaj, a posedovanje krstenog surrounda je obavezno ;)

Pozz

Raspitivao sam se za pozicioniranje platna i nasao da je najbolje da visina ociju budu na 1/3 visine slike, od donje stranice mereno. Kao i da donja ivica platna ne bude ispod 90cm mada je taj deo bitan jedino ako se planira vise redova stolica.
Ono sto je mene zanimalo je velicina ekrana, udaljenost i pozicioniranje zvucnika. Po THX standardima na 2.7m udaljenosti od platna treba 80" wide screen, na 3m ide 90", na 3.3m treba 100" i tako redom.
Ipak, na stranim forumima bilo je ljudi koji traze i vece ali i onih koji bi manju dijagonalu prema udaljenosti. Najveci problem jesu zvucnici. AT (akusticki transparentna) platna su preskupa a postavljanje front L i R sa strane pravi preveliki ugao.
Meni su frontovi 110cm visoki a visina ociju prilikom sedenja je oko 100cm. Trebam naci nacin da to uklopim. Def da sam pre god ipo imao ovaj izbor pre bih za cenu 50" FHD 3D plazme uzeo FHD 3D projektor i platno.
Pitanje za korisnike platna i surround sistema, koliku sliku koristite na kojoj udaljenost i kako ste rasporedili zvucnike? Hvala.

Evo moje iskustvo, ukratko. Imam w1070, prije toga imao samsung ps50b430. Kvalitet slike, boje i kontrast naravno da su bolji na plazmi. Ostrina, posto sam ja imao tzv. "hd ready" plazmu, nisam osjetio neki gubitak na tom polju.
Meni je trebalo malo eksperimentisanja da pogodim svjetlinu slike za sve uslove. Dakle u mraku da nije previse svjetlo kad se gleda normalno, da nije previse zatamnjeno kad se gleda 3D i da po danu u djelomicno zatamnjenoj prostoriji da se moze gledati.
Koristim "ecco mode", i prihvatljiv kompromis je da postavim projektor na oko 2,5m od platna, a slika je oko 90 incha. Ja sjedim na oko 4m. Donja ivica slike je na 60cm (tacno iznad centralnog).
Zvicnike sam morao rasiriti, pa su malo preblizu bocnih zidova (50cm), ali kompromisi... :)
Kos mene je daleko od nekog postavljanja po standardima, vise sam isao po vlastitiom osjecaju.
A ono sto sam primjetio, skoro mi je lampa presla 3000h, i svjetlina je primjetno opala.

Hvala za info. Kazes gledas 90" sa 4m? Po tome bih trebao ostati na tv... heh... sa 280cm max udaljenosti od platna koju dijagonalu preporucujete? THX kaze 80", SMPTE 70"...

Poslednja izmena:
Da li je neko ko poseduje DLP projektore primetio rainbow effect?

Kompromisi. Meni je ovo stvarno najvise odgovaralo za sve opcije (normlani filmovi i igre, 3D filmovi i igre, i za kakvo-takvo gledanje po danu). A nakon 50", 90" je pristojno povecanje. Svakako treba sve dobro izracunati prije kupovine.
Sto se tice rainbow efekta, bila je masa ljudi kod mene... nerijetko se okupimo da gledamo utakmice, i niko se nije zalio. Ja i nemam neki vid za pohvalu (nosim sociva), pa svakako nista ne primjecujem.

Ok, hvala za info. Moracu da proverim postoji li negde izlozbeni model.

Ja i nemam neki vid za pohvalu (nosim sociva), pa svakako nista ne primjecujem.
Kako ovakav komentar, pa sočiva nosiš zato što bez njih ne vidiš, a sa njima vidiš sve normalno, kao i ja sa cvikama. Jer da nije tako, ne bi ih nosili

Dugu sam primetio samo kada mašeš sa nekim predmetom preko projekcije, inače se ne vidi.
Ne verujem da ćeš naći negde u radnji projektor koji je izložen, a da je kvalitetan. Najjednostavnije je da odeš kod nekog ko ima projektor pa pogledaš kako sve to izgleda.

Poslednja izmena:
Dajte ljudi jos iskustava, slika....da nama koji se przimo na istu stvar ne spada entuzijazam :d

pozdrav narode,

da li postoji neka alternativna (Univerzalna) aplikacija koja preko LAN-ili Wi-fi konekcije baca sliku na projektor ? .. imam BenQ661MX i njegova aplikacija BenQ QPresenter je moram reći njesra..
najbitnije mi je da aplikacija ne traži admin prava pri svakom pokretanju.

hvala unapred !

Poslednja izmena:
Koliko je projektor gledljiv preko dana (suncanog dana)?

Zavidi kakve zavese imaš ;-)
Iskreno veoma slabo, mada to je sve od modela do modela i od veličine slike i same namene. Ako je neka prezentacija, gde su grafikoni i tekst, to može da prođe, ali "mlatimedija" (filmovi, igre) nema šanse, gubitak kvaliteta je ogroman. Naravno ako napraviš mrak u sobi, nije bitno kakvo je vrme napolju

Koji je danas bestbuy projektor za 1080p sadrzaj ? U svetu, ne kod nas, jer kod nas je slaba ponuda a i potraznja.

Ako sunce greje direktno u ekran nije ni jedan televizor gledljiv :) A za neko standardno gledanje po danu mogli bi da zavrse posao i ovi od 3000ansi pa na gore....kao sto rece covek sve zavisi za sta ti treba....

@mikiPSY Jel to cisto informacije radi ili si u fazi kupovine? Pitam zato sto se preko bare npr. u best buy home theater projektore obicno ubrajaju oni do 10000$ :D

Cisto informacije radi, ali nema smisla ici u sf :D

Nesto pristupacno, do 1500 e recimo

Pa sto je za nas sf za njih je kao dobar dan :)

Pa za te pare bi trebalo da best buy bude recimo Epson PowerLite Home Cinema 5020UB. Full HD 3D 1080p, a pri tome je 3LCD projektor pa je crna i sve ostale boje mnogo vernija i ne moze ni u teoriji da se primeti efekat duge i slicno.... Jedino sto mora da se koriste originalne naocare a ne znam da li dolaze i koliko pari u kompletu pa bi to bilo dodatni trosak....ostalo je extra ako je verovati razno raznim poznatim i nepoznatim testovima :d

Ne znam da li ima logike ali tako pricaju ovi stranci, naravno u istom cenovnom rangu i projektori iz iste klase... samo prenosim nesto sto je kod njih kao univerzano pravilo....a jako zavisi od modela do modela...

Pozz

To jeste, imao sam i lcd pa sad ima dlp led, ali u specificnim scenama kad neko recimo nosi crno odelo ne bi se nista videlo da ne propusti svetlost...a sto se tice crnnih linija iznad i ispod one se apsolutno uklapaju u mrak i skoro da ih ne primecujem...

"Jedina" mana dlp-a je efekat duge, ali to se najvise moze primetiti kod onih najjeftinijih modela, kod onih preko 1500e se vec slabo primecuje. Trenutni best buy je JVC i SONY srednja klasa oko 4000$, sacekate neki popust kod madjara, oduzmete AFU, i za 2000-2500 je vas. Lampa je od 250 do 400e stim sto SOny daje 2 lampe u startu.

http://www.cnet.com/products/jvc-dla-x35/
http://www.cnet.com/products/sony-vpl-hw50es/

Ili ljubitelji 3LCD-a mogu da pogledaju Panasonic 8000 ili 6000 kazu da je jako dobar.

NAravno racunajte da za dobru projekciju treba dobro platno, BLACKDIAMOND je 100" crno 1.0 platno oko 4000 funti, ali ima i od 200-500e jako dobrih sivih platna.... + zvucnihi/pojacalo, BDP,....... skupa je ova zabava :d

I vidim da je neko postavio pitanje za kvalitet slike nasprem plazma TV-a. Ovi modeli koje sam naveo imaju bolju crnu boju (na sivom platnu) od bilo koje plazme ikad, dok kontrast nije ni priblizno ALI zato ne umarava toliko oci, lakse je za gledanje. U sustini dozivljalj VS kvalitet.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno